Mesajul lui Klaus Iohannis de Ziua Europei: Locul Republicii Moldova este în UE

„La aproape trei sferturi de secol de la Declarația Schuman, celebrăm Ziua Europei într-un context care nu a mai fost atât de complicat de la finalul celui de-al Doilea Război Mondial”.

Mesajul lui Klaus Iohannis de Ziua Europei: Locul R. Moldova este în UE

Declarația aparține președintelui României, Klaus Iohannis cu prilejul Zilei Europei, care a spus că locul R. Moldova, al Ucrainei, al Georgiei și al statelor din Balcanii de Vest este în Uniunea Europeană, transmite Zdg.md.

„Agresiunea militară declanșată de Rusia împotriva Ucrainei ne pune în fața unor decizii majore, prin care să ne reconfirmăm atașamentul deplin la principiile și valorile definitorii pentru Uniunea Europeană: solidaritate, unitate, diversitate, respect pentru statul de drept și drepturile fundamentale ale omului.

Aceștia sunt pilonii pe care s-a construit Uniunea noastră și pe care în urmă cu cinci ani, la Summitul istoric de la Sibiu, ne-am luat angajamentul să-i apărăm, pentru a putea consolida și avansa proiectul european.

Deciziile istorice luate la finalul anului trecut cu privire la deschiderea negocierilor de aderare cu Republica Moldova și Ucraina reprezintă o etapă semnificativă pentru întreaga Uniune Europeană. Este imperativ să continuăm să susținem puternic aceste state în parcursul lor european.

Locul Republicii Moldova, al Ucrainei, al Georgiei și al statelor din Balcanii de Vest este în Uniunea Europeană! Sprijinul nostru decurge firesc din faptul că suntem noi înșine un exemplu de succes al lărgirii Uniunii Europene.

Aderarea la UE a adus beneficii și oportunități considerabile cetățenilor din toate statele membre, o investiție strategică în pace și democrație”, a menționat Klaus Iohannis în mesajul său.

„Cei care contestă proiectul european trebuie să răspundă la întrebarea „Care este alternativa pe care o propun la acest proiect care a adus pace și a dărâmat zidurile urii și ale prejudecăților care au cauzat conflicte fratricide între popoarele europene?”. Proiectul european ne-a adus la un loc oferind un model de colaborare în interesul comun, de conviețuire și armonie multiculturală, transformându-se într-un spațiu al unității în diversitate.

Provocările actuale ne arată cu atât mai clar că avem responsabilitatea față de oameni să menținem pacea pe continent, iar cea mai sigură soluție este întărirea construcției europene și consolidarea unității dintre națiunile noastre. Divizarea dintre state, discursurile care promovează faliile în interiorul societăților democratice sunt arme care ne amenință pacea și prosperitatea. Sunt fenomene îngrijorătoare, care includ ample campanii de dezinformare, știri false, agresivitate sporită în spațiul public. Toate acestea pun la încercare sănătatea democrațiilor noastre și generează o polarizare accentuată în societate.

O Europă extinsă este cu siguranță o Europă mai puternică pe plan global, așa cum au dovedit-o valurile anterioare de extindere. Consolidarea relevanței internaționale și a atractivității Uniunii Europene devin cruciale pentru stabilitatea și securitatea regionale și globale, mai ales în această perioadă în care Federația Rusă duce de peste doi ani un război de agresiune împotriva Ucrainei.

Uniunea de astăzi este mai puternică decât cea de ieri și dorim să continuăm să o facem tot mai puternică pentru ziua de mâine. Acesta este angajamentul nostru pentru generațiile viitoare.

Alegerile europarlamentare din acest an reprezintă un test cu mize foarte importante pentru democrația europeană și avem obligația să îi încurajăm pe cetățenii națiunilor noastre să participe la vot. Europenii își doresc să trăiască în societăți libere, cu stat de drept funcțional, în care drepturile și libertățile sunt respectate, iar rezultatul votului din iunie trebuie să reflecte această opțiune majoritară.

La mulți ani, Europa! La mulți ani, România europeană!”

Zeci de tineri au participat la un marş pentru a-şi exprima ferm dorinţa pentru un viitor în UE

Zeci de tineri din Republica Moldova au participat astăzi la un marş pe străzile Chişinăului, pentru a-şi exprima ferm dorinţa PENTRU un viitor în Uniunea Europeană. Participantii au vorbit despre importanţa aderării la marea familie europeană, iar la eveniment a participat şi europarlamentarul Siegfried Mureşan.

La eveniment au participat mai mulţi deputaţi de la Chişinău, dar și europarlamentarul Siegfried Mureşan, transmite TVR Moldova.

SIEGFRIED MUREŞAN europarlamentar, România: „Am ieşit cu un mesaj foarte clar: Tinerii şi copiii din Republica Moldova merită un viitor european. Îi vedem, sunt frumoşi, sunt cu steagul Uniunii Europene în mână şi vor să trăiască la fel ca tinerii şi copiii din restul Uniunii Europene şi mesajul pe care îl aud şi eu ca europarlamentar este unul puternic din restul Uniunii Europene, am să-l duc mai departe în UE şi spun la rândul meu tuturor oamenilor din Republica Moldova că Moldova are viitor european.”

RADU MARIAN deputat, Parlamentul Republicii Moldova: „Unica modalitate de a garanta pacea şi prosperitatea în Republica Moldova şi de a oferi oportunităţi pentru tineri, ca Moldova să fie membră a Uniunii Europene şi avem în faţă o oportunitate istorică.”

 Republica Moldova a obținut statutul de țară candidat pentru aderare la Uniunea Europeană pe 23 iunie 2023 iar, in decembrie, Consiliul European a decis să deschidă negocierile de aderare. Pe 20 octombrie 2024, în republica moldova va fi organizat un referendumul privind integrarea în UE.

,,Dorul de fetița mea”! Lenuța Gheorghiță topește inimi cu o nouă piesă

Lenuța Gheorghiță își cucerește fanii cu o nouă producție muzicală. Artista a lansat cea mai nouă piesă din acest an care este dedicată dragostei și dorului unei mame pentru fetița sa.

În videoclip, artista apare cu însăși fiica sa, Magda.

Piesa a apărut în colaborare cu Orchestra de muzică populară ,,Rapsozii Moldovei”, condusă de Vitalie Dorin. Textul și melodia sunt semnate de Viorel Martin, iar de producția video s-a ocupat Nicolae Matei.

Cetățenii moldovenii care muncesc sau au muncit în Spania pot solicita pensii și indemnizații sociale

Începând cu 1 iunie, a intrat în vigoare Acordul dintre Republica Moldova și Spania în domeniul securității sociale împreună cu Aranjamentul de implementare a acestuia. Astfel, oficial, moldovenii care muncesc sau au muncit în Spania pot solicita pensia pentru limita de vârstă, pensii de dezabilitate și alte garanții sociale. Același lucru pot face și cetățenii spanioli care lucrează sau au lucrat în țara noastră. 

Acordul și Aranjamentul de implementare a acestuia dintre Moldova și Spania au fost semnate la Madrid pe 21 iulie 2022.

Potrivit Ministerului Muncii și Protecției Sociale, scopul celor două documente este de a asigura un cadru de garanții în domeniul asigurărilor sociale pentru cetățenii care muncesc sau au muncit în Republica Moldova și în Spania. Beneficiarii acestui acord vor avea dreptul să solicite pensii pentru limită de vârstă, pensii de dizabilitate cauzate de afecțiuni generale, pensii și indemnizații de dizabilitate în urma accidentelor de muncă sau cauzate de boli profesionale, precum și pensii de urmaș.

Conform prevederilor acordului, perioadele de asigurare realizate pe teritoriul ambelor țări vor fi cumulate la stabilirea dreptului la pensie. Fiecare stat contractant va calcula și achita partea de pensie corespunzătoare perioadei de activitate realizate pe teritoriul său. Aceste sume vor fi transferate beneficiarului în statul de domiciliu.

Pentru a beneficia de pensii și alte prestații sociale prevăzute de acord, persoanele eligibile vor trebui să depună o cerere la Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) din Republica Moldova sau la instituția competentă din celălalt stat contractant. Informații detaliate privind procedura de solicitare, țările cu care Republica Moldova a încheiat acorduri de securitate socială, și tipurile de prestații disponibile pot fi găsite aici sau pe site-ul CNAS, la secțiunea Relații Internaționale.

De asemenea, cetățenii Republicii Moldova aflați în străinătate pot solicita suport consultativ și prin intermediul misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova. Datele de contact ale acestor instituții le puteți găsi pe site-ul ministerului.

Conform datelor oficiale, în prezent, în Spania sunt stabiliți circa 22 000 de cetățeni ai Republicii Moldova.

Flacăra olimpică a ajuns în Franţa. Momente spectaculoase la Marsilia
Articolul anterior
Accident grav în Capitală cu implicarea unei autospeciale
Articolul următor