Mitropolitul Petru al Basarabiei, mesaj de felicitare pentru adoptarea sintagmei ,,limba română”

Mitropolitul Petru al Basarabiei a adresat un mesaj de felicitare și susținere președintelui Parlamentului, deputatului PAS Igor Grosu, dar și deputaților care au votat în prima lectură substituirea sintagmei „limba moldovenească” cu sintagma „limba română” în textul legilor Republicii Moldova și în Constituție.

ÎPS Părinte Petru Mitropolitul Basarabiei celebrează 30 de ani de la  Hirotonia întru Arhiereu. Mesajul de felicitare din partea corpului  administrativ - Mitropolia Basarabiei

Conducerea Mitropoliei Basarabiei, în persoana Mitropolitului Petru, a apreciat inițiativa.

„Este un act de cutezanță și un pas remarcabil în direcția restabilirii adevărului istoric al limbii și al identității noastre etnice. Atitudinea dumneavoastră devine cea mai vrednică metodă de a le onora efortul înaintașilor noștri, care au apărat apartenența etnică și lingvistică cu preț de sânge. (…) Această acțiune este necesară pentru a elimina confuzia și a restabili un adevăr care aduce claritate și coerență în textul legislativ, prin recunoașterea faptului că limba română este limba oficială a Republicii Moldova, cea mai importantă componentă a patrimoniului cultural al națiunii noastre”, scrie în comunicatul emis.

Totodată, mitropolitul a îndemnat deputații să adopte schimbarea în lectură finală.

„Închei prin a vă exprima nădejdea că această inițiativă va avea un efect pozitiv asupra întregii societăți și va consolida solidaritatea și unitatea între toți cetățenii Republicii Moldova, bucurându-ne pe deplin că ne-am învrednicit a fi generația care poate citi, asculta, vorbi şi simți limba română într-o libertate absolută”.

Lebădă salvată după ce a suferit fractură la aripă și nu putea ieși la mal

La data de 21 noiembrie 2024, angajații IGSU au fost solicitați să intervină într-o misiune mai puțin obișnuită, pentru a veni în ajutorul unei lebede rănite în satul Chițcanii Vechi, raionul Telenești, informează unica.md cu referire la un comunicat al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

Apelul la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 15:27, iar potrivit informațiilor, pasărea nu putea ieși singură la mal din apele râului Răut.

În ajutorul acesteia au intervenit salvatorii Inspectoratului, care, ajunși la fața locului, au constatat că lebăda a suferit o fractură la aripă și nu putea ieși la mal din cauza traumei. Angajații IGSU au reușit să recupereze lebăda din apă și noroi, în maximă siguranță. Ulterior, aceasta a fost predată angajaților Inspectoratului pentru Protecția Mediului în vederea oferirii îngrijirilor necesare și a tratamentului corespunzător pentru recuperarea completă.

Potrivit IGSU, de la începutul anului 2024, angajații IGSU au reușit să salveze din diverse situații de risc 492 de animale.

Un avion Tarom care ar fi trebuit să aterizeze la Timişoara a ajuns la Cluj-Napoca. Ce a spus pilotul

Avonul Tarom care ar fi trebuit să aterizeze la Timişoara vineri, la ora 8.40, a fost direcţionat la Cluj-Napoca, comandantul luând această decizie din cauza vântului puternic de pe Aeroportul Timişoara.

Potrivit reprezentanţilor Aeroportului Timişoara, aeronava, care venea de la Bucureşti, a stat minute bune în zona de aşteptare, pentru a ateriza la Timişoara, însă din cauza vântului putrenic pilotul a decis să plece spre Cluj-Napoca, pentru a ateriza în siguranţă, scrie news.ro.

De asemenea, zborul de întoarcere spre Bucureşti a fost afectat.

Reprezentanţii companiei Tarom vom decide dacă pasagerii vor fi transportaţi la Timişoara pe cale aeriană sau terestră.

Alte zboruri nu au fost afectate pe Aeroportul Timişoara.

Judeţul Timiş se află sub avertizare cod portocaliu de vânt.

Din cauza poleiului, mai multe camioane staționează pe carosabil, în raionul Râșcani

Traseul R7, satul Șaptebani raionul Rîșcani: Din cauza poleiului format, mai multe camioane staționează pe partea carosabilă, anunță Poliția.

Polițiștii sunt la fața locului și acordă ajutor șoferilor.

Ucraineni supuşi la presiuni pentru a-şi înregistra copiii ca fiind cetăţeni ruşi, în timpul ocupaţiei din Herson
Articolul anterior
Video. O sală întreagă a început să râdă după ce Lavrov a spus că Ucraina a început războiul
Articolul următor