Ministrul muncii și protecției sociale Alexei Buzu a fost desemnat Campionul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru inițiativa europeană privind economia bunăstării. Anunțul a fost făcut de reprezentanții Ministerului Muncii și Protecției Sociale, pe 18 noiembrie. Campionii OMS pentru inițiativa europeană privind economia bunăstării sunt desemnați de directorul regional pentru Europa al OMS, pe un termen de doi ani.
Titlul de campion al OMS i-a fost oferit lui Alexei Buzu de directorul regional pentru Europa al OMS Hans Henri P. Kluge „în semn de apreciere a angajamentului demnitarului de a activa în interesul tuturor cetățenilor și de a implementa politici care sporesc coeziunea socială și egalitatea economică și asigură un viitor durabil pentru toți locuitorii Republicii Moldova”.
Ministerul Muncii a precizat că rolul campionilor OMS pentru inițiativa europeană privind economia bunăstării este „să mărească gradul de conștientizare de către guvernele europene și cele mondiale, precum și de către organizațiile interguvernamentale, a imperativelor și a beneficiilor tranziției către economia bunăstării”.
„Campionii OMS sunt personalități renumite din sfera publică, care se angajează să susțină eforturile OMS de a atrage atenția asupra problemelor specifice de sănătate, care afectează viața și bunăstarea oamenilor, și de a identifica soluții pentru acestea”, a menționat instituția.
Potrivit sursei, prima activitate a lui Buzu în calitate de campion al OMS a fost participarea la sesiunea comună a Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și a OMS „Politici fiscale pentru bunăstare, incluziune și solidaritate”, din cadrul Dialogului privind fiscalitatea și obiectivele de dezvoltare durabilă, ediția 2023, desfășurat la New York, SUA, în perioada 14-17 noiembrie curent.
„Campionii OMS pentru inițiativa europeană privind economia bunăstării sunt desemnați de către directorul regional pentru Europa al OMS, pe un termen de doi ani, perioadă în care colaborează intens cu Biroul european al OMS pentru investiții în sănătate și dezvoltare”, au conchis reprezentanții Ministerului Muncii.