Mai multe filtre de verificare pentru solicitanții de compensații

În acest an, la acordarea compensației pentru energie, evaluarea fiecărei familii va fi realizată cu mai multă precizie, avându-se în vedere o serie de indicatori, cum ar fi veniturile, numărul de copii, existența persoanelor cu dizabilități severe și alte caracteristici specifice gospodăriei. Ministerul Muncii și Protecției Sociale precizează că sistemul a fost conectat la 11 baze de date din sectorul public, ceea ce permite obținerea informațiilor detaliate și actualizate despre fiecare gospodărie, incluzând veniturile declarate, proprietăți, pensii și alte date relevante, transmite IPN.

Una dintre bazele de date la care a fost conectat sistemul este cea a Serviciului Fiscal de Stat. Prin intermediul Fisc-ului, vor fi verificate veniturile salariale și peste 20 de tipuri de venituri anuale, cum ar fi cele din locațiune, venitul realizat de persoanele fizice, plăți de tip royalty, și altele. Potrivit MMPS, scopul este de a compara veniturile declarate de solicitant cu datele cunoscute de stat. Dacă există divergențe, atunci se va lua în calcul venitul mai mare.

Cu ajutorul bazei de date de la Cadastrul Bunurilor Imobile vor fi analizate cotele și valoarea proprietăților deținute de fiecare membru al gospodăriei înregistrate. În baza de date de la Casa Națională de Asigurări Sociale vor fi verificate pensiile și indemnizațiile pentru copii, și anume pentru a valida venitul și a favoriza familiile cu copii mici.

Statutul de persoană cu dizabilitate severă va verificat la Consiliul Național pentru Determinarea Dizabilității și a Capacității de Muncă, favorizând astfel solicitanții aflați în această situație.

Cu ajutorul bazei de date de la Agenția Servicii Publice va fi verificat statutul de minor, a IDNP-ului, a nașterilor și deceselor, precum și a adresei, pentru validarea și actualizarea datelor. Cu ajutorul Poliției de Frontieră, vor fi verificate informațiile cu privire la prezența în țară a membrilor din familie, care s-au înregistrat în programul de compensații.

Numărul locului de consum al fiecărei gospodării și dacă gospodăria este debranșată se va verifica în bazele de date ale furnizorilor. Informațiile cu privire la statutul de șomer și cu privire la persoanele oficial înregistrate ca șomeri se vor verifica la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, iar statutul de studenți va fi verificat cu ajutorul datelor de la universități.

De la instituțiile bancare se vor solicita informații despre valoarea creditelor ipotecare pentru a favoriza gospodăriile cu credite până la un anumit plafon. Totodată, datele despre cardul social și conturile bancare, pentru a facilita transferul compensațiilor către beneficiari, se vor obține de la Agenția de Guvernare Electronică/Mpay.

În sezonul 2024-2025, compensațiile pentru încălzire vor fi acordate în formă monetară. Pentru a primi compensații pentru luna noiembrie, cererile trebuie depuse pe platforma compensatii.gov.md până în ziua de 28 noiembrie. Cererile pot fi depuse și pe tot parcursul sezonului rece, însă compensațiile nu vor fi acordate retroactiv pentru lunile anterioare.

Povestea unei mame, marcată de violență, alcool și certuri interminabile, care a găsit puteri să lupte pentru alt viitor

Când își amintește de copilărie, Elena reușește cu greu să își ascundă lacrimile. A fost martora unei copilării marcate de violență, alcool și certuri, o realitate înfricoșătoare căreia puțini ar putea să-i facă față, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Dar, în ciuda tuturor acestor obstacole, a găsit în ea puterea de a lupta pentru un alt viitor. La doar 16 ani, cu un copilaș sub inimă, și fără niciun sprijin, s-a trezit singură pe lume. Adolescența i-a fost umbrită de lipsa ambilor părinți, iar fratele în grija căruia se afla i-a întors spatele de îndată ce a aflat că este însărcinată.

La Centrul Maternal „În brațele mamei” a ajuns acum un an, deschizând un nou capitol al vieții sale. Aici a găsit nu doar un adăpost, ci și sprijinul de care avea atât de mare nevoie pentru a merge mai departe. Pentru Elena, cel mai important a fost să găsească un cuibușor sigur, unde să-și crească băiețelul, Victor. Micuțul, care curând va împlini un an, frecventează acum creșa „Gâgâlici,” un serviciu creat de Diaconia pentru a sprijini mamele aflate în situații dificile. La creșă, Victor beneficiază de educație timpurie, grijă și atenția necesară pentru a se dezvolta armonios, oferindu-i Elenei liniștea și timpul necesar să-și continue studiile.

Astfel, tânăra s-a înscris la cursuri de cofetar, a învățat să gătească și și-a dezvoltat abilități în domeniul culinar. Cu ambiție și perseverență, visează să devină bucătar-cofetar și să fie un exemplu demn de urmat pentru băiețelul ei.

În fiecare zi Elena își amintește că, indiferent de obstacolele pe care le întâlnește în viață, poate găsi în ea resursele necesare pentru a învinge și pentru a crea un viitor mai bun pentru mica ei familie. Iar grație pedagogilor sociali și oamenilor de bună credință care susțin cuplurile mamă-copil de la Centrul Maternal va reuși să-și capete independența.


Din 2011, Centrul Maternal oferă mamelor și pruncilor aflați în dificultate un spațiu sigur pentru a rămâne împreună. Sub îndrumarea echipei, mamele învață zilnic să depășească provocările vieții și să își mențină copiii aproape. În cei 13 ani de activitate, Centrul Maternal a sprijinit 205 mame să își păstreze pruncii alături.

În luna decembrie, Misiunea Socială Diaconia desfășoară Campania de Crăciun „În Brațele Mamei” pentru a informa și sensibiliza publicul cu privire la mamele și copiii asistați de Centrul Maternal.

Fiecare poate aleage propriul scenariu de fapte bune prin care să contribuie la susținerea cauzelor Campaniei.

  • Echipele de angajați pot dărui o oră de bunătate sau pot asocia acțiunile tradiționale de Crăciun, precum Secret Santa, licitații, felicitări personalizate și daruri corporative pentru a susține copiii din programele Diaconiei.
  • Donațiile financiare directe, pot acoperi costurile de asistență ale cuplurilor mamă-copil în Centrul Maternal: 4000 lei înseamnă o zi de asistență complexă pentru toate cuplurile mamă – copil, iar 500 – o zi de sprijin pentru o mamă și pruncul ei. 
  • Devenind Patronul proiectelor Diaconiei poți fi alături de beneficiari prin donații constante, pe parcursul întregului an.

Pentru a fi ghidați în alegerea formei potrivite de implicare, dar și pentru a cunoaște mai multe detalii despre nevoile de asistență, puteți apela la numărul de telefon: 067 712 300 sau la email: comunicare@diaconia.md.

Instagram va avea o nouă funcție bazată pe AI care va schimba complet conținutul

Instagram va lansa anul viitor o funcţie de inteligenţă artificială care va schimba orice aspect al filmărilor video, a anunțat şeful platformei, Adam Mosseri, citat de libertatea.ro.

Cu o simplă comandă scrisă, creatorii de conţinut vor putea schimba fundalul, hainele sau aspectul general. Unele editări vor fi subtile, în vreme ce altele vor aduce schimbări substanţiale.

În demonstraţia postată de Mosseri, acesta şi-a schimbat pe rând înfăţişarea, ajungând să poarte o altă haină, un lanţ de aur la gât şi chiar să se transform într-un personaj animat.

Dincolo de numeroasele posibilităţi de alterare a aspectului, rezultatul, cel puţin în prezentarea oferită de companie, pare să fie de o calitate suficient de bună. Aceste facilităţi se bazează pe modelul Movie Gen AI, lansat de Meta în luna octombrie, dar care încă nu este disponibil. Cu ajutorul AI-ului, conţinutul Instagram ar putea face pasul de la falsa înfrumuseţare la caricaturizare.

Trei mașini au ajuns într-un șanț, în urma unui accident în lanț, la Anenii Noi

Trei mașini au fost avariate, după ce au fost implicate într-un accident în lanț, care s-a produs cu puțin timp în urmă pe drumul care face legătura dintre satele Chetrosu și Todirești, din raionul Anenii Noi, scrie pulsmedia.md.

În urma impactului, cele trei automobile au ajuns într-un șanț de pe acostament.

Trei alimente pe care medicii vor să le eliminăm imediat pentru a preveni două boli extrem de grave
Articolul anterior
Diplomatul georgian, chemat după cel rus, la Ministerul de Externe
Articolul următor