Vicepremierul Andrei Spînu este de părere că prețul actual la gaz este mare pentru sărăcia țării, însă dacă Republica Moldova nu ar fi ajuns la un acord cu Gazprom, prețul ar fi putut ajunge și la 23 de lei pentru un metru cub.
Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la Jurnal TV, transmite deschide.md.
Potrivit lui, autoritățile nu au dorit să creeze panică în rândul societății.
„Dacă nu ajungeam la o înțelegere, tariful trebuia să fie de 23 de lei. Dacă Republica Moldova cumpăra gaz de pe piață la prețul de sub 1.000 de dolari cum este acum, tariful trebuia să fie de aproximativ 23 de lei.
Că am ajuns la un tarif de 11 lei, care, repet încă o dată, este un tarif extrem de mare pentru sărăcia în care se află țara noastră și de asta am venit cu pachetul de ajutor pentru oameni. Este un pachet foarte consistent”, a declarat Spînu.
Potrivit demnitarului, în perioada următoare reprezentații statului vor face tot posibilul ca Republica Moldova să nu se mai afle niciodată într-o astfel de criză.Publicitate
„Dacă vorbim de contractul cu Gazprom, iarăși, foarte sincer, să nu credeți că este o situație fericită și pentru noi, nu este cea mai bună soluție pe care poate să o aștepte o țară întreagă. Sigur ne-am fi dorit să avem rezerve de gaz undeva stocate, pentru cel puțin două luni, ca să avem timp să negociem.
Sigur ne-am fi dorit să fim interconectați energetic cu România și cu piața Uniunii Europene, ca să nu fim dependenți de o singură sursă în cazul energiei electrice. Sigur că ne-am fi dorit o companie de stat precum este Energocom, mai pregătită ca să acționeze pe piață și să poată cumpăra gaze sau electricitate.
Toate acestea ni le-am fi dorit (…) Din păcate, nu este așa, or, noi nu avem stocuri de gaze, pe energia electrică suntem încă dependenți de o anumită sursă și în această situație alegerea noastră a fost, sau rămânem fără gaz de luni, de la 1 noiembrie, avem companii închise, frig în case, instituții sociale cu risc sporit ca să nu aibă căldură.
O altă opțiune era să cumpărăm toată cantitatea de gaz de pe piețe, cum am început să facem în perioada lunii octombrie. Vă spuneam că puteam să ajungem la un tarif de 23 de lei, fie să ajungem la o înțelegere cu Gazprom, la o înțelegere acceptabilă care să nu implice costuri politice enorme și care să ne permită să avem un răgaz pentru a ne pregăti și a implementa acele politici de securitate energetică de care avem nevoie și am promis și o să vedeți că în perioada următoare vom face tot posibilul prin modificări de legi, prin discuții cu partenerii de dezvoltare, prin vizite la vecini, ca să discutăm ce facem ca Republica Moldova să nu se mai afle niciodată într-o situație similară”, a mai declarat Spînu.
Totodată, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, a îndemnat cetățenii să raționalizeze consumul de gaze naturale. Potrivit lui, măsura este una necesară pentru a plăti facturi mai mici la gaz.
Îndemnul a fost făcut în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.
„A raționaliza asta nu înseamnă a îngheța de frig. Oamenii se vor încălzi atât cât s-au încălzit și până acum, dar trebuie să raționalizăm consumul. Noi nu avem ca stat puterea financiară să compensăm integral aceste costuri”, a menționat Marcel Spatari.
De menționat că Guvernul a anunțat compensații pentru creșterea prețurilor la gazele naturale.
Astfel, 746 de mii de familii din țară vor primi compensații. Despăgubirile în urma scumpirii gazului se vor face în două trepte.
Pentru primii 50 de metri cubi de gaz consumați, se compensează suma de 4,3 lei din tarif.
Respectiv, rămâne un tarif pentru consumatori echivalent cu 6,8 lei. Pentru un consum de 50 – 150 de metri cubi de gaz urmează a fi compensați 3,2 lei din tarif pentru un metru cub. Ar rămâne, în acest caz, de achitat 7,9 lei pentru un metru cub.