Majorările anului 2024!

Din 1 ianuarie, salariul minim pe care trebuie să-l plătească angajatorii nu poate fi mai mic de cinci mii de lei, doar că, în goană după încasări, la buget statul alimentează și anumite scumpiri, scrie tv8.md.

Potrivit Legii Bugetului, salariul minim pe economie crește de la patru la cinci mii de lei. Asta înseamnă că, oficial, niciun patron nu are dreptul să-și remunereze angajații cu plăți lunare sub acest plafon. Dintre toți bugetarii, cei mai norocoși sunt profesorii. Salariile cadrelor didactice, cresc de astăzi, cu 15%, deși sindicatele din educație au insistat pe o majorare de minim 20 la sută. Totuși, în bani, efortul financiar este de un miliard de lei, doar în 2024 și vizează peste 50 de mii de moldoveni.

Femeile care au născut după miezul nopții trebuie să știe că vor beneficia de o indemnizație unică de 20 de mii de lei, aproape dublu față de cât a fost în anul trecut. Pentru cei cu buletine de identitate românești, precizăm că, peste Prut, alocațiile pentru copii au crescut cu peste 10 la sută. Astfel, pentru micuții de până la doi ani statul român va aloca lunar câte 718 lei românești, iar după depășirea aceste vârste și până la 18 ani se vor oferi câte 291 de lei.

Anul Nou nu vine nici pe departe cu majorări de salarii pentru toți, în schimb aduce scumpiri care să ne vizeze pe toți. De astăzi intră în vigoare accize majorate la carburanți, în special la importurile de benzină. 

Acciza pentru importul unei tone de benzină a crescut de la 7.700 de lei până la 8.800. În cazul motorinei, creșterea este cu mult mai mică – de la 3.200 la 3.500. 

Doar că din asta nu au de suferit cei taxați, adică petroliștii, ci clienții lor. Astăzi, e Revelion, însă, deja mâine Agenția pentru Reglementare în Energetică va ajusta prețul carburanților la noile realități. 

2024 a venit și cu un motiv în plus să alegem modul sănătos de viață. Țigările și alte produse din tutun se vor scumpi și ele urmare a majorării accizei de import cu 10 la sută.

Prinţul William, anunț despre starea de sănătate a soției sale, Kate Middelton

Prinţul William al Marii Britanii a declarat vineri că soţia lui, Kate, ”se simte bine”, într-un rar comentariu public despre starea de sănătate a prinţesei de Wales, care urmează o chimioterapie preventivă pentru cancer, informează Reuters.

Kate a anunţat în martie că urmează acest tratament după ce a fost evidenţiată prezenţa cancerului în urma operaţiei abdominale pe care a suportat-o la începutul anului.

La acea vreme, prinţesa britanică a spus că se simte bine, dar biroul de presă al cuplului princiar a anunţat că nu va oferi actualizări periodice despre starea de sănătate a prinţesei, care nu se va întoarce la îndatoririle sale publice înainte să primească avizul medicilor.

Ce a spus prințul William despre starea soției lui

Întrebat despre cum se simte soţia lui în timpul unei vizite la un spital comunitar din arhipelagul Scilly, situat în largul coastelor comitatului Cornwall, în sud-vestul Angliei, prinţul William, în vârstă de 41 de ani a răspuns: ”Da, se simte bine, vă mulţumesc”.

Moştenitorul tronului britanic, care este şi duce de Cornwall, se află într-o vizită de două zile în regiune, unde a vizitat amplasamentul unui nou proiect dedicat persoanelor fără adăpost, a petrecut un anumit timp pe o plajă alături de membrii unor asociaţii locale şi a vizitat un spital comunitar.

Prinţul britanic a sosit vineri în arhipelagul Scilly

Prinţul britanic a sosit vineri cu o ambarcaţiune în arhipelagul Scilly, situat la 28 de kilometri în largul coastelor din Cornwall, a cumpărat un produs de patiserie locală şi le-a spus localnicilor care s-au reunit pe chei că familia lui este ”foarte supărată” că a venit fără ei.

William s-a întâlnit, de asemenea, cu operatori din port şi cu persoane care lucrează în afaceri locale în St Mary, insula cea mai mare din arhipelag, discutând cu aceştia despre pregătirile pentru sezonul turistic estival.

Tatăl prinţului William, regele Charles al III-lea, în vârstă de 75 de ani, a vizitat joi un colegiu militar, în cadrul celui mai recent angajament de la reluarea îndatoririlor sale publice după ce a fost şi el diagnosticat cu cancer.

Unul dintre liderii separatiști de la Tiraspol a decedat

Fostul Şef al Departamentului de relaţii externe de la Tirspol, Vladimir Iastrebciak, s-a stins astăzi, 11 mai, din viață, la doar 44 de ani. Potrivit presei din regiune, diplomatul suferea de o boală incurabilă.

Vladimir Iastrebciak s-a născut la data de 9 octombrie 1979, în orașul Tiraspol din RSS Moldovenească, în familia unor funcționari de naționalitate ucraineană. A absolvit în anul 2001 Facultatea de Jurisprudență a Universității de Stat „T.G. Șevcenko” din Tiraspol, transmite unimedia.info.

În perioada studiilor universitare, a lucrat ca șef de personal la Centrul de stat de testare și certificare a calității produselor alimentare (mai 1999 – octombrie 2000) și apoi ca specialist șef la Ministerul Justiției al republicii separatiste transnistrene (octombrie 2000 – martie 2001).

În mai 2001 a fost angajat în Ministerul Afacerilor Externe al auto-proclamatei Republici Moldovenești Nistrene, fiind numit în anul 2003 ca șef al Direcției juridice. La data de 14 februarie 2007, este promovat în funcția de prim-viceministru al afacerilor externe. La 3 mai 2007 i s-a acordat gradul diplomatic de consilier clasa I.

În octombrie 2007, prim-viceministrul Vladimir Iastrebciak a declarat în presa rusă că reluarea negocierilor dintre autoritățile de la Tiraspol și Chișinău nu este posibilă atâta timp cât Republica Moldova exercită presiuni economice asupra Transnistriei, întreprinderile transnistrene nemaiputând să-și exporte mărfurile decât cu acordul Chișinăului, după semnarea unui acord interguvernamental cu Ucraina și introducerea unui nou regim vamal în martie 2006.

Prin Decretul președintelul Igor Smirnov din 27 iunie 2008, Vladimir Iastrebciak a fost numit în funcția de ministru interimar al afacerilor externe, în locul lui Valeri Lițkai aflat în concediu medical. În această calitate, el a fost prezentat în fața angajaților Ministerului Afacerilor Externe transnistrean. La data de 1 iulie 2008, Lițkai a fost demis, iar tânărul Iastrebciak a devenit ministru titular al afacerilor externe.

Vladimir Iastrebciak a fost decorat cu Ordinul „Gloria Muncii” și cu Medaliile „Pentru muncă susținută” și „A 15-a aniversare a RMN”. El este căsătorit.

De asemenea, potrivit informațiilor, de mulți ani, diplomatul suferea de o boală pancreatică cronică, iar în 2017, la o clinică din Sankt-Petersburg, Vladimir Iastrebciak a fost supus unei intervenţii dificile la pancreas.

Poliția vine cu un apel către cetățeni de Blajini: „Nu anunțați pe rețele că plecați de acasă și nu consumați alcool, dacă urcați la volan”

Poliția Națională anunță că va fi la datorie de Paștele Blajinilor, pe întreg teritoriul țării, pentru asigurarea ordinii publice, fluidizarea traficului rutier și garantarea unui climat de siguranță pentru cetățeni.

Stimați cetățeni, în aceste zile libere
– monitorizați în permanență copiii;
– evitați deplasarea pe carosabil, în calitate de pietoni, mai ales pe timp de noapte;
– nu vă anunțați plecarea de acasă pe rețelele de socializare;
– aveți grijă de bunurile personale când vă aflați în locuri aglomerate;
– nu lăsați obiecte de valoare în mașină și asigurați-vă că mijlocul de transport este încuiat la plecare, iar geamurile închise;
– respectați ordinea publică, evitați situațiile de conflict și altercațiile.

În atenția șoferilor:
– nu consumați alcool dacă urmează să conduceți și nu permiteți și apropiaților să o facă;
– respectați regulile circulației rutiere;
– nu staționați în locuri interzise, pentru a nu crea obstacole în trafic;
– evitați parcarea automobilelor în adiacentul cimitirelor și fiți prudenți la pietoni.

Un bărbat a uitat să declare la vamă cele peste 8 kg. de caviar și alte 8 de somon, pe care letransporta
Articolul anterior
#usideschise Adriana Ochișanu: despre prezent, trecut, păreri de rău, dragoste și cheia fericiri
Articolul următor