Mesajul lui Volodimir Zelenski din Harkov, bombardat de armata rusă: Ei fac o normă din arderea vieților, distrugerea orașelor

Rusia este condusă de oameni care vor să facă o normă din arderea vieților, distrugerea orașelor și satelor, divizarea oamenilor și ștergerea granițelor naționale prin război. Declarația a fost făcută de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, la Harkov, un oraș aflat alături de Rusia și care este bombardat pentru al treilea an consecutiv.

În discursul său, liderul de la Kiev a menționat că nicio țară nu ar fi în stare să oprească acest război pornit de Rusia de una singură – fiind necesară implicarea comunității internaționale, scrie www.deschide.md, care citează presa ucraineană.

„Pentru ei, este o plăcere să dea foc. Știm cu toții cu cine avem de-a face. Rusia este condusă de oameni care vor să facă o normă din arderea vieților, distrugerea orașelor și satelor, divizarea oamenilor și ștergerea granițelor naționale prin război. Nu există nicio națiune care să poată opri singură un astfel de război, fără ajutor. Este necesară implicarea liderilor mondiali.

Sunt acum în Harkov, un oraș din estul Ucrainei care, din păcate, se află foarte aproape de granița cu Rusia. Ce înseamnă asta pentru Harkov? Al treilea an de teroare constantă. Mai mult de un milion de oameni trăiesc în acest oraș. În fiecare zi și noapte, armata rusă bombardează acest oraș, în marea majoritate cu rachete S-300. Acestea sunt rachete de apărare aeriană pe care Rusia le folosește pentru a provoca teroare la sol. Nu există niciun cartier sau stradă din Harkov care să nu fi suferit de pe urma acestei cruzimi regulate. Rusia a suplimentat aceste lovituri cu bombe ghidate aruncate din avioane. Aviația rusă vine aproape de frontiera noastră de stat și lansează aceste bombe direct în oraș. Este o armă de distrugere și oricine din orice parte a lumii, de la Sao Paulo la Harbin, ar percepe acest lucru în același fel, ca pe un act de teroare. La fel ca și toate celelalte bombardamente rusești asupra a sute de alte orașe și sate ale noastre. Unele dintre ele, cândva pline de viață, sunt acum transformate în cenușă, fără oameni. Ele reprezintă acum pustietăți arse, reprezentând cele mai oribile consecințe ale războiului. Război pe care noi nu l-am vrut în Ucraina, pe care nu l-am provocat și în care Ucraina se apără de tentativele Rusiei de a ne lua resursele și teritoriile și de a distruge identitatea noastră națională. Și lumea vede acest lucru.

În spatele meu sunt cărți arse de proiectilele rusești. Aici a fost una dintre cele mai mari edituri din Ucraina. Aici au fost răniți oameni, din nefericire au fost și oameni uciși. Temperatura aici nu a reușit să ajungă la 451 de grade Fahrenheit, dar asta e ceea ce liderii lor în Rusia vor, chiar temperaturi și mai înalte. Și nu doar pe teritoriul Ucrainei. Rusia amenință aproape toate țările vecine. Rusia este singura țară care a capturat o centrală nucleară și o folosește pentru șantaj radioactiv. Nu există niciun lucru care nu ar deveni armă în mâinile Rusiei, inclusiv foametea. Și exact acest lucru a fost simțit de toată lumea în timp ce Ucraina a fost afectată de blocada navală a Rusiei. Rusia este unica sursă de agresiune și încearcă în mod constant să extindă războiul. Chiar acum, în aceste zile, noi ne apărăm la 60 de kilometri nord-est de acest loc de încă o tentativă de asalt a Rusiei. Rusia pregătește acțiuni ofensive la 90 de kilometri spre vest de aici. Ei acumulează noi trupe în apropierea frontierei noastre. Cel care face acest lucru nu vrea pace” a declarat Zelenski.

Președintele Ucrainei a menționat că Rusia nu este interesată de un dialog.

„Vrea Rusia un dialog? Ucraina are cea mai mare experiență din lume în ceea ce privește minciunile Rusiei în timpul negocierilor. Și exact de aceea sunt necesare eforturi globale. Summitul Global pentru Pace al liderilor pe care Rusia nu-i va putea înșela. Acest summit va arăta cine din lume vrea cu adevărat să oprească războiul și nu doar să ceară un armistițiu, care, inevitabil, va fi încălcat de rachetele și focurile de artilerie rusești, la fel cum s-a întâmplat de zeci de ori anterior.

Împreună cu Elveția, ne pregătim pentru un astfel de summit. Începe pe 15 iunie. Peste 80 de țări și-au confirmat participarea. Și continuăm să lucrăm cu liderii, invitându-i să se alăture summitului”, a adăugat el.

În acest sens Volodimir Zelenski a venit cu un apel către liderii mondiali să sprijine Summitul pentru Pace.

„Fac apel la liderii lumii care sunt încă în afara eforturilor Summitului Global pentru Pace – la președintele Biden, liderul Statelor Unite, și la președintele Xi, liderul Chinei. Nu vrem să vedem Carta ONU arsă la fel ca aceste cărți. Și sperăm că nici dumneavoastră nu vreți acest lucru. Vă rugăm, arătați-vă leadershipul în avansarea păcii. Pace reală, nu doar o pauză între lovituri. Eforturile majorității globale sunt cea mai bună garanție că toate angajamentele vor fi îndeplinite. Vă rugăm să sprijiniți Summitul pentru Pace cu leadershipul și participarea dumneavoastră personală”, a conchis președintele ucrainean.

Atenție! Restricții de circulație în Chișinău

În perioada 24 ianuarie – 14 februarie 2025, circulația transportului rutier pe strada Ion Nistor, în perimetrul dintre străzile Aurel David și Pantelimon Halippa, va fi interzisă, scrie stiripesurse.md.

Restricționarea circulației se face în baza dispoziției emise de Primăria municipiului Chișinău.

Transportul public și privat va fi redirecționat pe străzile adiacente, conform noilor scheme de circulație. Poliția recomandă tuturor participanților la trafic să respecte indicatoarele rutiere amplasate, să se conformeze indicațiilor agenților de circulație aflați în teren, să manifeste prudență și răbdare pentru a evita incidentele.

Lista celor mai bine plătite locuri de muncă din Moldova

A fost publicat topul celor mai bine plătite 100 de locuri de muncă vacante din Republica Moldova. Conform Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, cel mai mare salariu, de 40 de mii de lei, este oferit unui specialist în IT, mai bine zis, pentru funcţia de Dezvoltator Pagini Web. Lefuri similare sunt și în domeniul construcțiilor. Domeniul bugetar, deși are locuri de muncă considerate în top, oferă salarii mult mai mici, ceea ce reprezintă o problemă, potrivit economiștilor, scrie tvrmoldova.md.

Domeniul IT este cel mai bine plătit din Republica Moldova, cu salarii medii de peste 40 de mii de lei. Motivul pentru care acest sector este mai atractiv din punct de vedere salarial este faptul că angajații colaborează cu diverse companii internaționale.

MARINA BZOVÎI, administrator, Moldova IT Park: „În sectorul IT, 90 % dintre companii îşi prestează serviciile la export. Însemnând că 90 la sută din specialiştii IT lucrează cu echipe internaţionale, epntru proiecte internaţionale, repsectiv toate preţurile inclusiv salariile la nivel de servicii IT sunt globale.”

Totuși, acesta nu este un domeniu accesibil oricui. Specialiștii trebuie să cunoască engleza la un nivel avansat și să stăpânească limbajele de programare.

Pe lângă IT, sunt şi alte domenii cu salarii mari. Printre ele construcțiile, finanțele, medicina și ingineria. Explicaţia e simplă – lipsa de specialiști și cererea mare pe piață. Aproape 85 la sută dintre locurile de muncă bine plătite sunt în mediul urban şi doar 15% în cel rural.

 ANA NECULCE, specialist principal, ANOFM: „Cele mai multe locuri de mucă sunt înregistrate în sectorul privat, aproximativ 60% din total . Respectiv şi cererea este mai mare în acest sector din motiv  că salarial sunt mai motivaţi şi condiţiile  de ocupare sunt mai atractive. Dar şi sectorul public este destul de interesant, chair dacă este o fluctuaţie mare a personalului mulţi cetăţeni aleg acest sector pentru stabilitatea pe care o oferă.”

Şi în sectorul bugetar există posturi bine plătite, dar că salariile sunt mai mici. De exemplu, un ofițer de legătură în domeniul ordinii publice câștigă până la 15.500 de lei. Economiștii susțin că ar fi necesară o creștere a veniturilor în acest sector pentru a sprijini economia.

 MARIN GOSPODARENCO, expert economic: „Veniturile cum cresc, de la vamă şi de la FISC. Vama trebuie să aducă în punga statului mult mai multe resurse, să lupte cu contraband, cu nedeclararea valorii reale a mărfii în vamă şi FISC-ul trebuie să lupte ca de obicei cu salariu în plic, cu munca la negru, cu nedeclararea venitului agenţilor economici la valoarea lor reală. De acolo vin veniturile.”

Pentru unii, schimbarea domeniului este o opțiune pentru un salariu mai mare, în timp ce alții caută un echilibru între confortul psihologic și satisfacția profesională.

Pe de altă parte, cele mai mici salarii le ridică muncitorii necalificați, precum paznicii, măturătorii sau femeile de serviciu. În prezent, salariul minim pe economie în Republica Moldova este de 5.500 de lei pentru un program complet de muncă.

Târg cu Tradiție la Chișinău, timp de două zile!

Primăria Chișinău, în colaborare cu Asociația pentru Susținerea Businessului Mic și Mijlociu „PERSPECTIVA”, organizează două zile pline de surprize în cadrul „Târgului cu Tradiție”, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Târgul se va desfășura în zilele de 25 și 26 ianuarie, pe bd. Dacia, 26, în sectorul Botanica, între orele 9:00 și 20:00. La eveniment vor fi prezenți cei mai buni producători, care vor aduce cu ei cele mai delicioase produse autohtone.

”Veniți să descoperiți și să vă delectați cu produse autohtone tradiționale, direct de la producătorii locali, care vă vor aduce în dar gusturi autentice și meșteșuguri deosebite.

Nu ratați ocazia de a susține micii meșteșugari și producători din regiunea noastră! Vă așteptăm cu drag!”, anunță organizatorii.

Anunțul Casei Regale cu privire la starea actuală de sănătate a lui Kate Middleton
Articolul anterior
O recentă descoperire ar putea ajuta la găsirea unui tratament pentru cea mai gravă formă de leishmanioză
Articolul următor