Măștile de protecție împotriva virusurilor sunt de negăsit, stocurile ar fi fost deja epuizate inclusiv la depozitele din țară. Mai grav este faptul că lipsa măștilor de protecție se constată inclusiv în spitale. În condițiile în care focare de coronavirus ar putea izbucni în orice sat, raion, din Moldova, spitalele raionale nu sunt aprovizionate cu echipamente corespunzătoare, nici chiar în secțiile de reanimare.
O angajată a unui spital raional ne-a declarat că în secții lipsesc niște lucruri elementare, cum ar fi măștile de protecție. Se pare că autoritățile au găsit soluția. Cum? Personalul medical a primit indicația de a-și coase măști din tifon. ,,Acestea sunt confecționate din 8 straturi și pot fi purtate timp de 2 ore. Ulterior, masca trebuie spălată și călcată pe ambele părți cu fierul de călcat”, ne spune doamna.Trebuie să fim conștienți că măștile se umezesc destul de repede de la propria salivă și trebuie schimbate des, dar cel mai important este că trebuie purtate în primul rând de populația care are simptome respiratorii, nu de cei sănătoși. Scopul este să nu împrăștie picăturile de salivă infestate viral și nu acela de a filtra aerul respirat. Același efect îl poate avea fularul/eșarfa personală.
Purtarea unei măști este de folos unei persoane bolnave pentru a nu contamina pe cei din jur, persoanelor vârstnice și celor cu afecțiuni multiple, care sunt mai expuse la viruși, dar și personalului medical care se află în contact permanent cu bolnavii.
În video de mai jos, poți afla cum să-ți confecționezi acasă o mască de protecție din hârtie de bucătărie.