Mesajul special al Alei Nemerenco de ziua Medicului și Farmacistului

Astăzi, în țara noastră, este marcată Ziua profesională a lucrătorului medical și farmacistului. În instituțiile medicale din Moldova activează circa 10.033 de medici și 20.234 asistente medicale. Și pentru că ultimul an a fost unul plin de provocări pentru angajații din sănătate, Ala Nemerenco, doctor în științe medicale, consilier prezidențial în domeniul sănătății, a venit cu un mesaj special către oamenii ,,în halate albe”.

,,În această zi de sărbătoare voi renunța la felicitări.

De ziua noastră vreau să-mi îmbrățișez toți colegii care au trecut prin acest calvar și au supraviețuit, salvând atâția oameni, să-i îmbrățișez pe toți, cei care cădeau de picioare în terapia intensivă, deoarece nu era cine să-i înlocuiască, și cei care se sufocau în costume de protecție în ambulanțele fără condiționere sub arșița din vara trecută, și cei care plecau târziu acasă pentru ca să pună toate testele, și cei care puneau perfuzii, resuscitau, intubau, și în fiecare zi o luau de la început.

Fără ei, toți acești oameni, sistemul nostru de sănătate, așa ruginit și peticit ani în șir, nu ar fi rezistat. Le mulțumesc din suflet. Și să nu uitam niciodată să ne manifestam respectul și recunoștința pentru colegii noștri care nu au mai revenit acasă din această luptă. Condoleanțe familiilor și veșnică să le fie pomenirea. Iar ceea ce le doresc colegilor mei este ca statul să le ofere tot ce ei merită, pe bună dreptate – săli de operații moderne, bisturii cu laser, echipamente contemporane, spitale noi, medicamente eficiente, ambulante echipate, centre rurale reparate, sisteme digitale funcționale, medicamente eficiente. Numai așa fiecare cetățean va putea avea siguranța că se face bine când se întâlnește cu probleme de sănătate.

Cu toți ne dorim un sistem în care demnitatea – și a medicului, și pacientului să fie cel mai important element. De aceea vă doresc un stat care să realizeze toate speranțele și năzuințele voastre profesionale, dragi colegi! Multă sănătate să aveți!”.

Certificatele de cazier vor putea fi livrate la domiciliu prin intermediul MDelivery

Certificatele de cazier judiciar, cazier detaliat și cel contravențional (pierderea actelor de înmatriculare a unității de transport, informațiile privind accidentele rutiere și altele) vor fi la un click distanță de solicitant. Cetățenilor le va fi oferită posibilitatea să solicite livrarea la adresa indicată a rezultatelor serviciilor publice. Anunțul a fost făcut de Ministerul Afacerilor Interne.

În curând, MAI va implementa acest serviciu de calitate, rapid, eficient și la îndemâna oamenilor pentru a facilita relația cu autoritățile publice în procesul de obținere a unor documente, scrie Bizlaw.md.

Astfel, cu ajutorul serviciului MDelivery, cetățenii vor dispune de posibilitatea de a solicita online inclusiv și livrarea documentului, concomitent cu comanda serviciului respectiv.

Modernizarea acestui serviciu este parte a Strategiei de dezvoltare a domeniului afacerilor interne pentru anii 2022-2030, care a fost elaborată având ca pilon interesul superior al cetățeanului și binele acestuia.

Ursula von der Leyen a anunțat al optulea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Noile măsuri includ limitări ale prețurilor la exportul de petrol rusesc

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat în urmă cu puțin timp un al optulea pachet de sancțiuni împotriva Federației Ruse, ca urmare a încercărilor de a anexa noi teritorii în Ucraina, scrie presa internațională.

Ursula von der Leyen: avizul privind aderarea Ucrainei la UE va fi gata  săptămâna viitoare

Măsurile vor include limitarea prețurilor la exporturile rusești de petrol, scrie Radio Chișinău.

„Intenționăm să facem Kremlinul să plătească pentru această escaladare a situației”, a menționat șefa executivului european.

Uniunea Europeană a propus o nouă rundă de sancțiuni care vizează Rusia după ce Moscova a anunțat o mobilizare parțială și a organizat referendumuri în mai multe regiuni ocupate din Ucraina, condamnate pe larg de comunitatea internațională.

Pe lângă impunerea unui plafon la prețul pentru petrolul rusesc, măsurile vor include și o interdicție a importului de produse rusești, care va priva Moscova de venituri în valoare de 7 miliarde de euro, precum și restricții la export pentru produse aviatice, componente electronice și substanțe chimice a declarat Ursula von der Leyen în cadrul unei conferințe de presă la Bruxelles.

Pentru a intra în vigoare, sancțiunile trebuie să fie aprobate în unanimitate de cele 27 de state membre ale UE.

Peste 1.300 de ruși au intrat în Republica Moldova, în ultima săptămână. Autorităţile se aşteaptă ca unii dintre ei să ceară azil politic

În ultimele şapte zile, frontiera Republicii Moldova a fost traversată de peste 2.600 de cetăţeni ai Federaţiei Ruse. Dintre aceştia, 1.360 au intrat în ţară, arată datele Poliției de Frontieră. Nu sunt cu mult mai mulţi faţă de alte perioade dar autorităţile se aşteaptă ca unii dintre ei să ceară azil politic, solicitări ce vor fi examinate cu mare atenţie, transmite www.tvrmoldova.md.

Rusia a dat rapid 720.000 de pașapoarte separatiștilor din Ucraina. Unele  voci spun că Moscova ar putea invoca pretextul apărării lor | Digi24

Autorităţile de la Chişinău nu exclud că, în perioada următoare, ar putea creşte numărul cetăţenilor ruşi care vin în Republica Moldova. Iar preşedintele Maia Sandu spune că vor fi examinate minuţios cererile de acordare a azilului politic pe care unii dintre ei ar putea sa le depună.

MAIA SANDU preşedintele Republicii Moldova: „Oamenii care li se acordă azil trebuie să corespundă anumitor criterii, evident că ne preocupă şi partea care ţine de securitate, asta se referă şi la cei care vin din Federația Rusă şi oricare altă ţară. Pentru noi e foarte important să menținem stabilitatea şi ordinea publică şi de aceea trebuie să analizăm dacă persoanele care vin nu reprezintă vreun pericol din acest punct de vedere.”

Între timp, autoritățile încearcă să prevină recrutarea unor mercenari din rândul cetăţenilor Republicii Moldova, în contextul în care se desfășuroară ample campanii de racolare în Federaţia Rusă, inclusiv în structuri militare private. Ministerul de Externe le recomandă basarabenilor care deţin şi cetăţenia Rusiei să vină acasă.

TELEFON DANIEL VODĂ purtător de cuvânt, MAEIE: „Persoanele cu cetățenie dublă trebuie să țină cont de faptul că, pe teritoriul Rusiei, sunt considerați cetățeni ruși de către Federația Rusă, iar opțiunile Republicii Moldova de a oferi asistență consulară sunt limitate. Ambasada Republicii Moldova în Federația Rusă informează cetățenii țării noastre, că implicarea acestora în acțiuni militare pe teritoriul altor state este pasibilă de răspundere penală participarea mercenarului într-un conflict armat, la acțiuni militare sau la alte acțiuni violente se pedepsește în țara noastră cu închisoare de la 5 la 10 ani.”

Cetăţenii Republicii Moldova care se află în Rusia şi au nevoie de ajutor pot contacta ambasada de la Moscova. Reamintim că, acum o săptămână, preşedintele rus, Vladimir Putin, a ordonat mobilizarea parţială pentru a suplimenta numărul de soldaţi aflaţi pe front în Ucraina. De frica încorporării, multi ruşi au luat calea străinătăţii. 

Frontex, agenția UE pentru supravegherea granițelor, anunţă că, în ultima săptămână, aproape 60 de mii de cetățeni ruși au intrat în ţările europene, cu 30 la sută mai mulți decât în săptămâna precedentă. Cei mai mulți au ajuns în Finlanda și Estonia.

Cum au reușit chinezii să construiască un bloc de 10 etaje în 29 de ore
Articolul anterior
Artista Maxim, în stare gravă conectată la respirație artificială
Articolul următor