Modelul Nina Crețu ar fi într-o relație cu politicianul Renato Usatîi și a ținut totul în secret până în ultima clipă. Cei doi au petrecut Revelionul împreună, în Spania, iar la petrecere a participat și sora lui Renato Usatîi împreună cu soțul acesteia. Dacă ar fi să judecăm după imaginile postate, se pare că lucrurile au evoluat deja la un alt nivel, unul mai serios, având în vedere că politicianul i-a făcut cunoștință familiei sale cu aleasa sa.
La câteva ore după miezul nopții, Nina Crețu a intrat într-un live cu urmăritorii săi, dezvăluind profund emoționată că în acest an nu își petrece Revelionul lângă familia sa și a dat de înțeles că se află alături de ,,cineva”.
În mesajul său, Nina a vorbit mult despre dragoste, despre iubire, dorind parcă să sugereze că se simte foarte iubită și că ,,are toată atenția și dragostea”. În Instastory, aceasta a recunoscut că are multe emoții, a început să lăcrimeze, iar apoi a publicat imagini în care apare alături de Renato Usatîi și sora acestuia.
,,Anul acesta, nu sunt împreună cu familia, așa a vrut Dumnezeu să fie. Sunt împreună cu altcineva… Vreau foarte mult să vă urez un An nou fericit, să fiți iubiți. Să oferiți iubire pură, adevărată și multă. Să vă fie sufletul plin de sinceritate, puritate, iubire și dragoste. Și multiplicați dragostea care persistă la voi în inimă și doriți-vă cuvinte frumoase nu numai de sărbători, ci și în fiecare zi. Vreau să-i multumesc lui Dumnezeu pentru ceea ce sunt, reprezint și pentru ceea ce am. În special, mulțumesc familiei mele, mulțumesc persoanelor dragi care m-au făcut să mă simt iubită, apreciată”, a spus modelul și i-au venit lacrimi în ochi.
50% dintre femeile trecute prin procesul nașterii s-au confruntat cu violență obstetrică. Mai multe activiste îndeamnă victimele să raporteze abuzurile (VIDEO)
Jumătate dintre femeile trecute prin procesul nașterii au fost supuse violenței obstetrice, manifestată fie verbal, fie fizic. Mai multe voci, cunoscute pentru promovarea egalității de gen și a nașterii fără violență, au lansat un apel public prin care condamnă fenomenul.
Apelul a fost lansat de Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare prin vocile următoarelor femei:
Stela Moldovanu – fondatoarea comunității „Măiestria” Nata Levițchi – CEO „Mămica Alăptează” Diana Guja – editorialistă AGORA Ana Smolnițchi – creatoare de conținut, organizatoarea Marșului Nașterii Alina Andronache – specialistă în Advocacy, lobby civic și comunicare.
Iată mesajul acestora:
Nașterea este, probabil, unul dintre cele mai importante momente din viața multor femei. Totuși, pentru multe dintre noi, această experiență este umbrită de violența obstetrică și ginecologică, prezentă în unele instituții medicale.
Jumătate dintre femeile trecute prin procesul nașterii s-au confruntat cu violență obstetrică în timpul travaliului, al nașterii sau al examinării ginecologice.
Peste o treime dintre femeile din Moldova au fost supuse unor manevre obstetrice fără a fi informate sau fără a li se cere consimțământul – cum ar fi metoda Kristeller, epiziotomia, administrarea oxitocinei sau chiar nașterea prin cezariană.
În plus, multe femei care nasc nu primesc sprijinul necesar într-un timp rezonabil sau sunt presate să accepte intervenții pe care nu le doresc.
Și nu doar atât.Cel puțin una din zece femei s-a confruntat cu diferite forme de abuz: 14% – cu abuz verbal în timpul nașterii, 8% – cu cel puțin o formă de abuz sexual, iar 3% – cu o formă de abuz fizic în timpul îngrijirii obstetrice. Poate fi vorba despre ruda, colega, prietena noastră sau chiar noi.
Doar 6% dintre cazurile de violență obstetrică și ginecologică au fost raportate.
Deși multe femei ar dori să denunțe violența obstetrică și ginecologică, teama de a fi judecate, rușinea sau frica de a-și pune în pericol sănătatea și siguranța proprie și a copilului le împiedică să facă acest pas. Doar un mic procent dintre ele reușesc să își facă vocea auzită.
Violența obstetrică și ginecologică este o realitate dureroasă, un fenomen ascuns care afectează profund viețile femeilor. Ce poți face în astfel de cazuri? Este esențial să raportezi abuzul la instituția în cauză, la Ministerul Sănătății, la Poliție, la Procuratură sau în instanțele de judecată. Știm că nu este ușor, dar fiecare pas contează!
Femeile însărcinate își pot crea un plan al nașterii împreună cu medicul lor, pentru ca acest moment important să fie întâmpinat cu blândețe și siguranță. Iar viitorii tați joacă un rol crucial în oferirea sprijinului necesar.
Grija vindecă ceea ce frica distruge! Alătură-te campaniei sociale privind violența obstetrică și ginecologică!
Fiecare femeie are dreptul la o experiență medicală bazată pe respect, empatie și demnitate, mai ales într-un moment atât de important precum nașterea. Cu această convingere, în cadrul celor #16Zile împotriva violenței de gen, Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD), în parteneriat cu AGORA, a lansat campania de sensibilizare și conștientizare a violenței obstetrice și ginecologice – o inițiativă care își propune să aducă în prim-plan o realitate dură, dar să ofere și soluții pentru o experiență mai empatică pentru femei.
Audieri în Parlament, după majorarea tarifului la gazele naturale
Parlamentul organizează în acest moment o ședință publică privind majorarea tarifului la gazele naturale și impactul acesteia asupra consumatorilor și economiei naționale, organizată de Comisia economie, buget și finanțe, scrie unimedia.info.
12:00 Ministrului Energiei, Victor Parlicov susține că „din luna iunie s-au adresat după sprijin, inclusiv către România, iar discuțiile s-au transferat la nivel de prim-miniștri. Acum cred că mai bine, mai corect va spune domnul prim-ministru, când s-au terminat”.
11:30 Parlicov a fost întrebat dacă Republica Moldova este independentă de gazul lui Putin.
„Dacă vorbim de malul drept, da, iar dacă vorbim despre malul stang, atunci el nu are alterntivă”, a declarat Parlicov.
10:25 Directorul Moldovagaz, Vadim Ceban a anunță că „80% din volumenele necesare pentru sezonul de iarnă, sunt asigurate”.
10:19 Alexei Taran, director ANRE este audiat în aceste clipe.
„În cazul în care nu se intervenea urgent și prompt, riscam să avem o acumulare de devieri sau de deficit tarifar. Un alt risc la care am fi supus consumatorii ar fi fost intrarea în lunile de iarnă, cu un volum mare de consum, iar orice diferență per metru cub la prețul de achiziție urma să crească exponențial.
La sfârșitul lunii decembrie, urma să avem aproximativ 600 de milioane de lei devieri negative. Astfel s-a impus necesitatea intervenției urgente pentru a opri această acumulare. ANRE a solicitat furnizorului să intervină și să ajusteze prețul la gazele naturale”, a declarat Alexei Taran.
10:10 Are loc audierea Ministrului Energiei, Victor Parlicov.
„Ministerul Energiei nu se ocupă cu cumpărarea și vinderea gazelor, de asta se ocupă companiile specializate. Ministerul doar monitorizează piața și face recomandări, după care Guvernul face demersurile necesare pemtru a deschide oportunitățile pe piață”
10:05 Ședința a început. În cadrul ședinței vor fi audiate 4 instituții.
Edilul Capitalei Ion Ceban a anunțat că juriștii urmează să depună un denunț pentru iniţierea urmăririi penale după majorarea tarifului la gaz. „În asemenea hal nu mai pot continua lucrurile. Guvernarea PAS, care generează oamenilor doar probleme, trebuie să demisioneze şi să fie anunţate alegeri anticipate”, a declarat Ion Ceban.
Pensia minimă va crește pentru persoanele care au un stagiu complet de cotizare de 40 de ani
Cuantumul pensiei minime pentru limita de vârstă va crește până la 3 300 de lei, de la 1 mai 2025, pentru persoanele care au un stagiu complet de cotizare de 40 de ani la momentul stabilirii pensiei. Prevederi în acest sens se conțin în proiectul legii bugetului de stat pentru anul viitor, transmite IPN.
Conform proiectului, va mai fi majorat, de la 20 000 de lei până la 21 350 de lei, cuantumul indemnizației unice la nașterea copilului, în corelare cu valoarea monetară a coșului minim de bunuri necesare la naștere.
Totodată, documentul include perioada concediului parțial plătit pentru îngrijirea copilului, în vechimea în muncă specială, pentru militarii prin contract.
Se mai preconizează să fie majorat cu 250 de lei cuantumul alocației lunare de stat pentru victimele reabilitate ale represiunilor politice din perioada anilor 1917-1990.
În proiect este prevăzută și suma de 1445,2 milioane de lei pentru acordarea compensațiilor la energie, sub formă de plată monetară, conform unui nou mecanism de acordare a compensațiilor pentru consum de energie.