Mihai Popșoi: ,,Astăzi relațiile Moldovei și a României sunt mai apropiate”

Cu România, Republica Moldova are o comunicare intensă și eficientă la toate nivelurile. Astăzi, ca niciodată, relațiile celor două state sunt mai apropiate și mai pline de substanță.

Mihai Popșoi: Astăzi relațiile Moldovei și a României sunt mai apropiate

Sprijinul României este recunoscut și apreciat de toți cetățenii Republicii Moldova – fie că este vorba despre grădinițele construite sau renovate de România, despre podurile care leagă malurile lor de-a lungul Prutului, despre proiectele de interconexiuni energetice, transport sau asistență în domeniul sănătății, educației, culturii și multe altele. Sunt declarațiile vicepremierului Mihai Popșoi, ministru de externe al Republicii Moldova, care s-a întâlnit la București cu ministra afacerilor externe a României, Luminița Odobescu, transmite IPN.

Într-o conferință de presă susținută de cei doi oficiali, Mihai Popșoi a declarat că securitatea energetică este fundamentul securității unui stat vulnerabil cum este Republica Moldova. Sprijinul României în interconectarea energetică, în construirea liniilor de înaltă tensiune pentru a conecta Republica Moldova la piața energetică românească, europeană a contribuit la ruperea Republicii Moldova de dependența pe care o avea de decenii de Federația Rusă. 

„Odată ce vom finaliza interconectarea cu linie de înaltă tensiune, acest lucru nu doar va permite Republicii Moldova să stea ferm pe picioare și să fie un stat cu adevărat independent din punct de vedere energetic, dar și va oferi posibilitatea Republicii Moldova să sprijine și Ucraina când aceasta va avea nevoie, fie să exporte sau să importe resurse energeticeˮ, a declarat Mihai Popșoi.

Și în domeniul cooperării transfrontaliere au fost evidențiate progrese remarcabile. 

„Proiectele de infrastructură sunt cele care bucură cel mai mult cetățenii Republicii Moldova, pentru că sunt cele mai tangibile, e vorba de investiții în drumuri sau în poduri, așa încât să conectăm cu adevărat cele două maluri ale Prutului și să trecem de la memoria podurilor de flori la construcția podurilor din piatră, poduri care să cimenteze relația noastră frățeascăˮ, a spus Mihai Popșoi.

„Acordăm, în primul rând, atenție proiectelor comune de interconectare, mai ales celor din energie și transporturi – domenii esențiale în dezvoltarea economică și consolidarea rezistenței. Doresc să subliniez că aceste proiecte sunt vitale și pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, care nu poate fi concepută fără o conectare cât mai bine articulată la nivel de infrastructurăˮ, a menționat ministra Luminița Odobescu, adăugând că România continuă să-și intensifice sprijinul ferm pentru Republica Moldova în beneficiul tuturor cetățenilor acesteia.

„Ne continuăm angajamentul pentru consolidarea parteneriatului strategic bilateral, astfel încât să venim în susținerea eforturilor multiple și curajoase ale partenerilor de la Chișinău pentru asigurarea stabilității și garantarea parcursului european ireversibil al Republicii Moldova. L-am asigurat pe colegul meu că voi continua să transmit în același ritm susținut, în toate formatele de lucru de la Buxelles și în contactele diplomatice pe care le am cu colegii mei importanța intensificării sprijinului pentru integrarea  europeană a Republicii Moldovaˮ, a spus ministrul român.

Ce riscă un tânăr și un bărbat care a propus mită polițiștilor pentru a nu fi documentați după ce au încălcat în trafic

Un caz a avut loc pe bd. Dacia din capitală. Un tânăr de 22 de ani, care conducea o Honda a fost stopat de polițiști pentru depășirea limitei de viteză. De asemenea,  fiind verificat prin sistemului aplicației E-data polițiștii au stabilit că acesta nu deține permis de conducere.

Pentru a nu fi sancționat, acesta a lăsat în interiorul automobilului de serviciu al angajaților mijloace bănești.

Un alt șofer de 39 de ani a propus polițiștilor mită pentru a nu fi documentat că a condus automobilul în stare de ebrietate.  Acesta a fost stopat  în apropierea comunei Băcioi din capitală.

Deși șoferii sunt avertizați despre consecințele coruperii polițiștilor, unii ignoră prevederile legale și continuă în mod abuziv să propună mijloace financiare în scopul ignorării de către oamenii legii a încălcărilor comise.

De la începutul lunii iunie au fost înregistrate 7 cazuri de denunțare a tentativelor de mituire a polițiștilor de patrulare de către șoferi.

În toate cazurile la fața locului inspectorii de patrulare au solicitat grupa operativă pentru fixarea probelor și documentarea cazurilor.

În privința șoferilor au fost inițiate cauze penale pentru corupere activă și riscă pedeapsă cu închisoare de până la 6 ani și amendă de la 100 000 până la 200 000 de lei, pentru persoane fizice.

Inspectoratul General al Poliției reamintește că oferirea mitei unui angajat cu funcție publică  constituie o infracțiune și se documentează penal.

Zelenski se aşteaptă ca refugiaţii ucraineni să se întoarcă acasă după încheierea războiului

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marţi, la Berlin, că se aşteaptă ca refugiaţii ucraineni să se întoarcă în ţară, dar numai după ce războiul s-a încheiat, relatează dpa, potrivit stiripesurse.ro.

Nu are sens să încerci să-i motivezi pe ucraineni cu sloganuri sau campanii să se întoarcă acum în ţară, a mai spus Zelenski.

Preşedintele ucrainean a făcut aceste declaraţii în cadrul unei conferinţe de presă comune cu cancelarul german Olaf Scholz marţi la Berlin, unde s-a aflat în vizită pentru deschiderea unei conferinţe internaţionale privind reconstrucţia Ucrainei.

“Nu există nicio îndoială că reconstrucţia generală va avea loc abia după război”, a mai spus el.

Liderul ucrainean a afirmat de asemenea că va fi mult entuziasm în rândul ucrainenilor care au fugit în străinătate să se întoarcă şi să reconstruiască ţara în momentul în care va fi pace.

Vor fi multe locuri de muncă odată ce se va întâmpla asta, a mai spus Zelenski, subliniind că există deja o cerere mare în Ucraina de muncitori calificaţi.

A camuflat în laptopul personal două acte românești falsificate

Un conațional a încercat să iasă din țară, tăinuind prezența a două documente românești falsificate. Acesta urma să transmită, dar și să folosească unul dintre documente, în Belgia.

În data de 11 iunie 2024, în Punctul de Trecere a Frontierei Leușeni, pe sensul de ieșire din țară s-a apropiat un microbuz de pe ruta „Moldova-Belgia”. Acționând în baza analizei de risc, unii pasageri și bunurile acestora au fost supuse controlului în linia doua, ceea ce presupune verificări amănunțite.

Ca urmare, în notebook-ul unui pasager, între taste și monitor, au fost depistate două cărți de identitate, care aparent au fost emise de autoritățile din România. Ambele documente prezentau semne evidente de falsificare. Unul dintre acte aparținea persoanei verificate, un cetățean al Republicii Moldova în vârstă de 22 de ani, iar celălalt document era pe numele unei persoane necunoscute.

În cadrul audierilor, tânărul moldovean a declarat că obținerea actelor a fost facilitată de persoana necunoscută menționată în documentul falsificat.

În fapt, documentele românești au fost ridicate, urmând să ajungă în laboratorul criminalistic al IGPF pentru expertiză. Cercetările pe caz continuă.

Focar de rujeolă la Sângerei: Peste 10 copii infectați
Articolul anterior
Halterofila Nicoleta Cojocaru a devenit campioană mondială la juniori
Articolul următor