Mihai Popșoi: ,,Astăzi relațiile Moldovei și a României sunt mai apropiate”

Cu România, Republica Moldova are o comunicare intensă și eficientă la toate nivelurile. Astăzi, ca niciodată, relațiile celor două state sunt mai apropiate și mai pline de substanță.

Mihai Popșoi: Astăzi relațiile Moldovei și a României sunt mai apropiate

Sprijinul României este recunoscut și apreciat de toți cetățenii Republicii Moldova – fie că este vorba despre grădinițele construite sau renovate de România, despre podurile care leagă malurile lor de-a lungul Prutului, despre proiectele de interconexiuni energetice, transport sau asistență în domeniul sănătății, educației, culturii și multe altele. Sunt declarațiile vicepremierului Mihai Popșoi, ministru de externe al Republicii Moldova, care s-a întâlnit la București cu ministra afacerilor externe a României, Luminița Odobescu, transmite IPN.

Într-o conferință de presă susținută de cei doi oficiali, Mihai Popșoi a declarat că securitatea energetică este fundamentul securității unui stat vulnerabil cum este Republica Moldova. Sprijinul României în interconectarea energetică, în construirea liniilor de înaltă tensiune pentru a conecta Republica Moldova la piața energetică românească, europeană a contribuit la ruperea Republicii Moldova de dependența pe care o avea de decenii de Federația Rusă. 

„Odată ce vom finaliza interconectarea cu linie de înaltă tensiune, acest lucru nu doar va permite Republicii Moldova să stea ferm pe picioare și să fie un stat cu adevărat independent din punct de vedere energetic, dar și va oferi posibilitatea Republicii Moldova să sprijine și Ucraina când aceasta va avea nevoie, fie să exporte sau să importe resurse energeticeˮ, a declarat Mihai Popșoi.

Și în domeniul cooperării transfrontaliere au fost evidențiate progrese remarcabile. 

„Proiectele de infrastructură sunt cele care bucură cel mai mult cetățenii Republicii Moldova, pentru că sunt cele mai tangibile, e vorba de investiții în drumuri sau în poduri, așa încât să conectăm cu adevărat cele două maluri ale Prutului și să trecem de la memoria podurilor de flori la construcția podurilor din piatră, poduri care să cimenteze relația noastră frățeascăˮ, a spus Mihai Popșoi.

„Acordăm, în primul rând, atenție proiectelor comune de interconectare, mai ales celor din energie și transporturi – domenii esențiale în dezvoltarea economică și consolidarea rezistenței. Doresc să subliniez că aceste proiecte sunt vitale și pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, care nu poate fi concepută fără o conectare cât mai bine articulată la nivel de infrastructurăˮ, a menționat ministra Luminița Odobescu, adăugând că România continuă să-și intensifice sprijinul ferm pentru Republica Moldova în beneficiul tuturor cetățenilor acesteia.

„Ne continuăm angajamentul pentru consolidarea parteneriatului strategic bilateral, astfel încât să venim în susținerea eforturilor multiple și curajoase ale partenerilor de la Chișinău pentru asigurarea stabilității și garantarea parcursului european ireversibil al Republicii Moldova. L-am asigurat pe colegul meu că voi continua să transmit în același ritm susținut, în toate formatele de lucru de la Buxelles și în contactele diplomatice pe care le am cu colegii mei importanța intensificării sprijinului pentru integrarea  europeană a Republicii Moldovaˮ, a spus ministrul român.

„Ziua de 25 iunie 2024 va rămâne în istorie.” Roberta Metsola salută startul oficial al negocierilor de aderare a R. Moldova la UE

Roberta Metsola, preşedinta Parlamentului European, salută faptul că astăzi, 25 iunie, se dă startul oficial al negocierilor de aderare la Uniunea Europeană și susține că „această zi va rămâne în istorie.”, scrie tvrmoldova.md.

„Ziua de 25 iunie 2024 va rămâne în istorie.Astăzi începem negocierile cu Ucraina și Republica Moldova în vederea aderării.Acesta este un moment important care ne întărește, care ne leagă ca o singură familie.Viitorul nostru comun începe acum”, transmite Roberta Metsola, într-o postare pe X.

Astăzi, se dă startul oficial al negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, în cadrul primei Conferințe Interguvernamentale UE – Moldova.

Moldova a înregistra unul dintre cei mai ridicați indicatori de mortalitate în accidente rutiere din UE. Ce spune Avocatul Poporului Ceslav Panico

Avocatul Poporului, Ceslav Panico, într-un raport tematic – Dreptul la Viață, Sănătate, Siguranță și Securitate în Traficul Rutier, atenționează că  în anul 2022, Republica Moldova înregistra unul dintre cei mai ridicați indicatori de mortalitate în accidente rutiere în comparație cu țările membre ale UE (83 decese la 1 milion de locuitori), fiind depășită doar de România, scrie stiripesurse.md.

,,Gravele accidente rutiere ce au afectat societatea pe parcursul anului 2023 au demonstrat atât ineficiența prevederilor care reglementează răspunderea pentru încălcările în domeniul circulației rutiere, cât și a sistemului de sancționare a conducătorilor auto vitezomani și celor aflați în stare de ebrietate. Aceste aspecte au contribuit la creșterea alarmantă a sentimentului de insecuritate în traficul rutier”, potrivit lui Ceslav Panico.

Mai multe accidente rutiere grave care au avut loc în 2023, au bulversat societatea, printre care: i) Accidentul rutier, care a avut loc pe drumul național R1 Chișinău – Ungheni – Sculeni – frontiera cu România (Bahmut), în care a fost tamponat o căruță, iar ca rezultat 4 peroane au decedat (inclusiv un copil de doar 3 luni), iar altele 2 au fost rănite grav; ii) Accident rutier grav în Sângera din mun. Chișinău, în care o fostă angajată a Poliției, în stare de ebrietate alcoolică, a tamponat 3 pietoni. o persoană a decedat, iar 2 au primit leziuni grave corporale ; iii) Accident rutier grav, în care au fost tamponați 2 bicicliști (copii), dintre care unul a decedat, iar altul s-a ales cu grave leziuni corporale (traseul Stăuceni); iv) Accident grav lângă Aeroport. 2 persoane decedate.

În acest context,  Avocatul Poporului Ceslav Panico s-a sesizat ex officio pe parcursul anului 2023 în mai multe cazuri privind accidentele rutiere grave și a inițiat o analiză sistemică a problemei, din perspectiva respectării și protecției dreptul la viață, sănătate, siguranță și securitate în traficul rutier.

Astfel, în perioada septembrie 2023 – mai 2024 a fost elaborat un Raport tematic complex ”Dreptul la Viață, Sănătate, Siguranță și Securitate în Traficul Rutier”. Scopul acestui raport a fost să identifice cauzele și problemele sistemice care contribuie la accidentele rutiere și cum acestea afectează viața, sănătatea, siguranța și securitatea persoanelor în trafic.

Analiza situației existente

Traficul rutier în țară prezintă riscuri semnificative pentru viața și sănătatea populației. Accidentele rutiere reprezintă o cauză majoră de decese și răniri atât în rândul persoanelor angajate în trafic în calitate de șoferi, pasageri, bicicliști și pietoni, cât și al celor neangajate în trafic.

,,Conform analizelor de specialitate, cauzele accidentelor rutiere includ o combinație de factori, cu cei mai importanți fiind factorul uman, condițiile drumului și caracteristicile vehiculului.”

În ce privește calitatea drumurilor, Republica Moldova ocupa în anul 2024  ultimul loc din țările Europene, cu doar 2,6 puncte (comparativ cu 6,4 pentru Țările de Jos – cea mai bine clasată țară europeană) .

Moldovenii vor ca un bulevard din Capitală să poarte numele lui Spiridon Vangheli

Moldovenii vor ca bulevardul Moscova din Capitală să fie redenumit și să poarte numele regretatului scriitor Spiridon Vangheli. Internauții propun ca să fie lansată și o petiție online. Mai multe postări în acest sens au fost distribuite în utimele zile pe o rețea de socializare, scrie stiripesurse.md.

Reprezentanții Primăriei Chișinău spun însă că, există anumite proceduri legale care trebuie respectate pentru a fi modificată denumirea unei străzi.

Mai mult de atât, este necesar să existe demersuri din partea unor grupuri de inițiativă.

„Mereu când pleacă dintre noi o personalitate marcantă se discută despre atribuirea numelui unor străzi sau instituiții. În mediul online acuma totul se petrece. Dar există niște proceduri legale pentru a atribui numele unei străzi. Este necesar să existe demersuri din partea unor grupuri de inițiativă, după care consultări/dezbateri și avize ale consiliilor urbanistice la acest subiect. După care decizia finală este adoptată de Consiliul Municipal Chișinău”, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Chișinău, Vasile Chirilescu.

Maestrul Spiridon Vangheli s-a stins din viață la data de 21 iunie 2024, la vârsta de 92 ani.

Anterior au mai existat inițiative referitoare la redenumirea bulevardului Moscova. Se propunea ca acesta să fie „botezat” bulevardul Unirii, bulevardul Ștefan Petrache sau chiar bulevardul Chișinău.

Focar de rujeolă la Sângerei: Peste 10 copii infectați
Articolul anterior
Halterofila Nicoleta Cojocaru a devenit campioană mondială la juniori
Articolul următor