Miracolul din Israel. Un bebeluș de 9 zile a supraviețuit în adăpostul plin de fum, după ce teroriștii au dat foc la casă

Un bebeluş de 9 zile din Israel a supraviețuit miraculos atacului teroriștilor Hamas asupra kibuțului Nirim. Părinții lui au mărturisit clipele dramatice prin care au trecut pe 7 octombrie.

Fotografia cu micuțul Kai la fereastra deschisă dintr-un adăpost din kibuțul Nirim a făcut înconjurul lumii, iar ziarul german BILD a tipărit-o pe prima pagină, conform protv.ro.

Reporterii BILD i-au întâlnit pe părinții bebelușului, Aimee și Uriel, ambii în vârstă de 30 de ani, împreună cu Kai la ilat, unde au stat de la atacul terorist al Hamas.

„Ziua de 7 octombrie a fost ca o a doua naștere pentru el. Mama mea îi spune acum Phoenix”, a spus mama copilului.

Ziua care le-a schimbat viața

Era ora 6:30 în dimineața zilei de 7 octombrie când tânăra familie a auzit sirenele.

„Am înțeles că este diferit decât de obicei, nu era doar o alarmă, ci multe. Și mai multe rachete decât oricând”, a mărturisit Aimee.

Împreună cu micul Kai, cu mama și cu soțul ei au coborât, în grabă, în adăpostul pe care fiecare casă din Israel îl are.

„Am închis ușa și am așteptat. În jurul orei 8.00, vecinii noștri scriau în grupul de WhatsApp că au auzit împușcături și țipete în limba arabă. A urmat cel mai rău coșmar al nostru”, a povestit Uriel, tatăl bebelușului.

Însă nu au mai apucat să facă nimic, pentru că teroriștii Hamas erau la ușă.

„Am auzit o bubuitură puternică când au intrat în casă. Au început să spargă totul, să împingă lucrurile și să strige în arabă”, a continuat Uriel.

Cei doi părinți închiseseră ușa adăpostului și mutaseră mânerul în poziție verticală pentru a încuia ușa, însă au fost nevoiți s-o blocheze cu patul, apoi cu mâinile.

„Au încercat să deschidă ușa și noi doar am ținut-o cu mâinile. Ulterior au renunțat să mai încerce să intre în adăpost și au început să dea foc casei. Au reușit doar să crape ușa câțiva centimetri”, a mai mărturisit Uriel.

Tactica teroriștilor Hamas

Tactica perfidă a teroriștilor, explicată de Uriel: au vrut să folosească focul pentru a scoate familia afară, pentru a-i împușca sau a-i răpi.

Aimee continuă: „Am făcut tot posibilul să nu intrăm în panică pentru că știam că panica nu ne va face să gândim limpede. Mama mea îl ținea pe Kai de cele mai multe ori. A trebuit să-i bage degetul în gură pentru a-l face să nu plângă. Apoi a urmat o bubuitură puternică în uşă și s-a trezit și a început să plângă”.

În timp ce teroriștii se ”distrau” afară, era o chestiune de supraviețuire pentru familie. Din ce în ce mai mult fum pătrundea prin uşă. Când nu se mai auzea nimic, deschideau puţin fereastra adăpostului pentru ca ea şi Kai să poată lua puţin aer.

„De fiecare dată când se făcea liniște, deschideam fereastra și respiram. Câte două respirații alternativ. Eu și soția mea am ținut copilul în sus și l-am așezat pe pervazul ferestrei. Kai trebuia să respire. Fie îl puneam pe pervaz și riscam ca un terorist să-l vadă, fie va muri în mâinile noastre din cauza inhalării de fum. Am ales prima variantă”, a explicat Urile.

Cei doi tineri părinți sunt în contact cu armata și cu pompierii prin WhatsApp. Dar sunt ore de luptă crâncenă pentru a elibera satul.

„L-am alăptat când am putut. Avea doar nouă zile când s-a întâmplat totul, iar când a plâns și am simțit că afară e puțină liniște, l-am alăptat și s-a calmat”, a mărturisit Aimee.

„Au fost câteva momente în care ne-am gândit că s-ar putea să nu supraviețuim. Ne-am uitat unul în ochii celuilalt și am spus amândoi: „Te iubesc”. Ne-am gândit mereu ce trebuie să facem pentru a supraviețui. Eu blochez ușa, tu păzești fereastra, soacra mea îl ține în brațe pe Kai. Respirăm pe rând…”, a povestit Uriel.

„Deodată cineva strigă „Terorist!””

Adăpostul este din beton gros, astfel încât focul nu a putut pătrunde, dar fumul era greu de respirat. Salvarea a venit abia după 6 ore.

„În jurul orei 14.00, am auzit și i-am văzut, în sfârșit, pe soldații noștri. S-au desfășurat chiar în fața casei noastre. Spaima nu trecuse. Deodată cineva strigă ”Terorist!”. Se trag focuri și ne spun să coborâm iar în adăpost. Lupta a fost în fața ferestrei noastre”, spune Uriel.

În timp ce familia este salvată, mulți prieteni și vecini sunt morți sau răpiți.

Aimee și Uriel spun: „Totul trebuie făcut acum pentru cei care sunt în mâinile Hamas”.

Ei înșiși cred că au supraviețuit datorită copilului lor mic.

„Îi voi spune lui Kai, la un moment dat, că a fost cel ne-a dat puterea să supraviețuim. El ne-a dat puterea de a lupta”, a spus Uriel.

Mesajul Maiei Sandu de Ziua Profesorului

Președintele Maia Sandu a venit cu mesaj adresat tuturor dascălilor cu ocazia Zilei Profesorului, marcată în data de 5 octombrie, informează unica.md.

”Dragi profesori, la mulți ani! Pe umerii voștri stă, la drept vorbind, viitorul Moldovei – viitorii medici, ingineri, economiști, artiști, brutari, viitorii profesori!

Ca dumneavoastră să puteți crește acest viitor, noi, statul, comunitatea și părinții, trebuie să fim alături de voi în prezent. Să vă oferim venituri pe merit, respectul cuvenit și toată colaborarea necesară pentru a ridica un copil.

doresc să intrați cu dragoste și răbdare în clasă. De dragostea pe care o simt elevii, de disciplina de lucru pe care le-o insuflați și valorile democratice pe care le transmiteți depinde ce fel de generație creștem.

Dragi educatori, învățători, profesori, bibliotecari, directori, psihopedagogi, logopezi, cadre didactice de sprijin, angajați din sistemul educațional din toată Moldova, plecăciunile noastre!”, a scris președintele într-o postare.

Numărul de profesori a scăzut cu 3.000 în ultimii trei ani

Numărul cadrelor didactice care activează în sistemul de învățământ a scăzut în ultimii trei ani cu mai bine de 3.000. În anul de studii 2023-2024, în Moldova activau 45.800 de profesori, dintre care 86% femei și 14% bărbați, asta pe când în 2018-2019 numărul pedagogilor depășea 49.000, scrie safenews.md.

Salariul mediu brut al unui profesor a fost, în anul trecut, de 12.094, ceea ce înseamnă circa 98% față de câștigul mediu pe economie, arată datele Biroului Național de Statistică.

Cei mai mulți pedagogi sunt în învățământul primar și secundar general – circa 57%, urmat de domeniul de educație timpurie – 27,4%, învățământul superior – 8% și cel profesional tehnic – 7,8%.

În instituțiile de învățământ primar și secundar general, cei mai mulți profesori, – 1.600,  predau limba și literatura română, 2.500 – limbile străine, 1.700 – predau matematica, 1.300 – istoria și 1.100– limba și literatura rusă.

Lemne transportate ilegal în microbuze

În zona de responsabilitate a Sectorului Poliției de Frontieră Leova au fost înregistrate trei cazuri de transport ilegal de lemne, în care cetățeni moldoveni transportau masă lemnoasă fără documente justificative. În total, în trei microbuze se aflau 11 m³ de lemn. Cazurile au avut loc în ultimele 48 de ore, pe direcția localității de frontieră Tochile-Răducani, raionul Leova, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În primul caz vizează doi locuitori ai satului Lozova, raionul Strășeni, cu vârste de 30 și 31 de ani. Aceștia au fost șoferii a două microbuze încărcate cu 6 m³ de masă lemnoasă din ștejar. Tinerii nu au putut prezenta niciun document de proveniență pentru lemnul transportat.

Într-un alt incident, pe traseul dintre localitățile Tomai și Cupcui, o echipă mixtă formată din polițiști de frontieră, reprezentanți ai Serviciului Vânătoresc și Piscicol, precum și cei din Inspectoratul de Protecția Mediului, a oprit un microbuz condus de un locuitor din Hâncești. În vehiculul acestuia erau găsiți 5 m³ de lemn tare despicat, tot fără acte de proveniență.

Conform legislației în vigoare, microbuzele încărcate cu lemne au fost indisponibilizate și transmise Inspectoratului Ecologic Leova și Inspectoratului de Protecția Mediului. Cercetările continuă.

Boris Johnson devine prezentator TV. La ce post va lucra fostul premier britanic
Articolul anterior
De ce nu este bine să folosești scobitori ca să cureți spațiile dintre dinți
Articolul următor