Medicul reanimatolog Adrian Belîi, despre speculația că ,,de orice boală ar suferi persoana, medicii scriu că moare de Covid”. Care este, de fapt, realitatea?

Adrian Belîi, șeful Departamentului Anestezie și Terapie Intensivă din cadrul Institutului de Medicină Urgentă din Chișinău a vorbit într-un interviu, oferit pentru Report.md, despre aspectele complexe pe care le-a creat pandemia Covid-19, statistici, constatări științifice, dar și prognoze reale pentru țara noastră. Potrivit specialistului, ne așteaptă zile grele. Referitor la carantina ineficientă de două luni pe care am avut-o, medicul a spus că ,,dacă lumea ar fi stat acasă două săptămâni, dar fără să iasă deloc, astăzi am fi fost liberi”. Totodată, specialistul a explicat de ce speculează în societate că, ,,de orice boală ar suferi persoana, medicii scriu că moare de Covid”.

separator

Redăm un fragment din interviul doctorului:

– Mulți din cei care neagă COVID-ul spun că tot timpul au murit oameni și că nu mai aud nimic de cei care mor de alte boli grave – de cancer, ictus, etc…

Adrian Belîi: Celelalte boli nu au fost anulate! Confuzia populației, care crede ca de orice boală ar suferi persoana, moare din cauza COVID, pot s-o explic: Fără COVID, șansa de supraviețuire a unei persoane ajunse în Terapie Intensivă este mult mai mare. Și atunci când decesul este provocat foarte clar de spectrul de atac al COVID-ului si nu de mecanismul celorlalte boli – scriem că pacientul a murit de COVID. Dacă pacientul are o fractură la picior, dar are și insuficiență respiratorie acută generată de COVID și moare de insuficiență respiratorie – nu poți scrie ca a murit din cauza fracturii. Sau pacienții cu diabet zaharat. Fără acest virus, ei ar trăi încă mulți ani. De exemplu, mecanismul tromboinflamator din plămâni blochează funcția plămânilor. În unele cazuri, blochează și vase cerebrale. Și atunci, pe fundal de COVID, face accident vascular cerebral. Sunt cazuri, în special la tineri fără vreo patologie, care fac accident cerebral vascular pe fondal de COVID. Ei mor din cauza accidentului cerebral vascular, deoarece cauza morții este „accident cerebral vascular”, dar mecanismul declanșator direct este COVID-ul. Fără COVID nu s-ar fi întâmplat asta.

– Cum să-i facem pe oameni să conștientizeze că ceea ce se întâmplă este real și că sunt în pericol dacă nu se protejează?

Adrian Belîi: Când unii oficiali spun una, iar alții spun alta, când mesajele lor se bat cap în cap – oamenii nu mai ascultă nici de unii, nici de alții. Sunt bulversați. Și nu mă refer doar la ceea ce spun, ci și la modul în care se comportă în spațiul public. Populația nu înțelege de ce cuiva i se poate, de exemplu, fără mască, iar altcuiva nu i se poate și primește amendă. Sau când li s-a spus preoților că „amenzi nu vor fi”… Aceste discordanțe știrbesc din severitatea restricțiilor, oamenii se relaxează și nu mai iau în serios pericolul. Mesajul tuturor actorilor sociali ar fi trebuit să fie coerent și identic. Oamenii știu că e periculos, dar nu conștientizează că li se poate întâmpla chiar lor. Asta ține de nivelul nostru de cultură, de mentalitate. Dar, în mare parte, neîncrederea populației în tot ce se întâmplă astăzi este rezultatul neîncrederii lor în mesajele care vin de la autorități.

– În schimb, se regăsesc în fake-news-uri și își construiesc adevărul lor – unul cosmic, rupt de realitate…

Adrian Belîi: Pe fiecare pachet de țigări sunt imprimate avertismente fioroase despre faptul că fumătorii pot face cancer sau alte boli care i-ar provoca moartea. Totuși, oamenii le cumpără și fumează. Așa e și în cazul falsurilor mediatice. Sau – unii poartă mască, dar o poartă pe barbă sau în buzunar. O poartă formal. Ei însă, consideră că o poartă. Sau cu carantina și sloganul „Stați acasă!”. Da, stă acasă, dar dacă are nevoie de ceva – oricum o să iasă. „Da’ eu repede – încolo-încoace…, dar de fapt stau acasă”. Aceste aparent „mici abateri” ne mențin în acest vârtej al pandemiei. Aici, jumătățile de măsură nu merg. Deci nu e ca atunci când implementezi reforme europene – pe pași… Și dacă nu faci reforma azi – o termini mâine sau peste 10 ani… În pandemie nu se acționează așa. Virusul vrea totul sau nimic – ori toți, ori nimeni! Dacă s-ar fi respectat carantina, am fi văzut azi rezultatul, dar acum, la noi, virusul clocotește și atacă și ne împinge în defensivă. Și în timp ce virusul câștigă teren, economia moare, iar autoritățile sunt nevoite să scoată restricțiile, pentru a lăsa măcar cât de cât economia să respire. Da, în detrimentul sănătății oamenilor. Aceste decizii sunt foarte dificile. Orice băț are doua capete – orice ai face, inevitabil va avea cineva de suferit.

– Se zice că, până la sfârștul anului, toți o să trecem prin virusul acesta. Cât e de real acest scenariu?

Adrian Belîi: Sunt mai multe scenarii. Două sunt cumva mai întemeiate. Primul – că vom avea un al doilea sau chiar al treilea val. Al doilea – că nu va mai fi niciun val și că va evolua după modelul MERS-CoV sau SARS – se va stinge la nivel global, după care se va repeta peste mulți ani. Acum nu pot să vă spun ce va fi. Depinde cum va interacționa virusul cu rasa umană. Sunt supoziții că virusul ar urma să infecteze cam 70% din populație, după care va trece într-o zonă de răceală severă, dar sunt doar supoziții – un fel de prognoză meteo.

– Pe rețelele sociale poți vedea des comentarii și postări în care medicii sunt acuzați că exagerează și că ceea ce se întâmplă acum e „un spectacol”. Citiți aceste comentarii? Discutați aceste subiecte cu colegii?

Adrian Belîi: Le ignorăm. Ne afectează moral. În comentarii suntem, practic, răstigniți. Uneori am senzația că unii, care se dau cu părerea, ar fi gata să ne tragă un glonț în cap. Și nu-i interesează că medicul primește un salariu mai mic decât un șofer de troleibuz. Dar da, medicul trebuie sa facă totul – el doar a dat jurământul lui Hipocrate.

Discutăm cu colegii despre atitudinea societății. Majoritatea suntem aici pentru că ne place ceea ce facem și iubim oamenii indiferent cum i-a creat natura – cu toate păcatele și defectele lor. Dar da, doare când suntem ofensați.

– Mulți din cei pe care „i-a creat natura” au obosit de restricții, vor la frigărui cu prietenii, vor la nuntă…

Adrian Belîi: Explicați-le celor din Terapie Intensivă că unuia, care stă acasă, în fața televizorului, îi este tare greu. Greu este să lupți pentru viață și să supraviețuiești. Lanțul epidemic se rupe când nu mai are „combustibil”. Dacă lumea ar fi stat acasă două săptămâni, dar fără să iasă deloc, astăzi am fi fost liberi…

– Și atunci cum vedeți ieșirea din această criză sanitară?

Adrian Belîi: Sunt mulți factori care, puși într-un sistem informatic, arată statistici prognozabile. Cert e că va fi mai rău. Dar parametrii acestui „mai rău” nu-i știe nimeni. Noi simțim acest „mai rău” prin faptul că ne vin tot mai mulți pacienți în stare foarte gravă, noi vedem acest „mai rău” în apelurile care circulă în rețeaua noastră internă… Pot să deschid un pic parantezele și să vă spun că 15% din populație va avea nevoie de oxigen curat în tratamentul bolii. Cam 30% din cele 15% vor avea nevoie de ventilare externă. Statistic, se va ajunge la 3,4 – 5% mortalitate la toate categoriile de vârstă, la toate patologiile. Și acum putem calcula – la 100 de noi infectați vom avea 3-4 decese în următoarele 2-3 săptămâni. La 200 de infectați, 6-8 decese… Prin asta urmează abia să trecem.

Citește interviul integral pe Report.md

Astăzi încă 6 oameni au murit. Covid-19 face tot mai multe victime în țara noastră
Articolul anterior
Mesajul inedit al medicului Ala Nemerenco, cu ocazia Zilei lucrătorului medical și a farmacistului
Articolul următor
Alte articole interesante