Ministerul Mediului îndeamnă școlile să renunțe la baloane cu heliu pentru ultimul sunet

Ministerul Mediului îndeamnă organizatorii careurilor festive prilejuite de ultimul sunet în instituțiile de învățământ gimnazial și liceal să renunțe la baloanele cu heliu. Îndemnul este adresat și unor magazine din diferite rețele comerciale, la inaugurări.

Ministerul Mediului: Renunțați la baloane cu heliu pentru ultimul sunet

Experții în domeniul avertizează că problema baloanelor umflate cu heliu, care se folosesc la diferite evenimente și festivități, este una cu consecințe nefaste asupra mediului, transmite unimedia.info.

„Aceste baloane nu sunt atât de inofensive precum se percepe, fiind confecționate din materialele care nu sunt biodegradabile, sunt de unică folosință, pot zbura la distanțe mari și pot provoca numeroase probleme mediului înconjurător, în special pentru vietățile terestre și acvatice”, se menționează într-un comentariu al Agenției de Mediu.

Conform unor studii realizate în acest sens, în dependență de materialul din care este confecționat balonul, acesta poate rămâne în aer timp de cel puțin 8-10 ore, dacă e confecționat din latex și până la câteva săptămâni, dacă sunt din folie. Totuși, mai devreme sau mai târziu, acestea se sparg, iar resturile cad în păduri, râuri, lacuri sau mări. După ce ajung în mediul înconjurător, baloanele se transformă în deșeuri, care pot ucide păsările, dar și animalele, care le percep drept hrană, sau pot cauza diferite lațuri sau capcane în care acestea se prind, înfășurându-se în jurul corpului, ceea ce duce adesea la asfixiere. Cercetătorii din Australia au descoperit că în total una din cinci păsări de mare mor în mod regulat, ca urmare a consumului unui balon.

În ceea ce privește heliul utilizat la umflarea acestor baloane, menționăm că acesta este un gaz incolor, inodor, inert, netoxic și, fiind eliberat în atmosferă, nu are niciun efect negativ asupra mediului. Totuși, heliul este o resursă neregenerabilă și nici nu poate fi creat sintetic, astfel că folosirea intensă pentru activități de agrement ar putea duce la epuizarea sa și la limitarea utilizării în alte sectoare, unde este necesar mai mult. Astfel că, în multe state ale lumii, pentru a reduce impactul asupra mediului, legislația interzice utilizarea baloanelor cu heliu în activitățile de agrement.

În Republica Moldova nu sunt prevederi ale actelor normative care ar introduce asemenea interdicții, prin urmare, autoritățile de mediu ar putea veni doar cu unele recomandări către ministerul educației și culturii, către autoritățile publice locale și către instituțiile preșcolare și școlare de a limita utilizarea baloanelor cu heliu în cadrul festivităților la sfârșit de an, în schimbul celor obișnuite, care pot fi mai ușor manipulate.

O trupă de la noi s-a retras din competiția națională Eurovision 2025: Presa a scris că piesa prezentată ar fi fost creată cu ajutorul inteligenței artificiale

Trupa Eblansh Band a anunțat că se retrage din competiția națională a Eurovision Song Contest 2025. Trupa a declarat că nu poate fi prezentă la audițiile live de sâmbătă, 18 ianuarie, deoarece unul dintre membrii echipei este internat într-un spital din România. Piesa care urma să fie audiată e „O, Moldova Mea Dragă!”, scrie diez.md.

Vă mulțumim din suflet pentru încrederea acordată și pentru oportunitatea de a participa la această competiție prestigioasă. Suntem profund onorați și mândri că am fost selectați pentru etapa audițiilor live.

Din păcate, suntem nevoiți să retragem cererea noastră de participare. În prezent, unul dintre membrii echipei noastre se află internat într-un spital din România, ceea ce face imposibilă prezența noastră la audițiile de sâmbătă.

Dorim să ne cerem scuze sincere membrilor juriului pentru această situație neprevăzută. Vă mulțumim din inimă pentru această oportunitate incredibilă – a fost o mare onoare pentru noi! Îmbrățișăm cu căldură pe fiecare dintre voi!

De asemenea, transmitem cele mai calde urări de succes tuturor participanților din cadrul selecției naționale. Ținem pumnii pentru fiecare dintre voi și dorim să vă spunem că, dacă ați ajuns până aici, indiferent de rezultatele audițiilor sau ale selecției naționale, voi deja sunteți cei mai buni! Sunteți imaginea Moldovei în fața întregii Europe, reprezentanții industriei muzicale moderne, și asta este o realizare imensă!

Sperăm că Moldova, ca întotdeauna, va fi reprezentată la cel mai înalt nivel. Credem că artistul ales va oferi Moldovei cel mai bun rezultat posibil la Eurovision Song Contest!

Vă îmbrățișăm cu toată dragostea și vă dorim din suflet mult succes!

Câteva zile în urmă, pe canalul de Telegram „Ramuzâka”, în spatele căruia se află un tânăr din Rusia, a apărut o postare despre piesa „O, Moldova Mea Dragă!”. În aceasta scrie că piesa ar fi fost creată cu ajutorul inteligenței artificiale de către o echipă de ucraineni. Mesajul a fost preluat de mai multe instituții de presă din Republica Moldova, însă nu se știe dacă informația este veridică. Deocamdată, suspiciunile nu au fost confirmate de către organizatorii concursului muzical.

Cetățenii pot accesa semnătura electronică: Serviciul a fost complet restabilit

Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC) aduce la cunoștință utilizatorilor săi că accesarea semnăturii electronice și autentificarea în cadrul sistemelor informaționale în baza serviciului MPass au fost complet restabilite și funcționează acum în parametri normali.

Ne exprimăm cele mai sincere scuze pentru orice disconfort creat de întreruperea temporară a acestor servicii. Apreciem profund răbdarea și încrederea acordată în această perioadă.

Vă asigurăm că echipele noastre tehnice au lucrat cu toată dedicația pentru a finaliza retehnologizarea în timp util astfel încât să vă punem la dispoziție o platformă mai sigură și mai stabilă.

Suntem gata să oferim suportul necesar pentru depășirea unor eventuale dificultăți în utilizarea serviciilor de încredere, la numărul de telefon: 022820911 sau prin e-mail la adresa: pki@stisc.gov.md.

Vă mulțumim pentru înțelegere și colaborare.

Președintele organizației teritoriale Basarabeasca a Partidului „Șor”, trimis în judecată pentru complicitate la finanțarea ilegală a formațiunii

Procuratura Anticorupție a finalizat urmărirea penală și a expediat în instanța de judecată, pentru examinare în fond, cauza penală de învinuire a președintelui organizației teritoriale Basarabeasca a PP ”Șor”, pentru complicitate la finanțarea ilegală a partidului politic din partea unui grup criminal organizat, infracțiune prevăzută la art.181/2 alin.(5) din Codul penal, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Cauza penală a fost disjunsă în 2024, de către Procuratura Anticorupție, din cauza penală de bază pornită în anul 2022.

Conform informațiilor obținute în urma investigațiilor, învinuitul, în perioada iulie – octombrie 2022, activând în calitate de președinte al organizației teritoriale Basarabeasca a Partidului Politic „Șor”, a coordonat activitățile organizației, știind că partidul respectiv era finanțat de un grup criminal organizat. Astfel, în perioada menționată, în complicitate cu conducerea partidului, inclusiv vicepreședinții, trezorierul și curierii responsabili de transportul fondurilor, acesta a contribuit la acceptarea finanțării ilegale, oferind indicații, informații și resurse pentru sprijinirea activităților partidului.

În asemenea circumstanțe, învinuitul a acceptat prin complicitate finanțarea partidului politic din surse ilicite, în valoare de peste 1,75 milioane de lei. Această finanțare a fost folosită pentru activitățile partidului, cu scopul de a promova interesele politice ale acestuia și de a obține puterea în stat prin mijloace ilegale. În cadrul urmăririi penale, în scopul garantării executării pedepsei amenzii și eventualei confiscări speciale, a fost aplicat sechestru asupra bunurilor învinuitului în valoare de peste 520 000 de lei.

Învinuitul nu și-a recunoscut vinovăția, iar cauza penală a fost trimisă pentru examinare în fond, la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

Pentru infracțiunea săvârșită, legea prevede pedeapsa sub formă de amendă în mărime de la 57 500 la 92 500 lei sau cu închisoare de la 2 la 7 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita anumite activități pe un termen de la 2 la 5 ani. 

Profitul Gazprom a scăzut cu 40% în anul 2022
Articolul anterior
Kremlinul reintroduce „comunismul științific” în universitățile Rusiei. Cum va arăta ”nouă intelectualitate patriotică”
Articolul următor