Ministerul Mediului îndeamnă primăriile să monitorizeze arborii și să intervină dacă reprezintă un pericol

În legătură cu incidentul de ieri unde un copac a căzut în proximitatea unei mame cu cărucior, ministrul Mediului i-a convocat la prima oră pe directorul Agenției de Mediu, al Institutului de Cercetare și Amenajare Silvică (ICAS) și Agenției Moldsilva, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Am fost informați că pentru acea zonă Întreprinderea Municipală „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi” nu a solicitat autorizație de defrișare a copacilor de la Agenția de Mediu și nu a făcut nicio notificare de lichidare a arborilor uscați din acel perimetru. 

Ministerul Mediului menționează că acei copacii, care reprezintă pericol iminent pentru sănătatea și securitatea publică, pot fi defrișați imediat. Mai simplu spus, Î.M. „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi” sau oricare altă primărie care identifică un copac ce ar putea cauza o tragedie, poate începe lucrările de defrișare instant, apoi până la sfârșitul zilei să informeze Agenția de Mediu despre lucrările efectuate (Art. 26, Legea regnului vegetal 239/2007). Din imagini, se poate constata că acel copac e uscat de mult timp, iar intemperiile nu au nicio legătură cu acest caz.

Totodată, amintim că copacii care prezintă pericol pot fi defrișați și în urma sesizărilor cetățenilor. Astfel, în cazul în care cetățenii depistează un copac care prezintă pericol, aceștia sunt rugați să apeleze la 112, Inspectoratul pentru Protecția Mediului, Întreprinderea Municipală „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi”,  Ministerul Mediului sau orice altă autoritate locală. 

Este de menționat fatul că în perioada 1 ianuarie – 12 august 2024, Agenția de Mediu a recepționat 521 de solicitări a autorizațiilor de tăiere din partea Întreprinderii Municipale „Asociația de Gospodărire a Spațiilor Verzi”, dintre care doar 4 au fost respinse. Media de examinare a acestor cereri fiind de doar 5-7 zile (termenul conform legii fiind de 20 zile lucrătoare). Ministrul a solicitat Agenției de Mediu să continue examinarea cererilor de defrișare pentru mun. Chișinău în termeni cât mai proximi. 

Ministerul Mediului îndeamnă toate autoritățile locale să se autosesizeze și să monitorizeze starea arborilor din localitatea lor și să trimită din timp solicitările de autorizație pentru defrișare la Agenția de Mediu.

Siguranța cetățenilor este o prioritate și asemenea cazuri trebuie tratate cu maximă responsabilitate, astfel încât asemenea incidente pe viitor să fie evitate. 

Amintim că la minister avem rubrica #MMExplică unde am explicat clar procedurile de defrișare legală a copacilor. https://t.ly/sTXQ3

Deputații au purtat astăzi panglici portocalii în piept

Astăzi, pe mesele deputaților au fost prezente mai multe stegulețe portocalii, iar o parte din aleșii poporului au purtat în piept o panglică de aceeași culoare. În spatele acestor simboluri stă o campanie de informare despre violența de gen, la care s-au alăturat mai multe instituții de stat, organizații internaționale, misiuni diplomatice și societatea civilă, scrie diez.md.

Campania se numește „16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen” și a început pe 25 noiembrie, de Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor.

Potrivit Națiunilor Unite, în Republica Moldova, campania „16 Zile de Activism” este organizată de 23 de ani, iar culoarea ei simbolizează un viitor luminos, fără violență. Campania are și un hashtag: #NICIOSCUZĂ.

În cadrul ședinței plenare, deputata Doina Gherman a oferit mai multe detalii despre cazurile de violență și femicid înregistrate în Republica Moldova.

În 2023, la nivel mondial, 51 100 de femei și fete au fost ucise de parteneri intimi sau membri ai familiei. Aceasta reprezintă 140 de femei pe zi.

Aprobat: Avertismente șoferilor pentru încălcările care nu pun în pericol siguranța participanților la trafic

Șoferii care vor comite încălcări care nu au urmări semnificative asupra ordinii și securității publice se vor alege cu avertismente, dar nu cu amenzi. Un PROIECT de modificare a Codului contravențional a fost votat în a doua lectură de 61 de deputați, scrie tvrmoldova.md.

Avertismentul va fi aplicat de către agentul constatator, fără remiterea cauzei contravenționale în instanța de judecată, doar în cazurile în care sunt întrunite cumulativ două condiții. Mai exact, este necesar ca persoana vizată să nu fi fost sancționată pe parcursul ultimului an pentru comiterea aceleiași contravenții. La fel, persoana vizată trebuie să aibă achitate toate amenzile aplicate pentru faptele comise anterior.

Potrivit documentului, printre încălcările care vor putea fi sancționate doar cu un avertisment figurează exploatarea vehiculelor cu defecte tehnice în sistemul de frânare sau în mecanismul de direcţie, în dispozitivele de iluminare ori de semnalizare; conducerea unui vehicul cu numărul de înmatriculare indescifrabil sau cu placa de înmatriculare amplasată incorect; nerespectarea exigențelor de folosire a dispozitivelor de iluminat pe timp de noapte sau în condiții de vizibilitate redusă; neconectarea în faruri a luminii de întâlnire sau a luminii de deplasare pe timp de zi.

„Proiectul susține intenția responsabilizării participanților la trafic ale căror acțiuni ilicite generează urmări nesemnificative ordinii și securității publice, oferind posibilitatea aplicării alternative a unei sancțiuni cu caracter nepecuniar”, se menționează în nota informativă a inițiativei legislative.

Modificările legislative au fost propuse de Ministerul Afacerilor Interne și vor intra în vigoare la publicarea în Monitorul Oficial.

Atac asupra Hidrocentralei de la Novodnestrovsc

În această dimineață, în intervalul orelor 07:58 – 08:10, pe sectoarele de responsabilitate a punctelor de trecere a frontierei Briceni, Ocnița, Otaci, pe direcția punctelor de trecere a frontierei „ Grimăncăuți -Vașkivțî”, „Bârnova-Voșcovo”, „Otaci-Moghilev-Podolsc”, de către patrule, au fost auzite mai multe bubuituri care s-au produs pe teritoriul Ucrainei, informează Poliția de frontieră, scrie jurnal.md.

Potrivit autorităților ucrainene, a fost atacată Hidrocentrala de la Novodnestrovsk, iar sistemele de apărare antiaeriană ucrainene au respins atacul.

În context, autoritățile de frontieră precizează că de la ora 08:05, PTF Otaci și PTF Unguri și-au sistat activitatea din cauza alertelor aeriene pe teritoriul UA.

La 09:20, acestea și-au reluat activitatea.

Start Zilelor Diasporei! Lista evenimentelor și activităților organizate în perioada 14 – 23 august
Articolul anterior
ATENȚIE, călători! Flux sporit pe Aeroportul din Chișinău. Recomandări pentru a nu pierde zborurile
Articolul următor