Maia Sandu a solicitat instituţiilor europene să extindă temporar termenul de şedere pentru cetăţenii moldoveni care nu pot ieşi din UE

Lidera PAS, Maia Sandu, a adresat astăzi un mesaj comisarului European pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson; Înaltului Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politica de Securitate, Vicepreşedinte al Comisiei Europene, Josep Borrell Fontelles; comisarului European pentru vecinătate şi extindere, Olivér Várhelyi.

separator
În scrisoare, Maia Sandu a solicitat instituţiilor europene o extindere temporară a termenului de şedere pentru cetăţenii R. Moldova care nu pot ieşi din UE şi riscă să depăşească termenul, în special în Italia, Spania, Grecia, Germania şi Franţa.

„Vă scriu din numele cetăţenilor moldoveni, care au rămas prinşi în incertitudine prin toată Uniunea Europeană/ Spaţiul Schengen în timpul acestei crize majore. Devine din ce în ce mai clar că multe ţări nu răspund la apelurile cetăţenilor străini care au depăşit perioada de şedere fără vize pe timp de izolare a ţărilor/ anulare a zborurilor. Mai mult, frica de urmărire penală îi ţine pe mulţi dintre aceşti cetăţeni departe de autorităţi, de servicii medicale, ceea ce este extrem de periculos pe timp de pandemie.

Fiind conştientă de provocările enorme cu care se confruntă ţările din Spaţiul Schengen, dar şi de cerinţele pentru punerea în aplicare a normelor Schengen în aceste momente dificile, aş dori să vă aduc în atenţie situaţia cetăţenilor moldoveni care nu pot ieşi din UE şi riscă să depăşească perioada de şedere, în special în Italia, Spania, Grecia, Germania şi Franţa şi care sunt neliniştiţi în legătură cu viitorul apropiat.

Răspunsurile autorităţilor variază în funcţie de ţară şi, până în prezent, nu au reuşit pe deplin să atenueze temerile pe care mulţi moldoveni le au în aceste zile. Solicit respectuos să consideraţi o extindere temporară a regimului de şedere, astfel încât cetăţenii noştri să se simtă în siguranţă şi protejaţi în aceste timpuri dificile”, spune preşedinta PAS, potrivit tvrmoldova.md.

De Paște, Primăria Chișinău oferă la 70 mii de pensionari câte 100 de lei
Articolul anterior
Video! Medicii de la Spitalul Clinic Republican salvează viețile bolnavilor cu Covid-19
Articolul următor
Alte articole interesante