”Miracolul s-a produs!” În a 150-a zi de comă, a deschis ochii. Boris Gîlca, despre cei 17 ani în care nu a mai auzit vocea soției, țintită la pat

Soția lui a avut o ruptură de anevrismă, iar de atunci, sunt 17 ani în care nu a mai vorbit și nu s-a mai mișcat. „A fost 5 luni, exact 150 de zile, într-o comă profundă, medicii nu îi dădeau nicio șansă de revenire. În fiecare zi, 24 din 24 am fost lângă ea, toate aceste 5 luni de comă, îi simțeam respirația.

A fost o mare bucurie când la un moment dat, în a 147-a zi am simțit strângerea ei de mână. Medicii nu m-au crezut… Au urmat patru ani și jumătate în spital, jumătate de an la o clinică de reabilitare. Ea este cu noi deja de 17 ani în această tragedie. Suntem probabil cel mai fericit cuplu din Republica Moldova, din lume”. Este istoria impresionantă a șefului Direcției sănătate și asistență socială a mun. Chișinău, Boris Gîlca, doctor în științe medicale, pe care acesta a povestit-o, cu ochii înlăcrimați, la Neredactat, cu Rodica Ciorănică, scrie SHOK.md.

„Sunt un om fericit, în pofida unei situații speciale în familie, pe care deja de 17 ani o trăim împreună cu soția. Soția mea, Felicia Rotaru a fost persoană publică, inclusiv consilier prezidențial, a lucrat cu 2 președinți de țară. Cu regret, în anul 2007 a avut accident cerebral vascular, pot vorbi astăzi deja, după atâția ani, despre acest lucru. În fapt, a fost o ruptură de anevrismă, medicii cunosc că poate surveni moartea clinică imediat, în urma rupturii anevrismei cerebrale. Dumnezeu a fost bun cu noi, Felicia a rămas în viață, a fost 5 luni, exact 150 de zile, într-o comă profundă, 7 luni în terapie intensivă și cu regret, colegii mei, medicii, nimeni nu dădea o șansă de revenire. În fiecare zi, 24 din 24 am fost lângă ea, toate aceste 5 luni de comă, îi simțeam respirația. A fost o mare bucurie când la un moment dat, în 147-a zi am simțit strângerea ei de mână. Medicii nu m-au crezut, mi-au zis: „Am dori, Boris, să fie așa”. Miracolul a survenit în a 150-a zi, ea a deschis ochii. Vorbesc cu emoții aceste lucruri, deoarece le retrăiesc din nou. A fost cea mai fericită zi din viața mea, când eu i-am văzut ochii, când ea m-a văzut”, a povestit, cu voce tremurândă, Boris Gîlca.

Au urmat ani grei: „Patru ani jumătate în spital, jumătate de an la o clinică de reabilitare. Ea este cu noi deja de 17 ani în această tragedie. Suntem probabil cel mai fericit cuplu din Republica Moldova. Felicia rămâne, în pofida tuturor eforturilor, a tratamentelor pe care le-am administrat, nemișcată la pat, ea nu poate vorbi, e total dependentă de ajutorul din exterior, dar e absolut conștientă și are o memorie extraordinară, mult mai bună decât a mea. Avem o comunicare nonverbală cu ea, pentru așa ceva nu există studii și universități, asta se învață numai la un suflet pereche. Noi știm că comunicăm eficient și în acești 17 ani suntem cel mai fericit cuplu nu doar din RM. Felicia în situația în care este rămâne cu o viață foarte activă, o ducem în brațe sau în cărucior, o punem în mașină, călătorim, mergem prin orașe. Mergem în munți în România, unde i-a plăcut și îi place în continuare. Avem niște vacanțe speciale, este ceva extraordinar și suntem oameni fericiți”.

Acum 10 ani, la jubileul de 50 de ani al soției sale, Boris Gîlca a lansat o carte în cinstea ei: Felicia Rotaru. Caligrafia vieții, dincolo de cuvinte. „Îl simțeam pe Boris care era lângă mine 24 de ore. Nu știu când se odihnea. Boris mă mângâia, mă alimenta parental, mă îmbrca zilnic în haine noi, mă machia. Îmi punea bijuteriile preferate, mă stropea cu parfum, aducea flori în fiecare zi în salon, îmi citea, îmi punea căștile cu muzica preferată. Vorbea cu medicii, cu asistentele medicale, cu infirmierele, ca să am cel mai bun tratament și îngrijire. A aranjat post medical individual, în toată această perioadă. După 140 de zile de infern, i-am dat de știre lui Boris că revin. L-am strâns de mână, deși foarte slăbitî a fost acea mișcare, dar el a sesizat imediat și nu l-am mai văzut atât de fericit niciodată”, relatează un fragment din carte.

„Așa este. Și flori avea zilnic pe masă, în salonul de spital, chiar dacă era secția de reanimare, medicii au făcut o excepție, avea flori proaspete în fiecare zi”, a adăugat Boris Gîlca.

„Sunt situații în viață și fiecare om, fiecare familie la un moment dat are o situație specială, are o cruce pe care trebuie să o știm a duce cu multă demnitate, demnitate pentru sine, pentru cei din jur și în special multă demnitate și ajutor pentru persoana în dificultate. Acum spun aceste lucruri cumva foarte cărturar, ar zice cineva. Nu le puteam spune la început, e o perioadă de adaptare care a durat mult, chiar 17 ani. Acum suntem adaptați, Felicia este bine în situația care este, este prioritatea mea, o spun cu multă mândrie și sinceritate, are cea mai bună îngrijire pe care o poate avea în Moldova și oriunde în lume. Arată foarte bine, în fiecare zi e în haine curate, e îngrijită, are un pic de machiaj, are flori, povestim, rândem discutăm, privim știri, filme bune, ascultăm muzică bună”, a conchis șeful Direcției sănătate și asistență socială a mun. Chișinău.

Foto! Cum a arătat centrul Capitalei în Noaptea de Înviere

La slujba de Înviere din centrul municipiului Chișinău s-au adunat sute de oameni. Scuarul Mitropoliei Chișinăului si a întregii Moldove a devenit neîncăpător pentru enoriașii care au asistat la serviciul divin cu coșurile pline de bunătăți și purtând Focul Haric.

Cetățenii Republicii Moldova au trăit cu bucurie Învierea Domnului, s-au rugat pentru pace, sănătate și bunăstare. Iată, mai jos, care a fost atmosfera în centrul capitalei!

Foto: Primăria Municipiului Chișinău

Canada va acorda Republicii Moldova un sprijin financiar pentru dezvoltarea sectorului energetic și judiciar

Canada va acorda Republicii Moldova un sprijin financiar pentru dezvoltarea sectorului energetic și judiciar, dar și pentru sprijinirea societății civile. Un anunț în acest sens a fost făcut de ambasadorul Canadei în Moldova cu sediul la București, Gavin Buchan, în cadrul unui interviu. Potrivit acestuia, negocierile privind acordarea unui împrumut major acordat Executivului de la Chișinău sunt în proces.

„Introducem o serie de domenii în care vom sprijini Moldova. Avem un mic proiect de sprijin pentru societatea civilă, avem sprijin pentru sistemul judiciar, vom introduce un anumit sprijin în sectorul energetic și suntem în proces de negociere a unui împrumut major, pentru sprijin financiar acordat Guvernului. Moldova este o țară mică, dar este o țară care a făcut absolut tot ce trebuie să facă pentru a câștiga invitația de aderare la Uniunea Europeană, pe care a primit-o anul trecut”, a spus oficialul, transmite moldova1.md. 

Ambasadorul Canadei la Chișinău a spus că Republica Moldova face toate reformele corecte și este pe cale să devină o democrație europeană.

„Ei introduc tot felul de măsuri corecte și merită în mod absolut sprijinul nostru în fața eforturilor consistente ale Rusiei de a-i destabiliza. Deci, da, ca și în cazul Ucrainei, Canada și România sunt foarte aliniate în privința importanței susținerii Republicii Moldova. Și una dintre marile bucurii ale misiunii mele aici este că ajung să lucrez la lucruri concrete de genul acesta, în colaborare cu partenerii mei români, a relatat oficialul.

Referindu-se la combaterea fenomenului dezinformării din țara noastră, Buchan a precizat că autoritățile trebuie să se asigure că încurajează gândirea critică și să-i facă pe oameni să înțeleagă care sunt sursele de știri credibile și care nu.

„Trebuie să avem mesaje puternice și proactive, trebuie să preîntâmpinăm asta. Trebuie să faci ceea ce ei numesc pre-demontare, să ne asigurăm că oamenii au informațiile corecte în prealabil, astfel încât să știe când aud ceva care este dezinformare. Și într-adevăr, trebuie să încurajăm gândirea critică. Trebuie să-i facem pe oameni să înțeleagă ce este o sursă de știri credibilă și ce nu este o sursă de știri credibilă. Trebuie să-i facem pe oameni să aibă obiceiul să trateze toate postările de pe rețelele de socializare ca și cum ar fi 1 aprilie. Nu ar trebui să existe doar o zi pe an când ne uităm critic la fluxurile noastre de socializare. Ar trebui să fie 365”, a concluzionat Gavin Buchan.

Maia Sandu va efectua o vizită în Norvegia săptămâna viitoare

Președintele Maia Sandu va efectua o vizită de stat în Norvegia, în perioada 6-7 mai. Din delegația condusă de șeful statului va face parte și ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi. Aceasta este prima vizită de stat a unui președinte al Republicii Moldova în această țară.

Pe 17 aprilie, Republica Moldova a fost vizitată de ministrul norvegian de Externe, Espen Barth Eide. Într-un interviu pentru Moldova 1, diplomatul a declarat că Norvegia își va deschide în scurt timp o misiune diplomatică în Republica Moldova, transmite moldova1.md.

De menționat că Norvegia este una dintre cele șase țări, unde moldovenii ar putea vota prin corespondență în cadrul alegerilor prezidențiale și referendumului constituțional din 20 octombrie.

Rata de promovare a examenului național de bacalaureat, în creștere
Articolul anterior
Scriitoarea ucranineană Victoria Amelina și-a pierdut viața în bombardamentul rusesc asupra Kramatorsk
Articolul următor