Primul miliardar rus căruia i-au fost eliminate sancţiunile occidentale împotriva sa a declarat că speră că decizia îi va încuraja pe „laşii” din elita Moscovei să se exprime împotriva invaziei pe scară largă a lui Vladimir Putin în Ucraina.
Oleg Tinkov, care a contestat cu succes sancţiunile britanice împotriva sa săptămâna aceasta, a declarat pentru Financial Times că oligarhii ruşi ar fi motivaţi să se opună războiului dacă Occidentul ar fi dispus să ridice restricţiile.
„S-a făcut o greşeală. Acum au reparat-o. Dar asta este bine pentru ei, pentru că le pot arăta altor oameni de afaceri ruşi – care sunt uniţi în jurul lui Putin datorită sancţiunilor – că poţi face o declaraţie şi poţi părăsi Rusia pentru lumea civilizată”, a declarat Tinkov într-un interviu acordat vineri.
Tinkov l-a criticat pe Putin, preşedintele Rusiei, pentru declanşarea unui „război nebunesc” în Ucraina, a deplâns faptul că ţara se scufundă în „fascism” şi a renunţat la cetăţenia rusă în semn de protest, scrie Mediafax.
Comentariile împotriva războiului, a spus el, l-au costat prieteniile cu mai mulţi alţi miliardari ruşi. „Mulţi dintre ei au încetat să mai vorbească cu mine pentru că sunt speriaţi. Eu am încetat să mai vorbesc cu alţii pentru că sunt laşi”, a spus el.
În interviu, Tinkov a declarat că speră să îi inspire pe oligarhii ruşi să ia atitudine.
Ministerul britanic de Externe a declarat că a fost de acord să ridice sancţiunile împotriva lui Tinkov, în vârstă de 55 de ani, în luna martie a anului trecut, după ce a luat în considerare anumiţi factori.
Tinkov, care locuieşte în Elveţia şi care nu a mai vizitat Rusia de când a fost diagnosticat cu leucemie în 2019, susţine că Kremlinul l-a forţat să „vândă” participaţia sa la banca sa Tinkoff anul trecut din cauza declaraţiilor sale împotriva războiului.
Majoritatea celorlalţi magnaţi ruşi au făcut doar declaraţii prudente în care au spus că speră la pace – dar au evitat să-l critice direct pe Putin de teamă să nu-şi piardă averea rămasă acasă.
Mai mulţi dintre ei au declarat pentru Financial Times că ar fi dispuşi să se opună mai direct războiului dacă Occidentul le-ar arăta o cale clară de ridicare a sancţiunilor – şi au citat exemplul lui Tinkov.