Primul Institut Național pentru Educație și Leadearship (INEL) a fost lansat la Chișinău. Printre responsabilitățile de bază ale instituției este gestionarea formării continue a cadrelor didactice din sistemul de învățământ, a declarat ministrul Educației și Cercetării Dan Perciun. Oficialul a precizat că în cadrul INEL vor fi instruiți peste o mie de mentori.
„Despre mentorat se vorbește demult, aceste prevederi le avem încă din anul 2014 și în esență a luat ceva timp ca să operaționalizăm acest obiectiv. Vreau să mulțumesc persoanelor care au fost promotorii acestei idei. Crearea acestei rețele naționale de mentori va fi ca un garant și suport pentru creșterea calității predării în instituțiile de învățământ. Noi avem așteptări mari și ne dorim să avem un instrument prin care să promovăm bune practice în sistemul educațional. Avem un șir de probleme pe care dorim să le rezolvăm: violența și bullyingul în școli, dar și digitalizarea. Acest institut va fi acel suport și stimul care să orienteze cadrele didactice”, a spus ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun.
Președintele Maia Sandu a precizat că profesorii formați cu ajutorul INEL vor căpăta prestigiul meritat și autoritatea necesară îmbunătățirii învățământului
„În ultima vreme, educație devine centrală în societate, ce fel de copii vrem să creștem este subiectul ce ne unește cel mai mult. Sper că institutul va reuși să ridice calitatea predării în școlile din țara noastră, va ajuta pedagogii să adopte metode de predare noi și să adapteze mai bine la condițiile moderne și complexe din sălile de studii. Calitatea în educație produce oameni de calitate. Profesorii formați cu ajutorul INEL vor căpăta prestigiul meritat și autoritatea necesară îmbunătățirii învățământului. Pe umerii voștri stă misiunea de a ghida toate cadrele didactice și întreaga societate în acest proces de transformare a educației. Știm unde vrem să ajungem, răspunsul la întrebarea: ce ne dorim de la școală este limpede. Vrem ca educația și nu doar cea din școală să facă din fiecare copil din R. Moldova un adult independent și responsabil pe propriile de decizie. Dreptul la viață, educație, gândirea critică, exprimare, dreptul să alegi pentru tine, acestea sunt valorile pe care dorim să le construim la copii. Uniunea Europeană este societate unde dorim să trăim și noi”, a menționat șeful statului.
Institutul Național pentru Educație și Leadearship va fi condus de Viorica Andrițchi, iar crearea acestuia face parte din cele 20 de priorități ale Guvernului și Președinției, incluse în Planul Național „Construim Moldova Europeană”.