Mare parte din Londra va fi sub apă în 2100. Harta roșie a orașelor europene în pericol să fie înghițite de mare în acest secol

Zeci de orașe din Marea Britanie riscă să dispară în mare în următorii 80 de ani, arată studiile și hărțile publicate de o organizație de climă care prezintă o imagine de ansamblu asupra efectelor dezastruoase ale schimbărilor climatice asupra Regatului Unit. Potrivit studiilor, o mare parte din Londra ar putea fi sub apă până în 2100, tranmsite digi24.

O creștere a temperaturii globale cu 3 grade Celsius ar avea un „impact dezastruos” pentru Marea Britanie, potrivit studiilor prezentate de Climate Central, scrie Euronews.

Nu doar Marea Britanie este în pericol. Climate Central estimează că 275 de milioane de oameni trăiesc în zone care vor ajunge să fie sub apă până în 2100.

Hărțile interactive ale Climate Central prezic ce părți ale lumii vor fi afectate de creșterea nivelului mării. Potrivit hărților, o creștere a temperaturii chiar și cu 1,5 grade Celsius ar scufunda zonele centrale ale Londrei.

Coasta de est a Angliei este, de asemenea, deosebit de vulnerabilă. Hărțile prevăd că zone mari chiar la nord de Peterborough și Cambridge vor ajunge să fie nelocuibile.

Situația va fi critică și de-a lungul râului Humber, iar orașe precum Hull vor fi probabil scufundate până în 2100. O zonă întinsă din Midlands va fi, de asemenea, sub apă.

Hărțile arată care vor fi efectele creșterii nivelului mării în funcție de diferite niveluri de încălzire globală. Prin creșterea creșterii temperaturii cu până la 3 grade Celsius, și alte zone ale Regatului Unit ar putea fi în pericol. În sud-estul Angliei, orașele de coastă din Hampshire, Sussex, Essex și Kent sunt în pericol să dispară în mare. Dundee, Perth și St Andrews din Scoția sunt, de asemenea, expuse riscului inundațiilor de coastă.

Și alte țări din Europa vor fi afectate de inundații devastatoare, prezice Climate Central. Belgia, Germania, nordul Franței și jumătate din Țările de Jos vor dispărea sub apă până în 2100, a estimat organizația.

Cât de repede crește nivelul mării?

Cercetătorii de la Climate Central avertizează că o creștere a temperaturii globale de 3 grade Celsius până la începutul secolului viitor ar avea un „impact dezastruos”.

Începând din 1993, creșterea nivelului mării se accelerează. Potrivit Royal Society din Marea Britanie, rata de creștere medie globală a fost în ultimul deceniu de 3,6 mm.

„Dacă dioxidul de carbon și alte gaze cu efect de seră continuă să crească în ritmul lor actual, se estimează că nivelul mării ar putea crește, cel puțin, cu încă 0,4 până la 0,8 m până în 2100. Topirea stratului de gheață în viitor ar putea crește aceste valori considerabil”, arată un material postat de academia științifică pe site-ul său.     

Eurovision 2023 Moldova: Zece artiști, calificați în etapa finală a concursului național

Zece interpreți continuă lupta pentru un bilet la Liverpool, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, unde urmează să aibă loc Eurovision Song Contest 2023 (ESC). Finaliștii au fost selectați sâmbătă, 28 ianuarie, în urma audițiilor live, relatează Moldova1.

Lista interpreților admiși în etapa finală a concursului național Eurovision 2023:

 1. SunStroke Project – Yummy Mommy (55 puncte)
 2. Pasha Parfeni – Soarele și Luna (53 puncte)
 3. DONIA – Red Zone (52 puncte)
 4. Aliona Moon – Du-mă (49 puncte)
 5. OL – Why You Play It Cool (48 puncte)
 6. Surorile Osoianu – Bade, bădișor, bădiță (47 puncte)
 7. NÖRDIKA – Damn and down (45 puncte)
 8. Victor Gulick – Let’s dance (45 puncte)
 9. COSMINA – Indestructible (45 puncte)
 10. Corina Ivanov – When love’s real (44 puncte)

Lista interpreților admiși în etapa finală a concursului național Eurovision 2023:

 1. SunStroke Project – Yummy Mommy (55 puncte)
 1. Pasha Parfeni – Soarele și Luna (53 puncte)
 1. DONIA – Red Zone (52 puncte)
 1. Aliona Moon – Du-mă (49 puncte)
 1. OL – Why You Play It Cool (48 puncte)
 1. Surorile Osoianu – Bade, bădișor, bădiță (47 puncte)
 1. NÖRDIKA – Damn and down (45 puncte)
 1. Victor Gulick – Let’s dance (45 puncte)
 1. COSMINA – Indestructible (45 puncte)
 1. Corina Ivanov – When love’s real (44 puncte)
Captură video/M1
Sursa: Captură video/M1

Membrii juriului au fost:

 • Viola Julea, interpretă, dirijor de cor;
 • Ion Chiorpec, șef Radio Moldova Muzical;
 • Vasile Advahov, conducător artistic al Orchestrei Fraților Advahov, Artist al Poporului;
 • Liviu Știrbu, compozitor, Artist al Poporului;
 • Crudu Daniela, jurnalistă Moldova 1.

Participanții urmează să evolueze în Finala Națională din 4 martie, cu un show complet, care va include conceptul coregrafic și costumele scenice. Concurentul sau formația care va acumula cel mai mare punctaj, ne va reprezenta țara la Liverpool, unde se va desfășura Etapa Internațională a concursului muzical Eurovision Song Contest 2023.

Republica Moldova participă la Concursul Internațional Eurovision Song Contest din anul 2005, clasându-se pe locul șase cu piesa „Bunica bate toba” în interpretarea trupei Zdob și Zdub. Cel mai bun rezultat a fost obținut în 2017, când SunStroke Project s-a clasat pe locul trei, cu piesa „Hey Mamma”.

Cele două semifinale vor fi transmise, în direct, în datele de 9 și 11 mai, iar Marea Finală va avea loc în data de 13 mai 2023.

Grav accident în raionul Anenii Noi. Un autocar cu pasageri s-a răsturnat

Un autocar de pe ruta Chișinău-Odessa, cu 21 de pasageri la bord, a derapat de pe carosabil și s-a răsturnat. Accidentul s-a produs în această seară, în jurul orei 17:30, pe traseul care traversează localitatea Troița Nouă, raionul Anenii Noi.

Un autocar plin cu pasageri s-a rasturnat, la Anenii Noi. Precizarile politiei - FOTO

Preliminar, potrivit poliției, accidentul a acut loc din cauza condițiilor meteo.

Victime nu sunt, iar șoferul nu se afla în stare de ebrietate.

La moment polițiștii se află la fața locului pentru stabilirea tuturor circumstanțelor.

Un autocar plin cu pasageri s-a rasturnat, la Anenii Noi. Precizarile politiei - FOTO

Un autocar cu moldoveni s-a răsturnat în România. Cel puțin trei persoane au fost rănite

Un autocar în care se aflau opt persoane din Republica Moldova s-a răsturnat în România. Accidentul a avut loc astăzi după-amiază, în condițiile în care în nordul județului Galați viscolește puternic, iar șoferii, în special cei de pe vehicule mari sau transport persoane, au fost sfătuiți să nu plece la drum, scrie presa română.

Autocarul în care se aflau opt cetățeni din Republica Moldova a derapat și s-a răsturnat pe DE 581, la Berheci. În urma incidentului, cel puțin trei persoane au fost rănite.

Potrivit cadrelor medicale aflate la fața locului, răniții se află în stare stabilă. La locul incidentului au acționat o autospecială a ISU Galați, echipajul de descarcerare și echipajul SMURD tip B de la Detașamentul de Pompieri Tecuci.

Cabral renunţă la televiziune: „Muncesc de la 17 ani neîntrerupt. O să mă opresc. Puţin, puţin mai mult, nu ştiu”
Articolul anterior
Polonezii au început să extragă cărbune din păduri, parcuri sau propria grădină
Articolul următor