Moldova rămâne izolată. Doar 2 țări permit accesul liber al cetățenilor moldoveni pe teritoriul lor

Republica Moldova este izolată de restul lumii. Majoritatea ţărilor interzic accesul cetăţenilor moldoveni pe teritoriile lor, dacă nu au permis de şedere, contract de muncă sau o urgenţă medicală.

separator

Ministerul de Externe de la Chişinău a oferit informaţii detaliate cu privire la condiţiile de călătorie pentru moldoveni. Doar două state nu au interdicţii de intrare pentru niciun străin. Este vorba despre Albania şi Belarus, transmite publika.md.

Aşadar, nici moldovenii nu au restricţii de intrare pe teritoriul albanez şi nu sunt obligaţi să stea 14 zile în autoizolare atunci când ajung acolo. Se poate intra cu uşurinţă şi în Belarus, fără a fi impusă carantină. Tot ce li se cere moldovenilor este un certificat medical care să ateste faptul că nu sunt infectaţi cu noul coronavirus, efectuat cu cel mult două zile înainte de data trecerii frontierei. Din 16 iunie, cursele aeriene de pe ruta Chişinău-Minsk au fost reluate.

Încă trei ţări permit cetăţenilor moldoveni să intre pe teritoriile lor, dar sunt obligaţi să stea în carantină timp de 14 zile. E vorba de Irlanda, Slovenia şi Marea Britanie.

Restul ţărilor interzic complet accesul moldovenilor cu excepţia celor care au contracte de muncă, urgenţe medicale sau permis de şedere. 12 dintre ţările din Uniunea Europeană nu au anunţat, deocamdată, data la care vor ridica aceste restricţii. Este vorba despre România, Austria, Belgia, Cehia, Croaţia, Estonia, Grecia, Letonia, Polonia, Slovacia, Slovenia şi Ungaria. Majoritatea acestor state menţin obligativitate de carantină timp de 14 zile pentru moldovenii cu acte în regulă care ajung în această perioadă acolo.

În acelaşi timp, Lituania a anunţat că permite doar accesul cetăţenilor care provin din ţări în care s-au înregistrat cel mult 25 de cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19 la o sută de mii de locuitori. Moldova însă a depăşit acest indicator de 15 ori.

Şi Ucraina a anunțat zilele trecute că nu ne primește din acelaşi motiv. Nu au anunţat când vor redeschide graniţele pentru cetăţenii noştri nici ţările de pe bătrânul continent din afara UE, precum Elveţia, Bosnia şi Herţegovina, Macedonia de Nord, Muntenegru şi Serbia.

Alte ţări din Europa, precum Franţa, Germania, Olanda, Portugalia şi Spania au informat că menţin aceste restricţii până în data de 1 iulie. Situaţia nu este diferită nici în privinţa altor state.

Moldovenii nu pot merge în Canada, Coreea de Sud, Emiratele Arabe Unit, Japonia, Statele Unite, Israel sau Rusia. Autorităţile din SUA au anunţat însă că îşi vor revizui decizia în 21 iunie, cele din Israel în 1 iulie, iar restul nu au specificat o dată exactă.

Un singur copil s-a născut în noaptea dintre ani la Institutul Mamei și Copilului

În noaptea de 1 ianuarie 2025, la maternitatea Institutului Mamei și Copilului din Chișinău (IMC), s-a născut un singur copil. Asta în timp ce în ultimii doi ani câte șase nașteri au fost înregistrate de revelion la IMC, scrie IPN.

Astă-noapte s-a născut la IMC o fetiță. Micuța, de 3 kg 570 g, a venit pe lume la ora 04:54. Fetița și mama bebelușului, locuitoare în Chișinău, se simt bine,  a precizat pentru IPN purtătorul de cuvânt al instituției, Maxim Cazacu.

În anii 2023 și 2024, în noaptea de revelion, au fost înregistrate câte șase nașteri la Institutul Mamei și Copilului din Chișinău.

62% din necesarul energiei electrice pentru Moldova va fi importat din România

Moldova va importa din România 62% din necesarul de energie electrică pentru malul drept al Nistrului. Cea mai mare parte a achiziției se va face pe bursa română OPCOM. Compania Energocom precizează că, pentru luna ianuarie, va suplini necesarul de consum cu producție locală și cu importuri din România, transmite IPN.

Se preconizează ca centralele termice de la Chișinău și Bălți să genereze peste 127 de mii MWh, ceea ce constituie aproape 28% din consumul de energie electrică. 46 de mii MWh va constitui energia regenerabilă, atât de la instalațiile care au tarif fix, stabilit de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică, cât și cele de pe piața liberă. Însumat e vorba de circa 10% din consum.De pe bursa română OPCOM se vor cumpăra peste 178 mii de MWh, echivalentul a 39% din necesar, iar pe bază de contracte bilaterale – încă 105 mii MWh (23%).Autoritățile reiterează îndemnul către cetățeni să se asigure din timp cu surse de iluminat de rezervă, – lanterne funcționale, baterii suplimentare sau lămpi care funcționează cu baterii reîncărcabile, în contextul riscurilor de deconectări. Într-un răspuns la o solicitare de presă a IPN, Ministerul Afacerilor Interne sugerează, de asemenea, utilizarea lămpilor LED portabile ori solare, și avertizează asupra necesității supravegherii focului deschis și a lumânărilor, pentru a preveni incendiile.Pentru acest sezon rece, Guvernul a aprobat un plan de măsuri, cu scenarii de furnizare a gazelor și energiei electrice, precum și cu soluții alternative de alimentare a instituțiilor și populației în caz de deconectări.

Crimă oribilă de Revelion, la Cahul. Un tânăr a fost reținut, după ce împreună cu alți indivizi au ucis în bătaie un bărbat

Un tânăr a fost reținut, după ce a ucis în bătaie un bărbat. Crima a avut loc ieri-seara, în jurul orei 20:00, în localitatea Colibași, din raionul Cahul, scrie pulsmedia.md.

Este vorba despre un tânăr de 30 de ani din localitatea Colibași, Cahul. Acesta se afla împreună cu alte persoane, cu care urmau să întâlnească anul nou, la locuința sa, unde nu mai trăiește de ceva timp. Între petrecăreți s-ar fi iscat un conflict, care a culminat cu o tragedie.

Individul împreună cu alți invitați, l-ar fi luat la bătaie cu pumnii și picioarele pe un bărbat de aproximativ 40 de ani, a cărui identitate încă nu a fost stabilită.

Aceștia i-au aplicat cu bestialitate lovituri cu pumnii și picioarele, peste diferite părți ale corpului, până când acesta a decedat. La fața locului a fost solicitată poliția, care l-a încătușat pe proprietarul locuinței.

Dânsul a fost escortat la IP Cahul pentru a fi audiat, ulterior a fost reținut pentru 72 de ore, pe numele său fiind inițiat un dosar penal pentru omor intenționat.

Totodată, organul de urmărire penală urmează să stabilească și identitate celorlalți petrecăreți bătăuși, cu ulterioara reținere a acestora, dar și identitate victimei, inclusiv circumstanțele și mobilul crimei.

Medicul anesteziolog-reanimatolog Constantin Grosu a decedat de Covid-19
Articolul anterior
Moldovenii care revin în țară vor intra în carantină și după 30 iunie
Articolul următor