Conducerea Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare a avut, astăzi, o ședință de lucru privind realizările, provocările și perspectivele domeniului medicină veterinară și siguranța alimentelor de origine animală. La eveniment au participat conducerea Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, exponenții Universității Tehnice din Moldova (facultatea de medicină veterinară), Comisiei Medicamentelor de uz Veterinar, Centrului Republican de Diagnostic Veterinar și Colegiului Medicilor Veterinari din Republica Moldova.
Părțile au realizat schimb de opinii cu referire la situația actuală din domeniul medicinii veterinare care au vizat problemele ce țin de activitatea medicilor veterinari de liberă practică și a celor din cadrul ANSA.
Ministrul Vladimir BOLEA a accentuat importanța și necesitatea medicilor veterinari atât în scopul protejării sănătății animalelor, cât și în vederea apărării sănătății publice, ameliorării efectivelor de animale și asigurării securității alimentare a populației, în deosebi, în contextul aspirațiilor Republicii Moldova privind integrarea europeană.
„Medicii veterinari sunt esențiali pentru dezvoltarea efectivelor de animale din ferme. Din acest motiv, trebuie să consolidăm și să îmbunătățim activitățile acestora. Totodată, toate produsele destinate consumului uman trebuie să fie sigure și să provină de la animale sănătoase. Este binevenit ca tinerii de la facultatea de profil să fie atrași în activități extracurriculare, să participe la programe de stagiu de practică, să fie implicați în activități de voluntariat, ca ulterior, să se poată integra mai ușor profesional și să suplinim lipsa cadrelor”, a comunicat ministrul.
Oficialul a trecut în revistă realizările ministerului pentru anul 2022 și obiectivele pentru anul 2023. Astfel, a declarat că urmează să fie demarate proiecte cu suportul partenerilor de dezvoltare pentru revitalizarea sectorului zootehnic, dezvoltării științei și inovării, perfecționării și ajustării cadrului normativ la acquis-ul comunitar și implementării acestuia, creării condițiilor favorabile în vederea atragerii tinerilor specialiști în mediu rural, dezvoltării capacităților laboratoarelor naționale de referință.
Întru obținerea realizărilor eminente în domeniul medicinii veterinare și siguranței alimentelor de origine animală, părțile au agreat ideea intensificării dialogului și cooperării cu toți reprezentații domeniului medicinii veterinare.