Minoră de 14 ani, internată în stare gravă cu intoxicație alcoolică. A fost găsită zăcând într-un sat din Anenii Noi

O minoră în vârstă de 14 ani a fost internată în stare gravă cu intoxicație alcoolică. Cazul a avut loc în după-amiaza zilei de 29 decembrie 2022, scrie știri.md.

Mariana Didenco, ofițer de presă al IP Anenii Noi, -a comunicat că Poliția a fost sesizată de către medicii Spitalului Raional precum că au internat o minoră cu intoxicație alcoolică.

Oamenii legii au stabilit că minora a consumat băuturi alcoolice cu un grup de minori, într-un parc dintr-o localitate din Anenii Noi. Drept urmare, fata s-a simțit rău.

Sursele noastre susțin că minora a fost găsită ulterior singură în localitate și imediat a fost transportată la spital. Minora nu ar fi originară din localitatea unde a fost găsită.

Cazul este documentat de către polițiști, pentru a stabili toate circumstanțele.

De menționat că, la moment, elevii se află în vacanța de iarnă. Aceasta a început pe 24 decembrie 2022 și se va încheia pe 9 ianuarie 2023. În context, Poliția a venit cu un șir de recomandări pentru o vacanță în siguranță.

Zilele Europei la Biblioteca Națională: iată ce evenimente vor fi organizate

În perioada 8-31 mai, la Biblioteca Națională se vor desfășura „Zilele Europei 2024”. Evenimentele care vor avea loc sunt organizate de Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova, împreună cu ambasadele statelor membre ale UE.

Potrivit BNRM, activitățile au scopul de a sensibiliza cetățenii țării noastre cu privire la procesul de integrare europeană și beneficiile aderării la UE.

Astfel, inaugurarea „Zilelor Europei 2024 la Biblioteca Națională” va avea loc la 8 mai, ora 11:00.

Iată, mai jos, programul evenimentelor: 

Expoziții aniversare

– „Consiliul Europei: 75 de ani de consolidare a spațiului European (1949-2024)”. Organizată în perioada 5 mai – 5 iunie 2024, în spațiul expozițional, parter, blocul central al Bibliotecii Naționale. Expoziția conține publicații despre istoricul, obiectivele, realizările și provocările Consiliului Europei (CoE), la fel, reflectă conlucrarea Republicii Moldova, stat membru al CoE din 1995, în cadrul Programelor de cooperare și al mecanismelor de monitorizare. 

– „30 de ani ai parcursului Republicii Moldova spre Uniunea Europeană”. 8 mai – 31 mai 2024, spațiul expozițional, parter, blocul central. Expoziția conține publicații, informații și materiale audiovizuale care reflectă întreaga cale pe care a parcurs-o Republica Moldova de la primul pas oficial către Uniunea Europeană (Acordul de parteneriat și cooperare UE-RM, 1994) până în prezent, când a obținut statutul de candidat la aderarea la Uniunea Europeană.

Sesiuni educațional-informative

14 – 31 mai 2024, Centrul Pro-European de servicii și comunicare, BNRM.

– „Moldova Europeană: Procesul de aderare a Republicii Mol la UE pe înțelesul tuturor”, în parteneriat cu Institutul pentru Politici și Reforme Europene (pentru studenți).

– „Europa pentru tineri – Europa pentru tine”, în parteneriat cu Programul „Tinerii Ambasadori Europeni” (pentru elevi).

Evenimente pentru comunitatea bibliotecară, 8 – 22 mai 2024

– Conferință publică online „Beneficiile aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană”, în parteneriat cu Institutul European de Studii Politice din Moldova. 8 mai 2024.

– Forumul Național al Formatorilor din cadrul Sistemului Național de Biblioteci cu genericul „Biblioteca – promotor al integrării europene în comunitate”, în colaborare cu Institutul European de Studii Politice din Moldova și Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, 17 mai 2024.

– Conferința online „Rolul Centrelor de Informare UE și a bibliotecilor în diseminarea informației despre parcursul european al Republicii Moldova” în parteneriat cu Europe Cafe, 22 mai 2024.

Expoziții organizate de ambasadele statelor membre ale Uniunii Europene

– „Franz Kafka la Praga”, organizată de Ambasada Austriei și Ambasada Republicii Cehe în Republica Moldova, 21 mai, ora 18:00.

– „Ingeborg Bachmann – Scriind împotriva războiului”, oferită de Ambasada Austriei în Republica Moldova, cu ocazia Zilei Naționale a Austriei, 25 mai, orele 10:00-16:00. 

Mândrie pentru țara noastră! O moldoveancă joacă într-o nouă producție internațională

Cătălina Cazacu este o tânără actriță din Republica Moldova care și-a făcut studiile în actorie la East 15 Acting School.

Tânăra moldoveancă a obținut un nou rol într-o nouă producție internațională.

„Sunt cu adevărat recunoscătoare realizând că acesta este al treilea proiect internațional al meu, o altă experiență în care joc în fața unei camere, învăț să fiu cineva „nou” într-un mod natural, neforțat și lucrez alături de oameni uimitori”, a menționat Cătălina Cazacu, pe Facebook.

De asemenea, în toamna anului trecut, Cătălina Cazacu a apărut într-un episod din serialul Casualty, produs de BBC One.

Actrița Cătălina Cazacu s-a filmat într-o nouă producție internațională

gallery images

Arderea anvelopelor în noaptea de Paști este interzisă. Cât constituie amenda?

Agenția de Mediu anunță cetățenii să evite aprinderea rugurilor în Noaptea de Înviere, în special în cazul arderii anvelopelor, pentru a proteja sănătatea oamenilor și mediul înconjurător.

Autoritățile menționează că, în procesul arderii anvelopelor, în atmosferă sunt emanate zeci de substanțe chimice periculoase, cancerigene, iar în funcție de caracteristica și direcția vântului, aceste substanțe pot fi dispersate la distanțe mai mari de 160 de kilometri.

În acest context, Agenția de Mediu anunță că arderea anvelopelor este interzisă. Conform legii, poluarea aerului atmosferic cu emisii de poluanți ce au cauzat prejudicii, dacă această acțiune nu constituie infracțiune, se sancționează cu o amendă de până la 1.800 de lei aplicată persoanei fizice și cu amendă de până la 15.000 de lei aplicată persoanei juridice cu sau fără privarea, în ambele cazuri, de dreptul de a desfășura o anumită activitate pe un termen de până la un an.

Totodată, autoritățile anunță că începând cu 23 martie 2023 a intrat în vigoare Regulamentul privind gestionarea anvelopelor uzate.

Conform Regulamentului, cetățenii care dețin anvelope uzate sunt obligați să nu le arunce la întâmplare sau să le ardă, ci să le returneze operatorilor economici autorizați pentru colectarea acestor tipuri de deșeuri, care au obligația de a le prelua gratuit de la cetățeni.

Lista agenților economici autorizați pentru colectarea și tratarea deșeurilor de anvelope:

  • SRL „Ecoelastic Lux” (autorizat pentru colectare și tratare) – (+373) 079581858, (+373) 060255552;
  • „Moldrec Group” SRL (autorizat pentru colectare) – (+373) 79708821;
  • „Ispan Lux” SRL (autorizat pentru colectare și tratare) – 029424018;
  • „Palin Construct” (autorizat pentru colectare și tratare) – (+373) 60892019;
  • SRL „Eco Recycling” (autorizat pentru colectare și tratare) – (+373) 79772055.

Au urcat pe munte pentru poze de vis, dar au dat peste o privelişte de coşmar. „A ieşit cu părul arzând, ca în filmele de groază”. Turiştii au sunat imediat la 112
Articolul anterior
NATO se va reuni în această lună pentru a evalua situația războiului din Ucraina
Articolul următor