Medicii și asistentele din spitalele raionale au primit indicația de a-și coase singuri măști din tifon

Măștile de protecție împotriva virusurilor sunt de negăsit, stocurile ar fi fost deja epuizate inclusiv la depozitele din țară. Mai grav este faptul că lipsa măștilor de protecție se constată inclusiv în spitale. În condițiile în care focare de coronavirus ar putea izbucni în orice sat, raion, din Moldova, spitalele raionale nu sunt aprovizionate cu echipamente corespunzătoare, nici chiar în secțiile de reanimare.

separator

O angajată a unui spital raional ne-a declarat că în secții lipsesc niște lucruri elementare, cum ar fi măștile de protecție. Se pare că autoritățile au găsit soluția. Cum? Personalul medical a primit indicația de a-și coase măști din tifon. ,,Acestea sunt confecționate din 8 straturi și pot fi purtate timp de 2 ore. Ulterior, masca trebuie spălată și călcată pe ambele părți cu fierul de călcat”, ne spune doamna.Trebuie să fim conștienți că măștile se umezesc destul de repede de la propria salivă și trebuie schimbate des, dar cel mai important este că trebuie purtate în primul rând de populația care are simptome respiratorii, nu de cei sănătoși. Scopul este să nu împrăștie picăturile de salivă infestate viral și nu acela de a filtra aerul respirat. Același efect îl poate avea fularul/eșarfa personală.

Purtarea unei măști este de folos unei persoane bolnave pentru a nu contamina pe cei din jur, persoanelor vârstnice și celor cu afecțiuni multiple, care sunt mai expuse la viruși, dar și personalului medical care se află în contact permanent cu bolnavii.

În video de mai jos, poți afla cum să-ți confecționezi acasă o mască de protecție din hârtie de bucătărie.

 

Fără feerie de sărbători! Guvernul cere deconectarea iluminatului decorativ

Comisia pentru Situații Excepționale a emis o dispoziție cu privire la economisirea resurselor energetice în orele de vârf: între 07:00 și 11:00 și în intervalul orelor 18:00 și 23:00. Astfel, administratorii clădirilor publice și ai unităților comerciale vor asigura reducerea iluminatului interior al clădirilor cu cel puțin 30%, scrie newtv.md.

Totodată, comisia dispune deconectarea vitrinelor, a iluminatului decorativ, arhitectural și publicitar (interior și exterior),cu excepția iluminatului firmei.

Între orele 07:00-11:00 și 18:00-23:00 ba fi limitată funcționarea scărilor rulante, a escalatoarelor.

Întreprinderile în care funcționează cuptoarele electrice, aparate de sudură, instalații de topire electrice vor organiza programul de lucru astfel,  încât procesele în care se utilizează cea mai mare parte a energiei electrice să fie executate în afara orelor 07.00-11.00 și 18.00-23.00. 

Autoritățile recomandă oamenilor să nu utilizeze liftul în orele de vârf

Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) le recomandă cetățenilor să nu folosească liftul în orele de vârf. În dispoziția emisă de CSE în data de 27 decembrie se precizează că administratorii blocurilor locative și ai altor clădiri cu ascensoare trebuie să plaseze la locul de chemare un anunț prin care cetățenii vor fi atenționați despre o posibilă blocare, scrie newtv.md.

”În contextul riscului întreruperilor energiei electrice în orele consumului de vârf nu se recomandă folosirea liftului în intervalele 07:00-11:00 și 18:00-23:00, pentru evitarea blocării în mers a acestuia”, precizează CSE.

Un nou mesaj de la Kremlin! Rușii au distribuit un clip în care sania lui Moș Crăciun este spulberată de o rachetă

Canalele Telegram pro-Kremlin au difuzat, vineri, un videoclip de Anul Nou în care sistemele rusești de apărare aeriană doboară sania cu reni a lui Moș Crăciun. Totul sub privirile aprobatoare ale lui „Moș Gerilă”, care îl îmbrățișează pe soldatul ce a monitorizat „acțiunea”, relatează The Moscow Times citat de libertatea.ro.

Videoclipul, distribuit pentru prima dată de canalul Pul N3 Telegram, începe cu Moș Crăciun zburând deasupra centrului Moscovei pe melodia „We Wish You a Merry Christmas”.

„Ho-ho-ho”, strigă din înaltul cerului Moș Crăciun, care ține în sanie rachete NATO, în timp ce bea o Coca-Cola. „Bună, ruși. Iată cadourile voastre”, spune Moș Crăciun. „La mulți ani”, adaugă Moșul înainte ca o rachetă să-i lovească sania, făcând-o să explodeze în aer.

Intră în scenă „Moș Gerilă” Scena se mută apoi într-o cameră de control, unde un militar rus și Moș Gerilă – versiunea rusă a lui Moș Crăciun – monitorizează acțiunea pe un ecran, în timp ce pe fundal se aude o melodie populară tradițională rusă. „E gata?”, îl întreabă Moș Gerilă pe militarul care poartă căști.

„Da, e gata. Ținta a fost distrusă”, răspunde militarul. „Bun. Nu avem nevoie de nimic străin pe cerul nostru, care să ne zboare deasupra capetelor”, spune Moș Gerilă, îmbrățișându-l pe militar. Publicarea clipului are loc la doar două zile după ce un avion de pasageri al Azerbaijan Airlines s-a prăbușit în vestul Kazahstanului. Autoritățile azere suspectează că avionul ar fi fost lovit de o rachetă Panțîr lansată de sistemul de apărare antiaeriană din Rusia.    

Tot mai mulți cetățeni cu simptome sună la 112 și roagă să fie testați pentru coronavirus
Articolul anterior
Campanie inițiată de medici: ,,Eu stau la spital, tu stai acasă!”
Articolul următor