Mare necaz. Oamenii din satele raionului Anenii Noi aruncă tone de verdețuri și ridiche roșie, pentru că nu au cui să vândă marfa

Mulţi gospodari din satele raionului Anenii Noi nu mai au ce să facă cu legumele crescute. S-au chinuit toată iarna, au investit resurse și zile întregi de muncă ca să iasă pe piaţă cu produse proaspete şi acum s-au trezit că nu au cui le vinde. În timp ce orășenii duc dorul legumelor fragede, oameni din sate recurg la gesturi extreme și își distrug culturile și aruncă tot.

separator

Nu-și mai pot vinde producția decât pe loc, însă e prea puțin, ne spune un fermier din Anenii Noi. Pagubele sunt imense.

Din cauza lipsei unei piețe de vânzări, suferă mari pierderi.

,,Acum suferim pierderi uriașe. Cred că voi pierde aproximativ 100 de mii. Cu mare dificultate, am găsit un intermediar și am dat-o cu 9 lei, abia acoperim o parte din costuri”, susține un producător.

Un alt fermier din Ungheni a trebuit să arunce o tonă de ridiche într-un depozit de deșeuri. A suferit deja pierderi de 10.000 de lei. „Am început să o colectăm și să o ducem la un depozit de gunoi. În fiecare zi ea crește din ce în ce mai mult, dar nu avem unde să o vindem. Statul nu se gândește cu adevărat la producători. Și noi lucrăm și ne subminăm sănătatea”, a declarat fermierul pentru publika.md.

O situație similară este cu producătorii de varză și ceapă verde.

Vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, spune că autoritățile ar trebui să permită fermierilor să vândă produse pe teren sau să permită tranzacționarea pe străzir la anumite ore. ,,Obligați toate punctele de vânzare a produselor alimentare să furnizeze cel puțin 50% din rafturi legumelor și fructelor de sezon autohtone”.

Aerul a devenit mai curat. Vârfurile din Himalaya au devenit vizibile, pentru prima dată în 30 de ani
Articolul anterior
9 aprilie: 115 cazuri noi de Covid-19. Bilanțul urcă la 1.289 cazuri
Articolul următor
Alte articole interesante