Mărturii cutremurătoare ale celor care au înfruntat ,,foametea organizată” din anii 1946 – 1947

Despre foametea din 1946 – 1947, considerată de istorici drept genocid, la cei 89 de ani împliniţi, Dumitru Noviţchi îşi aminteşte şi cele mai mici detalii ale fărădelegilor care i-au distrus copilăria. Puterea bolșevică i-a condamnat la foame îngrozitoare pe basarabeni.

separator

Dumitru Noviţchi, satul Vadul lui Isac, Cahul: „Mulţi au murit. Au murit tare mulţi de foame”.

În 1946, Dumitru Noviţchi avea 15 ani. Viaţa era grea, ca după război, dar nimeni şi nimic nu prevestea calvarul foametei ce avea să înceapă.

Dumitru Noviţchi, satul Vadul lui Isac, Cahul: „Nu era foamete. Oamenii aveau încă pâine. Porumbul, ce-i drept, nu s-a făcut. Uite aşa a crescut şi s-au culcat toţi, i-a ars. Nu a fost ploaie, dar grâul oleacă s-a făcut”.

Bătrânul spune că foametea a fost provocată şi organizată de regimul sovietic, care ocupase Basarabia, transmite TVR Moldova.

Dumitru Noviţchi, satul Vadul lui Isac, Cahul: „Când au venit ruşii, era un agent la primărie şi un om din sat, îl ţin minte, moş Grigore Vătavu era şi umblau prin sat cu căruţa, cu doi soldaţi înarmaţi, căutau cu juvala grâu prin pod. Şi făceau câte 5 – 10 căruţi la primărie şi-l duceau la gară cu soldaţii.

-Cum credeţi, de ce făceau asta? -De ce făceau? Ca să ia şi să ducă în Rusia, dar aici pot să moară toţi, să nu mai fie nici zare de moldovean. Asta a fost libertatea. Ne-au eliberat”.

Mare noroc a avut familia Noviţchi că reuşise să ascundă vreo 200 de kg de grâu.

Dumitru Noviţchi, satul Vadul lui Isac, Cahul: „Avea tata acolo o căpiţă de paie, dar auzise că umblă şi strâng tot, oleacă de grâu făcuse, şi noaptea a săpat o groapă acolo”.

Dumitru Noviţchi, satul Vadul lui Isac, Cahul: „Uite, la vale, aproape de gard, era un zarzăr şi lângă acel zarzăr era o căpiţă de paie.

A data căpiţa la o parte şi a săpat, lângă rădăcina zarzărului, o groapă, uite aşa. Eu puneam paie lângă perete să nu se strice grâul. Aşa am scăpat, dar la vecini tot le-au luat. Nu ştiu, poate le-au lăsat un sac şi au murit toţi, şase inşi. Mda”.

Dumitru Noviţchi, satul Vadul lui Isac, Cahul: „Mai în scurt, cu acest grâu, era ger, era omăt, ne duceam în baltă şi scoteam rădăcini de papură. Aduceam acasă, o usca acasă, o dădea la râşniţă şi punea jumătate papură, jumătate grâu şi făcea un fel de turte”.

Tabloul în Vadul lui Isac, ca şi în întreaga Basarabie, era unul dezolant.

Dumitru Noviţchi, satul Vadul lui Isac, Cahul: „Umblau oamenii umflaţi pe drum. Când veneam din baltă, duceau morţii pe sanie câte doi – trei, în cimitir şi îi lăsau în omăt. Nu le mai făceau groapă, căci nu avea cină săpa groapa. Nu erau în stare să sape acea groapă, nu aveau nicio putere oamenii. Era distrugere mare”.

Foameatea a determinat oamenii să se mănânce unul pe altul.

Dumitru Noviţchi, satul Vadul lui Isac, Cahul: „Spuneau, uite, acela mănâncă oameni, uite, acolo mănâncă oameni. Eu mergeam pe drum şi îmi era frică.

Când vedeam omul umflat zic, acesta e, gata. Dar era un neam de-al nostru, un cumnat de-al lui Tetea şi era tot de foame umflat, a venit la noi, era aşa de umflat, spun drept, ţin minte, îmi era frică: gata, ne mănâncă şi pe noi. Era straşnic de tot, de tot”.

Conf. dr. Mariana S. Țăranu, doctor în istorie: „În termenii actuali, ceea ce s-a întâmplat în Basarabia în anii 1946 – 1947, se încadrează în noţiunea de genocid”.

Dumitru Noviţchi, satul Vadul lui Isac, Cahul: „Noi nu am mâncat pâine, doi ani de zile nu am văzut pâinea. Vai de viaţa ceea care era. Şi uite aşa au trecut toate”.

Foametea din anii 1946 – 1947 a luat în jur de 300 de mii de vieţi omeneşti, dar calvarul românilor din teritoriile ocupate ruşi nu s-a oprit aici. După ce au fost înfometaţi, în vara anului 1949, zeci de mii de băştinaşi au fost deportaţi în Siberia şi Kazahstan.

Incendiu la un depozit din Capitală

Pompierii au reușit să salveze 150 m2 de materie primă pentru confecționarea roletelor în urma unui incendiu izbucnit în capitală, informează unica.md cu referire la un comunicat al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

Pompierii IGSU au reușit să salveze o suprafață de 150 m2 de materie primă pentru confecționarea roletelor în urma unui incendiu izbucnit într-un depozit de pe strada Transnistriei nr. 6 din municipiul Chișinău. Apelul la Serviciul 112 a fost recepționat pe 24 noiembrie 2024 la ora 05:25.

La fața locului, conform nivelului sporit de intervenție au fost îndreptate mai multe echipe de salvatori și pompieri. Ajunși la destinație, angajații IGSU au stabilit că flăcările au cuprins bunuri materiale, dar și materie primă din interiorul secției de asamblare a depozitului cu suprafața totală de circa 1400 m2. Pentru localizarea și lichidarea flăcărilor, pompierii au desfășurat mai multe sectoare de luptă.

Datorită intervenției eficiente au fost salvate de ardere 150 m2 de materie primă și două automobile aflate în apropierea depozitului. Flăcările au fost localizate la ora 05:25 și lichidate complet la ora 07:47.

În urma incendiului au fost distruse de foc secția de asamblare a roletelor cu suprafața de circa 760 m2 și bunuri materiale din încăperea învecinată cu suprafața de circa 500 m2. Totodată, flăcările au afectat în totalmente două automobile parcate în apropierea clădirii adiacente. Victime nu au fost raportate.

În total pentru lichidarea incendiului au fost antrenați 42 de salvatori și pompieri cu 8 unități de tehnică. Cauza și toate circumstanțele urmează a fi stabilite de organele de resort.

Premierul român Marcel Ciolacu a demisionat din funcția de președinte al PSD, în urma alegerilor din România

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, la sediul partidului, că aseară i-a predat secretarului general al partidului demisia și că este un gest unilateral.

O să rămân alături de colegii mei până duminică la alegeri, a mai spus el. Ciolacu a mai spus că nu pleacă din funcția de premier, până se termină alegerile. ”Eu aseară i-am dat secretarului general demisia, astăzi, la ora 17.00, am convocat un Consiliu Politic Național și o să venim, după Consiliul Politic, și o să comunicpm decizia pe care o să o luăm. Nu vorbim despre o acceptare a demisiei, pentru că demisia este un act unilateral, am încheiat și această discuție”, a spus Ciolacu la sediul PSD, scrie News.ro.

El a precizat că ”o să rămână alături de colegii lui, duminică, până la alegeri”. ”Sunt ferm convins că în perioada următoare o să venim și cu un calendar de alegeri în interiorul partidului. La viitoarele alegeri din interiorul PSD, eu, Marcel Cioalcu, nu voi candida pentru nicio funcție. Întrebat dacă rămâne în funcția de premier, marcel Ciolacu a spus: ”Categoric, e o funcție pe care o am până se termină alegerile și se vine cu o nouă majoritate”. Întrebat cine va veni la șefia PSD, el a spus: ”Un coleg”. ”PSD nu va face nicio contestație, chiar dacă diferența este foarte mică, regulile dmeocrației și importanța acestui tur doi este mult mai mare decât interesele noastre personale”, a mai spus Ciolacu. Liderul PSD a precizat că a sunat-o pe Elena Lasconi și i-a dat un mesaj în care o felicită pentru intrarea în turul doi. 

Incendiu într-un bloc de locuințe din Capitală: Trei persoane evacuate

Trei persoane au fost evacuate dintr-un bloc de locuit în urma unui incendiu izbucnit în capitală, informează unica.md cu referire la un comunicat al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

Trei persoane au fost evacuate dintr-un bloc de locuit în urma unui incendiu izbucnit în capitală. Cazul a fost înregistrat în seara zilei 24 noiembrie 2024 într-un apartament de pe bulevardul Cuza-Vodă 14 din municipiul Chișinău. Apelul la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 20:07.

Potrivit primelor informații, fum dens a fost observat de la geamul etajului opt al blocului de locuit cu nouă nivele. La fața locului au fost îndreptate cinci echipe de salvatori și pompieri. Ajunși, aceștia au stabilit că flăcările au cuprins mai multe bunuri materiale dintr-un apartament de la etajul cinci.

În timpul intervenției, pompierii au evacuat în mod de urgență trei persoane de la etajele superioare, în vederea prevenirii riscului de intoxicație cu produsele de ardere.

Angajații IGSU au reușit localizarea focului la ora 20:22 și lichidarea completă la 21:14. În urma incendiului au fost afectate mai multe bunuri materiale din interiorului unei odăi a apartamentului cu suprafața totală de 72 m2. Victime nu au fost raportate.

Cauza și circumstanțele urmează a fi stabilite de organele de resort.

Potrivit IGSU, în ultimele 24 de ore salvatorii și pompierii au intervenit în 27 situații de risc.

Încă o țară închide granițele cu Moldova. Cursele aeriene și terestre sunt anulate
Articolul anterior
300 de cazuri de Covid-19, confirmate în ultimele 24 de ore
Articolul următor