Mircea Cărtărescu a câștigat prestigiosul premiu Dublin Literary Award, pentru romanul „Solenoid”

Mircea Cărtărescu a devenit joi, 23 mai, primul autor român câștigător al premiului acordat de orașul Dublin pentru literatură, anul acesta în valoare de 100 000 de euro. Premiul este oferit de consiliul general al orașului și se împarte astfel: 75 000 de euro merg către autor și 25 000 către traducător.

„Având pasaje de o mare frumusețe, Solenoid este opera unui mare scriitor european, care, totuși, este prea puțin cunoscut cititorilor în limba engleză”, se arată în comunicatul juriului, citat de culturaladuba.ro.

Juriul mai precizează că traducerea realizată de Sean Cotter păstrează precizia lirică a originalului și deschide opera lui Cărtărescu către un nou univers de cititori.

Anunțul a fost făcut în cadrul Festivalului Internațional de Literatură Dublin.

„Am primit astăzi The Dublin Literary Award pentru romanul Solenoid. Sunt recunoscător tuturor celor care-au contribuit la această decizie. Mă bucur enorm și pentru Sean Cotter, traducătorul în engleză al Solenoidului, cu care-am împărțit premiul dublinez. Le mulțumesc mult editorilor mei Herbert Ohrlinger (Paul Zsolnay Verlag), Will Evans (Deep Vellum) și Pilar Adon și Enrique Redel (Impedimenta), care de ani de zile sunt alături de mine”, a scris Mircea Cărtărescu pe Facebook.

Cărțile lui Mircea Cărtărescu au fost traduse până acum în 23 de limbi și se bucură de un succes special printre vorbitorii de spaniolă și franceză.

El a mai câștigat în ultimii ani celebrul Premiu Thomas Mann în Germania și Premiul de Stat al Austriei pentru Literatură Europeană.

Theo Rose și Anghel Damian se căsătoresc

Theo Rose și Anghel Damian se căsătoresc! Regizorul a oferit detalii despre marele eveniment din viața lor.

Cei doi vor avea o nuntă intimă, doar cu apropiați, urmând ca, atunci când timpul le va permite, să facă o petrecere mai mare, scrie presa română.

Regizorul a dezvăluit că evenimentul va fi unul restrâns și încă nu s-au gândit la dată, însă va avea loc vara asta.

„Vedem nunta ca pe un eveniment intim, ca pe un legământ în doi. Nunta cu mulți invitați ar fi ceva ulterior acestui legământ. Nu am stabilit încă date, tematici și altele de genu. Vrem ca acest legământ să fie doar al nostru la început și, când vom avea timp să respirăm, cu siguranță vom găsi o formulă de petrecere mai mare”, a dezvăluit Anghel.

Cât despre nași, Theo Rose și Anghel Damian încă oscilează, având de optat între trei cupluri. Cei doi artiști își doresc să aibă lângă ei o pereche care să le ofere un model de urmat.


O nouă sărbătoare în Republica Moldova

În R.Moldova ar urma să apară o nouă sărbătoare. Este vorba despre „Ziua Națională a Albinei”, care ar urma să fie sărbătorită anual pe 20 mai. Un proiect de hotărâre în acest sens a fost înregistrat în Parlament de deputatul PAS, Gheroghe Ichim, scrie deschide.md.

Potrivit autorului proiectului, în Republica Moldova cultura creșterii albinelor, inclusiv producerea și procesarea mierii de albine și produselor apicole, constituie una din activitățile economice cu rezonanță străveche de-a lungul anilor.

Propunerea de instituire a sărbătorii menționate, vine inclusiv ca urmare a solicitărilor insistente, parvenite din partea apicultorilor din cadrul Asociației Naționale a Apicultorilor din Republica Moldova, cu scopul de mediatizare sistematică a activității apicole către societatea civilă și promovare constantă a consumului de miere și produse apicole de către populația țării și industria alimentară”, menționează deputatul.

Parlamentarul susține că promovarea sporirii consumului de miere de albine și a produselor apicole va contribui în timp la fortificarea sănătății populației țării, creșterea pieței de desfacere a mierii de albine și produselor apicole, inclusiv și prin apariția noilor oportunități de colaborare internațională între agenții economici din Republica Moldova și alte țări, care va servi drept platformă și imbold pentru implementarea celor mai avansate tehnologii şi bune practici de creștere a albinelor, producere a mierii și produselor apicole autohtone, și care nu în ultimul rând, va aduce surse financiare suplimentare în bugetul de stat și plus valoare la dezvoltarea social-economică a statului.

ATENȚIE! Imagini cu putrnic impact emoțional! O femeie a murit după ce a căzut în gol de la etajul 10 al unui bloc din sectorul Botanica al Capitalei

O femeie a murit, după ce a căzut în gol de la etajul 10 al unui bloc. Cazul a avut loc pe str. Cuza Vodă din sectorul Botanica al capitalei, scrie deschide.md.

Potrivit ofițerului de presă al Direcției de Poliție a mun.Chișinău, Svetlana Scripnic, oamenii legii au fost alertați în jurul orei 13:55. Oamenii legii întreprind toate măsurile pentru a stabili circumstanțele și motivul pentru care femeia a recurs la acest gest.

Psiholog, despre cuplurile care divorțează, deși sunt compatibile: „Pe scurt, divorțează din cauza celorlalți”
Articolul anterior
O tânără sportivă din Moldova a cucerit medalia de bronz la Campionatul European de lupte feminine
Articolul următor