Maia Sandu, de ziua de naștere a lui Ion Aldea-Teodorovici: Cântecele compozitorului au fost un sprijin pentru popor în anii de Renaștere Națională

Astăzi, 7 aprilie, marele compozitor Ion Aldea-Teodorovici ar fi împlinit 70 de ani. Președinta Maia Sandu a postat o poză în care apare alături de mama Doinei, lângă monumentul celor două valori ale neamului, Doina și Ion Aldea-Teodorovici.

,,În ziua de 7 aprilie, îl comemorăm pe Ion Aldea-Teodorovici, care astăzi ar fi împlinit 70 de ani.

Zecile de cântece scrise de Ion Aldea-Teodorovici au venit, în anii de Renaștere Națională, dar și în anii care au urmat, ca un adevărat sprijin moral pentru poporul nostru, ca un îndemn puternic pentru a ne recâștiga și apăra libertatea și demnitatea națională. Veșnică să le fie amintirea”, a scris Maia Sandu, pe pagina sa de facebook.

Care sunt tarifele la gazele naturale în regiunea transnistreană

Așa-zisele autorități din stânga Nistrului au stabilit că tarifele la gazele naturale pentru locuitorii din regiunea transnistreană vor rămâne la acelaşi nivel şi în 2025.

Potrivit deciziei, tarifele la gaz, apă şi încălzire vor creşte în 2025, ţinând cont de „indicatorii inflaţionari planificaţi şi de bilanţul energetic aprobat pentru anul 2025”, transmite Infotag.md.

„Unul dintre documentele elaborate propune stabilirea pentru anul 2025 a nivelurilor de plafonare a tarifelor pentru serviciile de furnizare a gazelor naturale, energiei electrice, furnizării energiei termice, furnizării apei şi evacuării apei la nivelul celor justificate din punct de vedere economic, care au suferit modificări ascendente. În acelaşi timp, pentru a preveni creşterea cheltuielilor populaţiei la plata utilităţilor consumate, în bugetul pentru 2025 se va păstra mecanismul de susţinere de stat pentru cetăţeni. Diferenţa dintre tariful real şi cel aplicat populaţiei va cădea pe umerii administraţia transnistreană”, se arată în raport.

În acelaşi timp, potrivit deciziei adoptate, tarifele la gaz pentru organizaţiile bugetare vor creşte cu 7,6%, ceea ce se datorează „creşterii costului de transport al gazelor naturale”. Pentru consumatorii industriali şi alţi consumatori, majorarea va fi de până la 1% din acelaşi motiv. În timp ce pentru populaţia din regiunea transnistreană, tarifele vor rămâne la nivelul din 2024.

Așa-zisă administraţie transnistreană nu comentează în nici un fel faptul că de la 1 ianuarie 2025 ar putea înceta livrările de gaze ruseşti prin Ucraina, ceea ce va duce la o creştere a costurilor de transport sau de aprovizionare cu gaze din Europa la preţul pieţei.

În regiunea transnistreană, tariful la gaz pentru populaţie este de 87 de „copeici” pe metru cub de gaz (aproximativ un leu moldovenesc). Limita de consum de gaze naturale pentru locuitorii din blocurile de apartamente este în continuare de opt metri cubi pe lună, iar pentru locuitorii din casele particulare – 400 de metri cubi. Pentru gazele care depăşesc limita, tariful este de 1,12 „ruble” per metru cub.

În 2024, tarifele au crescut cu 3-4%. Tarifele au fost aproximativ aceleaşi şi în timpul crizei din 2022, când preţul gazelor în Moldova a ajuns la 29 de lei pe metru cub. În acelaşi timp, tarifele din Transnistria nu depind de preţul de piaţă al gazelor.

Consumatorii din regiune plătesc gazul la tarife fixe pentru un an în avans. Toţi banii ajung în aşa-numitul „cont de gaz” şi sunt folosiţi pentru nevoile bugetare. În acelaşi timp, datoria la gaz este calculată în conformitate cu formula stabilită în contractul dintre Moldovagaz şi Gazprom.

Conform contractului, preţul se modifică lunar. Datoria regiunii transnistrene pentru gaz către Gazprom depăşeşte zece miliarde de dolari.

Președintele Parlamentului Igor Grosu, în vizită la o patiserie moldovenească din Paris

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a vizitat o patiserie moldovenească în timpul aflării sale la Paris.

Igor Grosu, în vizită la o patiserie moldovenească din ParisFoto: Facebook/ Igor Grosu

Oficialul remarcă curajul și pasiunea pe care le manifestă moldovenii din diasporă, precum și promovarea tradițiilor locale în lume.

„La Paris i-am cunoscut pe Elena Călugăreanu și Anatolie Bînzari, care mai bine de câțiva ani conduc o patiserie în inima Franței – „Patiseria Bakery Café”. Pe lângă croissantele, baghetele și alte deserturi franțuzești, în vitrine cumpărătorii sunt ademeniți de mirosul plăcintelor, a pâinii sau a cozonacilor după tradițiile moldovenești. Povestea lor în diasporă a început acum 11 ani, iar după mulți ani de muncă și experiență, au prins la curaj și acum au o afacere de succes.

Elena povestește că pe zi deservesc aproape 500 de persoane, iar croissantele și alte produse gătite de ei, ajung inclusiv pe mesele la zeci de elevi din diferite școli. De mare succes se bucură și torturile populare în Moldova „Medovik” sau „Napoleon”, dar și plăcintele ca acasă. Ingredientul de bază în toată această afacere este pasiunea, spune Elena. M-am convins încă odată că moldovenii noștri sunt curajoși, muncitori și atunci când este multă pasiune, fac lucruri frumoase oriunde s-ar afla”, a scris Igor Grosu.

gallery images

O minge de foc a pus pe jar locuitorii din Anglia. Bănuielile savanților

Oamenii care locuiesc în anumite părți din Staffordshire (Anglia) au fost rugați să aibă grijă de „roci întunecate și strălucitoare care ies în evidență”, după ce s-a suspectat că un meteorit a aterizat în zonă. Echipe de cercetători de la universități au făcut căutări.

O minge de foc a pus pe jar locuitorii din Anglia. Bănuielile savanțilorFoto: UKFAll

Potrivit BBC, locuitorii au observat pe 6 mai 2024, „o minge de foc strălucitoare”, care ar putea fi un meteorit. Echipe de cercetători de la mai multe universități au căutat pe câmpurile din jurul podului Blythe și Uttoxeter, dar încă nu au făcut o descoperire, transmite adevarul.ro.

UK Fireball Alliance (UKFAll) estimează că 500 g (1,1 lbs) de meteorit au aterizat la sud-est de Stoke-on-Trent și ar avea o lățime de aproximativ 5-10 cm, de culoare neagră sau maro și ar putea avea o suprafață exterioară sticloasă.

Un purtător de cuvânt al UKFAll a spus că localnicii nu ar trebui să atingă stânca cu mâinile goale pentru a evita contaminarea. Ar trebui învelit într-o folie de aluminiu sau într-o pungă curată și uscată.

„Meteoriții sunt roci care ajung în mod natural pe Pământ din spațiu și pot fi studiate pentru a înțelege cum s-au format planetele și Sistemul Solar. Camerele noastre au urmărit mingea de foc, când una dintre aceste roci a intrat în atmosferă la ora 4 dimineața luni trecută. Estimăm că poate 500 g de meteorit a aterizat lângă Stoke-on-Trent. Dacă vă aflați în zona locală și ați găsit stânci cu aspect întunecat în ultima săptămână, vrem să ne auzim!”, a transmis dr. Luke Daly de la UKFAll. 

Oricine bănuiește că a găsit meteoritul este rugat să contacteze UKFAll sau Muzeul de Istorie Naturală.

„Meteoritul nu este fierbinte și este sigur de manevrat, deși, dacă este posibil, vă rugăm să nu-l ridicați cu mâinile goale, deoarece asta va contamina roca. Este probabil o culoare neagră sau maro lucioasă sau poate avea o suprafață exterioară sticloasă și poate fi într-un loc unde nu se găsesc de obicei pietre, cum ar fi pe o peluză sau pe o potecă. Nu dorim ca cineva să-și asume riscuri în căutarea ei sau să intre în zone în care nu ar trebui. Dar dacă găsiți ceva în afara locului, cu siguranță vom fi interesați să verificăm”, a mai spus dr. Ashley King, de la UKFAll.

Accident în Capitală. Două automobile s-au ciocnit frontal: o femeie a ajuns la spital
Articolul anterior
Maia Sandu a vizitat astăzi comuna Băcioi: Localnicii știu că Uniunea Europeană înseamnă pace
Articolul următor