Maia Sandu, în PMAN de Ziua Independenței: ,,Este nevoie de un sat întreg pentru a crește un copil, este nevoie de fiecare om pentru a crește o țară”

De Ziua Independenței, președintele Maia Sandu a evocat efortul moldovenilor pentru câștigarea libertății cu 32 de ani în urmă și a spus că autoritățile de acum au șansa și datoria de a duce R. Moldova în Uniunea Europeană, unde pacea și independența țării noastre vor fi protejate.

Maia Sandu, în PMAN: Suntem liberi să alegem să ne dezvoltămFoto: Europa Liberă

Vorbindu-le celor prezenți la o ceremonie din Piața Marii Adunării Naționale (PMAN) din Chișinău, Maia Sandu a adus un omagiu generației care a proclamat independența, pe 27 august 1991, spunând că „Mariile și Ionii, Elenele și Tudorii” de atunci au făcut ca, astăzi, moldovenii să fie liberi să vorbească în limba română, transmite EuropaLiberă.

În prezența șefului statului, a prim-ministrului Dorin Recean și a spicherului Igor Grosu, Garda de onoare a adus în PMAN steagurile R. Moldova și UE, dar și un exemplar al Declarației de Independență.

„Suntem liberi să alegem să ne dezvoltăm, să trecem prin greutăți cu fruntea sus sau să rămânem blocați în mocirlă și să nu facem nimic. Însă eforturile prezentului au un sens mai larg și de mai mare importanță pe viitor. „Viitorul Moldovei este în Uniunea Europeană. O știm cu toții, înțelegem că este șansa noastră de a dezvolta țara și de a le oferi copiilor un viitor acasă, lângă părinții lor”, a spus șeful statului.

Aflată la cea de-a treia sa ceremonie de marcare a Zilei Independenței în fruntea R. Moldova, ea și-a încheiat alocuțiunea spunând că aderarea la UE nu se poate face doar prin efortul autorităților.

„Este nevoie de un sat întreg pentru a crește un copil, este nevoie de fiecare om pentru a crește o țară”, a mai spus Maia Sandu.

A devenit din nou mamă. Rusoaica căreia fostul soț i-a tăiat brațele cu toporul, a născut al patrulea copil

Cu al doilea soț, Margarita Graceva creștea doi copii din prima căsătorie, precum și un fiu comun. Acum, cei doi mai au o împlinire, femeia a devenit mamă pentru a patra oară. Margarita a anunțat vestea pe rețelele sale de socializare, postând o fotografie de la maternitate.

„Din seara asta mai avem un membru. 18 mai, ora 02.55. 3660 kg, 52 cm”, a scris femeia.

Povestea tragică a Margaritei Graceva a fost dezvăluită în 2017, după ce rusoaica a devenit victima soțului ei abuziv, care, într-un acces de gelozie, a dus-o într-o pădure și i-a tăiat ambele mâini cu toporul.

Margarita Graceva a suferit atunci o operație serioasă: o mână i-a fost restabilită, însă cealaltă a rămas amputată. Câțiva ani mai târziu, tânăra și-a găsit fericirea în a doua căsătorie. Margarita vorbește despre actualul ei soț cu încântare constantă.

„Astăzi este a 4-a aniversare a nunții noastre, pare puțin, dar s-au făcut atât de multe încât parcă suntem împreună de cel puțin 20 de ani. Îmi place culoarea ochilor tăi, simțul umorului și, cel mai important, capacitatea de a rezolva o problemă în orice situație”, a scris Graceva pe blogul ei nu cu mult timp în urmă.

sursa

Un meteorit spectaculos, surprins pe cerul Portugaliei

Un meteorit a luminat cerul deasupra Portugaliei și Spaniei, în noaptea de sâmbătă spre duminică.

Un meteorit, surprins pe cerul Portugaliei. Imagini cu fenomenul cosmic

Imagini cu mingea de foc albastră care pătrunde în atmosferă au inundat rețelele de socializare, provocând discuții aprinse, transmite ziua.md.

Într-o înregistrare video, surprinsă  de camera de bord a unui automobil, se vede o explozie de lumină albastră, iar un alt  martor ocular reacționează cu uimire, în timp ce întregul cer devine albastru neon, odată cu căderea corpului ceresc.

Autoritățile din Viseu, Portugalia, au declarat pentru Publico că au fost alertate cu privire la informații despre un obiect care a căzut pe cer, dar că până acum nu au reușit să stabilească dacă acesta s-a prăbușit pe Pământ. 

Potrivit publicației, agenția de protecție civilă a raportat inițial o „cădere de meteorit”, dar apoi și-a retras această declarație.

Deocamdată nu este clar unde ar fi putut ateriza meteoritul, deși este posibil să fi ars pur și simplu în atmosferă.

O autostradă va face legătura între România și Republica Moldova. Este o premieră pentru ambele state

În luna iunie curent va fi semnat contractul pentru construcția podului peste râul Prut, la Ungheni. Acesta este parte din Autostrada A8, care va face legătura între România și Republica Moldova, scrie bugetul.ro.

România și Republica Moldova vor fi legate de o autostradă modernă. Parte din Autostrada A8 va fi și un pod care va trece peste râul Prut. În luna iunie va fi semnat contractul pentru construcția acestui pod de la Ungheni. Cu o lungime de 260 de metri, podul va fi construit conform standardelor unei autostrăzi și va reprezenta prima conexiune de acest tip între România și Republica Moldova.

Anunțul a fost făcut de Irinel Ionel Scrioșteanu, secretar de stat în cadrul Ministerului Transporturilor, care a participat recent la reuniunea comisiei mixte România – Republica Moldova înființată pentru construirea acestui pod.

„Pentru că ne apropiem atât de anunțarea câștigătorului licitației, cât și de semnarea contractului de proiectare și execuție a lucrărilor pentru construcția primului pod la nivel de autostradă care se va construi peste Prut, Ungheni (RO) – Ungheni (MD) am fost la Ungheni, unde am condus delegația României în Republica Moldova la reuniunea comisiei mixte România – Republica Moldova înființată pentru construirea acestui pod.

La această reuniune au participat din partea Republicii Moldova domnii Nicolai Mîndra – secretar de stat la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Sergiu Bejan – director general Administrația de Stat a Drumurilor, Dionisie Ternovschi – președintele Consiliului Raional Ungheni” a declarat Scrioșteanu.

Irinel Ionel Scrioșteanu a dezvăluit că se ia în calcul și construirea unui singur punct vamal pe teritoriul României, unde să își desfășoare activitatea autoritățile ambelor țări. El a subliniat că podul peste Prut de la Ungheni este parte a proiectului Autostrăzii A8, incluzând și un punct de trecere a frontierei, interconectând infrastructurile rutiere dintre cele două state: Autostrada Târgu Mureș – Iași – Ungheni – frontiera de stat (pe teritoriul României) și Drumul național R1 Chișinău – Ungheni – frontiera cu România (pe teritoriul Republicii Moldova).

Secretarul de stat din cadrul Ministerului Transporturilor a anunțat că durata contractului va fi de 24 de luni, dintre care 6 luni sunt alocate pentru proiectare și 18 luni pentru execuție. Finanțarea este asigurată din fonduri europene nerambursabile în valoare de peste 156 milioane lei, fără TVA, prin intermediul Mecanismului pentru Interconectarea Europei CEF.

Rectorul USM, de Ziua Independenței: Am fost și rămânem parte a poporului român, iar limba noastră este limba română
Articolul anterior
Mesajul Comisiei Europene de Ziua Independenței Republicii Moldova: ,,Vă suntem alături”
Articolul următor