Medicul trântea ușile și spunea: ”Invalida asta vrea să facă un copil invalid.” Cum se descurcă azi cuplul care suferă de nanism și are o fiică perfect sănătoasă

„În copilărie mă împroșcau cu pietre”: Cum se descurcă Ana și Valeriu, cuplul care suferă de nanism și are o fiică perfect sănătoasă. Au ambii statura mică, 120 de cm, deoarece suferă de nanism, însă fiica lor s-a născut perfect sănătoasă, iar acum, are o înălțime obișnuită. Este povestea unui cuplu de moldoveni, care au trecut peste stereotipurile și criticile din societate și și-au realizat visul, de a avea o fetiță. Despre viața lor, Ana și Valeriu au povestit într-un interviu la Jurnaltv, scrie shok.md.

Cuplul Ana și Valeriu suferă ambii de nanism, anomalie caracterizată prin creșterea insuficientă în înălțime, raportată la media vârstei, dar acest lucru nu îi împiedică să se bucure de viață. Mai mult, sunt și foarte uniți.

„Mă gândeam ce va zice satul, ce vor zice rudele mele”

Au făcut cunoștință când ea avea 25 de ani, iar el – 26. „M-a atras prin fumusețea lui sufletească”, își amintește femeia.

„Mie tare mi-a plăcut de ea, bunătatea, sinceritatea, omenia”, povestește bărbatul.

La început, Ana s-a speriat când a văzut că e de aceeași statură cu ea: „Mă gândeam ce va zice satul, ce vor zice rudele mele. Acum nu mai trăiesc pentru gura lumii”.

Au făcut nunta la 14 iulie 1990, iar în această vară sărbătoresc 33 de ani de căsnicie.

„Medicul de la policlinică trântea ușile și spunea: invalida asta vrea să facă un copil invalid”

A urmat o altă încercare. Ana a rămas însărcinată, copilul era dorit, însă multă lume o convingea să facă avort: „Medicul de la policlinică, doamna Vîrlan, trântea ușile și spunea că iată, invalida asta vrea să facă un copil invalid. Noi vrem să scăpăm societatea de oameni neputincioși, invalizi… Iar eu, hop, vin însărcinată. Simțeam o ură, Doamne… Ziceam dacă îmi face o injecție sau ceva, nu mă dau”, a relatat femeia.

„Ca să scape de mine mi-au dat îndreptare la spital, am fost controlată foarte amănunțit, mi s-a spus că la ea totul decurge normal, numai mâinile și picioarele.

Aveam undeva frică, dar nu erau multe procente, eu credeam în Dumnezeu și probabil lacrimile mele din copilărie și din tinerețe nu au curs chiar așa”, a mai povestit aceasta.

Fetița s-a născut perfect sănătoasă, avea 50 cm lungime și 3 kg

Valeriu a simțit o bucurie mare când și-a văzut fiica pentru prima dată: „Mi-a plăcut că ea s-a născut sănătoasă. În plus, era și foarte frumoasă”.

„Și este frumoasă, și la chip, și la suflet. Foarte mult retrăiește pentru noi”, a adăugat soția sa.

Întrebată dacă copila s-ar fi născut cu același diagnostic, femeia spune că ar fi iubit-o la fel de mult.

Despărțirea de fiică a durut-o mult pe Ana

Fiica lor este căsătorită, are doi copii perfect sănătoși și locuiește, cu familia sa, la Londra. Despărțirea a durut-o foarte mult pe mama sa: Probabil am ajuns și la depresie. Plângeam zile întregi, credeam că nu o voi mai avea, dar au apărut telefoanele, skype-ul, ne vedem, ne auzim.

„Am avut o copilărie foarte grea, urâtă, nimeni nu vorbea cu mine, mă împroșcau cu pietre”

Ana își amintește, din cele povestite de mama să, că medicii i-au depistat boala pe la 7 luni, iar să meargă a început la 4 ani: „Nu am frecventat grădinița, eram neputincioasă, cred că mă împiedicam de orice pai.

Tatăl său a murit când era mică, așa că mamei sale i-a fost foarte greu, pleca la 4 dimineața la muncă și o lăsa în grija fraților.

Nu își amintește cum se comportau cu ea colegii de clasă, în schimb ține minte foarte bine cum o împroșcau copii din sat cu pietre când se ducea să cumpere pâine: Eram numită băbuță bătrână, urât, foarte urât. Simțeam o frică. Îi spuneam mamei, dar ce putea să facă? Am avut o copilărie foarte grea, urâtă, nimeni nu vorbea cu mine, nu prietenea”.

A prins aripi la școala internat din Ialoveni, pentru copii cu nevoi speciale: Eram mai sănătoasă decât alții, colegii de clasă se țineau de mine, eram ca stâlpul lor, eram liderul.

Cum și-a petrecut copilăria Valeriu, din ce motiv a decis cuplul să rămână doar la un copil și cum reacționează acum societatea, când ies în oraș sau la cumpărături, dar și cum se descurcă împreună cu treburile casnice vedeți în interviul de mai jos:

Drumul de centură al orașului Sângerei necesită din nou reparație, la un an după darea în exploatare

Drumul de ocolire al orașului Sângerei, dat în exploatare la sfârșitul lunii septembrie 2022, necesită din nou reparație. 20 de metri de parapet au alunecat. Potrivit responsabililor, de vină sunt ploile care au spălat solul de sub asfalt.

Centura Sângerei, dată în exploatare în 2022, necesită din nou reparație

Oamenii spun că responsabilii trebuie trași la răspundere, iar drumul reparat cât mai curând, transmite tvn.md.

„Cred că nu lucrează calitativ și stăpânul nu-i ca lumea. Eu știu că trebuie trași la răspundere toți cei care fac acest râs, în țara asta.”

„Așa a fost primit lucrul, cu ce suntem noi de vină, ei au luat banii și s-au dus. Trebuia să fie un control în timpul lucrului. Trebuie de tras la răspundere și lasă să-l facă, să-l facă, să-l repare.”

„A fugit pământul. Îi moale, a fost ploaie mare, ploile au fost mari și s-a înmuiat și a fugit.  Nu-i pericol, oricum, compania care a făcut o să rezolve, cred că și eu voi fi pe acolo. Eu am lucrat acolo 2 ani și greșelile lor mereu le fac.”

GABRIELA MOCANU, reporter TV Nord: „La nici un an de când a fost dat în exploatare drumul de ocolire a orașului Sângerei se surpă. Chiar dacă aici au fost investiți peste 19 milioane de euro, bani împrumutați de la BERD, calitatea lucrărilor s-a adeverit a fi departe de așteptările șoferilor.”

Potrivit viceprimarului de Sângerei, acest lucru s-a întâmplat pentru că pământul care a fost adus pentru a lărgi lățimea drumului nu a fost suficient presat, lucru care a dus la spălarea solului.

ANDREI CUCOȘ, viceprimar, Primăria orașului Sângerei: „Informația pe are noi o deținem, s-a surpat o porțiune de balustradă de pe drumul de ocolire Sângerei, în urma ploilor care au fost luna trecută, vreo 2 săptămâni la rând tot plouă și plouă. La fața locului a fost administrația drumurilor, totul este sub control. Compania turcească are termen de garanție la executarea lucrărilor. Sunt ferm convins că totul o să fie reparat și adus la condiții cum trebuie să fie.”

Reprezentanții Administrației de Stat a Drumurilor pe care i-am găsit la fața locului au refuzat să vorbească cu presa.

„Eu nu-s responsabil. Eu is responsabil de mașini, dar nu de drum. -De mașini, dar de ce ați înconjurat aici? O dată ce înconjurați…-Toate întrebările la oficiu.”

Purtătorul de cuvânt de la Adnimistrația de Stat a Drumurilor, Elena Dintiu, a declarat că la momentul actual comisia de evaluare stabilește circumstanțele alunecării acestui teren.

ELENA DINTIU, purtător de cuvânt, ASD: „Ne este cunoscută această situație, la moment menționăm că comisia evaluează această cauză, din ce cauză a fost anume această alunecare. Din membrii comisiei fac pate compania de supervizare, antreprenorul și proiectantul. Ca beneficiari vom emite instrucțiunile necasare ca antreprenorul să remedieze această situație. Când va fi cunoscut motivil exact, noi vom da toate comentariile.”

Contactați de echipa TV Nord, conducerea firmei turcești care a efectuat reparația acestei porțiuni de drum nu au răspuns la telefon.

Lucrările de construcție a drumului de ocolire al orașului Sângerei, care are o lungime de 12 kilometri, au durat doi ani și jumătate.

Curtea Constituțională are un nou președinte

În ședința plenară a Curții Constituționale de marți, 25 aprilie, judecătorul Nicolae Roșca a fost ales în calitate de Președinte al Înaltei Curți.

Decizia a fost luată în contextul în care pe data de 23 aprilie curent a expirat termenul de 3 ani pentru care Domnica Manole a fost aleasă președintă a Curții Constituționale.

Nicolae Roșca a fost numit în funcția de judecător al Curții Constituționale în 2019, intrând în exercițiul funcției la 16 august 2019, după depunerea jurământului. Magistratul și-a desfășurat activitatea profesională la Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moldova, deținând consecutiv funcțiile didactice de lector, lector superior, conferențiar universitar, de asemenea, a deținut calitatea de șef de catedră / șef al Departamentului Drept Privat. Deține titlul de doctor în drept și gradul științifico-didactic de conferențiar universitar.

De asemenea, a fost membru al Uniunii avocaților din Republica Moldova, președinte al Colegiului disciplinar al judecătorilor, membru al Consiliului Științific Consultativ de pe lângă Curtea Supremă de Justiție, a îndeplinit alte funcții relevante. Nicolae Roșca este autor și coautor a peste 75 de publicații didactice și științifice, inclusiv manuale, monografii, comentarii la legi.

Ana Revenco, după ce i-a fost interzis să calce pe teritoriul Rusiei: ,,Nu intenționam și nu intenționez să merg în Rusia”

„De 31 de ani, Rusia agresează constant Republica Moldova”, susține ministra Afacerilor Interne, Ana Revenco, care a reacționat la decizia autorităților ruse de a interzice intrarea pe teritoriul țării a unor oficiali moldoveni, printre care și ea.

„Ne șantajează continuu, ne abuzează cetățenii și îi manipulează. Ne distruge economia și ne sărăcește țara. Acestea sunt măsurile diplomatice care au ajuns să fie aproape normalitate în acest front al războiului hibrid pe care Rusia îl poartă împotriva țării noastre.

Ca să dea greutate deciziilor lor, trec în liste de persoane non-grata oficiali ai statelor care se opun presiunilor și șantajului. Eu nu intenționam și nu intenționez să merg în Federația Rusă”, a declarat ministra pentru tv8.md.

O declarație similară a avut și deputatul PAS, Lilian Carp, și el pe lista de sancțiuni a Rusiei. „Nu am de gând să merg acolo atâta timp cât la putere este regimul criminal al lui Putin”, a spus parlamentarul.

Întâmplarea ciudată care i-a adus moartea unui bărbat. O vacă de peste o tonă a căzut, prin acoperiș, peste el în pat
Articolul anterior
Colonelul Kate Middleton! Prințesa de Wales, în cea mai frumoasă ținută turcoaz, de Sfântul Patrick
Articolul următor