Mii de soldați ruși nou mobilizați sunt ”slab echipați”. ”Folosesc arme care datează din anii ’50”

Mulţi dintre soldaţii nou mobilizaţi pe care Rusia i-a desfăşurat pe linia frontului din Ucraina în ultimele săptămâni sunt „slab echipaţi” , posibil cu arme în stare „abia utilizabilă” , precizează analişti din serviciile de informaţii ale ministerului britanic al apărării, scrie The Independent citat de alephnews.ro.

Kremlinul a ridicat miza conflictului, declarând o mobilizare parţială de până la 300.000 de rezervişti în septembrie, dar ministerul britanic al apărării sugerează într-un buletin actualizat despre situaţia de pe frontul din Ucraina că acestora le-ar putea fi distribuite arme care datează din anii 1950, în timp ce Moscova se confruntă cu sisteme logistice suprasolicitate .

Rusia a desfăşurat pe front, de la jumătatea lunii octombrie, câteva mii  de rezervişti nou mobilizaţi, indică ministerul britanic, în baza informaţiilor furnizate de serviciile sale secrete, dar în multe cazuri ei sunt slab echipaţi .

În sprijinul afirmațiilor sale, serviciile de informaţii britanice postează imagini din open source care sugerează că acestora li s-a pus la dispoziţie, ca dotare, puşti de un tip introdus spre mijlocul secolului trecut.

În septembrie, ofiţerii ruşi erau îngrijoraţi că unii rezervişti mobilizaţi recent soseau fără arme în Ucraina , indică serviciile de informaţii britanice într-o postare pe Twitter.

Imagini din surse deschise (open source) sugerează că acele puşti care au fost date rezerviştilor mobilizaţi sunt de obicei AKM-uri, o armă introdusă pentru prima oară în 1959. Multe dintre ele sunt probabil într-o stare abia utilizabilă din cauza depozitării precare , conform acestora.

AKM trage cu muniţie de 7,62 mm, în timp ce unităţile regulate de luptă ale Rusiei sunt înarmate în cea mai mare parte cu puşti AK-74M sau AK-12 de 5,45 mm , explică experţii din cadrul serviciilor de informaţii britanice, adăugând că integrarea rezerviştilor cu soldaţii sub contract şi combatanţii mai vechi în Ucraina va însemna pentru logistica rusă că va trebui să trimită două tipuri de muniţie pentru armele de calibru mic pe poziţiile din prima linie în loc de un tip .

Aceasta va complica şi mai mult probabil situaţia deja suprasolicitată a sistemelor logistice ruse , apreciază ei.

O nouă rută feroviară între Ucraina și Republica Moldova va fi lansată în decembrie

Între Ucraina și Republica Moldova va fi lansată ruta feroviară Lvov-Chișinău, din 15 decembrie, informează presa ucraineană citată de radiomoldova.md.

Anunțul a fost făcut de președintele Consiliului de Administrație al companiei „Ukrzalizniția”, Oleksandr Pertsovskyi.

„Funcționează cu succes ruta Kiev-Chișinău. Acum adăugăm și Lvov la această conexiune. A fost o cerere populară”, a remarcat el.

Trenul va porni din Lvov la ora 15:00 și va ajunge la Chișinău a doua zi, la ora 11:30.

Potrivit șefului „Ukrzalizniția”, acesta este un timp convenabil pentru cei care doresc să facă un zbor din aeroportul local, care este destul de activ, în special pe rutele sudice populare, cum ar fi Turcia.

Acum Lvov va avea o conexiune directă cu Chișinăul”, a subliniat Oleksandr Pertsovskyi.

Biletele vor fi puse în vânzare cu 20 de zile înainte de data plecării.

România și Bulgaria se pot alătura pe deplin spațiului Schengen în ianuarie 2025

România și Bulgaria se pot alătura pe deplin spațiului Schengen de liberă circulație din ianuarie 2025, a declarat vineri ministrul de interne ungar, Sandor Pinter, care a adăugat că decizia finală va fi luată la reuniunea miniștrilor de interne ai UE din 11 decembrie, informează Reuters.

Pinter a anunțat că un pachet de măsuri de securitate va fi prezentat la reuniunea miniștrilor de interne din UE din 11 decembrie, între care aranjamente pentru cel puțin 100 de polițiști de frontieră pentru a proteja granița dintre Turcia și Bulgaria.

România și Bulgaria se află pe rute majore pentru comerțul ilegal cu arme și droguri, precum și pentru traficul de persoane, dar Comisia Europeană a declarat, după o investigație amănunțită, că cele două țări au îndeplinit toate cerințele Schengen.

România a descris opoziția Austriei ca fiind nejustificată, citând date de la agenția de frontieră Frontex care arată că migranții ilegali au intrat în UE în principal din Balcanii de Vest, nu din România.

Gata cu restricțiile de acces în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău

Începând cu data de 23 noiembrie 2024, ora 08.00, restricțiile de acces în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău vor fi eliminate complet. Această decizie a fost luată de Grupul managerial de risc, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

”Accesul în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău va fi permis tuturor persoanelor, fie că sunteți pasageri, fie că doriți să întâmpinați sau să petreceți pe cineva drag.

Vă mulțumim pentru înțelegere și cooperare. Securitatea și siguranța fiecărui participant la traficul transfrontalier sunt priorități absolute.”, anunță Aeroportul Internațional Chișinău.

MAEIE condamnă atacul masiv cu rachete de astăzi asupra orașelor ucrainene
Articolul anterior
Guvernul Meloni despre Venitul de cetățenie: „Nu îl vor mai primi cei care pot munci”
Articolul următor