Mama primului rus judecat la Kiev pentru crime de război, devastată: „I-am scris și lui Putin”

Un tribunal de la Kiev a început primul proces pentru crime de război pentru un soldat rus pe 13 mai. Vadim Șișimarin, în vârstă de 21 de ani, a pledat vinovat pentru că a împușcat mortal un civil în regiunea Sumî din Ucraina. Meduza a intervievat-o pe mama lui care locuiește în orașul Ust-Ilimsk din regiunea Irkutsk din Rusia.

foto: Vadim Sisimarin intervievat de jurnalistul ucrainean Volodimir Zolkin

„Mamă, telefonul meu nu va funcționa timp de o săptămână. Îl predau. Cineva vă va spune că am plecat în Ucraina, să nu credeți”, povestește femeia ultima discuție cu fiul său înainte de a fi trimis în „operațiunea specială” a lui Putin.

Ulterior, când au vorbit, i-a spus că se află staționat la granița cu Ucraina. „Li s-a spus că vor intra și ieși, și atât. Apoi a început războiul, cred”, a spus femeia.

Pe 1 martie spune că a aflat că fiul său este prizonier. „Habar n-aveam că a fost un război, că se întâmplă ceva acolo în Ucraina… Nu navighez pe internet și nu mă uit la știri. Nu mă interesează, pentru că doar arată tot felul de prostii, nu vreau să pun asta pe suflet”, afirmă femeia, care precizeaă că nora sa i-a trimis un filmuleț cu fiul său.

Femeia spune că de atunci a făcut mai multe petiții către organismele guvernamentale. „I-am scris chiar lui Putin”, afirmă ea.

A primit vreun răspuns? „Facem tot ce putem.Doar așteaptă. Încă spun asta”, răspunde femeia.

Ea nu crede că fiul său a ucis intenționat un om nevinovat și poate că a fost forțat să recunoască acest lucru.

„Nu, desigur că nu, ce spui? Nu. Nici măcar nu ar ridica o mână. Nu este atât de ușor pe cât spune el, să împuști pe cineva… Ei bine, cât de nebun trebuie să fii? Sub influența drogurilor sau alcoolului. Așa s-a întâmplat cu soțul meu. Bărbatul era beat și tulburat. Cine poate ucide treaz un om ? Nimeni, cred. Nu, Vadim nu ar fi fost în stare să o facă”, spune ea jurnalistilor de la Meduza

„Poate că este forțat (să recunoască -n.r.). Înțeleg să vorbești despre cum ai făcut o faptă sau ai salvat o persoană… Dar nu este atât de ușor să stai acolo și să spui în cameră că da, am primit o comandă și am împușcat pe cineva. E o nebunie”, a completat ea.

Procurorii ucraineni l-au acuzat pe Şişimarin că a ucis un bărbat neînarmat care mergea pe bicicletă pe marginea unui drum în localitatea Ciupohovka. După un atac al armatei ucrainene, coloana din care făcea parte militarul a fost distrusă, iar inculpatul, în compania altor patru militari, a fugit într-un vehicul civil sechestrat cu forţa.

La sosirea acestora la Ciupahovka, în regiunea Sumî, ei au văzut pe drum un bărbat care vorbea la telefon. Şişimarin i-a tras în cap cu un pistol-automat Kalaşnikov pentru a-l împiedica să comunice forţelor ucrainene despre prezenţa lor. Bărbatul a murit pe loc la doar câteva zeci de metri de casa lui, potrivit procurorului general al Ucrainei.

Şişimarin a pledat vinovat, iar procurorii au cerut condamnarea sa la închisoare pe viață.

Soldatul a fost confruntat în timpul procesului cu soția victimei sale.

sursa

Sfânta lumină a fost distribuită preoților și enoriașilor în scuarul Mitropoliei Chișinăului

Focul Haric a ajuns la Chișinău. Acesta a fost adus în Republica Moldova atât de reprezentanții Mitropoliei Chișinăului și Întregii Moldove cât și de cei ai Mitropoliei Basarabiei. Sfânta lumină va fi distribuită preoților și tuturor creștinilor, astfel încât să ajungă în toate lăcașele sfinte din țară.

În acest an, focul Haric este distribuit creștinilor și preoților care s-au adunat în fața Catedralei Metropolitane „Nașterea Domnului”, dar și la Paraclisul Mitropolitan „Sf. Ioan Teologul”.

Delegația Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove a fost condusă de Preasfințitul Filaret, episcop de Căpriana, care a fost însoțit de doi clerici de la Academia de Teologie.

sursa: www.radiomoldova.md

Focul Haric a ajuns la Chișinău

Clipe de înaltă bucurie duhovnicească au trăit în această seară clericii și închinătorii adunați la Paraclisul Mitropolitan „Sfântul Ioan Teologul” din centrul Capitalei. Delegația Arhiepiscopiei Chișinăului, condusă de ÎPS Părinte Petru, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, alături de consilierii eparhiali și protopopi, au adus Sfânta lumină de la Ierusalim, la sediul Mitropoliei Basarabiei.

Într-o atmosferă de evlavie și rugăciune, Părintele Mitropolit le-a vorbit celor prezenți despre însemnătatea Luminii Sfinte, precizând că aceasta este darul prezenței lui Hristos cel înviat din morți în Biserica Sa.

„Lumina Sfântă este o binecuvântare, o bucurie pentru cei care cred în Hristos, îl mărturisesc pe El și simt iubirea Lui”, le-a spus ÎPS Petru celor adunați la Reședința Mitropolitană.

Părintele Mitropolit s-a rugat ca Mântuitorului nostru Iisus Hristos să ne ajute să simțim binecuvântarea și bucuria Lui pe care ne-o dăruiește din belșug.

Ulterior, Sfânta Lumină a fost distribuită de către protopopii Arhiepiscopiei Chișinăului, care o vor distribui în fiecare parohie din subordine. După împărtășirea Sfintei Lumini, Înaltpreasfințitul Părinte Petru, se va îndrepta spre Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” de pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt din Chișinău, unde va săvârși slujba de Înviere.

sursa: Mitropolia Basarabiei/Facebook

Klaus Iohannis, mesaj de Paște pentru toți românii: „Oriunde ne-am afla, celebrăm în comuniune biruința vieții asupra morții și a luminii asupra întunericului”

Președintele României Klaus Iohannis a transmis, sâmbătă, un mesaj de Paşte pentru românii de pretutindeni, dar despre gândurile care se îndreaptă către ”semenii aflaţi în suferinţă, care trec prin încercările cumplite ale unui război nemilos”.

”Sărbătoarea Sfintelor Paşti ne apropie, pentru a trăi împreună Învierea Domnului. Oriunde ne-am afla, celebrăm în comuniune biruinţa vieţii asupra morţii şi a luminii asupra întunericului, reîncărcându-ne cu speranţă în puterea tămăduitoare a credinţei şi a rugăciunii. În aceste zile speciale, gândurile noastre se îndreaptă şi către semenii aflaţi în suferinţă, care trec prin încercările cumplite ale unui război nemilos”, a transmis, sâmbătă, preşedintele Klaus Iohannis.

Acesta a adăugat că ”Învierea Domnului reaminteşte tuturor chemarea creştină la iubirea aproapelui şi îndemnul convieţuirii în pace şi bună înţelegere”.

”Acestea sunt valorile noastre cardinale, aşezate de generaţii pe o temelie de solidaritate şi spiritualitate creştină. Vă urez tuturor, dragi credincioşi ortodocşi, greco-catolici, armeni şi neoprotestanţi, să primiţi în suflet Lumina Învierii şi bucuria deplină prilejuite de Sărbătoarea pascală”, a mai transmis şeful statului român.

De ziua vîșîvankăi, președintele Zelenski a schimbat hainele militare pe portul tradițional ucrainean
Articolul anterior
Ziua mondială a cămăşii naţionale ucrainene, marcată la Chişinău
Articolul următor