Mihai Popșoi: ,,Astăzi relațiile Moldovei și a României sunt mai apropiate”

Cu România, Republica Moldova are o comunicare intensă și eficientă la toate nivelurile. Astăzi, ca niciodată, relațiile celor două state sunt mai apropiate și mai pline de substanță.

Mihai Popșoi: Astăzi relațiile Moldovei și a României sunt mai apropiate

Sprijinul României este recunoscut și apreciat de toți cetățenii Republicii Moldova – fie că este vorba despre grădinițele construite sau renovate de România, despre podurile care leagă malurile lor de-a lungul Prutului, despre proiectele de interconexiuni energetice, transport sau asistență în domeniul sănătății, educației, culturii și multe altele. Sunt declarațiile vicepremierului Mihai Popșoi, ministru de externe al Republicii Moldova, care s-a întâlnit la București cu ministra afacerilor externe a României, Luminița Odobescu, transmite IPN.

Într-o conferință de presă susținută de cei doi oficiali, Mihai Popșoi a declarat că securitatea energetică este fundamentul securității unui stat vulnerabil cum este Republica Moldova. Sprijinul României în interconectarea energetică, în construirea liniilor de înaltă tensiune pentru a conecta Republica Moldova la piața energetică românească, europeană a contribuit la ruperea Republicii Moldova de dependența pe care o avea de decenii de Federația Rusă. 

„Odată ce vom finaliza interconectarea cu linie de înaltă tensiune, acest lucru nu doar va permite Republicii Moldova să stea ferm pe picioare și să fie un stat cu adevărat independent din punct de vedere energetic, dar și va oferi posibilitatea Republicii Moldova să sprijine și Ucraina când aceasta va avea nevoie, fie să exporte sau să importe resurse energeticeˮ, a declarat Mihai Popșoi.

Și în domeniul cooperării transfrontaliere au fost evidențiate progrese remarcabile. 

„Proiectele de infrastructură sunt cele care bucură cel mai mult cetățenii Republicii Moldova, pentru că sunt cele mai tangibile, e vorba de investiții în drumuri sau în poduri, așa încât să conectăm cu adevărat cele două maluri ale Prutului și să trecem de la memoria podurilor de flori la construcția podurilor din piatră, poduri care să cimenteze relația noastră frățeascăˮ, a spus Mihai Popșoi.

„Acordăm, în primul rând, atenție proiectelor comune de interconectare, mai ales celor din energie și transporturi – domenii esențiale în dezvoltarea economică și consolidarea rezistenței. Doresc să subliniez că aceste proiecte sunt vitale și pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, care nu poate fi concepută fără o conectare cât mai bine articulată la nivel de infrastructurăˮ, a menționat ministra Luminița Odobescu, adăugând că România continuă să-și intensifice sprijinul ferm pentru Republica Moldova în beneficiul tuturor cetățenilor acesteia.

„Ne continuăm angajamentul pentru consolidarea parteneriatului strategic bilateral, astfel încât să venim în susținerea eforturilor multiple și curajoase ale partenerilor de la Chișinău pentru asigurarea stabilității și garantarea parcursului european ireversibil al Republicii Moldova. L-am asigurat pe colegul meu că voi continua să transmit în același ritm susținut, în toate formatele de lucru de la Buxelles și în contactele diplomatice pe care le am cu colegii mei importanța intensificării sprijinului pentru integrarea  europeană a Republicii Moldovaˮ, a spus ministrul român.

Un moldovean a murit în condiții misterioase în Italia. Corpul acestuia a fost găsit în locuința sa, chiar de mama acestuia

Presa italiană scrie despre moarea în condiții misterioase a unui cetățean moldovean, găsit fără suflare în locuința sa din Parma, Italia.

Un bărbat de 45 de ani, originar din Republica Moldova, a fost găsit mort în locuința sa din localitatea italiană Parma, provincia cu același nume din regiunea Emilia-Romagna, în seara zilei de vineri, 19 iulie 2024.

Mama bărbatului a fost cea care a descoperit tragedia, în jurul orei 20:00, când a revenit acasă și l-a găsit pe fiul său fără semne de viață pe podeaua apartamentului în care locuia bărbatul moldovean, situat în Piazzale Mestri din Parma, scrie rotalianul.com.

Echipele de intervenție, inclusiv serviciul de ambulanță 118, poliția, echipele de intervenție rapidă, poliția criminalistică și echipele de investigații, au sosit imediat la fața locului, relatează Parma Today.

Potrivit primelor informații oferite de poliție, cauza decesului ar putea fi un accident domestic.

Deși inițial s-a vehiculat ipoteza că un cuțit ar fi fost găsit lângă corp și că ar fi existat răni provocate de o armă tăioasă, poliția a infirmat aceste informații.

Ancheta este în desfășurare pentru a se asigura că nicio posibilitate nu este exclusă și că toate circumstanțele în care s-a produs decesul sunt clarificate.

Autoritățile continuă să adune informații și să investigheze detaliile cazului pentru a determina exact ce s-a întâmplat în acea seară tragică.

Președintele Uniunii Chinologice din Moldova, cercetat penal de CNA după ce ar fi furat circa 17 milioane de lei

Ofițerii Centrului Național Anticorupție și procurorii mun. Chișinău au desfășurat astăzi percheziții în cadrul unei cauze penale în care este vizat președintele AO ”Uniunea Chinologică din Moldova”. Acesta este bănuit că ar fi sustras de la participanții la diferite expoziții naționale și internaționale circa 17 milioane de lei, informează unica.md cu referire la un comunicat al instituției.

Urmărirea penală a fost începută în temeiul unei bănuieli rezonabile privind săvârșirea infracțiunii prevăzute de art.190 alin.(6) din Codul penal. Potrivit materialelor administrate în cadrul procesului penal rezultă o bănuială rezonabilă că, în perioada 2019-2024, președintele AO ”Uniunea Chinologică din Moldova”, organizând expoziții naționale și internaționale de câini, prin intermediul AO „Centrul Chinologic UCM”, prin abuz de încredere și inducere în eroare a sustras mijloace bănești în cuantum de 16 830 000 de lei. Suma provine din taxa achitată de participanți, (în funcție de nivelul expoziției și rasa de câini), bani care urmau să fie reflectați în evidența contabilă a Asociației. Respectiv, din suma totală de cca 19 000 000 de lei încasată, doar 2 170 000 de lei au fost contabilizate.

În prezent, Centrul Național Anticorupție desfășoară acțiuni, sub conducerea procesuală a Procuraturii mun. Chișinău, în vederea stabilirii și documentării tuturor persoanelor implicate în acțiunile ilegale menționate și atragerii la răspundere penală a acestora.

Amintim că, orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată, iar cercetările în acest caz continuă.

Maia Sandu s-a întâlnit cu primărițele din țară

Președintele Maia Sandu a discutat astăzi despre dezvoltarea comunităților din Republica Moldova cu circa 150 de primare și lidere în localitățile lor, care au participat la evenimentul „Femei primare – ambasadoare UE”, informează unica.md.

”Am discutat despre dezvoltarea comunităților din Republica Moldova cu cele în jur de 150 de primare și lidere în localitățile lor, care au participat la evenimentul „Femei primare – ambasadoare UE”.

Le-am spus primarelor că, acum, avem o oportunitate reală de a ne integra în Uniunea Europeană și de a moderniza Moldova, dar e nevoie de claritate și curaj ca să mergem în continuare pe această cale. Cetățenii trebuie să decidă ce fel de viitor își doresc – într-o țară sigură și puternică, în marea familie europeană, sau într-o țară izolată și vulnerabilă. E nevoie să avem curajul de a face alegerea corectă, în pofida sperietorilor și minciunilor răspândite de cei care nu respectă țara noastră. Am îndemnat femeile primare să le vorbească oamenilor despre beneficiile integrării europene pentru familiile și comunitățile lor.

Integrarea europeană înseamnă să punem țara la adăpost. Înseamnă mai multe resurse de modernizare a localităților – drumuri europene; acces la apă și canalizare; grădinițe, școli și spitale moderne; servicii publice de calitate – proiecte pe care deja am început să le facem cu sprijinul Uniunii Europene. M-am bucurat să aud că programul „Satul European”, pe care l-am promovat din prima zi de mandat, contribuie la dezvoltarea a sute de sate și orașe din Moldova. Este un început de drum, pe care trebuie să mergem hotărât împreună.”, scrie președintele într-o postare.

Focar de rujeolă la Sângerei: Peste 10 copii infectați
Articolul anterior
Halterofila Nicoleta Cojocaru a devenit campioană mondială la juniori
Articolul următor