Mai multe companii din Uniunea Europeană vor să livreze gaze naturale în Republica Moldova

Mai multe companii din Uniunea Europeană vor să livreze gaze naturale în Republica Moldova. Declaraţia a fost făcută de preşedintele Bursei de Mărfuri din România, Gabriel Purice, într-un interviu oferit, în exclusivitate, pentru TVR Moldova.

Preşedintele BRM s-a aflat într-o vizită de două zile de lucru în Republica Moldova în care a anunţat că Bursa Română de Mărfuri trece Prutul. Astfel, în Republica Moldova ar putea fi creată o piaţă a gazelor unde orice distribuitor interesat va putea înainta oferte. Operaţiunile Bursei Române de mărfuri ar urmă să consolideze securitatea energetică a Republicii Moldova, să prevină crizele din sector prin stimularea formării celui mai bun preţ pentru consumatorii finali. Preţurile vor fi stabilite în funcţie de cerere şi ofertă.

GABRIEL PURICE, preşedinte, Bursa Română de Mărfuri: „Noi suntem o platformă. Pe această platformă se întâlnesc pe de o parte vânzătorii, pe de alta cumpărătorii. Bursa asigură o întâlnire a preţului cel mai bun pentru cumpărător, evident că generează şi transparenţă şi competiţie în permanenţă. În afară de asta asigurăm şi garantarea tranzacţiilor”.

Existenţa unei platforme pe piaţa de gaze va duce la diversificarea surselor de aprovizionare, spune Gabriel Purice care subliniază că există deja mai multe companii din Uniunea Europeană dispuse să livreze gaze naturale Republicii Moldova.

GABRIEL PURICE, preşedinte, Bursa Română de Mărfuri: „Noi mizăm pe traderii din R.Moldova care sunt acum, există un nucleu şi care se poate dezvolta şi mizăm şi pe traderii din România care sunt interesaţi să participle pe această piaţă. Nu numai traderi români, dar şi traderi internaţionali, la nivel european care operează pe mai multe pieţe. Considerăm că va fi interes pe această piaţă.”

Experţii spun că Republica Moldova are capacităţi tehnice de a importa gaz, iar acum, prin intermediul Bursei de Mărfuri din România, poate avea şi oferte comerciale pe o platformă care facilitează tranzacţiile.  

IGOR MUNTEANU, expert, IDIS Viitorul: „Dna Gavriliţa a spus foarte clar, Moldova Gaz nu livrează ceea ce promite, sau ceea ce este obligată. BRM poate mâine dimineaţă sau în câteva zile să ofere servicii de echilibrare. Există conducta Iaşi-Ungheni-Chişinău care permite acest lucru. BRM poate uşor lansa ofertele sale, chiar mâine dimineaţă, dacă există cerere.”

Analiştii sunt de părere că pentru a liberaliza piaţa energetică din Republica Moldova, ANRE trebuie să modifice şi unele normele existente.

IGOR MUNTEANU, expert IDIS Viitorul: „ANRE în condiţii de urgenţă pe piaţa energetică va trebui să lucreze rapid pe anumite ajustări pe norme, regulamente, legislaţia existentă ca să faciliteze intrarea acestor jucători pe piaţă. Această venire a BRM în R.Moldova va aduce preţuri corecte pentru consumatori, doi – va însemna integrarea R.Moldova într-o piaţă regional europeană, trei – va spori posibilitatea de a aduce alternative la monopolurile existente pe piaţa energiei din R. Moldova”.

Gabriel Purice recunoaşte că activitatea pe piaţa din Republica Moldova va fi o provocare pentru Bursa Română de Mărfuri.

GABRIEL PURICE, preşedinte, Bursa Română de Mărfuri: „ Din ceea ce cunoaşte noi sursele sunt puţin diversificate şi în aceste condiţii va trebui să reuşim să asigurăm un mediu concurenţial. Adică traderii trebuie să înţeleagă că, pe o piaţă organizată şi în regim de competiţie, se pot obţine preţuri mai bune şi asta va duce la evitarea unor situaţii total anormale”.

În prezent, BRM asigură obţinerea unor preţuri reale influenţate doar de relaţia dintre cerere şi ofertă. Bursa Română de Mărfuri este lider de piaţă în tranzacţionarea gazelor naturale în România, licitând peste 70% din consumul intern naţional, iar la nivelul anilor 2018 şi 2020 a tranzacţionat peste 90% din consumul naţional.

Salariul minim pentru sectorul bugetar se majorează până la 3.500 de lei pe lună

Legislativul a adoptat, în ședința de astăzi, unele măsuri de susținere a salariaților cu venituri mici din unitățile bugetare.

În acest sens, a fost modificată Legea privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, în vederea majorării, de la 3100 la 3500 de lei, a cuantumului plății compensatorii. 

La propunerea Comisiei protecție socială, sănătate și familie, proiectul a fost votat în două lecturi.

Prin urmare, salariații din unitățile bugetare care, după intrarea în vigoare a prevederilor ce vizează majorarea cuantumului plăților compensatorii, vor avea un salariu lunar mai mic de 3500 de lei, calculat pentru o funcție cu durata normală a timpului de lucru, vor beneficia de plăți compensatorii.

Mijloacele financiare necesare pentru implementarea prevederilor proiectului se estimează în valoare de 136 milioane lei, pentru anul în curs, care vor fi acoperite din fondul prevăzut în bugetul de stat.

Cuantumul salariului minim garantat în sectorul bugetar se examinează anual, ținându-se cont de valoarea minimului de existență raportat pentru anul respectiv. În anul 2020 valoarea acestuia a constituit 2000 de lei, în anul 2021 – 2200 de lei, iar pentru anul în curs cuantumul a fost stabilit în valoare de 3100 de lei.

Rusia va confisca marile companii străine care vor să plece din țară

Rusia se pregătește să adopte o lege nouă care le-ar permite autorităților să preia controlul filialelor locale ale companiilor străine care se retrag de pe piața rusească după ce Moscova a fost sancționată pentru invadarea Ucrainei, informează Reuters, ceea ce va complica plecarea firmelor care ar putea să înregistreze mari pierderi financiare.

Power and myth of the Kremlin | Culture | Arts, music and lifestyle  reporting from Germany | DW | 11.04.2022

Legea confiscării proprietății investitorilor străini, care ar putea intra în vigoare în următoarele săptămâni, va permite Rusiei să intervină acolo unde consideră că există un pericol pentru industrie și pentru locurile de muncă, transmite digi24.ro.

Adoptarea noii legi vine după un exod al companiilor din Occident, precum Starbucks și McDonald’s și va pune presiune și mai mare pe cele care încă nu s-au retras din Rusia.

Grupul bancar UniCredit, Raiffeisen, IKEA și Burger King sunt doar câteva din sutele de firme străine care încă operează în Rusia.

Proiectul de lege deschide calea pentru Rusia să desemneze administratori care să preia controlul companiilor deținute de străini proveniți din state pe care Moscova le-a declarat „neprietenoase” și care vor să părăsească Rusia pe măsură ce războiul din Ucraina îngroapă tot mai adânc economia rusă.

Kremlinul le consideră de obicei „neprietenoase” pe toate țările care au impus sancțiuni economice împotriva Moscovei, ceea ce face ca orice companie din Uniunea Europeană și din SUA să fie expuse riscului confiscării activelor pe care le dețin în Rusia.

Plecarea firmelor occidentale i-a înfuriat pe politicienii ruși

Prăbușirea economiei ruse, tot mai ruptă de restul lumii din cauza sancțiunilor occidentale, a împins țara înspre o recesiune alimentată de o inflație de două cifre.

Comisia Europeană a propus miercuri să interzică orice formă de evitare a sancțiunilor impuse Rusiei, ceea ce va permite guvernelor statelor UE să confiște bunurile companiilor și persoanelor care se fac vinovate de această infracțiune.

Plecarea firmelor occidentale i-a înfuriat pe politicienii ruși.

Fostul președinte Dmitri Medvedev, care este acum președintele adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei, este unul dintre cei mai înverșunați critici ai companiilor străine care au părăsit țara, despre care a spus că sunt „inamici care încearcă acum să ne limiteze dezvoltarea și să ne distrugă viețile”.

Rusia ar putea să își instaleze administratorii la conducerea firmelor unde cel puțin 25% din acțiuni sunt deținute de țări străine „neprietenoase”, conform noului proiect de lege.

„Rusia nu mai prezintă interes pentru investitori”

Administratorii desemnați de stat vor avea dreptul să vândă activele confiscate, în timp ce foștii proprietari nu vor mai avea voie să facă afaceri în Rusia.

Proiectul de lege a trecut săptămâna aceasta de o primă citire în camera inferioară a parlamentului, Duma, și urmează să mai fie revizuită de două ori înainte ca Putin să o promulge. Întreg procesul ar putea dura câteva săptămâni.

„Rusia este deja izolată și nu mai prezintă interes pentru investitori”, a explicat Michael Loewy de la Federația Industriilor Austriece. „Legea asta nu poate decât să înrăutățească lucrurile”.

O elevă din Chișinău a fost lovită de profesoara sa, chiar în timpul orelor, după un schimb de replici

Caz șocant la un liceu din capitală. O elevă din clasa a 6-a a fost lovită de profesoară, chiar în timpul orelor, astăzi, în fața colegilor săi. O prietenă a minorei a telefonat imediat diriginta clasei, care este și psiholog în cadrul instituției. Au fost informați și părinții copilului, care s-au prezentat la școală.

AGORA - O elevă de 11 ani din r. Sîngerei, lovită de profesoara de limbă  engleză. Copilul a ajuns la spital cu criză de astm

„Este inacceptabil, indiferent de starea pe care o avem, trebuie să ne controlăm”, a declarat, pentru Unimedia, Lidia Guzun, diriginta clasei în care învață fetița.

Incidentul s-ar fi produs în timpul orei de tehnologie. Eleva ar fi scăpat jos cheile și rigla, profesoara i-ar fi făcut observație,iar după câteva replici în contradictoriu, ar fi lovit-o în zona gâtului, lateral.

„De când sunt dirigintă, este primul incident pe care l-am avut, activez de cinci ani în această instituție”, a declarat pentru UNIMEDIA Lidia Guzun.

„Situația a avut loc față de colegi, copiii au 11-12 ani. Chiar în momentul în care s-a întâmplat, am mers imediat în clasă și am luat fetița, am fost sunată de o prietenă de a sa, am mers cu fetița la medic. Profesorul și-a cerut scuze, dar acest fapt nu schimbă lucrurile, indiferent de starea pe care o avem, trebuie să o controlăm”, a menționat diriginta clasei în care învață fetița.

Lidia Guzun ne-a mai spus că la moment, fetița s-a calmat și este bine, însă o va monitoriza și în zilele următoare: „Vedem cum se simte, consiliem copilul, pentru că este o traumă emoțională pentru copil”.

Părinții fetiței au aflat despre incident și s-au prezentat imediat la liceu, acolo unde discută cu directoarea instituției, în aceste clipe.

Contactată de reporterul UNIMEDIA, directoarea licelului a declarat că discută cu părinții elevei, iar măsurile pe care urmează să le ia în urma acestui incident vor fi conforme legislației.

Adele a înrămat o bucată de gumă mestecată de Celine Dion
Articolul anterior
O pisică a fost prinsă în timp ce încerca să intre într-o colonie din Rusia având la gât 5 grame de marijuana
Articolul următor