Medici stomatologi din România, Republica Moldova și Israel, reuniți la Chișinău

Medici stomatologi din România, Republica Moldova și Israel s-au întrunit la Chișinău în cadrul unei conferințe științifice pentru a discuta despre calitatea şi performanţa serviciilor medicale, metodele alternative de tratament, implantologia şi alte aspecte ale stomatologiei moderne.

Medici stomatologi din România, R. Moldova și Israel, reuniți la Chișinău

Manifestarea științifică, consacrată ilustrului savant și profesor Valentin Topalo, a fost organizată de Catedra de chirurgie oro-maxilo-facială și implantologie orală „Arsenie Guțan” din cadrul Facultății de Stomatologie a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”.

„A fost cel care a stat în prima linie și ne inspira să realizăm cercetări științifice pentru dezvoltarea științei medicale, în special în domeniul stomatologiei. Participa activ la toate evenimentele științifice de profil din țară și la nivel internațional, insistând să participăm și noi pentru a ne manifesta și a aduce aport științei. Grație dumnealui au fost stabilite frumoase relații de colaborare cu instituții din multe țări, cele mai fructuoase fiind cu partenerii din România”, a afirmat decanul Facultății de Stomatologie, Oleg Solomon, potrivit unui comunicat de presă.

Prezentă la eveniment, Norina-Consuela Forna, decanul Facultății de Medicina Dentară, Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” Iași, a accentuat că toți cei adunați la evenimentul științific comemorativ gândesc la fel despre regretatul profesor Valentin Topalo – colosul chirurgiei oro-maxilo-faciale, recunoscut pe plan național internațional.

Conferința comemorativă a continuat cu două sesiuni de comunicări științifice orale, unde au fost abordate actualitățile în domeniul chirurgiei oro-maxilo-faciale și implantologiei orale.

30 de caricaturi ale unor personalități din țară și de peste hotare, expuse în scuarul Parlamentului

O expoziție de caricaturi ale unor personalități din țară și de peste hotare va fi prezentată în scuarul Parlamentului. Autorul lucrărilor este pictorul Alexandru Placinta, originar din Ungheni, cunoscut pentru originalitatea lucrărilor sale, realizate în stil umoristic și ironic. 

În cadrul expoziției vor fi prezentate circa 30 de caricaturi realizate de către autor de-a lungul ultimilor ani. Printre protagoniști se regăsesc politicieni, oameni de cultură și de artă și alte persoane publice. Autorul a prezentat portretele personalităților într-o manieră ironică și amuzantă.

Lucrările caricaturistului au fost expuse anterior și la Strasbourg, la Consiliul Europei. Caricaturile sale sunt prezente în colecții personale în întreaga lume, iar autorul a primit numeroase premii.

Joi, 23 mai, cu ocazia Zilei Parlamentului, începând cu ora 11.30, caricaturistul Alexandru Placinta se va afla în scuarul Parlamentului pentru a prezenta lucrările sale publicului larg.

După două zile de ceremonii funerare a preşedintelui iranian. Nicio ţară europeană nu este reprezentată la ceremonie

După două zile de ceremonii funerare la care au participat sute de mii de susţinători ai Republicii Islamice, preşedintele iranian Ebrahim Raisi va fi înmormântat, joi seară, în oraşul său natal, scrie realitatea.md.

Ebrahim Raisi, care a murit la 63 de ani, la întoarcerea de la inaugurarea comună a unui baraj cu omologul său azer, Ilham Aliev, la frontiera celor două ţări, după ce elicopterul său s-a prăbuşit, a fost preşedinte al Iranului din 2021, informează Agerpres.

Fiind ayatollah, trupul lui va fi depus în principalul mausoleu şiit din nord-estul ţării, cel al imamului Reza, unde pregătirile pentru funeraliile preşedintelui au început de câteva zile. Astfel, în presă au apărut imagini cu portrete uriaşe ale lui Raisi, drapele negre şi simboluri şiite care au fost ridicate pe străzile celui de-al doilea oraş al Iranului, în special în jurul sanctuarului.

De asemenea, miercuri, mulţi oameni s-au adunat în centrul oraşului Teheran, pentru a-l comemora pe preşedinte. Ceremoniile au început cu o rugăciune condusă de liderul suprem, ayatollahul Ali Khamenei, care s-a prosternat în faţa sicrielor celor opt bărbaţi ucişi în accident, printre care şi şeful diplomaţiei Hossein Amir-Abdollahian. Înaltul oficial va fi înmormântat tot joi, dar în sanctuarul lui Shah Abdol-Azim, situat în oraşul Rey, la sud de Teheran.

Ceremoniile s-au derulat conform tradiţiei marilor adunări care au marcat primii 45 de ani ai Republicii Islamice, precum cea de după moartea generalului Qassem Soleimani, un înalt responsabil militar ucis de o lovitură americană în Irak în 2020.

Conducători ai mai multor ţări din Orientul Mijlociu, Africa de Nord şi Asia, printre care preşedintele tunisian Kais Saied şi emirul Qatar Tamim bin Hamad al-Thani, au asistat la o ceremonie de omagiere miercuri după-amiază, la care au fost reprezentate aproximativ 60 de ţări. În contextul în care relaţiile Iranului cu Occidentul sunt în continuare destul de tensionate, nicio ţară din Uniunea Europeană nu a fost reprezentată la ceremonie.

Marea Britanie a anunțat alegeri anticipate

Premierul britanic, Rishi Sunak, a anunțat astăzi despre desfăşurarea alegerilor legislative pe 4 iulie, un scrutin riscant pentru conservatorii săi, aflaţi mult în urma opoziției laburiste în sondaje și care riscă să piardă guvernarea după 14 ani la putere, transmite BBC.

„Mai devreme în cursul zilei am discutat cu Majestatea Sa, regele, pentru a-i solicita dizolvarea parlamentului. Regele a acceptat solicitarea mea, iar alegerile legislative se vor desfăşura pe 4 iulie. Este momentul ca Marea Britanie să-şi aleagă viitorul”, a declarat Sunak la Downing Street 10, adăugînd că „aceste alegeri au loc într-un moment în care lumea este mai periculoasă faţă de cum a fost de la sfîrşitul Războiului Rece”, cu referire la războiul din Ucraina. Sondajele plasează Partidul Laburist la aproximativ 45% în intenţiile de vot, în timp ce Partidul Conservator abia ajunge la 20-25%, urmat de partidul anti-imigraţie Reform UK, cotat cu circa 12%. Cum scrutinul este unul cu majoritate simplă într-un singur tur în 650 de circumscripţii, aceste procente s-ar traduce într-o majoritate confortabilă pentru laburiştii conduşi de Keir Starmer. Partidul Conservator a reuşit să ducă la bun sfîrşit Brexitul, dar electoratul britanic este acum nemulţumit în principal de inflaţia ridicată şi de numărul mare al migranţilor ilegali, astfel că înclină spre opoziţie, deşi Partidul Laburist este o formaţiune cu orientare progresistă ce nu manifestă ostilitate faţă de migranţi. În același timp, conservatorii premierului Sunak încearcă expulzarea acestora către Rwanda în urma unui acord cu acest stat african. Premierul Sunak putea convoca alegerile şi mai tîrziu în cursul anului, chiar şi pînă în ianuarie 2025, dar temperarea inflaţiei şi revenirea creşterii economice par să-l fi determinat să nu mai amîne momentul, în pofida sondajelor nefavorabile. Anunţul său privind data alegerilor a venit în aceeaşi zi în care s-a raportat că rata anuală a inflaţiei a coborît în luna aprilie la 2,3%, cea mai redusă din ultimii aproape trei ani.

Vladimir Zelenski a ajuns în Japonia. Președintele Ucrainei se va întâlni cu Joe Biden și cu ceilalți lideri din G7
Articolul anterior
Ce a pățit o tânără care s-a îmbrăcat cu peste 6 kilograme de haine ca să scape de taxa de bagaje în avion
Articolul următor