Mircea Guțu susținut și încurajat de colegi în cel mai greu moment din viață (FOTO)

A trecut obosit prin culise, mergând cu greu, dar și cu satisfacția de a fi din nou într-o sală de spectacole. Căuta cu ochii colegii și prietenii, care i-au trecut prin viața și cariera sa mai bine de 20 de ani. A strâns mâna fiecărui artist și a mulțumit cu un zâmbet și o îmbrățișare celor care i-au fost alături în scenă și în viață. 

separator
7G9C2155

Aseară, Filarmonica Națională a adunat oameni  cu suflet mare, oameni dornici de muzică bună și persoane deosebite. Publicul de diferite vârste a umplut sala, iar afară au mai rămas oameni care nu au mai prins bilete. În culise peste 30 de artiști speciali, pe care mai rar îi vezi evoluând în același spectacol, dar și jurnaliști, care au surprins mai multe lacrimi și speranțe, decât interviuri. Așa s-a desfășurat concertul de caritate cu genericul ”Viața merge înainte”, dedicat interpretului și compozitorului Mircea Guțu.

7G9C2049 7G9C2059

Pe parcursul celor câteva ore, publicul s-a delectat cu melodii din repertoriul compozitorului în interpretarea colegilor săi, dar și cu piese din repertoriul celor care au urcat în scenă.

7G9C2079 7G9C2094 7G9C2101

”Dacă în anii 70 -80 noi artiștii nu puteam să ne ajutăm, pentru că toți o duceam destul de greu, acum situația este un pic altfel. Dumnezeu ne-a ajutat pe majoritatea artiștilor să ne punem bine pe picioare și din puținul care avem să putem ajuta și pe alții. Bravo lui Alexandru că a organizat acest concert și sper să fie un reper bun pentru a ajuta și alți artiști care au ajuns într-un moment dificil din viața lor”, ne-a spus Nicolae Botgros.

7G9C2104 7G9C2140 7G9C2145

”Atât timp cât ajutăm foarte multe persoane străine pentru noi, era imposibil să nu fim alături de colegul și prietenul nostru. Vreau să cred că toate cuvintele și gândurile noastre să se materializeze și Mircea să se facă bine cât mai curând”, ne-a spus abia reținându-și lacrimile Nelly Ciobanu.

7G9C2116 7G9C2127 7G9C2155 7G9C2166 7G9C2171
7G9C2179 7G9C2187 7G9C2190 7G9C2191 7G9C2196
7G9C2201

”Mulțumim tuturor care au cumpărat bilete, au făcut donații în boxa improvizată, precum și interpreților care gratuit au participat în acest concert. Împreună redăm speranța de viața și încredere în ziua de mâine. Ținem să specificăm că mulți interpreți și compozitori au donat sume de bani. Aceste sume, împreună cu banii din vanzarea biletelor, donațiile de la prietenii de familie și banii din boxa amplasată aseară în holul Filarmonicii Naționale au ajuns la cantautorului Mircea Gutu. Suma oficială care s-a strâns este de 96.000 lei. Acești bani au fost deja transmiși interpretului pentru a putea continua tratamentul. Multumim din tot sufletul tuturor!!!”, a comunicat Doina Cernavca, preşedinta fundaţiei „Ajută un om“

Text: Natalia Bodiu

Vânt puternic în toată țara! Poliția vine cu recomandări

Vânt puternic anunțat în toată țara. Meteorologii au emis un COD GALBEN, iar Poliția vine cu recomandări, informează unica.md.

Astfel, în intervalul de timp: 13.12.2024, între orele 00:00 – 14:00, pe arii extinse se prevăd intensificări ale vântului nord-vestic în rafale de până la 15-18 m/s

În contextul Poliția Națională vă îndeamnă să parcați mașinile în locuri sigure – evitați să le lăsați sub copaci, stâlpi sau structuri instabile care ar putea fi doborâte de vânt.

Limitați ieșirile cu copiii și petrecerea timpului în aer liber, mai ales în parcuri sau zone expuse riscurilor.

Îndepărtați obiectele aflate pe balcoane sau în curți (mobilier, ghivece, decorațiuni, etc), pentru a preveni riscul ca acestea să rănească pe cineva.

Fiți prudenți la volan! Atenție sporită la posibile obstacole pe carosabil, în contextul în care ar putea să cadă crengi, panouri sau alte elemente. Reduceți viteza și păstrați o distanță suficientă față de mașinile din față.

În caz de urgență, sunați imediat la 112.

După câteva zile cu precipitații, vremea se va ameliora, însă rămâne predominant înnorată. În orele nocturne și a dimineții pe arii restrânse în nordul și centru continuă pericolul de formare a poleiului și ghețușului pe drumuri. Vântul va sufla din nord-vest slab la moderat, pe arii extinse cu unele intensificări.

Regimul termic:

– temperatura minimă noaptea se va situa între -1..-6°C;

– ziua maximele se vor situa între -2..+3°C.

10 exportatori de fructe obțin granturi de 10.000 de dolari pentru dezvoltare

Specialiștii de marketing din cadrul a 10 companii din sectorul horticol din Moldova au finalizat cu succes a doua ediție a programului de mentorat la export, destinat exclusiv exportatorilor de fructe, scrie agrobiznes.md.

Evenimentul de încheiere a programului a fost marcat de prezentarea planurilor de marketing, promovare și export, elaborate cu suportul unor experți internaționali din Olanda.

Programul, desfășurat pe parcursul a 8 luni, a inclus sesiuni intensive de instruire tematică, precum și asistență personalizată, organizate de Asociația Moldova Fruct cu sprijinul Proiectului USAID Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova și Fondul American pentru Întreprinderi Ucraina-Moldova (UMAEF).

Scopul principal al acestui program a fost pregătirea exportatorilor pentru a accesa piețe internaționale și pentru a deveni competitivi pe piețele europene.

Un sprijin important pentru dezvoltarea exportatorilor

Avalanșă de nemulțumiri din cauza facturilor! Autoritățile spun, însă, că cetățenii achită mai puțin pentru energie decât anul trecut

Avalanșa de reacții de pe rețelele de socializare arată clar că nemulțumirile legate de compensațiile pentru energie din această iarnă au depășit simpla matematică a tarifelor. Mulți cetățeni, mai ales cei cu venituri mici sau cu persoane vulnerabile în familie, consideră că sprijinul financiar este insuficient. Cu toate acestea, autoritățile spun că lucrurile trebuie privite altfel: „Am spus de mai multe ori că cetățenii care beneficiază de compensații nu vor achita mai mult în acest an comparativ cu anul trecut. Asta și realizăm în prezent,” a declarat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, scrie moldova1.md.

Conform autorităților, tariful pentru gaze naturale a scăzut considerabil, de la 18,07 lei/m³ în noiembrie 2023 la 13,12 lei/m³ în noiembrie 2024. Asta înseamnă că o factură fără compensații este acum de 1.968 lei pentru un consum de 150 m³, comparativ cu 2.710 lei anul trecut. Chiar dacă suma compensată a scăzut de la 856 lei la 300 lei, factura finală este mai mică în 2024: 1.668 lei, cu 186 de lei mai puțin decât în 2023.

Un exemplu concret arată că o gospodărie care se încălzește utilizând energie termică nu va plăti mai mult în acest sezon rece, comparativ cu anul precedent, chiar dacă valoarea compensațiilor acordate a scăzut. Tariful din luna noiembrie 2024, de 1.824 lei/Gcal, este considerabil mai mic decât cel din 2023, care era de 3.267 lei/Gcal.

Astfel, pentru un consum mediu de 0,86 Gcal, factura fără compensații s-ar ridica la 1.568 lei în acest an, comparativ cu 2.835 lei în 2023. După aplicarea compensațiilor, factura finală scade la 1.188 lei în 2024, ceea ce înseamnă cu 90 lei mai puțin decât în sezonul anterior.

Guvernul mai asigură cetățenii că va amortiza orice creștere de tarife la energie, astfel încât gospodăriile să nu achite post compensație mai mult decât au achitat în sezonul rece precedent.

„Guvernul este alături de cetățeni și în acest an, și vom trece și această iarnă cu bine. Vă mulțumesc încă o dată pentru răbdare și înțelegere! Depunem toate eforturile pentru a recepționa și soluționa toate solicitările voastre în timp util”, a menționat Alexei Buzu, Ministrul Muncii și Protecției Sociale.

8 martie: mai multe bucurii, mai multe flori de la Land Rover!
Articolul anterior
Crezi că eşti prea slabă?!
Articolul următor