Mare necaz. Oamenii din satele raionului Anenii Noi aruncă tone de verdețuri și ridiche roșie, pentru că nu au cui să vândă marfa

Mulţi gospodari din satele raionului Anenii Noi nu mai au ce să facă cu legumele crescute. S-au chinuit toată iarna, au investit resurse și zile întregi de muncă ca să iasă pe piaţă cu produse proaspete şi acum s-au trezit că nu au cui le vinde. În timp ce orășenii duc dorul legumelor fragede, oameni din sate recurg la gesturi extreme și își distrug culturile și aruncă tot.

separator

Nu-și mai pot vinde producția decât pe loc, însă e prea puțin, ne spune un fermier din Anenii Noi. Pagubele sunt imense.

Din cauza lipsei unei piețe de vânzări, suferă mari pierderi.

,,Acum suferim pierderi uriașe. Cred că voi pierde aproximativ 100 de mii. Cu mare dificultate, am găsit un intermediar și am dat-o cu 9 lei, abia acoperim o parte din costuri”, susține un producător.

Un alt fermier din Ungheni a trebuit să arunce o tonă de ridiche într-un depozit de deșeuri. A suferit deja pierderi de 10.000 de lei. „Am început să o colectăm și să o ducem la un depozit de gunoi. În fiecare zi ea crește din ce în ce mai mult, dar nu avem unde să o vindem. Statul nu se gândește cu adevărat la producători. Și noi lucrăm și ne subminăm sănătatea”, a declarat fermierul pentru publika.md.

O situație similară este cu producătorii de varză și ceapă verde.

Vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, spune că autoritățile ar trebui să permită fermierilor să vândă produse pe teren sau să permită tranzacționarea pe străzir la anumite ore. ,,Obligați toate punctele de vânzare a produselor alimentare să furnizeze cel puțin 50% din rafturi legumelor și fructelor de sezon autohtone”.

VIDEO! Imagini cu doi bătrâni care vor să se dea cu sania au amuzat tot Internetul

Video devenit viral in online! În imagini apar doi bătrâni care încearcă să se dea cu sania.

„Problema este că noi căutăm pe cineva lângă care să îmbătrânim, în timp ce secretul este sa găsim pe cineva lângă care să rămânem copii.”, scrie autorul postării.

Imaginea zilei: Cum arată zebrele din Chişinău pe care mor pietoni

Cum, în 2023, nu trebuie să arate o trecere pentru pietoni în Chişinău? Răspunsul simplu îl puteţi vedea în fotografia postată de autoblog.md care nu mai are nevoie de niciun comentariu.

Anul 2023 a început extrem de prost în ce priveşte numărul de accidente cu implicarea pietonilor şi o parte din vina pentru producerea acestora revine infrastructurii prost amenajate, deşi nu se recunoaşte asta. După cum a declarat expertul Ilie Bricicaru, infrastructura rutieră din preajma trecerilor pietonale trebuie gândită într-un mod în care să fie exclus orice risc de accident, însă…

Însă la ce evoluţie sau revoluţie să ne așteptăm, când elementarul lipsește?! În imagine este o trecere pentru pietoni de pe strada Grenoble, din preajma podului de Telecentru, una des folosită pentru că altele nu se găsesc chiar aproape. Trecerea pe aceasta nu este dirijată de vreun semafor, astfel că pietonii speră mereu că li se va ceda, însă din cele observate şi de noi nu se întâmplă de fiecare dată.

Deşi există indicatoare rutiere care nu se observă excelent din cauza numărului mare de maşini în trafic, inclusiv parcate în preajmă, în mod normal un şofer ar sesiza mai bine apropierea de o trecere, pe timp de noapte, dacă ar fi bine marcată cu un alb intens şi uşor reflectorizant. De iluminare nu mai spunem nimic, căci asta ar fi un lux pentru bugetul Primăriei, comparativ cu semafoarele inteligente…

Încă o remarcă ar fi în privinţa vehiculelor de mare tonaj şi înalte. Să presupunem că acest camionagiu din Ucraina s-a cam rătăcit, dar în general astfel de maşinării nu au ce căuta pe astfel de străzi. Acestea pot spori riscul producerii de accidente cu pietoni, inclusiv din cauza dimensiunilor, devenind un impediment în câmpul vizual al altor participanți la trafic, dar al pietonilor. În acest caz, mamele cu copii au început să traverseze strada prin spatele TIR-ului, însă pe contrasens doar şoferul din Mercedes a observat asta, iar cel din Alfa Romeo într-un ultim moment, oprindu-se practic pe trecere.

Aşadar, mai este mult de lucru pentru a securiza trecerile pentru pietoni din Chişinău şi recomandăm administratorului principal al oraşului, împreună cu echipa sa, să se ocupe de administrarea problemelor reale, nu de politică. Ori aplicarea unui marcaj proaspăt, inclusiv pe această trecere, este planificată abia în al doilea mandat?…

Dacă aţi surprins vreo situaţie interesantă/riscantă, în Chişinău sau pe drumurile din ţară, scrieţi-ne şi trimiteţi imagini foto/video prin secţiunea Contact, pe pagina noastră de Facebook sau la adresa contact@autoblog.md, iar noi o vom transforma în ştire care va fi auzită şi de autorităţi, mai scrie autoblog.md.

VIDEO! Imagini spectaculoase cu o bătaie între doi urși, surprinse într-o pădure din județul Suceava

Imagini foarte rare și spectaculoase cu o confruntare puternică între doi urși au fost surprinse într-o pădure administrată de Ocolul Silvic Broșteni din cadrul Direcției Silvice Suceava, scrie hotnews.ro.

„Urșii sunt animale teritoriale și au habitatul în pădurile întinse de munte și cele dese din zonele deluroase. În căutarea hranei, urșii fac deplasări lungi, folosindu-și toate simțurile, în special cel olfactiv, foarte dezvoltat. Hrana lor este predominant vegetală, dar se hrănesc și cu pești, cervide, mamifere mici, până la păsări sau ouă de păsări și insecte”, scrie Romsilva pe pagina de Facebook.

Imaginile au fost surprinse de un angajat al Direcției Silvice Suceava, Ionel Moroșanu, și postate pe Facebook de Romsilva.

Aerul a devenit mai curat. Vârfurile din Himalaya au devenit vizibile, pentru prima dată în 30 de ani
Articolul anterior
9 aprilie: 115 cazuri noi de Covid-19. Bilanțul urcă la 1.289 cazuri
Articolul următor