Medic din Chișinău: ,,De o lună de zile stau separată, și eu şi soţul. Suntem doi medici implicaţi în lupta cu Covid-19”

După două săptămâni de luptă a învins boala. Un bărbat din municipiul Chişinău este primul pacient tratat de Covid-19 la Spitalul Ministerului Sănătăţii. Acesta a plecat acasă, unde va mai sta în autoizolare încă 14 zile.

separator
poza simbol

Bărbatul spune că primul lucru pe care îl va face după aceste două săptămâni va merge la muncă. Bărbatul spune că s-a infectat în ţară. A acuzat primele semne ale bolii în data de 26 martie: „Primele simptome au fost febră, dureri musculare şi dureri de cap. Am sunat la medicul de familie. Când i-am spus ce simptome am, medicul mi-a recomandat să sun la 112, eu am sunat şi am fost internat.”

Cele 14 zile de spital au fost grele atât pentru pacient cât şi pentru medici. Unii dintre ei nu şi-au mai văzut familiile de când a izbucnit pandemia. Este şi cazul Allei Zlatovcena, care spune că istoria fericită a fiecărui pacient este un adevărat război câştigat.

„Aş vrea să văd copiii, să-i îmbrăţişez, dar acum nu este posibil. Deci viaţa s-a schimbat radical. O lună de zile, de o lună de zile stau separată, eu şi soţul. Suntem doi medici implicaţi în lupta cu Covid-19. Sper să am putere şi pe viitor, sunt energică şi sper să fie totul bine”, a declarat Allei Zlatovcena, şef de secţie Spitalul Clinic MSMPS, pentru publika.md.

Din 23 martie, Spitalul Ministerului Sănătăţii tratează bolnavi de Covid-19. În prezent, în cele două clinici ale acestuia, sunt internaţi în jur de 180 de pacienţi.

Peisaje apocaliptice în Brazilia după inundațiile record

Peisaje apocaliptice în sudul Braziliei. Sute de localități se confruntă cu inundații fără precedent în ultimii zeci de ani. Catastrofa a provocat moartea a cel puțin 78 de oameni. Trei mii de militari, pompieri și salvatori au fost mobilizați în sprijinul sinistraților, dar operațiunile sunt extrem de dificile, scrie digi24.ro.

Autoritățile descriu regiunile afectate drept „adevărate zone de război” care vor avea nevoie de un plan de reconstrucție după modelul celor post-conflict. 105 oameni sunt încă de negăsit. Datele preliminare arată că peste 100.000 de oameni au fost nevoiți să fugă din calea apelor, dar pagubele sunt imposibil de estimat în acest moment. Inundațiile au fost devastatoare și au provocat alunecări de teren, au prăbușit poduri și au distrus drumuri în statul Rio Grande do Sul din sudul Braziliei.

În zonă au fost probleme cu alimentarea cu energie electrică și cu comunicațiile.. Peste 800.000 de oameni nu mai au apă potabilă, potrivit agenției de protecție civilă, care a citat cifre de la compania de apă Corsan. Pe rețele sociale au apărut imagini cu operațiuni dramatice de salvare și cu locuitorii din orașul Canoas aflați până la umeri în apa plină de noroi și formând  un lanț uman pentru a trage bărcile care transportau oamenii salvați.

Președintele brazilian Luiz Inácio Lula da Silva a vizitat pentru a doua oară Rio Grande do Sul duminică, însoțit de ministrul Apărării José Múcio, ministrul de Finanțe Fernando Haddad și ministrul Mediului Marina Silva, printre alții. Liderul de stânga și echipa sa au cercetat străzile inundate din Porto Alegre cu un elicopter.

„Trebuie să încetăm să fim luați prin surprindere de dezastre. Trebuie să le prevenim și să intervenim”, a spus Lula. În timpul liturghiei de duminică de la Vatican, Papa Francisc a spus că se roagă pentru populația statului. „Fie ca Domnul să primească morții și să le mângâie familiile și pe cei care au fost nevoiți să-și părăsească casele”, a spus el. Ploile abundente au fost al patrulea astfel de dezastru ecologic în stat într-un an, după inundațiile din iulie, septembrie și noiembrie 2023, care au ucis 75 de persoane.

Străzile municipiului Chișinău au fost aproape pustii de Paște

Ne-am obișnuit să vedem străzile capitalei înghesuite de mașini, iar în ore de vârf, ambuteiaje de minute în șir. Situația e total opusă în ziua de Paște. Azi, arterele Chișinăului sunt aproape pustii. Iată cum am surprins orașul în imagini, scrie agora.md.

În mare parte, străzile din Chișinău sunt la 5 mai aproape pustii. Iar în regiunile în care fluxul de mașini este activ, se circulă cu ușurință.

Rar, prin parcurile capitalei, pot fi observați oameni ieșiți la plimbări. Însă imaginile de duminică duc mai curând la gândul că mulți dintre locuitorii Chișinăului au ales să sărbătorească în afara orașului.

Iată cum arată arterele capitalei.

O biserică de lemn a ars în totalitate după slujba din noaptea de Înviere. Cauza incendiului, o lumânare rămasă aprinsă

O biserică de lemn dintr-un sat din Alba a ars în întregime după slujba din noaptea de Paşti, cauza probabilă a incendiului fiind o lumânare aprinsă, lăsată nesupravegheată, scrie zdg.md.

„În cursul dimineţii am fost informaţi, printr-un apel prin SNUAU 112, de către îngrijitorul bisericii din satul Ghioncani, comuna Întregalde, de faptul că biserica ar fi ars în totalitate”, a informat, duminică, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Alba.Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Alba, Alex Crişan, la faţa locului s-a deplasat un echipaj de stingere cu apă şi spumă din cadrul Secţiei de Pompieri Câmpeni pentru stingerea ultimelor focare rămase aprinse.Acesta a precizat, pentru AGERPRES, că în biserică a fost oficiată slujbă în noaptea de Înviere.„Cauza probabilă a producerii incendiului a fost stabilită ca fiind o lumânare aprinsă, lăsată nesupravegheată”, a precizat Alex Crişan.Nu au fost înregistrate victime. Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba au anunţat că în cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de distrugere din culpă.Biserica a fost construită în a doua jumătate a secolului al XIX-lea.

Ion Chicu: Avem vești neplăcute, ajutorul pentru șomaj nu va fi oferit
Articolul anterior
Preot din Moldova: Cum va avea loc Sfânta Liturghie în Noaptea de Înviere
Articolul următor