Maşinile din Transnistria, cu numere neutre vor fi admise în traficul internațional

Începând cu data de 9 octombr, mijloacele de transport  din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, având plăcuțe cu numere de înmatriculare neutre și certificate de înmatriculare permanente, eliberate în corespundere cu Legea 170/2018 cu privire la înmatricularea unor mijloace de transport și modificarea unor acte legislative, vor putea fi admise în traficul rutier internațional, potrivit Moldpres.

separator

Biroul politici de reintegrare readuce în atenția conducătorilor auto care circulă cu asemenea mijloace de transport că, la traversarea frontierei de stat a Republicii Moldova este necesar să dispună de următoarele:

  • Certificatul de înmatriculare a vehiculului (corespunzător anexei nr. 21 la Hotărârea Guvernului Republicii Moldova nr. 770/2012);
  • Permis de conducere (național sau internațional), valabil pentru categoria (subcategoria) din care face parte vehiculul, în corespundere cu Convenția asupra circulației rutiere  din 1968, la care  Republica Moldova a aderat prin Hotărârea Parlamentului nr. 1318/1993;
  • Pașaport valabil pentru călătorie în țările de destinație și/sau tranzitate în condițiile statelor respective;
  • Asigurarea de răspundere civilă auto/„Cartea Verde”, în corespundere cu art. 39 al Legii nr. 414/2006 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru pagubele produse de autovehicule;
  • Actul care confirmă transmiterea în folosință a vehiculului cu număr de înmatriculare neutru (contractul de comodat sau contractul de locațiune), conform art. I pct. 9 al Legii nr. 170/2018;
  • Raportul de inspecție tehnică periodică a vehiculului (Hotărârea Guvernului nr. 1047/1999; Ordinul MEI nr. 436 din 24.08.2018);
  • Semnul statului (elipsă cu suprafața reflectorizantă, de culoare albă, cu conturul de culoare neagră, pe fondul căreia este aplicată inscripția “MD”– instalat în spatele autovehiculului), în corespundere cu punctul 3 din anexa nr. 6 la Hotărârea Guvernului nr. 357/2009 cu privire la aprobarea Regulamentului circulației rutiere;

Alte acte justificative, necesare călătoriilor în străinătate în corespundere cu cerințele țărilor de destinație și/sau tranzitate.Biroul politici de reintegrare amintește că, garanțiile legate de respectarea Convenției asupra circulației rutiere  din 1968, îi aparțin statului membru în care este înmatriculat mijlocul de transport antrenat în traficul internațional, iar verificările în vederea asigurării respectării revin conform competențelor de constatare (art. 39 alin. (2) al Legii nr. 414/2006; art. 423 Cod contravențional; punctul 3 al Hotărârii Guvernului nr. 847/2018; Hotărârii Guvernului nr. 834/2008; Ordinul IGPF nr. 120 din 25.09.2018; Ordinul IGPF nr. 91 din 04.07.2017).

Conducătorilor auto li se recomandă să consulte legislația statului de destinație/tranzitat și să respecte normele de circulație rutieră.

Reamintim că, Republica Moldova în contextul lansării mecanismului de înmatriculare a mijloacelor de transport cu numere neutre a informat depozitarul Convenției asupra circulației rutiere internaționale despre noile prevederi ale legislației naționale.

Mesajul Maiei Sandu de Ziua Profesorului

Președintele Maia Sandu a venit cu mesaj adresat tuturor dascălilor cu ocazia Zilei Profesorului, marcată în data de 5 octombrie, informează unica.md.

”Dragi profesori, la mulți ani! Pe umerii voștri stă, la drept vorbind, viitorul Moldovei – viitorii medici, ingineri, economiști, artiști, brutari, viitorii profesori!

Ca dumneavoastră să puteți crește acest viitor, noi, statul, comunitatea și părinții, trebuie să fim alături de voi în prezent. Să vă oferim venituri pe merit, respectul cuvenit și toată colaborarea necesară pentru a ridica un copil.

doresc să intrați cu dragoste și răbdare în clasă. De dragostea pe care o simt elevii, de disciplina de lucru pe care le-o insuflați și valorile democratice pe care le transmiteți depinde ce fel de generație creștem.

Dragi educatori, învățători, profesori, bibliotecari, directori, psihopedagogi, logopezi, cadre didactice de sprijin, angajați din sistemul educațional din toată Moldova, plecăciunile noastre!”, a scris președintele într-o postare.

Numărul de profesori a scăzut cu 3.000 în ultimii trei ani

Numărul cadrelor didactice care activează în sistemul de învățământ a scăzut în ultimii trei ani cu mai bine de 3.000. În anul de studii 2023-2024, în Moldova activau 45.800 de profesori, dintre care 86% femei și 14% bărbați, asta pe când în 2018-2019 numărul pedagogilor depășea 49.000, scrie safenews.md.

Salariul mediu brut al unui profesor a fost, în anul trecut, de 12.094, ceea ce înseamnă circa 98% față de câștigul mediu pe economie, arată datele Biroului Național de Statistică.

Cei mai mulți pedagogi sunt în învățământul primar și secundar general – circa 57%, urmat de domeniul de educație timpurie – 27,4%, învățământul superior – 8% și cel profesional tehnic – 7,8%.

În instituțiile de învățământ primar și secundar general, cei mai mulți profesori, – 1.600,  predau limba și literatura română, 2.500 – limbile străine, 1.700 – predau matematica, 1.300 – istoria și 1.100– limba și literatura rusă.

Lemne transportate ilegal în microbuze

În zona de responsabilitate a Sectorului Poliției de Frontieră Leova au fost înregistrate trei cazuri de transport ilegal de lemne, în care cetățeni moldoveni transportau masă lemnoasă fără documente justificative. În total, în trei microbuze se aflau 11 m³ de lemn. Cazurile au avut loc în ultimele 48 de ore, pe direcția localității de frontieră Tochile-Răducani, raionul Leova, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În primul caz vizează doi locuitori ai satului Lozova, raionul Strășeni, cu vârste de 30 și 31 de ani. Aceștia au fost șoferii a două microbuze încărcate cu 6 m³ de masă lemnoasă din ștejar. Tinerii nu au putut prezenta niciun document de proveniență pentru lemnul transportat.

Într-un alt incident, pe traseul dintre localitățile Tomai și Cupcui, o echipă mixtă formată din polițiști de frontieră, reprezentanți ai Serviciului Vânătoresc și Piscicol, precum și cei din Inspectoratul de Protecția Mediului, a oprit un microbuz condus de un locuitor din Hâncești. În vehiculul acestuia erau găsiți 5 m³ de lemn tare despicat, tot fără acte de proveniență.

Conform legislației în vigoare, microbuzele încărcate cu lemne au fost indisponibilizate și transmise Inspectoratului Ecologic Leova și Inspectoratului de Protecția Mediului. Cercetările continuă.

El e singurul om din lume care își poate răsuci picioarele la 180 de grade
Articolul anterior
În vizită la nou născut. Xenia Deli a primit oaspeți de peste Ocean!
Articolul următor