Mai multe filtre de verificare pentru solicitanții de compensații

În acest an, la acordarea compensației pentru energie, evaluarea fiecărei familii va fi realizată cu mai multă precizie, avându-se în vedere o serie de indicatori, cum ar fi veniturile, numărul de copii, existența persoanelor cu dizabilități severe și alte caracteristici specifice gospodăriei. Ministerul Muncii și Protecției Sociale precizează că sistemul a fost conectat la 11 baze de date din sectorul public, ceea ce permite obținerea informațiilor detaliate și actualizate despre fiecare gospodărie, incluzând veniturile declarate, proprietăți, pensii și alte date relevante, transmite IPN.

Una dintre bazele de date la care a fost conectat sistemul este cea a Serviciului Fiscal de Stat. Prin intermediul Fisc-ului, vor fi verificate veniturile salariale și peste 20 de tipuri de venituri anuale, cum ar fi cele din locațiune, venitul realizat de persoanele fizice, plăți de tip royalty, și altele. Potrivit MMPS, scopul este de a compara veniturile declarate de solicitant cu datele cunoscute de stat. Dacă există divergențe, atunci se va lua în calcul venitul mai mare.

Cu ajutorul bazei de date de la Cadastrul Bunurilor Imobile vor fi analizate cotele și valoarea proprietăților deținute de fiecare membru al gospodăriei înregistrate. În baza de date de la Casa Națională de Asigurări Sociale vor fi verificate pensiile și indemnizațiile pentru copii, și anume pentru a valida venitul și a favoriza familiile cu copii mici.

Statutul de persoană cu dizabilitate severă va verificat la Consiliul Național pentru Determinarea Dizabilității și a Capacității de Muncă, favorizând astfel solicitanții aflați în această situație.

Cu ajutorul bazei de date de la Agenția Servicii Publice va fi verificat statutul de minor, a IDNP-ului, a nașterilor și deceselor, precum și a adresei, pentru validarea și actualizarea datelor. Cu ajutorul Poliției de Frontieră, vor fi verificate informațiile cu privire la prezența în țară a membrilor din familie, care s-au înregistrat în programul de compensații.

Numărul locului de consum al fiecărei gospodării și dacă gospodăria este debranșată se va verifica în bazele de date ale furnizorilor. Informațiile cu privire la statutul de șomer și cu privire la persoanele oficial înregistrate ca șomeri se vor verifica la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, iar statutul de studenți va fi verificat cu ajutorul datelor de la universități.

De la instituțiile bancare se vor solicita informații despre valoarea creditelor ipotecare pentru a favoriza gospodăriile cu credite până la un anumit plafon. Totodată, datele despre cardul social și conturile bancare, pentru a facilita transferul compensațiilor către beneficiari, se vor obține de la Agenția de Guvernare Electronică/Mpay.

În sezonul 2024-2025, compensațiile pentru încălzire vor fi acordate în formă monetară. Pentru a primi compensații pentru luna noiembrie, cererile trebuie depuse pe platforma compensatii.gov.md până în ziua de 28 noiembrie. Cererile pot fi depuse și pe tot parcursul sezonului rece, însă compensațiile nu vor fi acordate retroactiv pentru lunile anterioare.

Zbor de coșmar. 11 persoane au fost rănite în timpul unei călătorii spre Frankfurt din cauza turbulențelor violente

Unsprezece persoane au fost rănite în timpul unui zbor Lufthansa de la Buenos Aires la Frankfurt din cauza unor turbulențe severe care au avut loc deasupra Oceanului Atlantic, a anunțat compania aeriană marți, scrie adevarul.ro.

„Din păcate, cinci pasageri și șase membri ai echipajului au suferit, în mare parte, răni minore”, a declarat un purtător de cuvânt al Lufthansa pentru Reuters.

„Siguranța zborului nu a fost pusă în pericol în niciun moment”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Persoanele rănite au primit îngrijiri medicale imediat după ce aeronava a aterizat în siguranță la destinația planificată, conform companiei aeriene.

Avionul avea la bord 329 de pasageri și 19 membri ai echipajului. Turbulențele au fost scurte și s-au produs într-o zonă de convergență intertropicală, a precizat compania.

În luna mai, un pasager a murit în urma unui presupus atac de cord, iar 30 de persoane au fost rănite după ce un avion al Singapore Airlines a fost grav afectat de o „pungă de aer” deasupra fluviului Irrawaddy din Myanmar.

Poliția vine cu detalii despre drona căzută aseară la Coșernița

Aseară, polițiștii din Criuleni au fost alertați despre depistarea unei drone în extravilanul localității Coșernița. Și în acest caz, drona a fost ridicată și examinată de experții Centrului tehnico-criminalistic și expertize judiciare al IGP, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

După primele examinări s-a constatat că este vorba despre un aparat de zbor de însoțire a dronelor de tip “Shahed” de origine rusească, care nu avea atașat explozibil.

Nu există riscuri sau pericole pentru siguranța cetățenilor din regiune. Cercetările la fața locului continuă.

Poliția face apel la cetățenii care identifică aparate de zbor sau alte dispozitive suspecte căzute la sol – să nu se apropie de ele și să nu le atingă, dar să anunțe imediat poliția la numărul de urgență 112.

Lapoviță la noapte, în Moldova. Ce prognozează meteorologii

Meteorologii anunță că noaptea în nordul Moldovei vor cădea precipitații slabe, predominant sub formă de lapoviță, iar în raioanele de sud va ploua, a comunicat meteorologul Natalia Șcarevnea din cadrul Serviciului Hidrometeorologic de Stat, scrie IPN.

Noaptea care vine se anunță rece în toată țara. La nord temperaturile vor oscila între minus 2 și 0 grade, în centrul țării mercurul va oscila între minus 1 și +1, iar la sud se vor înregistra între 0 și +3 grade Celsius.

Pe parcursul zilei de miercuri vor cădea ploi slabe și vor fi maxime de 8 grade Celsius. Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, în a doua jumătate a săptămânii vremea se va menține la aceleași caracteristici.

Trei alimente pe care medicii vor să le eliminăm imediat pentru a preveni două boli extrem de grave
Articolul anterior