Miere, propolis, polen. Apicultorii din țară își expun produsele în scuarul Teatrului de Operă și Balet

Fagure, miere, propolis, polen – sunt doar câteva dintre produsele expuse la Târgul Apicultorilor, inaugurat astăzi în scuarul Teatrului de Operă și Balet din capitală.

Apicultorii și-au adus mierea în scuarul Teatrului de Operă și Balet

Peste 30 de apicultori din diferite zone ale țării au adus la iarmaroc mai multe tipuri de miere, precum și zeci de produse apicole derivate. Evenimentul se desfășoară tradițional cu ocazia Zilei Naționale a Apicultorului, sărbătorită anual pe 19 august. La târg participă și meșteri populari autohtoni, transmite Moldova1.md.

„- Cât costă un kg de miere? – Mierea de tei în anul acesta costă 120 de lei kg, foarte gustoasă!”

Valentina Caoasevici a adus la târg șapte feluri de miere. Apicultoarea spune că muncește la modernizarea afacerii, care a fost deschisă acum 15 ani, din bani agonisiți peste hotare.

„Anul trecut și anul asta am pus tot nou, rame albe și anul acesta a fost foarte bun pentru noi, miere multă, foarte bună. Avem de sălcâm, avem de tei, avem de flori, avem de rapiță, levănțică și de salvie”, povestește antreprenoarea.

Apicultorii speră că în următoarele zile numărul cumpărătorilor va fi mai mare.

„Acum au căzut foarte mult prețurile, noi nu putem să acoperim măcar cheltuielile. Iată noi dăm cu 130 de lei și încă nu am vândut nimic astăzi. Sâmbătă și duminică tragem nădejde să se vândă.”;

„E o muncă foarte enormă, e o muncă grea, dar avem o durere: la ziua de azi intermediarii primesc în 25 de lei un kilogram de miere de polifloră. Așa preț nu a fost niciodată de când mă țin minte.”;

„În afară de miere, am venit la iarmaroc cu produse cosmetice. Ele conțin produse apicole, totodată avem și ierburi din Codri.”;

În acest an un kilogram de miere din flori costă la târg 80 de lei, iar cea mai scumpă miere – de levănțică – costă 160 de lei kilogramul.

„Facem aceste târguri ca apicultorii să-și poată vinde mierea la un preț cât de cât normal, ca să-și acopere cheltuielile. Consumatorii pot să-și ia mierea direct de la producător, o iau și mai ieftin, își cumpără un produs adevărat ecologic”, spune Constantin Cojocari, organizatorul târgului.

Vizitatorii au rămas mulțumiți de prețuri și de calitatea produselor.

„Bine că sunt târgurile acestea și putem să venim să cumpărăm cu un preț normal, putem să degustăm direct de la producător.”;

„Ăsta e un product foarte prețios și necesar pentru sănătate. Târgurile sunt foarte binevenite oricând, cât mai multe, cât mai des, noi în felul acesta promovăm producătorii.”;

„Prețurile tot normale-s, omul muncește atâta și să dea chiar pe degeaba. Vrem să cumpărăm miere, vrem propolis. Vreau să-mi iau o cosmetică frumoasă de miere.”

La târg, vizitatorii pot găsi produse făcute manual de meșteri populari.

Târgul Apicultorilor din scuarul Teatrului Național de Operă și Balet se va închide duminică, 20 august. În prezent, în Republica Moldova, sunt peste șapte mii de apicultori înregistrați oficial, iar producția anuală de miere este de peste trei mii de tone. În 2022 țara noastră a exportat în Uniunea Europeană peste două mii cinci sute de tone de miere.

A fost anunțat salariul mediu lunar pe economie în 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, salariul mediu lunar pe economie va crește cu 2400 de lei și va ajunge la 16 100 de lei. O hotărâre în acest sens a fost aprobată, astăzi, în cadrul ședinței de Guvern, scrie subiectulzilei.md

De mărimea salariului mediu lunar pe economie se ține cont la determinarea plafonului indemnizațiilor de asigurări sociale, a venitului lunar asigurat al salariaților parcurilor IT, dar și la stabilirea valorii pagubelor, în cazul săvârșirii unor abateri legale.

Tot astăzi, Cabinetul de miniștri a aprobat hotărârea privind mărimea salariului minim, care în anul 2025 va constitui 5500 de lei, cu 500 de lei mai mult decât în 2024. 

Creșterea salariului minim pe țară până la 5500 lei este argumentată de necesitatea menținerii capacității de cumpărare a forței de muncă. De asemenea, majorarea salariului minim este o măsură necesară pentru reducerea sărăciei și combaterea muncii nedeclarate.

Mărimea salariului minim pe ţară se stabileşte pentru un program complet de lucru de 169 de ore, constituind 32,54 lei pe oră. Din 1 ianuarie 2023, salariul minim pe țară a fost majorat cu circa 12,5% – până la 4000 de lei, iar în 2024, acesta a crescut cu încă 25%, ajungând la 5000 de lei.

Municipalitatea a dat startul tradiționalei caravane de Crăciun

Primăria Chișinău a dat startul tradiționalei caravane a cadourilor de Crăciun, alături de principalul erou al sărbătorii – Moș Crăciun, care a pornit în vizită la cei mai mici locuitori ai Capitalei, nerăbdători să-l întâlnească după un an întreg de așteptare, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Primii care s-au bucurat de darurile oferite de municipalitate au fost copiii cu dizabilități accentuate și severe de la Centrul de plasament pentru copii separați de părinți „Lumina”, din sectorul Centru.

În cadrul vizitei, Moș Crăciun a oferit fiecărui copil cadouri, transformând timpul petrecut împreună într-o adevărată aventură plină de dulciuri, distracție și voie bună.

Centrul de plasament „Lumina”, aflat în subordinea Direcției Generale pentru Protecția Drepturilor Copilului, găzduiește în prezent 20 de copii separați de părinți, precum și copii cu dizabilități accentuate și severe, cu vârste cuprinse între 4 și 18 ani.

Accidentul de la Edineț soldat cu trei morți: Ministrul Ala Nemerenco oferă detalii despre fetița rămasă orfană

Fetița de 10 ani, care și-a pierdut părinții și bunica, în accidentul cumplit din Rîșcani, se simte mai bine, însă rămâne internată în secția de terapie intensivă a Spitalului Clinic Bălți. Copila nu cunoaște, deocamdată că a rămas orfană. Anunțul a fost făcut astăzi, 18 decembrie, de ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, scrie NewTV.

“Fetița, în principiu, se află într-o stare mai bună, ea este conștientă, dar este menținută deocamdată în secția de terapie intensivă, doar din punct de vedere al aspectului psihologic, deoarece transferul ei, care, de fapt, starea de sănătate îi permite într-o secție comună, ar putea, cumva, ca ea să afle faptul că a rămas fără părinți și bunică. Deocamdată, medici ascund acest lucru pentru a nu o trauma. Din acest motiv, ea este menținută în continuare în secție de terapie intensivă, în care accesul altor persoane nu este permis. Dar fetița este bine, per general, mai bine” a menționat Ala Nemerenco.

Amintim că accidentul rutier s-a produs pe 15 decembrie, pe traseul M5, în direcția raionului Edineț. Potrivit oamenilor legii, un tânăr de 19 ani, fără permis, a ieşit pe contrasens şi s-a izbit de automobilul în care se afla un polițist și soția sa, care au decedat pe loc. Ulterior, la spital, s-a stins din viață o altă femeie care era în interiorul automobilului – mama soției polițistului. A patra pasageră este fetița cuplului, în vârstă de 10 ani, care a fost transportată la Spitalul Clinic Bălți.

Tânărul care a provocat accidentul a primit 30 de zile de arest preventiv.

Tradiții și obiceiuri de Probajnie sau Schimbarea la Față a Domnului. Ce fac creștinii ortodocși în această zi
Articolul anterior
Plimbările cu ponei vor fi interzise în parcurile din Paris
Articolul următor