Maşinile din Transnistria, cu numere neutre vor fi admise în traficul internațional

Începând cu data de 9 octombr, mijloacele de transport  din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, având plăcuțe cu numere de înmatriculare neutre și certificate de înmatriculare permanente, eliberate în corespundere cu Legea 170/2018 cu privire la înmatricularea unor mijloace de transport și modificarea unor acte legislative, vor putea fi admise în traficul rutier internațional, potrivit Moldpres.

separator

Biroul politici de reintegrare readuce în atenția conducătorilor auto care circulă cu asemenea mijloace de transport că, la traversarea frontierei de stat a Republicii Moldova este necesar să dispună de următoarele:

  • Certificatul de înmatriculare a vehiculului (corespunzător anexei nr. 21 la Hotărârea Guvernului Republicii Moldova nr. 770/2012);
  • Permis de conducere (național sau internațional), valabil pentru categoria (subcategoria) din care face parte vehiculul, în corespundere cu Convenția asupra circulației rutiere  din 1968, la care  Republica Moldova a aderat prin Hotărârea Parlamentului nr. 1318/1993;
  • Pașaport valabil pentru călătorie în țările de destinație și/sau tranzitate în condițiile statelor respective;
  • Asigurarea de răspundere civilă auto/„Cartea Verde”, în corespundere cu art. 39 al Legii nr. 414/2006 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru pagubele produse de autovehicule;
  • Actul care confirmă transmiterea în folosință a vehiculului cu număr de înmatriculare neutru (contractul de comodat sau contractul de locațiune), conform art. I pct. 9 al Legii nr. 170/2018;
  • Raportul de inspecție tehnică periodică a vehiculului (Hotărârea Guvernului nr. 1047/1999; Ordinul MEI nr. 436 din 24.08.2018);
  • Semnul statului (elipsă cu suprafața reflectorizantă, de culoare albă, cu conturul de culoare neagră, pe fondul căreia este aplicată inscripția “MD”– instalat în spatele autovehiculului), în corespundere cu punctul 3 din anexa nr. 6 la Hotărârea Guvernului nr. 357/2009 cu privire la aprobarea Regulamentului circulației rutiere;

Alte acte justificative, necesare călătoriilor în străinătate în corespundere cu cerințele țărilor de destinație și/sau tranzitate.Biroul politici de reintegrare amintește că, garanțiile legate de respectarea Convenției asupra circulației rutiere  din 1968, îi aparțin statului membru în care este înmatriculat mijlocul de transport antrenat în traficul internațional, iar verificările în vederea asigurării respectării revin conform competențelor de constatare (art. 39 alin. (2) al Legii nr. 414/2006; art. 423 Cod contravențional; punctul 3 al Hotărârii Guvernului nr. 847/2018; Hotărârii Guvernului nr. 834/2008; Ordinul IGPF nr. 120 din 25.09.2018; Ordinul IGPF nr. 91 din 04.07.2017).

Conducătorilor auto li se recomandă să consulte legislația statului de destinație/tranzitat și să respecte normele de circulație rutieră.

Reamintim că, Republica Moldova în contextul lansării mecanismului de înmatriculare a mijloacelor de transport cu numere neutre a informat depozitarul Convenției asupra circulației rutiere internaționale despre noile prevederi ale legislației naționale.

Video. Imagini teribile: un soldat ucrainean luptă singur, până la capăt, în tranșee împotriva unui grup de invadatori

Imagini teribile înregistrate de o drona în Ucraina. Un soldat ucrainean a luptat până la moarte împotriva unui grup de invadatori ruși.

Soldatul a rămas singur în tranșee și a preferat să lupte până la moarte decât să se predea.

Imaginile au fost filmate cel mai probabil cu o drona rusească, această îi ajută pe invadatori să îl elimine pe soldat.

Rușii au aruncat cu numeroase grenade către ucrainean.

Video:

Cum au ajuns oameni nevinovați în spital după ce agricultorii români au început să-și erbicideze terenurile pe care le dețin

Cum au ajuns oameni nevinovați în spital după ce agricultorii au început să pregătească terenurile pe care le dețin. Acuzații dure la adresa fermierilor din România.

Mai mulți oameni nevinovați au ajuns în ultima perioadă direct în spital după ce fermierii au început să-și erbicideze terenurile pe care le dețin. Agricultorii sunt puși la zid pentru dozajul folosit, dar și pentru soluțiile pe care le utilizează fără să aibă nici cea mai mică pregătire, scrie fanatik.ro.

Acuze dure la adresa fermierilor din România

Oamenii spun că acestea se găsesc la liber în magazine și că este imperios necesar ca legea să fie revizuită cât mai repede posibil până nu începem să vorbim despre tragedii.

Un bărbat din județul Timiș a explicat pățania soției sale, una care putea avea consecințe serioase. Femeia a ajuns de urgență la spitalul din Deta intoxicată cu erbicidul pe care un vecin l-a folosit atunci când a stropit cu tractorul cele trei terenuri intravilane de lângă casa lor.

Culmea, când i-a cerut explicații fermierului, bărbatul spune că a fost chiar agresat de acesta. „A vrut să dea cu tractorul peste mine, apoi am fost luat la înjurături de un alt așa zis proprietar pe cele 3 terenuri. Sper că acum toți sunt mulțumiți.

Sotia mea s-a intoxicat și în alți ani când au mai fost stropite cu erbicid buruienile pe stradă. De data aceasta nu voi mai lăsa de la mine și toți cei vinovați vor fi trași la răspundere. E o chestiune de bun simț și legală să anunți vecinii înainte să erbicidezi.

Plângeri la Poliție, dar și la alte instituții ale statului

Bărbatul spune că nu vrea să lase problema așa și este decis să apeleze și la alte autorități după ce a depus deja o plângere la poliție.

Acesta vrea ca toți cei care au culturi agricole pe care le lucrează cu tractorul în intravilan, să înțeleagă că trebuie să fie atenți atunci când utilizează substanțe chimice, să le folosească cu seriozitate și respect față de cei care locuiesc în apropiere.

Ce spune legea erbicidării

Interesant este că în lege nu este stipulată distanța la care erbicidarea trebuie făcută de așezările umane, dar se spune că în timpul lucrului se va purta echipament de protecție, se va evita contactul soluției de stropit cu pielea, ochii sau îmbrăcămintea.

De asemenea, nu trebuie să mâncați, beți și nici să fumați în timpul folosirii. Trebuie să se evite aplicarea erbicidelor în perioadele cu vânt, pentru a nu afecta culturile învecinate.

Soluțiile de erbicide au nevoie să fie preparate în locuri sigure, departe de fântâni și de sursele de alimentare cu apă.

Cât de periculoase sunt unele substanțe

În urmă cu trei ani de zile, Comissia Europeană a interzis utilizarea a trei pesticide considerate vinovate de moartea albinelor. Nu a mai dorat mult și un tribunal a obligat o corporație să plătească despăgubiri uriaşe unui bărbat care s-a îmbolnăvit de cancer după ce a utilizat ani de zile un pesticid produs de companie.

289 milioane de dolari a primit Dewayne Johnson, un fost grădinar de 46 de ani, bolnav de cancer în stadiu terminal, care a dovedit în instanţă că pesticidul pe care l-a folosit ani la rând, i-a provocat boala.

O sportivă de-a noastră a obținut argint pentru Moldova la Europene

Noutăți frumoase din lumea sportului. Halterofila Teodora Luminița Hîncu a cucerit medalia de argint în proba smuls la Campionatul European de la Tirana, scrie diez.md.

Tânăra sportivă a ocupat locul 4 la aruncat și locul 4 la general.

Tot în categoria de greutate 45 kg, Ecaterina Grabucea s-a clasat pe locul 5 la total.

El e singurul om din lume care își poate răsuci picioarele la 180 de grade
Articolul anterior
În vizită la nou născut. Xenia Deli a primit oaspeți de peste Ocean!
Articolul următor