Mama lui Rizea îi cere Maiei Sandu să asigure un proces corect în cazul ex-deputatului fugar: ”Vă asigur, nu am crescut un penal”

Maria Rizea, mama lui Cristian Rizea i-a adresat o scrisoare deschisă președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, prin care o roagă să asigure un proces de justiție corect în cazul fiului ei. Mama fostului deputat român îi scrie șefei statului că fiul ei a devenit „victimă” a răfuielilor politice și a sistemului de justiție corupt, pentru început în România și, ulterior, în Republica Moldova. „Nu vreau favoruri. Vă rog doar să garantați că situația fiului meu este cercetată conform buchiei legii”, scrie newsmaker.md.

Cristian Rizea „nu este un penal”, declară Maria Rizea, mama fostului deputat român, care se ascunde de justiția românească în Moldova. Potrivit ei, fiul său a devenit „doar o victimă” a fenomenului corupției din politică și justiție, ca mulți alți cetățeni din România și Republica Moldova.

„A fost pedepsit pentru că a spus adevărul și a refuzat să facă jocul demnitarilor corupți, deoarece a crezut, până în ultimul moment, în corectitudinea justiției românești. (…) Nedreptățile împotriva fiului meu continuă și în Republica Moldova. În raport cu el sunt încălcate multe dintre drepturile de care trebuie să se bucure orice cetățean într-un stat democratic. Mă refer, în primul rând, la dreptul la cetățenia Republicii Moldova, care i-a fost retrasă printr-un decret abuziv semnat de fostul președinte al țării, Igor Dodon, pe motiv că ar fi redobândit ilegal cetățenia moldovenească”, se arată în scrisoarea Mariei Rizea adresată președintei Maia Sandu și făcută publică de Realitatea din Moldova, un portal lansat de Cristian Rizea.

Mama lui Rizea spune că fiul său și-a dobândit cetățenia Republicii Moldova legal. Ea spune că bunica lui Rizea, Ana Mihai, s-a născut în Basarabia, în satul Congaz. Mai mult, Maria Rizea susține că bunicii ex-deputatului român au fost exilați de NKVD Uniunii Sovietice.

„După această tragedie a familiei noastre, comună pentru zeci de mii de moldoveni, cum pot autoritățile statului Republicii Moldova să spună că fiul meu Mihai Cristian a obținut ilegal cetățenia Republicii Moldova? Și cum puteți Dumneavoastră, stimată doamnă Maia Sandu, să ignorați această mare nedreptate împotriva fiului meu?”, se întreabă Maria Rizea.

Maria Rizea spune că „singura sa nădejde” este șefa statului, căreia îi cere să „garanteze” că situația fiului său este cercetată conform „buchiei legii”. „Vă asigur, nu am crescut un penal. (…) Adevărul este că fiul meu Cristian Rizea, urmașul buneilor mei deportați în Siberia, este moldovean și că este nevinovat în fața statului român”, i-a mai scris Maria Rizea Maiei Sandu.

***

Amintim că Cristian Rizea a fost condamnat definitiv în România pentru trafic de influență la 4 ani și 8 luni de închisoare cu executare. Acesta, însă, fugise din România cu două luni înainte de anunțarea sentinței, în ianuarie 2019 și s-a mutat în Republica Moldova.

Fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, a semnat decretul prin care i-a retras cetățenia moldovenească lui Cristian Rizea. Acesta a fost reținut în Republica Moldova pe 3 noiembrie 2020. Rizea era bănuit că ar fi comis ilegalități de natură penală atunci când a obținut cetățenia moldovenească. Mai exact, ar fi făcut declarații false în procesul de dobândire a cetățeniei.

În mai, Cristian Rizea a fost eliberat din arest de autoritățile moldovenești, deoarece a expirat termenul maxim de zile până la care o persoană poate fi reținută în Republica Moldova până să fie extrădată.

Potrivit portalului anticoruptie.md, Rizea mai are pe rol în instanțele moldovenești cel puțin 20 de dosare civile. În cele mai multe dintre ele, acesta este reclamat pentru, defăimare sau pentru lezarea cinstei, onoarei şi reputației profesionale.

Cristian Mihai Rizea a fost lipsit, la finele anului trecut, de dreptul de a avea statut de refugiat pe teritoriul Republicii Moldova. Decizia a fost luată de Curtea de Apel Chişinău, care a mai respins şi solicitarea lui Rizea privind suspendarea decretului prezidențial din 2020 prin care i-a fost retrasă cetățenia Republicii Moldova.

Cristian Rizea a fost subiectul unei anchete a Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova despre cum şi-a procurat un imobil de lux într-un cartier select din Chişinău. Într-un interviu realizat în cadrul anchetei, Rizea a declarat că a obținut cetățenia moldovenească datorită faptului că bunica sa este originară din satul Congaz, raionul Comrat.

Republica Moldova și Italia au semnat un Memorandum în domeniul agriculturii

La Roma, a fost semnat un Memorandum de Înțelegere între Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a Republicii Moldova și Ministerul Agriculturii, Suveranității Alimentare și Silviculturii al Republicii Italiene, de către miniștrii Vladimir Bolea și Francesco Lollobrigida.

Memorandumul are ca obiectiv principal promovarea cooperării economice, sociale și tehnologice între Republica Moldova și Italia în sectorul agricol și dezvoltarea rurală. Documentul prevede schimbul de cunoștințe și experiență în diverse aspecte ale agriculturii, inclusiv diversificarea produselor, digitalizarea și inovația, bunăstarea animalelor, sustenabilitatea mediului și gestionarea riscurilor.

Un element esențial al documentului este armonizarea legislației și politicilor agricole cu cele ale Uniunii Europene. Totodată, se urmărește dezvoltarea programelor comune de cercetare agricolă, schimbul de experiență în crearea și funcționarea cooperativelor agricole, precum și elaborarea unor programe comune de studii superioare în domeniul agrar.

Colaborarea dintre țările noastre va include și îmbunătățirea infrastructurii și serviciilor agricole prin organizarea vizitelor de studiu, programelor de formare pentru funcționari și participarea la seminarii, ateliere și conferințe.

Memorandumul de Înțelegere rămâne valabil pentru o perioadă de zece ani, consolidând astfel angajamentul reciproc pentru dezvoltarea unui sector agricol modern și sustenabil.

Cineastul moldovean Oleg Condrea a câștigat premiul pentru cel mai bun scenariu de scurtmetraj dramatic la Cannes 7th Art Awards

Cineastul moldovean Oleg Condrea a câștigat premiul pentru cel mai bun scenariu de scurtmetraj dramatic la Cannes 7th Art Awards cu proiectul său „Tangled Tails”, a anunțat secretarul de stat în cadrul Ministerului Cluturii Andrei Chistol, într-o postare pe Facebook.

„Premiile Cannes 7th Art Awards sunt renumite pentru recunoașterea și celebrarea cinematografiei independente, oferind o platformă pentru cineaștii din întreaga lume, scrie tvrmoldova.md.

Mai mult, acest scenariu a obținut și alte peste 80 de premii în perioada decembrie – mai, la festivaluri importante din New York, Florence, Berlin, Paris sau Londra.

Oleg mai predă una din Profesiile Viitorului- animația. Iar participarea sa la workshop-ul Animation Worksheep a fost o piatră de temelie, oferindu-i ocazia să câștige o bursă la cel mai mare festival de animație din Europa, la Annecy.

Această realizare demonstrează că Moldova are toate șansele să se remarce pe scenele internaționale ale industriilor creative datorită oamenilor și a creațiilor acestora!”, a transmis oficialul Ministreului Culturii.

Oligarhul fugar Ilan Șor a primit cetățenia Federației Ruse

Oligarhul fugar Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară”, a primit cetățenia Federației Ruse. Șeful Interpol Moldova, Viorel Țentiu, a confirmat pentru „Teleradio-Moldova” că Șor a primit cetățenia Rusiei încă de la începutul acestui an.

Într-un interviu cu un blogger rus, Șor a spus că a obținut cetățenia rusească, fără a preciza când și nu a menționat dacă intenționează să renunțe la cea moldovenească. Oligarhul fugar are în prezent trei cetățenii – a Republicii Moldova, a Israelului și a Federației Ruse, deși poate deține doar două, conform legislației Republicii Moldova, a menționat Țentiu, potrivit sursei citate.

„Din informațiile operative, noi am cunoscut că Ilan Șor deține cetățenia Federației Ruse încă de la începutul anului, mai exact din ianuarie. Fiind anunțat în căutare internațională, cu această informație a fost completată baza de date. În Republica Moldova este aprobată legea cu privire la dubla cetățenie, adică cetățenii ar putea să dețină nu mai mult de două cetățenii. Constatăm acum că, de facto, Ilan Șor este cetățean a trei state”, a declarat Viorel Țentiu.

Șeful Interpol Moldova a precizat că, având în vedere că Șor a primit cetățenia Rusiei, este puțin probabil ca Moscova să decidă să-l extrădeze pe Șor în Republica Moldova.

„Având în vedere că este și cetățean al Federației Ruse, conform procedurilor internaționale, nici un stat nu-și extrădează propriii cetățeni. Faptul că el a părăsit statul Israel pe 25 februarie și de atunci nu a mai revenit devin niște acțiuni clare în acțiunile sale”, a mai declarat Viorel Țentiu.

„Nu este de mirare faptul că un om care a participat la furtul miliardului, destabilizează țara și a încălcat legea într-un hal fără de hal, continuă să o facă în așa manieră”, a declarat șeful Cabinetului președintei Maia Sandu, Adrian Băluțel, pentru TRM.

Contactat pentru o reacție, șeful Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu a declarat pentru sursa noastră că Ilan Șor nu a depus, până în prezent, nici-o cerere de renunțare la cetățeni.

A murit de scârbă! Un tată a murit la câteva zile, după ce și-a pierdut soția și cei patru copii într-un cumplit accident, în SUA
Articolul anterior
Încă o tragedie în parcul ”La izvor”. Un tânăr de 21 de ani a fost găsit strangulat
Articolul următor