Maia Sandu, mesaj de Ziua Nistrului: ,,E de datoria noastră să-l protejăm”

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a adresat astăzi un mesaj, de Ziua Nistrului, marcată în fiecare an, în ultima zi de duminică a lunii mai.

Maia Sandu, nominated for "2022 Woman of the Year" by the Financial Times -  The Romania Journal

„Istoria neamului nostru este strâns legată de apele curgătoare ale fluviul Nistru. De-a lungul timpurilor, apele Nistrului au ajutat oamenii din localitățile de pe malurile sale să-și crească roada, să adape animalele, să transporte mărfurile, să-și hrănească familiile. Puțin se cunoaște despre faptul că fluviul Nistru a ajutat mii de oameni să supraviețuiască în perioada foametei din 1946-1947. Astăzi, fluviul Nistru este sursa de apă la robinet pentru sute de mii de oameni din raioanele Soroca, Sângerei, municipiile Bălți și Chișinău”, a spus șefa statului.

Potrivit Președintei, în următori ani, și oamenii din satele și orașele raioanelor Strășeni și Călărași vor avea apă sigură la robinet din Nistru, datorită unei magistrale, care va fi construită cu susținerea Guvernului Germaniei.

„Mii de hectare de terenuri din raioanele Orhei, Criuleni, Dubăsari, Anenii Noi și Ștefan Vodă sunt irigate cu apele Nistrului și protejează plantațiile multor agricultori de secetele tot mai frecvente din ultimii ani din țara noastră.Mii de păsări, plante și animale își găsesc adăpost în zonele umede Unguri-Holoșnița și Nistrul de Jos, iar comunitățile locale își dezvoltă afaceri turistice pentru cei care caută un loc de refugiu de aglomerația zilnică”, a menționat Președinta Maia Sandu.

În același timp, șefa statului a mai subliniat că: „Nistrul ne oferă multe privilegii pentru a ne dezvolta și asigura un trai confortabil. Și este de datoria noastră să-l protejăm, tratându-l cu respect prin epurarea apelor uzate, gestionarea corectă a deșeurilor și prin împădurirea malurilor”.

Taximetriști amendați de Fisc pentru lipsa bonurilor și transportare ilicită de pasageri

Serviciul Fiscal de Stat (SFS) a efectuat 33 de controale fiscale în zona adiacentă a Aeroportului Internațional Chișinău, în perioada ianuarie-mai curent, în privința contribuabililor din domeniul transportului rutier în regim de taxi.

Astfel, în opt cazuri s-a depistat că șoferii nu au eliberat bonul de casă în cazul plății în numerar. SFS a aplicat amenzi în sumă de 40.000 de lei.

„De asemenea, au fost întocmite 29 de procese verbale contravenționale, fiind aplicate amenzi în sumă totală de 69.000 lei, inclusiv 20 de procese întocmite pe domeniul de activitate desfășurat de către Agenția Națională de Transport Auto. Totodată, au fost constatate cinci cazuri de activitate ilicită în domeniul transportului de persoane în regim de taxi, fiind întocmite procese verbale și aplicate amenzi în sumă totală de 8.500 de lei”, comunică SFS.

Serviciul Fiscal de Stat precizează că desfășoară continuu măsuri de promovare a utilizării echipamentelor de casă și control în cazul decontării mijloacelor bănești în numerar și eliberarea bonului de casă în domeniul transportului rutier în regim de taxi, cât și de combatere a fenomenului de transport ilicit de persoane în regim de taxi, prin efectuarea controalelor fiscale prin metoda verificării operative.

Noi secretari de stat la Ministerul Finanțelor și Ministerul de Externe

Cabinetul de miniștri a decis în cadrul ședinței de astăzi, 29 mai, numirea în funcție a noi de secretar de stat la Ministerul Finanțelor și la Ministerul Afacerilor Externe. Totodată, a fost numit un alt șef-adjunct la Inspectoratul Control Financiar de Stat.

Astfel, Valeriu Mija a fost numit în calitate de secretar de stat la Ministerul Afacerilor Externe, fiind eliberat, conform cererii de demisie, din funcția de secretar de stat al Ministerului Apărării, transmite moldova1.md.

De asemenea, Guvernul a votat pentru numirea Maiei Sava, în funcția de secretară de stat la Ministerul Finanțelor.

Iar Cristina Sîromeatnicov-Boian va ocupa, începând de astăzi, funcția de șefă-adjunctă a Inspectoratului Control Financiar de Stat.

Râul Nistru a secat în zona orașului Hotin, Ucraina. Ce spun autoritățile

„Nu există vreun pericol”. Așa a comentat ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu, imaginile video distribuite pe rețelele de socializare, care arată râul Nistru secat în zona orașului Hotin din Ucraina.

Reprezentanții întreprinderii de stat ucrainene, care administrează hidrocentralele din țară, spun că scăderea nivelului râului Nistru este cauzată de creșterea deversării de apă pentru a spori generarea de curent la Centrala hidroelectrică de la Novodnistrovsk, transmite Jurnaltv.md.

Potrivit reprezentanților Ministerului Mediului, R. Moldova nu este și nu va fi afectată de aceste fenomene hidrologice deoarece scurgerea este compensată din lacul de acumulare Nistrean ce asigură un volum suficient pentru acoperirea necesității atât pentru alimentarea cu apă a populației, cât și menținerea condițiilor de viață din ecosistemele acvatice.

„Deversările trebuie să fie 100 de metri cubi și asta se respectă. Respectiv, la această etapă nu sunt pericole, riscuri nu sunt. Eu mă bucur pentru deschiderea domnului ministru Streleț. Ambele echipe tehnice vor face o analiză în cel mai scurt timp și vom veni cu concluzii”, a spus ministrul Mediului.

Pe de altă parte, ministrul mediului din Ucraina, Ruslan Streleț, susține că una dintre cauze ar putea fi cea legată de schimbările climatice.

„Astăzi este foarte complicat de identificat un răspuns care este motivul, pentru că în prezent au loc schimbări climaterice care influențează inclusiv și asupra apei din Nistru”, a declarat ministrul Protecţiei Mediului şi Resurselor Naturale din Ucraina, Ruslan Streleț.

Ministerul Mediului de la Chișinău a mai comunicat că situația s-a creat din cauza deversărilor din lacul de acumulare Nistrean în perioada aprilie-mai, a debitelor mici cauzate de lipsa precipitațiilor în munții Carpați și revenirii fluviului Nistru în albia sa naturală în această regiune.

Reprezentanții întreprinderii de stat ucrainene „Ukrhydroenergo” au confirmat luni că scăderea nivelului râului Nistru este cauzată de creșterea deversării de apă pentru a spori generarea de energie electrică la Centrala hidroelectrică de la Novodnistrovsk. Informația a fost confirmată pe surse de publicația ucraineană „Politika Stranî”.

„Deversăm acum cu 30% mai mult pentru a crește generarea”, au precizat sursele.

În satul Țîra, din raionul Florești, a avut loc tradiționalul festival al bășcuțelor
Articolul anterior
Atac masiv asupra Kievului: Armata ucraineană a distrus 52 din cele 54 de drone lansate de Rusia
Articolul următor