Mesajul lui Alexei Navalnîi la 2 ani de la otrăvirea sa: ”Îmi sărbătoresc a doua zi de naștere pentru a doua oară”

Condamnat la 9 ani de închisoare pentru fraudă și sfidarea instanței, Alexei Navalnîi – cel mai înverșunat critic al lui Vladimir Putin – se află în colonia penitenciară de maximă securitate IK-6 Melekhovo, ”iadul torturii și al umilințelor”.

Alexei Navalnîi riscă încă 10 ani de închisoare. Care sunt acuzaţiile

În luna august a anului 2020, disidentulului i s-a făcut rău în timpul unei călătorii cu avionul, fiind ulterior transferat în Germania, la clinica universitară berlineză Charité, acolo unde s-a aflat sub tratament timp de 32 de zile.

Spitalul Charité transmis, printr-un comunicat, că ”probele clinice arată o intoxicare cu o substanță care aparține grupului inhibitorilor de colinesterază”. Ulterior, substanța a fost identificată – agentul toxic Novichok, dezvoltat la Institutul de cercetare chimică de stat GosNIIOKhT de Uniunea Sovietică și Rusia între 1971 și 1993.Alexei Navalnîi a revenit în Rusia în luna ianuarie 2021, fiind reținut de autorități imediat după ce a aterizat.

Navalnîi: ”Dosarul penal nu a fost niciodată deschis, pentru ca Putin să nu fie obligat să mintă”

Prin intermediul canalului său de Instagram – acolo unde mesajele sale sunt postate de avocați sau de soția sa -, disidentul rus transmite că își sărbătorește pentru a doua oară cea de-a doua zi de naștere, 20 august.

Este un moment de reflecție pentru Navalnîi, acesta spunând că nu existat nicio investigație oficială, iar un dosar penal nu a fost deschis tocmai pentru ca președintele Vladimir Putin să nu fie obligat să mintă. Alexei Navalnîi a susținut, de la bun început, că Țarul de la Kremlin ar fi ordonat otrăvirea sa, afirmație negată cu vehemență de autoritățile din Rusia.

”20 august. Îmi sărbătoresc a doua zi de naștere pentru a doua oară. Dosarul penal nu a fost niciodată deschis, pentru ca Putin să nu fie obligat să mintă. Nu a existat nicio investigație oficială”, precizează disidentul rus, conform www.gândul.ro.

În același timp, Navalnîi spune că nu înțelege afirmațiile contradictorii ale oficialilor ruși:

”Până acum, nu am înțeles care este poziția oficialilor ruși:

  • Navalnîi nu a fost otrăvit cu Novichok, a căzut singur în comă.
    sau
  • Navalnîi a fost otrăvit cu Novichok, dar nu de noi (n.red. – rușii), ci de serviciile de informații occidentale pentru a crea o provocare.

Pentru că am supraviețuit, Kremlinul s-a supărat atât de tare încât m-a condamnat mai întâi la 3 ani și jumătate, iar apoi la 9 ani de închisoare”, mai spune Alexei Navalnîi.

”Toată această situație l-a expus atât de mult atât pe Putin însuși, cât și sistemul său, a arătat nu doar criminalitatea, ci și disfuncționalitatea, eșecul regimului său, care, evident, a influențat foarte mult întregul sistem politic al Rusiei. Acest sistem a renunțat la orice deghizare și, până la sfârșitul lui ianuarie 2021, a devenit represiv și autoritar fără rezerve”, a declarat Alexei Navalnîi.

Bătaie în curtea unei biserici din Cernăuți: Enoriaşii, agresaţi de mai mulți tineri înarmați

În noaptea de marți spre miercuri, satul Stăneștii de Sus din regiunea Cernăuți a fost scena unui incident violent, în urma unei tentative de preluare forțată a Bisericii Ortodoxe a Ucrainei „Sfântul Nicolae”. Potrivit Bucpress.eu, în jurul orei 23:00, aproximativ 20 de tineri înarmați cu bâte și bare metalice au atacat enoriașii adunați în curtea lăcașului de cult, inclusiv femei, provocând mai multe victime, scrie ziua.md.

Martorii afirmă că agresorii ar fi fost mobilizați de preotul Roman Grișciuc, afiliat Bisericii Ortodoxe a Ucrainei, cu scopul de a prelua controlul asupra bisericii. În ciuda violenței, sute de credincioși s-au mobilizat rapid și au opus rezistență, reușind să respingă atacul.

În timpul confruntării, interiorul bisericii a fost vandalizat: altarul, proscomidiarul și alte obiecte de cult au fost deteriorate. Imaginile video surprind scene dramatice, cu țipete și o femeie rănită, cu urme de sânge vizibile.

După ce au fost alungați, atacatorii s-au retras, însă Poliția Națională, prezentă la fața locului, nu a intervenit pentru a restabili ordinea sau a reține suspecții, potrivit sursei citate.

Deputatul Radei Supreme a Ucrainei, Artiom Dmitruk, a declarat că enoriașii au rămas să păzească biserica, reușind să o apere de „mercenarii înarmați”.

Caz de braconaj în sudul țării cu peste 100 kg de pește

În acest weekend, polițiștii de frontieră, în urma desfășurării operațiunii „TRITON-2025” au contracarat trei cazuri de braconaj piscicol, cu implicarea a patru persoane. În cadrul măsurilor desfășurate în zona de frontieră, suspecții au fost surprinși pescuind ilegal, în plină perioadă de prohibiție, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În seara de 4 aprilie, în timpul unei misiuni de patrulare a frontierei de stat, polițiștii de frontieră au surprins o ambarcațiune suspectă în fâșia de protecție a râului Prut. Barca, cu două persoane la bord, la solicitarea polițiștilor de frontieră, a fost adusă la mal. Verificările au scos la iveală că cei doi bărbați, cetățeni moldoveni din satul Vadul lui Isac, raionul Cahul, în vârstă de 37 și 38 de ani, nu își puteau justifica prezența în zonă. Asupra lor a fost găsită o plasă monofilament de 50 de metri – un indiciu clar al potențialelor activități ilegale de pescuit, mai ales în perioada de prohibiție, când resursele acvatice sunt protejate.

În dimineața zilei de 5 aprilie, polițiștii de frontieră au surprins doi bărbați, de 44 și 45 de ani, pescuind ilegal în râul Prut. După ce le-au monitorizat activitatea, polițiștii de frontieră au intervenit, descoperind că aceștia folosiseră o plasă monofilament de aproximativ 50 de metri cu ajutorul căreia au capturat circa 100 kg de pește din specia fitofag. În urma cercetărilor, s-a constatat că bărbații sunt locuitori ai satului Vadul lui Isac, raionul Cahul și că anterior au fost sancționați pentru acțiuni similare. Deși cunoșteau atât restricțiile din perioada de prohibiție, cât și sancțiunile prevăzute de lege, acest lucru nu i-a oprit să recurgă din nou la săvârșirea unei alte ilegalități.

În noaptea de 7 aprilie, în timpul patrulării pe râul Prut, polițiștii de frontieră au depistat în albia acestuia, cinci plase monofilament, fiecare cu o lungime de aproximativ 500 de metri. Deși autorii faptei nu au fost depistați la fața locului, cercetările continuă pentru identificarea acestora.

Toți cei implicați au fost amendați cu câte 12 unități convenționale pentru încălcarea regimului zonei de frontieră, conform art.332, alin. 1 din Codul Contravențional al Republicii Moldova. Peștele și plasele de pescuit au fost transmise Inspecției pentru Protecția Mediului Cahul, în vederea continuării cercetărilor și dispunerii măsurilor legale necesare.

Reamintim cetățenilor că, în perioada 1 aprilie și până pe 14 iunie 2025, în Republica Moldova este instituită perioada de prohibiție, și este strict interzis:

• pescuitul în obiectivele acvatice piscicole naturale;

• aflarea în apropierea acestor ape cu unelte de pescuit;

• folosirea mijloacelor de transport acvatic de către persoane fizice.

Poliția de Frontieră îndeamnă cetățenii să se informeze despre regimul zonei de frontieră și restricțiile aplicabile în perioada de prohibiție, consultând pagina oficială www.border.gov.md.

Împreună putem proteja resursele naturale ale țării și asigura un viitor sustenabil pentru comunitățile noastre!

Când se deschid târgurile tematice cu produse pascale în centrul Capitalei, dar și în sectoarele orașului

Primăria Municipiului Chișinău informează că în perioada: 16-19 aprilie 2025, în Scuarul Catedralei Mitropolitane „Nașterea Domnului”, pe aleea vizavi de str. Mitropolit Varlaam, se va desfășura un târg tematic cu produse pascale (pască, cozonac, ouă vopsite) și alte produse alimentare și nealimentare, conform tematicii sărbătorii, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Totodată, în perioada: 12 – 19 aprilie 2025, vor fi organizate târguri tematice cu produse pascale în sectoarele orașului.

Acțiunile au drept scop asigurarea deservirii populației cu produse alimentare și nealimentare tematice, în contextul Sărbătorilor de Paști, având în vedere solicitările producătorilor autohtoni privind comercializarea de pască și cozonac.

De asemenea, în zilele de 27 și 28 aprilie 2025, sunt prevăzute activități de comerț la intrările în Cimitirul „Sfântul Lazăr” din str. Doina, cu pască, cozonaci, produse de patiserie fără cremă, băuturi răcoritoare și fierbinți, flori și compoziții florale.

În același timp, la intrarea în Cimitirul Central din str. A. Mateevici vor fi desfășurate activități de comerț cu flori și compoziții florale.

Preturile de sector vor stabili amplasamentele din teritoriul administrat pentru desfășurarea târgurilor pascale și vor elibera permise de acces agenților economici pentru desfășurarea activității de comerț, în conformitate cu prevederile dispoziției nr. 81-d din 02.04.2025 „Cu privire la organizarea deservirii populației în cadrul Sărbătorilor de Paști și Paștele Blajinilor 2025” .  

Iarna nucleară ce ar urma unui război nuclear ruso-american ar duce la moartea a 63% din populaţia planetei. Ce arată un studiu
Articolul anterior
Un băieţel de 15 ani îşi consolează în lacrimi fratele mai mic, după ce i-a spus că are cancer
Articolul următor
Close menu