”Mama Rusia”: Maria Lvova-Belova, blonda lui Putin care deportează copiii ucraineni. Sunt întâmpinați de ”noile lor familii” cu baloane și jucării

Comisarul lui Vladimir Putin pentru drepturile copiilor, Maria Lvova-Belova, pretinde ca este „salvatoarea” copiilor prinsi in razboiul din Ucraina. Retorica ei plina de compasiune ascunde un plan sinistru de a deporta copiii ucraineni din teritoriile ocupate de fortele ruse, potrivit France 24 citat de aktual24.ro.

O femeie blonda intr-o rochie florala ingenuncheaza langa o adolescenta intr-un scaun cu rotile. Ea ajuta un baiat orb sa atarne o ghirlanda pe un pom de Craciun. Ea imbratiseaza un ursulet urias pe coridoarele unui aeroport in timp ce intampina un grup de copii ucraineni care sosesc in Rusia.

Maria Lvova-Belova, in varsta de 38 de ani, comisarul Rusiei pentru drepturile copiilor din 2021, isi etaleaza fara incetare „faptele bune” pe canalul sau Telegram si la televiziunea de stat rusa.

In rochiile ei vaporoase, cu guler incheiat pana sus, parul blond pieptanat cu grija sa nu-i acopere fata, este imaginea mamei modeste si devotate, care vine in salvarea copiilor din toata Rusia si din Ucraina.

Lvova-Belova are cinci copii biologici cu sotul ei, un informatician devenit preot ortodox si a adoptat inca cinci, inclusiv un adolescent ucrainean pe care l-a adoptat din orasul asediat Mariupol. Ea este, de asemenea, tutorele legal a 13 copii cu dizabilitati plasati in organizatii caritabile pe care ea insasi le-a fondat, dintre care unele au fost acuzate de presa rusa de abuz de fonduri.

In Rusia, unde natalitatea este in scadere, familia numeroasa a lui Lvova-Belova, zelul religios si angajamentul fata de lucrarile caritabile o fac un exemplu  atat pentru Rusia Unita – partidul lui Vladimir Putin – cat si pentru Biserica Ortodoxa.

In Ucraina, Lvova-Belova pretinde ca „salveaza” copiii stramutati sau orfani, dar ea joaca un rol cheie in trimiterea lor fortata in Rusia. Ea a organizat transferul a sute de copii ucraineni din teritoriile ocupate in chiar tara care poarta razboi cu patria lor.

Videoclipurile cu copii care sosesc in Rusia apar in succesiune rapida pe contul ei de Telegram.

Copiii din regiunile Donetk si Donbas sunt intampinati de „noile lor familii” cu baloane viu colorate si jucarii. Numele lor sunt de obicei schimbate si li se ofera noi pasapoarte rusesti in schimbul vechilor lor identitati.

Sute, sau chiar mii (este greu de stabilit numarul precis) de copii ucraineni sunt „adapostiti” de Rusia, datorita eforturilor sale, sustine ea cu mandrie pe retelele de socializare si televiziunea de stat. Caci Lvova-Belova prefera sa foloseasca cuvinte precum „salvare” in loc de „deportare” si „tutela” mai degraba decat „adoptie”.

Dar, in realitate, copiii din orfelinate, spitale, centre sociale sau case de plasament din teritoriile ocupate ale Ucrainei sunt oferiti familiilor ruse impreuna cu o plata facuta de statul rus.

Deportarea in masa a persoanelor in timpul unui conflict este clasificata de dreptul international umanitar drept crima de razboi.

Intr-un raport publicat in noiembrie anul trecut, Amnesty International arata ca „Autoritatile ruse au transferat si deportat cu forta civili din zonele ocupate ale Ucrainei, ceea ce a echivalat cu crime de razboi si posibile crime impotriva umanitatii”.

In decembrie 2022, asociatia franceza Pour l’Ukraine, pour leur liberte et la notre („Pentru Ucraina, pentru libertatea lor si a noastra”) a cerut Curtii Penale Internationale sa examineze acuzatiile de „genocid” pe fondul deportarii copiilor ucraineni.

Moscova nu a incercat sa-si ascunda politica de deportare a copiilor. Indepartarea copiilor ucraineni din teritoriile ocupate este parte integranta a propagandei Kremlinului si in concordanta cu „dez-ucrainizarea” ceruta de Putin, care a adoptat o lege in mai 2022 care a facut mai usor pentru rusi sa adopte copii ucraineni si pentru parintii ucraineni sa isi revendice copiii rapiti.

La inceputul lunii decembrie, Ucraina a sustinut ca 13.000 de copii au fost deportati in Rusia, adaugand ca este putin probabil sa fie „cifra finala”.

La randul ei, Rusia spune ca a primit cinci milioane de refugiati din Ucraina.

„Asimilarea” copiilor in tara lor de adoptie are loc in centrele de „reeducare” si „reabilitare psihologica” din Moscova, Rostov si Tuapse, un oras de pe malul de nord-est al Marii Negre. Potrivit agentiei de stiri Belta din Belarus, aproximativ o mie de copii din Donbas, cu varste cuprinse intre sase si 15 ani, au fost primiti de un centru din Belarus pentru a se „odihni si a se recupera”.

Copiii care ajung in aceste centre primesc atat „ingrijire”, cat si „lectii zilnice de limba si istorie rusa”, le spune Lvova-Belova abonatilor ei Telegram.

Adaptarea poate dura uneori, explica ea. La inceput, spune ea, Filip, fiul ei adoptiv ucrainean, a aratat „un anumit negativism”. El a insistat sa cante imnul ucrainean si sa povesteasca despre prezenta sa la demonstratii in sprijinul armatei ucrainene. Dar comportamentul lui este acum schimbat si este „recunoscator” fata de „marea familie rusa” care l-a salvat.

Razboiul din Ucraina a fost o binefacere pentru cariera lui Lvova-Belova, permitandu-i fostei profesoare de chitara sa-si continue ascensiunea meteorica in institutiile ruse.

In 2008, alaturi de predecesoarea ei in functia de comisar pentru drepturile copiilor, Anna Kuznetsova, ea a fondat o organizatie de caritate numita Blagovest in regiunea Penza, la 650 de kilometri sud-est de Moscova. Cele doua femei sunt atat mamele mai multor copii, cat si adepte devotate ale Bisericii Ortodoxe.

Pe urmele Annei Kuznetsova, ea s-a alaturat partidului de guvernamant, Rusia Unita, in 2019. De atunci, cariera ei a luat avant. Dupa ce a castigat prestigiosul concurs „Liderii Rusiei” in 2020, ea a fost numita senator inainte de a fi numita comisar pentru drepturile copiilor la sfarsitul mandatului lui Kuznetova.

Razboiul din Ucraina a adus-o acum in lumina reflectoarelor.

Cand a fost sanctionata de Uniunea Europeana, Statele Unite, Canada, Australia si Regatul Unit in septembrie „pentru presupusa ei implicare in transferul si adoptia fortata a copiilor ucraineni”, insusi Putin i-a luat apararea.

„Aceasta femeie fragila face singura mai multe pentru copii si pace decat acei americani care intocmesc liste de sanctiuni”, a spus presedintele rus.

Si Lvova-Belova nu da niciun semn ca se opreste. Dupa ce a vizitat fiecare dintre regiunile anexate in toamna trecuta, ea planuieste in 2023 sa deschida „centre pentru adolescenti” pentru a „le acorda o atentie speciala” si sa desfasoare echipe care sa ajunga la „copiii strazii” din teritoriile ocupate.

Criză de bucătari în grădinițele din Chișinău: O directoare gătește bucate pentru copii

Grădinițele din Capitală se confruntă cu o lipsă acută de angajați în bucătării. Cel puțin 80 de funcții sunt vacante în acest moment, iar la unele instituții lucrează și câte o singură persoană, scie tv8.md

Gradinita Paradisul Prichindeilor - bucatarie

Pentru ca mesele copiilor să fie servite la timp, la grădinița numărul 56 din Capitală și directoarea îmbracă uneori șorțul de bucătar. Managerii instituțiilor preșcolare spun că tinerii bucătari nu vor să lucreze în grădinițe din cauza salariului prea mic.

„Nu-i așa de greu. Pur și simplu la prima vedere îți pare că nu o să reușesc. Dar de fapt reușești, dacă îți programezi. Ce trebuie mai repede, pui mai înainte. Așa se face. Mie de-o pildă îmi este ușor deja”.

O doamnă are vârsta de 72 de ani și este singura bucătăreasă de la grădinița cu numărul 56 din sectorul Râșcani, unde sunt înscriși aproximativ 100 de copii. 

Din experiența sa de peste 34 de ani în cantina grădiniței spune că, de fapt, doar la prima vedere munca pare grea. 

Cu timpul te obișnuiești cu volumul mare de lucru. Femeia abia așteaptă să mai vină și angajați tineri. La fel, ca și directoarea instituției care este și ea de ajutor la bucătărie.

„Și de mine, și de magazineră, și de asistenta medicală. Cine vine primul, acela pune pestelca și trece la bucătărie. Altfel nu ne descurcăm. Cu un singur bucătar funcționăm deja de opt ani, ne descurcăm foarte greu. Nu vin pentru că salariile nu sunt absolut motivante”, a declarat directoarea grădiniței nr. 56, Elena Rusu.

Situația este și mai complicată la grădinița cu numărul 174 din sectorul Centru, unde zilnic cu trei mese principale și două gustări trebuie să fie hrăniți peste 230 de copii. La bucătărie este doar o singură persoană, deși ar trebui să fie trei. Din luna noiembrie nu se mai găsesc oameni dornici de a lucra.

„Ținem cont și de faptul că el vine la muncă la ora șase dimineața. Lucru bucătarului este specific. El trebuie să vină dimineața, ca la ora 08:30 deja pe masa copilului să fie pregătit dejunul calitativ și gustos”, a menționat directoarea grădiniței nr.174, Ludmila Garștea.

Conform datelor pe care ni le-a oferit Direcția municipală de Educație, în prezent, grădinițele din Chișinău au nevoie de 39 de bucătari și ajutori de bucătar, dar și de 33 de persoane care să spele vesela. 

Cel mai mare deficit de bucătari se atestă în sectorul Râșcani. Urmat de sectoarele Ciocana și Buiucani, unde sunt vacante nouă locuri pentru gătit și circa 12 pentru spălat vasele. În sectorul Centru sunt libere 12 funcții. Situația este mai bună la Botanica, unde nu se ajung patru bucătari și cinci persoane la spălat vesela.

O altă parte a problemei este că 70 la sută din personalul deja angajat are vârsta mai mare 60 de ani, adică sunt pensionari. Șeful adjunct de la direcția Educație spune că problema principală este salariul mult prea mic, care nu atrage tineri din domeniu. Mai exact, un angajat la cantinele din grădinițe primește între 2200 și 3500 de lei pe lună.

„- Ca și soluție suplimentară ar fi un salariu mult mai mare pentru această categorie de angajați. În caz contrar în câțiva ani practic vom rămâne fără angajați în cadrul blocurilor alimentare.
 – Ați făcut astfel de solicitări la Guvern?
 – Noi am făcut solicitări de modificare a legii 270, care ne interzice să achităm din bugetul primăriei salarii suplimentare pentru angajați din blocurile alimentare”, a vorbit șeful adjunct direcția Educație, Andrei Păvăloi.

Păvăloi nu a putut să ne spună dacă a primit răspuns din partea autorităților centrale. Am cerut mai multe detalii de la Ministerul Educației, dar ni s-a spus că vor reveni mai târziu cu un comentariu. 

Adresarea PAS către Ceban: „Ion, nu pune mâna pe robinete și nu lipsi chișinăuienii de apă”

„Ion, nu pune mâna pe robinete și nu lipsi chișinăuienii de apă. În 3 ani de mandat Ion Ceban a băgat în datorii S.A. Apă-Canal și a dat-o în bară cu majorarea ilegală a tarifului pentru apă și canalizare, iar acum vrea să lipsească chișinăuienii de apă” este mesajul cu care se adresează partidul politic PAS către Ion Ceban.

De asemenea PAS îl învinuiește pe politician că a angajat în cadrul Întreprinderii „Apă-Canal”, persoane care îi sunt favorabile să fie în componenta acesteia „Ion Ceban și-a angajat nănașul și o persoană apropiată de la PSRM, fostul deputat Oleg Lipschi în funcție de director. Pentru a face ce vrea și pentru a nu fi monitorizată activitatea întreprinderii, acesta a scos din consiliul de administrare consilierii municipali PAS când au început a bate alarma despre ilegalitățile din întreprindere”, afirmă Dumitru Ivanov, consilier municipal PAS, conform zugo.md.

Amintim că, premier Energy a a anunțat pe data de 26 ianuarie ca urmează deconectarea instalațiilor de alimentare cu energie electrică ale SA „Apă-Canal Chișinău”. Motivul invocat a fost datoria în creștere, neachitată de întreprindere. Totuși, mai târziu, decizia a fost schimbată, ÎCS „Premier Energyˮ SRL anunțând că a decis amânarea deciziei până la data de 1 februarie 2023.

Nemulțumiți de cele întâmplate, partidul a postat vineri, 26 decembrie o declarație video:

Publicaţia online independentă Meduza, declarată „organizație indezirabilă” în Rusia

Autorităţile ruse au interzis joi de facto site-ul de ştiri Meduza prin clasificarea ca „organizaţie indezirabilă”, transmit Reuters şi AFP, citat de Agerpres.

Russia launches criminal probes on prominent Kremlin critics | PBS NewsHour

În urma deciziei anunţate de procuratura generală a Rusiei, este interzisă funcţionarea pe teritoriul ţării a site-ului gestionat din Letonia. Jurnaliştii care scriu pentru Meduza pot fi condamnaţi la pedepse cu închisoarea de până la patru ani, iar organizatorii – până la şase ani. Cetăţenilor ruşi le este interzis să colaboreze cu publicaţia sau cu jurnaliştii acesteia.

Procuratura a explicat că activitatea site-ului „reprezintă o ameninţare la adresa ordinii constituţionale şi a securităţii Rusiei„.

Meduza, lansată ca publicaţie în limba rusă în martie 2014 în Letonia, pentru a evita cenzura din Rusia, fusese deja clasificată ca „agent străin” de ministerul justiţiei de la Moscova încă din aprilie 2021.

La scurt timp după ce armata rusă a invadat Ucraina, în februarie anul trecut, parlamentul Rusiei a adoptat legi care pedepsesc cu închisoarea „discreditarea” armatei şi răspândirea de „informaţii intenţionat false” despre aceasta; maximele prevăzute sunt de cinci ani de detenţie pentru prima infracţiune, respectiv 15 pentru cea de-a doua.

Kremlinul duce însă de mai mulţi ani o campanie de reprimare a presei independente şi de blocare a accesului ruşilor la informaţii din media neagreate. Ceea ce s-a întâmplat după începutul războiului a fost doar o escaladare a acestei tendinţe, apreciază Reuters.

Printre cele peste 50 de organizaţii care se află în prezent pe lista celor „indezirabile” mai figurează şi alte publicaţii de investigaţie, cum ar fi iStories, Proekt sau Bellingcat – aceasta din urmă, cu sediul în Olanda.

Evgheni Prigojin, şeful grupării de mercenari Wagner, a cerut interzicerea site-ului Meduza prin această procedură încă din iulie anul trecut.

Meduza nu a reacţionat deocamdată la interdicţie, însă unele personalităţi din opoziţie au criticat deja în mediile sociale decizia autorităţilor. Ruslan Şaveddinov, aliat al disidentului Aleksei Navalnîi, a scris pe Twitter că „organizaţie indezirabilă este mâna de oameni care au acaparat puterea în Rusia„.

Bucurie mare de Sfântul Vasile în familia Gabrielei Damir și Roman Burlaca! Cei doi au devenit părinți de băiat
Articolul anterior
Tineri și milionari! Povestea uluitoare a celui mai tânăr milionar din România, care la nici 40 de ani și-a construit un imperiu. ”Am mâncat o perioadă lungă pâine cu ulei”
Articolul următor