Mii de elevi din Chișinău rămân după lecții și își pregătesc temele pentru acasă. Cine achită cheltuielile

Circa 29 de mii de elevi activează în cadrul grupelor cu program prelungit din instituțiile de învățământ general din Capitală, iar din anul 2021, cheltuielile în acest scop sunt acoperite din sursele bugetului municipal, scrie realitatea.md.

În anul de studii 2021-2022, pentru activitatea grupelor au fost alocați 35 milioane de lei, iar în anul 2023 – peste 60 de milioane.

Grupele cu program prelungit oferă posibilitatea elevilor din clasele primare: I-IV, de a rămâne în școală după orele de clasă și de a-și pregăti temele pentru a doua zi, sub supravegherea unui învățător.

Copiii sunt înscriși în grupe cu program prelungit prin ordinul directorului instituției de învățământ, în baza cererilor depuse de părinți sau tutori.

Cu referire la înscrierea copiilor în clasa I în instituțiile de învățământ din subordinea Direcției generale educație, tineret și sport (DGETS), informăm că până în prezent au fost depuse 6435 de cereri din partea părinților.

Potrivit datelor DGETS, în 16 instituții educaționale din capitală, din cele 131, numărul cererilor depuse deja este cu mult mai mare decât numărul de locuri disponibile.

Un tânăr de 20 de ani s-a răsturnat cu un Volvo pe o stradă din Ialoveni

Un accident rutier a fost înregistrat astăzi pe strada Iurie Gagarin din orașul Ialoveni, în jurul orei 11:20, scrie ialovenionline.md.

Potrivit informațiilor, un tânăr de 20 de ani, aflat la volanul unui Volvo, nu a respectat prevederile Regulamentului Circulației Rutiere. Acesta nu ar fi adaptat viteza la condițiile de drum, a pierdut controlul volanului și s-a tamponat într-un obstacol, după care s-a răsturnat.

În urma impactului, nici o persoană nu a avut de suferit.

Șoferului a fost testat alcoolscopic, iar în urma testului s-a constatat rezultat negativ la alcoolemie.

Cazul a fost înregistrat și se documentează de polițiști pentru stabilirea tuturor circumstanțelor.

Un bărbat din Azerbaidjan, anunțat în căutare internațională de autoritățile din Baku, extrădat din R.Moldova

În dimineața zilei de 10 ianuarie 2025, polițiștii de frontieră au executat un mandat internațional de extrădare, în incinta Aeroportului Internațional Chișinău, a unui cetățean al Republicii Azerbaidjan, în vârstă de 47 de ani, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Persoana în cauză a fost reținută la Punctul de trecere a frontierei „Palanca-Maiaki-Udobnoe”, la data de 18 octombrie 2024, în urma verificărilor care au indicat că acesta se află în baza de date internațională a BNC Interpol Baku, fiind căutat pentru arest și extrădare. După reținere, cetățeanul a fost plasat în arest preventiv până la finalizarea procedurilor de extrădare.

Operațiunea a fost realizată în deplină conformitate cu legislația națională și acordurile internaționale în vigoare, reafirmând angajamentul Poliției de Frontieră în cooperarea internațională pentru combaterea criminalității transfrontaliere.

Moment istoric: moldovenii care dețin cetățenie română vor putea merge în SUA, fără viză, din 31 martie 2025

Românii vor putea merge în Statele Unite în scop turistic sau de afaceri fără a mai fi necesară obținerea vizei începând cu 31 martie, a anunțat Departamentul pentru Securitate Internă a SUA. „Aplicația online și aplicația mobilă ESTA (Electronic System for Travel Authorization) vor fi actualizate pe sau în jurul datei de 31 martie 2025, pentru a permite majorității cetățenilor României să solicite să călătorească în Statele Unite în cadrul programului Visa Waiver în scopuri turistice sau de afaceri pentru o perioadă de până la 90 de zile fără a obține în prealabil o viză americană”, au anunțat oficialii americani, scrie hotnews.ro.

„Românii vor călători fără vize în Statele Unite ale Americii începând cu sfârșitul lunii martie. Este un moment istoric pe care îl așteptăm cu toții de peste 16 ani. De altfel, istoria pare că se desfășoară foarte rapid pentru România în această perioadă. Au trecut doar 10 zile de când am fost admiși pe deplin în spațiul Schengen, iar astăzi am primit de la Departamentul de Stat și Departamentul pentru Securitate Internă anunțul oficial al includerii țării noastre în programul Visa Waiver”, a declarat Marcel Ciolacu în discursul susținut în evenimentul de la Palatul Cotroceni de oficializare a aderării la programul Visa Waiver.

„Astăzi putem vorbi cu mândrie despre succesul românesc, despre succesul întregii noastre societăți. Și sper ca alături de Schengen, acesta să fie un punct de cotitură în ceea ce privește modul în care trebuie să acționăm ca să atingem succesul. Mult prea mult timp am stat încremeniți în lamentări”, a mai afirmat premierul.

În final, premierul a subliniat că aderarea la Visa Waiver speră să fie o ocazie pentru români să călătorească în 2026 la Campionatul Mondial de Fotbal găzduit de SUA, Mexic și Canada.

„Îl văd în sală și pe marele nostru Gheorghe Hagi, Ambasadorul României cu mandat câștigat prin propriul talent și ambiție. Îți mulțumesc mult Gică pentru că te-ai alăturat campaniei de reînnoire a vizelor. Cred că Oscar Cordoba încă are coșmaruri cu tine de la golul memorabil din 1994, de la Campionatul Mondial din SUA. Atunci a fost nevoie de viză, acum trebuie doar să ne calificăm ca să putem să îi susținem cu toții pe Ianis și pe ceilalți tricolori la Mondialul de anul viitor”, a spus premierul.

„Este un moment istoric pentru relația noastră și rezultatul mai multor ani de muncă”, a declarat ambasadoarea SUA la București, într-un discurs susținut la Guvern. „Relațiile noastre devin din ce în ce mai puternice. Programul Visa Waiver consolidează interesele noastre comune în materia de securitate, economie și cultură, dar și legăturile între oameni”.

„Va dura ceva timp pentru ca sistemele necesare să intre in funcțiune pentru călătorii români. În săptămânile viitoare vom anunța exact data la care Visa Waiver intră în vigoare”, a mai subliniat Kathleen Kavalec.

În comunicatul oficial publicat de Departamentul pentru Securitate Internă a SUA, se precizează că „aplicația online și aplicația mobilă ESTA (Electronic System for Travel Authorization) vor fi actualizate pe sau în jurul datei de 31 martie 2025, pentru a permite majorității cetățenilor României să solicite să călătorească în Statele Unite în cadrul VWP în scopuri turistice sau de afaceri pentru o perioadă de până la 90 de zile fără a obține în prealabil o viză americană.”

Departamentul pentru Securitate Internă a SUA a anunțat oficial că România va fi parte din programul Visa Waiver din 31 martie.

„Astăzi, Secretarul pentru Securitate Internă, Alejandro N. Mayorkas, în consultare cu Secretarul de Stat Antony J. Blinken, a desemnat România ca țară participantă la Programul Visa Waiver (VWP). Colaborarea și schimbul de informații care stau la baza VWP vor consolida în mod semnificativ interesele de securitate ale Statelor Unite, pe lângă încurajarea călătoriilor și comerțului legal între cele două națiuni”, au transmis oficialii americani.

„Astăzi, România, un partener-cheie al SUA, a devenit cea de-a 43-a țară care aderă la Programul Visa Waiver(VWP) al SUA. Intrarea României în VWP ajută Statele Unite și România să îndeplinească obiective-cheie ce țin de securitatea națională. De asemenea, VWP consolidează și extinde cooperarea dintre România și Statele Unite în ceea ce privește combaterea terorismului, aplicarea legii, gestionarea imigrației, securitatea documentelor și controlul frontierelor”, transmite Ambasada SUA la București.

Ambasada a pus la dispoziția românilor și un ghid cu toate detaliile privind condițiile de călătorie fără viză în SUA.

Unii moldoveni au făcut abuz de sărbători. Câți s-au intoxicat cu alcool
Articolul anterior
Descoperire uimitoare la Căuşeni! A fost găsit un mormânt de inhumație din epoca romană
Articolul următor