Meghan Markle se luptă cu sora ei vitregă în instanță. Ducesa ar fi supus-o la ”batjocură, dispreț și rușine”

Meghan Markle a fost dată în judecată de către sora ei, Samantha Markle, fiica cea mare a lui Thomas Markle. Samantha susține că sora ei a făcut declarații defăimătoare la adresa ei și a suspus-o astfel la „batjocură, dispreț și rușine”. Iată cum se apară ducesa de Sussesx, scrie tvmania.ro.

Meghan Markle, dată în judecată de sora ei, Samantha

Ducesa a supus-o pe sora ei la „ridicol, dispreț și rușine„, prezentând-o ca pe o „oportunistă dezgustătoare”, potrivit unei instanțe de judecată. Peter Ticktin, avocatul Samanthei Markle, a susținut că Meghan i-a provocat „un mare rău” surorii sale vitrege sugerând că aceasta și-a schimbat din nou numele de familie în Markle doar pentru a încasa bani după ce ea a început să aibă o relație cu prințul Harry.

Samantha Markle, fiica cea mare a lui Thomas Markle, tatăl ducesei, cere daune nespecificate pentru afirmațiile făcute de Meghan în interviul acordat, în martie 2021, lui Oprah Winfrey. În urma acelui interviu, Samantha susține că sora ei a supus-o la „umilință, rușine și ură la nivel mondială”.

Ea a acuzat-o pe Meghan că a spus „minciuni false și malițioase” cu privire la educația ei „de la zdrențe la regalitate” pe seama familiei sale și a contestat afirmația surorii sale vitrege potrivit căreia „a crescut ca un copil unic”, Meghan spunând că s-a simțit ca un copil singur la părinți.

Echipa de avocați a ducesei încearcă să obțină respingerea cazului, argumentând că ea nu a negat faptul că are o soră vitregă și că opiniile și amintirile ei din copilărie nu sunt „un subiect adecvat” pentru un litigiu în instanță. Moțiunea de respingere a cazului a fost audiată miercuri de judecătoarea Charlene Edwards Honeywell, din Florida.

Cum se apără Meghan Markle

Michael Kump, avocatul lui Meghan, a declarat că „nu orice jignire percepută” ar trebui să facă obiectul unui litigiu și că a numi pe cineva oportunist nu este defăimător. „Dreptul de a exprima opinii, de a critica chiar, sunt chiar drepturi fundamentale acordate de Primul Amendament”, a spus el. „Opiniile nu sunt și nu pot fi defăimătoare… nu există nicio modalitate de a determina dacă este adevărat sau fals.”

Kump a susținut că ducesa nu a acuzat-o pe sora ei că și-a schimbat numele pentru a „profita de noua ei faimă„. În schimb, el a susținut că ea i-a spus lui Winfrey că sora ei vitregă și-a schimbat numele la vârsta de 50 de ani, când și-a început relația cu prințul Harry și a adăugat: „Așa că eu cred că acest lucru vorbește de la sine.”

El i-a spus judecătorului: „În mod corect, Meghan îi spune intervievatorului: `Am vorbit destul în această perioadă foarte scurtă despre Samantha Markle.`” Ducesa a mai spus că nu se simte confortabil să vorbească despre persoane pe care nu le cunoaște cu adevărat și că „a crescut ca un copil unic la părinți”.

Kump a declarat în fața instanței: „(Nu a fost) o declarație a unui fapt obiectiv care implică genetica sau ADN-ul sau biologia. Mai degrabă, a fost o declarație și o exprimare a sentimentelor și convingerilor sale personale și subiective cu privire la modul în care a crescut și la ceea ce simte astăzi în legătură cu copilăria sa.”

El a adăugat că Meghan nu a spus că s-a întâlnit cu sora ei doar „de câteva ori”, așa cum sugerează plângerea.

Ce se va întâmpla dacă procesul va continua

Peter Ticktin a spus că afirmațiile ducesei au „ucis” cariera Samanthei Markle. El i-a spus judecătorului: „Cuvintele sunt defăimătoare atunci când tind să supună pe cineva la ură, neîncredere, ridicol, dispreț sau rușine, sau tind să aducă prejudicii în afaceri sau în profesie. În acest caz, le avem pe toate.”

El a descris-o pe Meghan Markle ca fiind o persoană cu „o mare popularitate, o mare influență în societate” care a făcut remarci despre o persoană care nu era faimoasă și care nu își putea permite protecția de care are nevoie acum din cauza amenințărilor cu moartea pe care le-a pus pe seama comentariilor lui Meghan.

Prințul Harry și Meghan Markle vor trebui să dea declarații video, sub jurământ, dacă procesul va continua. Judecătoarea a declarat că se „chinuie” să înțeleagă cum, în conformitate cu legislația din Florida, ducesa ar putea fi acuzată de publicarea declarațiilor presupus defăimătoare.

Mesajul Maiei Sandu de Ziua Profesorului

Președintele Maia Sandu a venit cu mesaj adresat tuturor dascălilor cu ocazia Zilei Profesorului, marcată în data de 5 octombrie, informează unica.md.

”Dragi profesori, la mulți ani! Pe umerii voștri stă, la drept vorbind, viitorul Moldovei – viitorii medici, ingineri, economiști, artiști, brutari, viitorii profesori!

Ca dumneavoastră să puteți crește acest viitor, noi, statul, comunitatea și părinții, trebuie să fim alături de voi în prezent. Să vă oferim venituri pe merit, respectul cuvenit și toată colaborarea necesară pentru a ridica un copil.

doresc să intrați cu dragoste și răbdare în clasă. De dragostea pe care o simt elevii, de disciplina de lucru pe care le-o insuflați și valorile democratice pe care le transmiteți depinde ce fel de generație creștem.

Dragi educatori, învățători, profesori, bibliotecari, directori, psihopedagogi, logopezi, cadre didactice de sprijin, angajați din sistemul educațional din toată Moldova, plecăciunile noastre!”, a scris președintele într-o postare.

Numărul de profesori a scăzut cu 3.000 în ultimii trei ani

Numărul cadrelor didactice care activează în sistemul de învățământ a scăzut în ultimii trei ani cu mai bine de 3.000. În anul de studii 2023-2024, în Moldova activau 45.800 de profesori, dintre care 86% femei și 14% bărbați, asta pe când în 2018-2019 numărul pedagogilor depășea 49.000, scrie safenews.md.

Salariul mediu brut al unui profesor a fost, în anul trecut, de 12.094, ceea ce înseamnă circa 98% față de câștigul mediu pe economie, arată datele Biroului Național de Statistică.

Cei mai mulți pedagogi sunt în învățământul primar și secundar general – circa 57%, urmat de domeniul de educație timpurie – 27,4%, învățământul superior – 8% și cel profesional tehnic – 7,8%.

În instituțiile de învățământ primar și secundar general, cei mai mulți profesori, – 1.600,  predau limba și literatura română, 2.500 – limbile străine, 1.700 – predau matematica, 1.300 – istoria și 1.100– limba și literatura rusă.

Lemne transportate ilegal în microbuze

În zona de responsabilitate a Sectorului Poliției de Frontieră Leova au fost înregistrate trei cazuri de transport ilegal de lemne, în care cetățeni moldoveni transportau masă lemnoasă fără documente justificative. În total, în trei microbuze se aflau 11 m³ de lemn. Cazurile au avut loc în ultimele 48 de ore, pe direcția localității de frontieră Tochile-Răducani, raionul Leova, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În primul caz vizează doi locuitori ai satului Lozova, raionul Strășeni, cu vârste de 30 și 31 de ani. Aceștia au fost șoferii a două microbuze încărcate cu 6 m³ de masă lemnoasă din ștejar. Tinerii nu au putut prezenta niciun document de proveniență pentru lemnul transportat.

Într-un alt incident, pe traseul dintre localitățile Tomai și Cupcui, o echipă mixtă formată din polițiști de frontieră, reprezentanți ai Serviciului Vânătoresc și Piscicol, precum și cei din Inspectoratul de Protecția Mediului, a oprit un microbuz condus de un locuitor din Hâncești. În vehiculul acestuia erau găsiți 5 m³ de lemn tare despicat, tot fără acte de proveniență.

Conform legislației în vigoare, microbuzele încărcate cu lemne au fost indisponibilizate și transmise Inspectoratului Ecologic Leova și Inspectoratului de Protecția Mediului. Cercetările continuă.

Tensiunile cresc la granița dintre Belarus și Ucraina
Articolul anterior
Rusia a lansat 36 de rachete de croazieră aeriene și maritime, rachete ghidate aer-sol și rachete antinavă asupra Ucrainei
Articolul următor