Ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, susține că incidentul de ieri cu medicul de la Spitalul Republican a divizat iarăși societatea noastră, demonstrând că în ultimii 30 ani aceasta nu a evoluat aproape deloc. „Timpul parcă a încremenit la sfârșitul anilor ‘80, în aceleași dispute, că dezbinarea este instrumentul cel mai reușit aplicat de cei care nu ne doresc binele”, scrie ministrul într-o postare pe facebook.
,,Aproape toți și-au expus opinia pe cazul medicului de la SCR. Am primit mesaje și etichetări cred că de la jumate de țară în care mi s-a cerut de la unii ca medicul să fie decapitat, de la alții – să-i dau stea de erou. Toți politicienii barosani care luptă pentru a reveni la putere, dar și cei mai micuți, au folosit subiectul dat pentru a-și trage dividende. Mesajul fiecăruia a fost croit strict pe electoratul pe care îl are în vizor.
Cunosc detaliile acestui subiect. De mirare e că în fierbințeala luptei, indiferent de care parte a baricadei, pe nimeni nu a interesat soarta pacientei. Și nici a filmulețului. Din acest motiv, am considerat că e corect cazul să rămână pentru evaluare în spital, ei posedă toate probele, martorii sunt pe loc, dar și pacienta la externare și-a expus poziția într-o înregistrare video pe care a lăsat-o Comitetului de etică. Și apropo, pacienta a solicitat să revină pentru monitorizare la același doctor.
Ziua de ieri mi-a lăsat un gust amar. Fiindcă toată păruiala aceasta publică e doar un teatru fals, în care fiecare și-a jucat scenariul și rolul propriu, și cam asta e tot. Evenimentul a plecat, ca și circul ambulant, iar limba română tot la colțul străzii în straie de Cenușăreasă rămâne. Fiindcă o limbă e vie atât timp cât e iubită, vorbită, scrisă, corect și frumos. Iar verticalitatea unui popor are la temelie atitudinea față de limba maternă, care e una din valorile sale fundamentale. Dispare limba – nu-i poporul. Și ca să ne aducem aminte care e situația cu româna pe la noi – doar foarte puțin timp în urmă au fost făcute modificările legislative care permit limbii române să revină la locul său în documentele statului.
Octavian Goga într-o operă a sa despre noi, basarabenii, spunea că vorbim mult și facem puțin. Niciodată nu poți impune cu forța pe cineva să-ți respecte identitatea, limba, dacă tu nu o faci, nu i-o ceri și nu ești exemplu. Nu căutați 30 ani vinovatul. El este în noi. În fiecare. Și în felul nostru de a fi. Veșnica dilemă cu capul și sabia. Când ne vom schimba noi, totul va fi altfel”, a declarat Ala Nemerenco.