Moartea care a șocat Austria. Mii de oameni au comemorat-o în stradă pe doctorița care s-a sinucis, după ce a fost amenințată 9 luni de antivacciniști

Vestea sinuciderii medicului Lisa-Maria Kellermayr, la capătul a multe luni în care a fost amenințată, inclusiv cu moartea, de cei care se opuneau vaccinării anti-Covid, a provocat demonstrații cu mii de participanți în Austria și solicitări pentru îmbunătățirea legislației împotriva hărțuirii, relatează EuroNews și The Guardian.

Mii de persoane s-au adunat marți seară în fața Catedralei Sfântul Ștefan din Viena, cu candele și lumânări în mâini, pentru a o comemora pe doctorița care a fost în prima linie a luptei împotriva Covid-19. În fruntea manifestanților a fost președintele austriac Alexander Van der Bellen. Numeroși participanți au venit îmbrăcați în roz, culoarea preferată a medicului. Comemorările de luni au fost susținute de guvernul austriac, inclusiv de ministrul sănătății, Johannes Rauch, care s-a declarat „profund șocat” de moartea lui Kellermayr. „Ura împotriva oamenilor este de neiertat. Această ură trebuie să înceteze în cele din urmă.”

Johannes Steinhart, președintele Asociației Medicale din Austria, i-a îndemnat pe medici să se alăture manifestațiilor „pentru a transmite un mesaj puternic pentru solidaritate și împotriva violenței și urii”. Au participat sute de medici și personal medical, precum și oameni de știință implicați în combaterea pandemiei. Cine a fost Kellermayr Lisa-Maria Kellermayr s-a autodescris drept „un medic pasionat din mediul rural”. Prietenii și familia spuneau că era foarte pasionată de meseria sa, empatică cu pacienții și care trăia pentru locul de muncă ales. La începutul pandemiei, doctorița s-a oferit voluntară pentru a vizita la domiciliu pacienți infectați cu coronavirus, spunându-le prietenilor și familiei că, fiind o persoană care trăiește singură fără nimeni care să depindă de ea, „trebuie să fie în prima linie”.

A fost una din primele persoane care au sesizat că persoanele care folosesc inhalatoare, de tipul celor utilizate de pacienții cu astm, reușesc mai bine să treacă peste simptomele de Covid. Ea era un susținător entuziast al vaccinurilor și-și împărtășea ideile și gândurile pe Twitter. În plus, era des intervievată, fiind lăudată pentru abilitatea de a comunica foarte clar. Această prezență în spațiul public avea să îi atragă ura celor care se opuneau vaccinărilor și adepților teoriilor conspirațiilor. Valul de amenințări a început după ce, în noiembrie 2021, doctorița și-a manifestat nemulțumire față de protestatarii anti-vaccinare și susținătorii mișcării „Querdenker” (care susțineau teorii ale conspirației) care au înconjurat o clinică la care lucraseră și au blocat o intrare principală folosită de ambulanțe.

Valuri de ură și hărțuire Kellermayr a cerut poliției să-i ofere protecție, dar ea a susținut că nu au luat situația ei în serios și a angajat un agent de securitate care să stea în afara cabinetului ei și să verifice pacienții înainte de a intra.

Agentul a declarat în februarie, pentru presa austriacă și germană, că a fost nevoit să blocheze și să scoată din cabinet în nenumărate rânduri persoane care se prezentau înarmați cu bricege.

Kellermayr a declarat în iunie că a cheltuit 100.000 de euro pentru costurile de securitate și ar fi fost mai ieftin să renunțe la meserie și să plece din țară. Ceea ce avea să se întâmple la sfârșitul lunii iunie, când Kellermayr a anunțat pe rețelele de socializare și pe site-ul ei că își închide cabinetul, invocând preocupări de securitate după șapte luni de amenințări.

În ultimul ei interviu, pentru cotidianul austriac Der Standard, Kellermayr a spus că se simte abandonată de statul austriac. „Ceea ce mi s-a întâmplat se poate întâmpla oricărui cetățean care nu este bine cunoscut sau nu este bine conectat”, a spus ea. Între timp, poliția din Germania i-a spus lui Kellermayr că nu au putut acționa împotriva unui bărbat care îi trimitea amenințări, deoarece mesajele lui au fost trimise de pe darknet, la care nu aveau acces.

Dar reporterii de la Der Standard au spus că au avut puține dificultăți în a-l găsi pe suspect în zona Berlinului, identificându-l ca fiind o figură din zona neo-nazistă. Jurnaliştii au reuşit să urmărească şi un bărbat din Bavaria Superioară care ameninţase că o va pune pe Kellermayr în faţa unei „tribune a poporului”, acuzând-o de trădare.

Lisa-Maria Kellermayr a fost găsită moartă vineri în cabinetul ei din stațiunea Seewalchen am Attersee de lângă Salzburg. Procurorii au spus presei că au găsit trei bilete în care explica de ce s-a sinucis și că nu plănuiau să efectueze o autopsie. Anchetatorii au exclus posibilitatea unei mâini criminale, dar nu au comentat conținutul scrisorilor despre care procurorii au confirmat anterior că au fost găsite.

sursa: www.libertatea.ro

Târg de cariere, la Chișinău. Mii de locuri de muncă puse la dispoziție

ANOFM organizează joi, 19 septembrie 2024, Târgul Locurilor de Muncă, între orele 10:00-14:00, la Palatul Republicii (mun. Chișinău, str. Maria Cebotari,16), scrie tvrmoldova.md.

La Târg  sunt invitate persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, inclusiv refugiații din Ucraina, unde 60 angajatori vor oferi peste  3000 locuri de muncă libere. Cu studii sau fără, cu experiență sau fără, fiecare va găsi oferta potrivită, precizează un comunicat al ANOFM.

În cadrul evenimentului  angajatorii, care activează în diferite ramuri ale economiei: servicii, comerț, transport și depozitare, industria prelucrătoare, sănătate și asistență socială, administrare publică și asigurări sociale obligatorii, construcții  vor prezenta ofertele de muncă libere.

Persoanele aflate în căutarea  unui  loc de muncă vor negocia direct cu angajatorii privind locurile de muncă libere și condițiile de ocupare a lor, vor prezenta angajatorilor CV-ul şi vor stabili interviuri de angajare.

Direcția generală ocuparea forței de muncă municipiul Chişinău va pune la dispoziție celor prezenți la Târg, informația a peste 6000 oferte de muncă libere înregistrate în baza de date și va acorda servicii de intermediere.

Nouă din zece părinți din Republica Moldova își vaccinează copiii la timp

Nouă din zece părinți și îngrijitori din Republica Moldova își vaccinează copiii la timp: rezultatele studiului privind factorii comportamentali și barierele care influențează vaccinarea copiilor, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Peste 88% dintre părinți și îngrijitori au vaccinat copiii la timp conform calendarului de imunizare, 7,6% au refuzat unul sau mai multe vaccinuri obligatorii, în timp ce 2,2% nu și-au vaccinat copilul cu niciun vaccin. Sunt rezultatele Studiului privind factorii comportamentali și barierele care influențează cererea de vaccinare a copiilor în Republica Moldova, realizat de Ministerul Sănătății, Agenția Națională de Sănătate Publică și UNICEF. Lideri de opinie, experți în domeniul sănătății și membri ai comunității s-au adunat marți, 17 septembrie, în cadrul unui eveniment public pentru a analiza și discuta provocările și soluțiile legate de vaccinare.

Conform datelor, majoritatea părinților (74,4%) au o atitudine pozitivă față de vaccinare și cred în eficiența vaccinurilor (81,1%), iar 86% dintre aceștia urmează recomandările medicului.

Mai mult de două treimi dintre părinți consideră că au primit informațiile necesare despre vaccinare, însă 24,6% cred că lipsa informațiilor a fost un obstacol în luarea deciziilor. Totodată, părinții și îngrijitorii au mai multă încredere în recomandările pediatrilor și medicilor de familie și cele oferite direct de Ministerul Sănătății.

De mai puțină încredere se bucură liderii religioși (8,3%), rețelele sociale (14,9%) și mass-media (8,3%), atunci când vine vorba de vaccinare.

Cea mai mare influență asupra părinților în decizia de a-și vaccina copiii o au membrii familiei (52,1%), medicii (62,1%) și membrii comunității (30,9%). Responsabilitatea percepută de părinți cu privire la vaccinarea copiilor este una ridicată, 71,2% consideră că nevaccinarea poate dăuna sănătății copilului.

Cu referire la lucrătorii medicali, 80,5% menționează că vaccinează conform calendarului de vaccinare, iar 78,7% reușesc întodeauna să convingă părinții să-și vaccineze copiii. Totuși, 17,3% dintre lucrătorii medicali recomandă părinților să administreze vaccinul mai târziu decât vârsta recomandată. De asemenea, atunci când vine vorba de vaccinare, lucrătorii medicali au manifestat un grad înalt de încredere în informațiile oferite de autoritățile în sănătate și în programele de educație medicală continuă.

Concluziile studiului demonstrează că îngrijorările privind siguranța și eficiența vaccinurilor au fost printre cei mai influenți factori determinanți psihologici ai comportamentului de vaccinare în rândul părinților și îngrijitorilor, iar părinții ezitanți au fost mai predispuși să aibă convingeri și viziuni alternative asupra sănătății copilului. Influența socială a membrilor familiei determină în mod semnificativ acceptarea vaccinării de către părinți/îngrijitori și că membrii familiei au fost printre cele mai de încredere și utilizate surse de informații.

„Astăzi, datorită Programului Național de Imunizare, a fost posibil să prevenim mai mult de 300 de decese printre copii. Cu toate acestea, chiar dacă  înregistrăm rezultate frumoase, pandemia COVID-19 a contribuit la scăderea ratei de imunizare de la 92% la 87%  în Republica Moldova. Deci avem încă de lucrat la acest capitol, avem reușite mari la unele vaccinuri, la altele mai puțin. În contextul Programului Național de Imunizare, ne-am propus un șir de activități care sunt necesare pentru a atinge acel obiectiv de peste 95%”, a menționat secretarul de stat al Ministerului Sănătății Angela Paraschiv.

În cadrul unui panel de discuții, moderat de directorul Agenției Naționale de Sănătate Publică, Nicolae Jelamschi, jurnaliști, medici și membri ai societății civile au abordat soluțiile pentru schimbarea comportamentelor legate de vaccinare, venind cu recomandări și propuneri inclusiv pentru eliminarea barierelor și combaterea stereotipurilor în acest domeniu. Toate soluțiile discutate se vor regăsi într-un Plan de intervenții de lungă durată de schimbare socială și comportamentală în imunizare, integrat în Programul Național de Imunizare 2023-2027.

Menționăm că Studiul este unul transversal, realizat prin intermediul rețelei de cercetare colaborativă a echipei Euro Health Group, al Biroului de Țară al UNICEF în Moldova și al echipei CIVIS, sub supravegherea Biroului Regional UNICEF pentru Europa și Asia Centrală și a Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.

Sondajul a inclus 1053 de părinții/îngrijitorii adulți ai copiilor cu vârsta sub 5 ani care locuiesc în Moldova și 1023 de lucrători medicali, fiind realizat în perioada 28 octombrie 2023 – 24 februarie 2024.

Grădina Zoologică din Chișinău își reia programul obișnuit pentru vizitatori

Grădina Zoologică din Chișinău anunță revenirea la programul său normal de funcționare începînd din această săptămînă, conform declarației administratorului Roman Crețu, anunță Noi.md.

Astfel, luni va fi zi sanitară, iar vizitatorii nu vor avea acces în această zi pe teritoriu.

„Totodată, odată cu scurtarea zilei, vom reduce treptat timpul de vizitare a Grădinii Zoologice. Dacă ziua se va scurta mai rapid decît ne așteptăm, programul de vizitare va fi ajustat în consecință,” a precizat Roman Crețu. Începînd cu data de 1 noiembrie, programul de vizitare a Grădinii Zoologice va fi limitat pînă la ora 17:00. Reprezentanții Grădinii Zoologice își așteaptă vizitatorii să se bucure de timpul petrecut în acest loc.

Angelina Jolie nu uită să fie o mamă cool. Actrița, surprinsă în timp ce dansa împreună cu fiica ei, în vârstă de 17 ani
Articolul anterior
Sardinia oferă 15.000 de euro celor care își cumpără o casă pe insulă. Care sunt condițiile
Articolul următor