Mesajul special al Alei Nemerenco de ziua Medicului și Farmacistului

Astăzi, în țara noastră, este marcată Ziua profesională a lucrătorului medical și farmacistului. În instituțiile medicale din Moldova activează circa 10.033 de medici și 20.234 asistente medicale. Și pentru că ultimul an a fost unul plin de provocări pentru angajații din sănătate, Ala Nemerenco, doctor în științe medicale, consilier prezidențial în domeniul sănătății, a venit cu un mesaj special către oamenii ,,în halate albe”.

,,În această zi de sărbătoare voi renunța la felicitări.

De ziua noastră vreau să-mi îmbrățișez toți colegii care au trecut prin acest calvar și au supraviețuit, salvând atâția oameni, să-i îmbrățișez pe toți, cei care cădeau de picioare în terapia intensivă, deoarece nu era cine să-i înlocuiască, și cei care se sufocau în costume de protecție în ambulanțele fără condiționere sub arșița din vara trecută, și cei care plecau târziu acasă pentru ca să pună toate testele, și cei care puneau perfuzii, resuscitau, intubau, și în fiecare zi o luau de la început.

Fără ei, toți acești oameni, sistemul nostru de sănătate, așa ruginit și peticit ani în șir, nu ar fi rezistat. Le mulțumesc din suflet. Și să nu uitam niciodată să ne manifestam respectul și recunoștința pentru colegii noștri care nu au mai revenit acasă din această luptă. Condoleanțe familiilor și veșnică să le fie pomenirea. Iar ceea ce le doresc colegilor mei este ca statul să le ofere tot ce ei merită, pe bună dreptate – săli de operații moderne, bisturii cu laser, echipamente contemporane, spitale noi, medicamente eficiente, ambulante echipate, centre rurale reparate, sisteme digitale funcționale, medicamente eficiente. Numai așa fiecare cetățean va putea avea siguranța că se face bine când se întâlnește cu probleme de sănătate.

Cu toți ne dorim un sistem în care demnitatea – și a medicului, și pacientului să fie cel mai important element. De aceea vă doresc un stat care să realizeze toate speranțele și năzuințele voastre profesionale, dragi colegi! Multă sănătate să aveți!”.

Cum au reușit chinezii să construiască un bloc de 10 etaje în 29 de ore
Articolul anterior
Artista Maxim, în stare gravă conectată la respirație artificială
Articolul următor
Alte articole interesante