Mama primului rus judecat la Kiev pentru crime de război, devastată: „I-am scris și lui Putin”

Un tribunal de la Kiev a început primul proces pentru crime de război pentru un soldat rus pe 13 mai. Vadim Șișimarin, în vârstă de 21 de ani, a pledat vinovat pentru că a împușcat mortal un civil în regiunea Sumî din Ucraina. Meduza a intervievat-o pe mama lui care locuiește în orașul Ust-Ilimsk din regiunea Irkutsk din Rusia.

foto: Vadim Sisimarin intervievat de jurnalistul ucrainean Volodimir Zolkin

„Mamă, telefonul meu nu va funcționa timp de o săptămână. Îl predau. Cineva vă va spune că am plecat în Ucraina, să nu credeți”, povestește femeia ultima discuție cu fiul său înainte de a fi trimis în „operațiunea specială” a lui Putin.

Ulterior, când au vorbit, i-a spus că se află staționat la granița cu Ucraina. „Li s-a spus că vor intra și ieși, și atât. Apoi a început războiul, cred”, a spus femeia.

Pe 1 martie spune că a aflat că fiul său este prizonier. „Habar n-aveam că a fost un război, că se întâmplă ceva acolo în Ucraina… Nu navighez pe internet și nu mă uit la știri. Nu mă interesează, pentru că doar arată tot felul de prostii, nu vreau să pun asta pe suflet”, afirmă femeia, care precizeaă că nora sa i-a trimis un filmuleț cu fiul său.

Femeia spune că de atunci a făcut mai multe petiții către organismele guvernamentale. „I-am scris chiar lui Putin”, afirmă ea.

A primit vreun răspuns? „Facem tot ce putem.Doar așteaptă. Încă spun asta”, răspunde femeia.

Ea nu crede că fiul său a ucis intenționat un om nevinovat și poate că a fost forțat să recunoască acest lucru.

„Nu, desigur că nu, ce spui? Nu. Nici măcar nu ar ridica o mână. Nu este atât de ușor pe cât spune el, să împuști pe cineva… Ei bine, cât de nebun trebuie să fii? Sub influența drogurilor sau alcoolului. Așa s-a întâmplat cu soțul meu. Bărbatul era beat și tulburat. Cine poate ucide treaz un om ? Nimeni, cred. Nu, Vadim nu ar fi fost în stare să o facă”, spune ea jurnalistilor de la Meduza

„Poate că este forțat (să recunoască -n.r.). Înțeleg să vorbești despre cum ai făcut o faptă sau ai salvat o persoană… Dar nu este atât de ușor să stai acolo și să spui în cameră că da, am primit o comandă și am împușcat pe cineva. E o nebunie”, a completat ea.

Procurorii ucraineni l-au acuzat pe Şişimarin că a ucis un bărbat neînarmat care mergea pe bicicletă pe marginea unui drum în localitatea Ciupohovka. După un atac al armatei ucrainene, coloana din care făcea parte militarul a fost distrusă, iar inculpatul, în compania altor patru militari, a fugit într-un vehicul civil sechestrat cu forţa.

La sosirea acestora la Ciupahovka, în regiunea Sumî, ei au văzut pe drum un bărbat care vorbea la telefon. Şişimarin i-a tras în cap cu un pistol-automat Kalaşnikov pentru a-l împiedica să comunice forţelor ucrainene despre prezenţa lor. Bărbatul a murit pe loc la doar câteva zeci de metri de casa lui, potrivit procurorului general al Ucrainei.

Şişimarin a pledat vinovat, iar procurorii au cerut condamnarea sa la închisoare pe viață.

Soldatul a fost confruntat în timpul procesului cu soția victimei sale.

sursa

Liste cu victimele deportărilor sovietice din Basarabia, făcute publice

Numele victimelor regimului sovietic, care au fost deportate în Siberia în perioada 6-9 iulie 1949, au fost făcute în premieră publice.

Se împlinesc 79 de ani de la primul val de deportări sovietice din  Basarabia și Nordul

Potrivit lui Igor Cașu, directorul Agenției Naționale a Arhivelor din Republica Moldova, listele, pe eșantioane și vagoane, pot fi găsite pe site-ul instituției, relatează InfoPrut.ro.

Mai exact, în listele respective apare o bună parte din cei care au fost deportați în Siberia în cadrul Operațiunii „SUD” din 6-9 iulie 1949.

„În total, în liste apar 35 mii 144 persoane. După un raport al poliției politice sovietice din iunie 1952, numărul total al celor deportați a fost de 35 mii 796 persoane, dintre care 14 033 femei, 11 899 copii și 8 864 bărbați. Prin urmare, listele pe care le oferim acum în premieră publicului larg conțin aproape 99 la sută din cei care au fost deportați. Puteți descărca toate listele în format pdf și găsi în câteva clipe printr-o căutare simplă, pe nume sau localitate, informația care vă interesează. Alternativ, puteți folosi opțiunea de căutare direct pe site după nume, prenume, localitate, anul de naștere”, a subliniat directorul Agenției Naționale a Arhivelor din Republica Moldova.

Amintim că la 6 iulie 2022 se împlinesc 73 de ani de la cel de-al doilea val de deportare în masă din RSSM, cunoscut sub denumirea codificată Operaţiunea „Sud”. Noaptea din 5 spre 6 iulie 1949 a fost una dintre cele mai dramatice din istoria românilor basarabeni, desemnând cea mai masivă deportare a familiilor din aceste ținuturi cu oameni harnici, vrednici și iubitori de neam.

Primul val al deportărilor sovietice a fost cel din 12 și 13 iunie 1940. Datele oficiale arată că atunci au fost deportate aproximativ 25 de mii de persoane. Au urmat alte doua valuri, – în 1949 și 1951, – în urma cărora au avut de suferit alte aproape 40 de mii de persoane.

Doliu! Decanul Facultății Urbanism și Arhitectură de la UTM s-a stins din viață

Durere nemărginită la Universitatea Tehnică din Moldova! La doar 36 de ani, s-a stins subit din viață Ruslan Bodros, decanul Facultății Urbanism și Arhitectură. Colegii acestuia au transmis un mesaj de condoleanțe:

,,O tristețe nemărginită ne-a lăsat fără grai la vestea fulgerătoarei treceri în neființă a tânărului nostru coleg, decanului Facultății Urbanism și Arhitectură – lector universitar, doctor în științe inginerești, Ruslan Bordos.

Ne vei lipsi mult, dragă colega. Mereu cu zâmbetul pe buze și inima deschisă, ne lași acum cu un gol imens în suflet, având drept tămadă doar speranța că acolo, sus, în ceruri, steaua ta va străluci mereu și ne va aminti că un suflet mare și bun ca al tău e de nestins…

Drum lin către stele. Condoleanțe familiei, prietenilor, colegilor și tuturor care te-au cunoscut…”.

Video. Shatunov, emoționat până la lacrimi în timp ce o arată pe fetița sa. Micuța i-a moștenit talentul

Fostul solist al grupului ,,Laskovîi Ma”, Iuri Shatunov, s-a stabilit definitiv la München în urmă cu peste 25 de ani. Cântărețul rus și-a cumpărat o casă spațioasă dotată cu propriul studio de înregistrare și chiar și-a deschis o mică afacere, o cafenea pentru un cerc apropiat de prieteni. În Germania, solistul locuia împreună cu familia sa, soția Svetlana, și copiii cuplului, fiul Denis, 15 ani, și fiica Estella, 9 ani.

Shatunov își iubea nespus copiii, erau întreg universul său. Artistul a oferit familiei sale multă afecțiune și dragoste, lucruri pe care însuși nu le-a avut în copilărie. Lipsit de familie, trimis la internat, iar apoi la orfelinat după decesul mamei, Shatunov a simțit greu amarul copilăriei, de aceea s-a străduit să ofere celor dragi tot ce era mai prețios.

Юрий Шатунов: биография, личная жизнь, новости, фото

În timpul unuia dintre ultimele sale concerte, Shatunov a vorbit publicului despre fetița sa, Estella. Emoționat la maximum, efectiv îi radia chipul. Artistul a mărturisit că împreună cu fiica sa obișnuiește să cânte, inclusiv piese în limba rusă. Tatăl a pornit telefonul, iar cei prezenți în sală i-au putut auzi vocea fetiței. Se pare că micuța a moștenit talentul tatălui său, este pasionată de muzică și are o voce dulce și melodioasă.

De ziua vîșîvankăi, președintele Zelenski a schimbat hainele militare pe portul tradițional ucrainean
Articolul anterior
Ziua mondială a cămăşii naţionale ucrainene, marcată la Chişinău
Articolul următor