Mihai Popșoi: ,,Astăzi relațiile Moldovei și a României sunt mai apropiate”

Cu România, Republica Moldova are o comunicare intensă și eficientă la toate nivelurile. Astăzi, ca niciodată, relațiile celor două state sunt mai apropiate și mai pline de substanță.

Mihai Popșoi: Astăzi relațiile Moldovei și a României sunt mai apropiate

Sprijinul României este recunoscut și apreciat de toți cetățenii Republicii Moldova – fie că este vorba despre grădinițele construite sau renovate de România, despre podurile care leagă malurile lor de-a lungul Prutului, despre proiectele de interconexiuni energetice, transport sau asistență în domeniul sănătății, educației, culturii și multe altele. Sunt declarațiile vicepremierului Mihai Popșoi, ministru de externe al Republicii Moldova, care s-a întâlnit la București cu ministra afacerilor externe a României, Luminița Odobescu, transmite IPN.

Într-o conferință de presă susținută de cei doi oficiali, Mihai Popșoi a declarat că securitatea energetică este fundamentul securității unui stat vulnerabil cum este Republica Moldova. Sprijinul României în interconectarea energetică, în construirea liniilor de înaltă tensiune pentru a conecta Republica Moldova la piața energetică românească, europeană a contribuit la ruperea Republicii Moldova de dependența pe care o avea de decenii de Federația Rusă. 

„Odată ce vom finaliza interconectarea cu linie de înaltă tensiune, acest lucru nu doar va permite Republicii Moldova să stea ferm pe picioare și să fie un stat cu adevărat independent din punct de vedere energetic, dar și va oferi posibilitatea Republicii Moldova să sprijine și Ucraina când aceasta va avea nevoie, fie să exporte sau să importe resurse energeticeˮ, a declarat Mihai Popșoi.

Și în domeniul cooperării transfrontaliere au fost evidențiate progrese remarcabile. 

„Proiectele de infrastructură sunt cele care bucură cel mai mult cetățenii Republicii Moldova, pentru că sunt cele mai tangibile, e vorba de investiții în drumuri sau în poduri, așa încât să conectăm cu adevărat cele două maluri ale Prutului și să trecem de la memoria podurilor de flori la construcția podurilor din piatră, poduri care să cimenteze relația noastră frățeascăˮ, a spus Mihai Popșoi.

„Acordăm, în primul rând, atenție proiectelor comune de interconectare, mai ales celor din energie și transporturi – domenii esențiale în dezvoltarea economică și consolidarea rezistenței. Doresc să subliniez că aceste proiecte sunt vitale și pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, care nu poate fi concepută fără o conectare cât mai bine articulată la nivel de infrastructurăˮ, a menționat ministra Luminița Odobescu, adăugând că România continuă să-și intensifice sprijinul ferm pentru Republica Moldova în beneficiul tuturor cetățenilor acesteia.

„Ne continuăm angajamentul pentru consolidarea parteneriatului strategic bilateral, astfel încât să venim în susținerea eforturilor multiple și curajoase ale partenerilor de la Chișinău pentru asigurarea stabilității și garantarea parcursului european ireversibil al Republicii Moldova. L-am asigurat pe colegul meu că voi continua să transmit în același ritm susținut, în toate formatele de lucru de la Buxelles și în contactele diplomatice pe care le am cu colegii mei importanța intensificării sprijinului pentru integrarea  europeană a Republicii Moldovaˮ, a spus ministrul român.

Sportivii moldoveni au obținut trei medalii la Campionatul European de Sambo

Lotul național de sambo al Republicii Moldova a obținut trei medalii la Campionatul European, rezervat seniorilor, care s-a desfășurat în orașul Limassol, Cipru.

Veaceslav Plămădeală a cucerit medalia de argint în categoria de greutate de 79 kg, aceasta fiind cea mai bună prestație a lotului național.

Lucian Brai a obținut medalia de bronz la proba combat sambo, în categoria de 71 kg.

Vera Zorea a ocupat locul III în categoria de 54 kg, obținând a treia medalie pentru Republica Moldova.
 
Campionatul European de Sambo s-a desfășurat pe 2 și 24 aprilie.

Un înalt general rus a fost ucis într-un atac cu bombă la Moscova 

Imaginile difuzate de presa rusă au arătat o explozie, apoi resturile mașinii generalului Iaroslav Moskalik. Agenția Tass a citat serviciile de securitate care au confirmat existența unui dispozitiv exploziv improvizat, dar nu și numele generalului, dezvăluit în schimb de surse Reuters și BBC.

Un ofițer militar rus de rang înalt a fost ucis vineri după ce o mașină a explodat în localitatea Balașiha din regiunea Moscovei, au relatat posturile de știri ruse Mash și Shot, citate de Reuters.

Mai multe surse rusești afirmă că generalul Iaroslav Moskalik, adjunctul șefului Direcției principale de operațiuni a Statului Major al Forțelor Armate Ruse, este omul ucis în atacul cu bombă.

Nu există încă o confirmare oficială a acestui fapt, dar agenția de presă oficială rusă Tass a citat serviciile de securitate care au confirmat că o bombă a fost cauza exploziei din suburbia Balașiha din estul Moscovei.

„Explozia a fost cauzată de un dispozitiv exploziv artizanal. Fragmente ale dispozitivului exploziv au fost găsite la fața locului și vor fi trimise pentru examinare”, a declarat o sursă a serviciilor de urgență pentru Tass.

Cel puțin 12 state americane au dat în judecată administrația Trump, invocând haosul economic

Cel puțin douăsprezece state americane au dat în judecată administrația Trump la Curtea de Comerț Internațional al SUA pentru a opri noua politică tarifară, invocând că aceasta a adus haos în economie.

Statele reclamante sunt: Oregon, Arizona, Colorado, Connecticut, Delaware, Illinois, Maine, Minnesota, Nevada, New Mexico, New York și Vermont, scrie The Associated Press.

Procesul contestă afirmația liderului de la Casa Albă că poate impune în mod arbitrar tarife bazate pe Actul Internațional al Puterilor Economice de Urgență și solicită instanței să declare tarifele drept ilegale și să blocheze agențiile guvernamentale să le aplice.

Reclamanții susțin că numai Congresul SUA este împuternicit să impună tarife și că președintele poate invoca Actul Internațional al Puterilor Economice de Urgență numai atunci când o urgență prezintă o „amenințare neobișnuită și extraordinară”.

Guvernatorul Californiei, Gavin Newsom, a afirmat recent că statul său, cel mai mare importator din țară, ar putea pierde venituri de miliarde de dolari în urma noii politici tarifare.

Kush Desai, un purtător de cuvânt al Casei Albe, a declarat că administrația Trump rămâne hotărâtă să abordeze urgența națională care distruge industriile americane și lăsă lucrătorii americani în urmă.

La începutul lunii aprilie, președintele SUA, Donald Trump, a anunțat o creștere a taxelor vamale pentru majoritatea produselor importate, dar au fost ulterior suspendate pentru o perioadă de 90 de zile pentru mai mult de 75 de țări, inclusiv pentru Republica Moldova.

Recent China a impus tarife suplimentare până la 125% pentru produsele importate din SUA drept răspuns la decizia Washingtonului de a majora la 145% taxele vamale pentru produsele din China.

Focar de rujeolă la Sângerei: Peste 10 copii infectați
Articolul anterior
Halterofila Nicoleta Cojocaru a devenit campioană mondială la juniori
Articolul următor
Close menu