Moldova marchează astăzi Ziua Naţională a Portului Popular! Ce evenimente au loc în țara noastră

În fiecare an, în ultima duminică a lunii iunie, în Republica Moldova este sărbătorită Ziua Națională a Portului Popular. Acțiunile sunt desfășurate de Ministerul Culturii, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, Rezervația Cultural-Naturală Orheiul Vechi și Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial.

Ziua Portului Popular, marcată în premieră în Republica Moldova —  Moldova.org

Sărbătoarea are loc la sediul Muzeului Național de Etnografie, precum și la Rezervația sus-numită, fiind susținută de partenerii de dezvoltare ANTRIM și USAID.

Obiectivul Zilei Portului Popular este valorificarea costumului autentic românesc, cunoașterea pieselor componente ale costumului și a simbolurilor acestuia, promovarea tehnicilor de confecţionare a costumului popular pe plan naţional şi internaţional. În acest an evenimentul se organizează în contextul înscrierii dosarului Arta cămășii cu altiță – element de identitate culturală în Republica Moldova și România în Lista patrimoniului cultural imaterial UNESCO.

În cadrul sărbătorii vor fi expuse cămăși cu altiță și costume tradiționale din colecții publice și private din Moldova, vor evolua colective artistice, se va desfășura un târg al meșterilor populari, publicul va putea participa la ateliere de creație.

Moscova rămâne în alertă și după retragerea mercenarilor Wagner
Articolul anterior
Maia Sandu, de Ziua Națională a Portului Popular: ,,Fiecare semn țesut este încărcat de simboluri”
Articolul următor