Moldoveanul Radu Rațoi a devenit cel mai bun acordeonist din lume!

Un tânăr absolvent al Colegiului de Muzică ,,Ștefan Neaga” din Chișinău, Radu Rațoi, deține titlul de campion mondial la Acordeon. Radu are 20 de ani și studiază în prezent la Copenhaga, la Academia Regală de Muzică.

separator

Tânărul muzician a câștigat Cupa campionatului, care a avut loc în Kaunas, Lituania, în 2018. Astfel, Radu a devenit primul moldovean care a primit un trofeu onorific și cel de-al treilea muzician din istoria campionatului, care a câștigat Cupa Mondială simultan în categoria muzicii clasice și spectacolului de varietate.

Moldoveanul a câștigat locul 1 la categoria Senior Coupe World și locul 1 la categoria Senior Virtuoso Entertainment. Aproximativ 100 de tineri muzicieni din diferite țări ale lumii au participat la concurs.

„La început nu am crezut. Știam că am șanse, dar o cupă mondială atât de grea nu a fost în ultimii 20 de ani. Oricine ar putea câștiga. Toți participanții au fost foarte puternici. Am câștigat toate cele 5 runde în ambele categorii. A fost dificil, dar a meritat”, a spus Radu Rațoi.

Tânărul instrumentalist este recunoscător mentorilor săi, inclusiv profesorului său, Serghei Mîrza.

În luna mai 2019, Radu Rațoi a câștigat concursul internațional din Klingenthal (Germania). Această competiție este cea mai veche și mai prestigioasă, ce reunește participanți din întreaga lume.sursa

Doi minori care cerșeau în Capitală, bătuți de un polițist chiar pe holul inspectoratului. Omul legii s-a ales cu amendă

Procuratura municipiului Chișinău anunță despre pronunțarea unei sentințe de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, pe o cauza penală de învinuire a unui fost angajat al poliției de comiterea tratamentelor inumane ori degradante săvârșite în privința a doi minori (art.166/1 alin.(2) lit.a),b) din Codul penal), informează unica.md cu referire la un comunicat al Procuraturii Generale.

Inculpatul a fost condamnat la pedeapsa sub formă de amendă în mărime de 750 unități convenționale, ceea ce constituie 15 000 mii de lei, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții publice sau de a exercita activități legate de îngrijirea, paza particulară, controlul sau gestionarea altor persoane fizice pe un termen de 5 ani.    

Acuzatorii de stat i-au înaintat învinuirea pe faptul că, inculpatul, la data de 31 august 2016, fiind implicat în serviciul diurn conform graficului de serviciu în calitate de inspector inferior șofer, aflându-se în holul inspectoratului de poliție cu doi copii documentați pentru acțiuni de cerșetorie, i-a aplicat unuia o lovitură cu palma în regiunea capului, după care celui de al doilea i-a aplicat trei lovituri cu palma și o lovitură cu pumnul în regiunea capului. Având drept scop de a-și impune voința cu caracter educativ în privința minorilor, a manifestat un comportament agresiv față de aceștia, exprimat prin ridicarea tonalității vocii, concomitent, i-a obligat să facă genuflexiuni și să stea cu mâinile ridicate circa 5-10 min., acțiuni care în cumul cu cele înfăptuite anterior au cauzat victimelor minore dureri și suferințe fizice, care reprezintă tratament inuman și degradant.

În ședința de judecată inculpatul a înaintat cererea privind examinarea cauzei pe baza probelor administrate la faza de urmărire penală, așa cum recunoaște în totalitate fapta indicată în rechizitoriu, nu solicită administrarea de noi probe și nu are careva obiecții asupra probelor.      

Sentința este cu drept de apel.

ATV-urile și motocicletele, luate la ochi de polițiști

Polițiștii din Orhei au desfășurat acțiuni de prevenire și combatere a încălcărilor rutiere cu implicarea acestora , informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

Timp de 3 zile, polițiștii din Orhei au desfășurat mai multe acțiuni de prevenire și documentare a încălcărilor Regulamentului circulației rutiere, cu utilizarea motocicletelor și ATV-urilor.

Aceste acțiuni au avut loc în diverse localități din raion, iar rezultatele au fost semnificative.

Printre cei depistați se află și un bărbat de 29 de ani, care conducea o motocicletă Wolf în satul Vatici, prezentând o concentrație de alcool în aerul expirat de 0,68 mg/l. Pe numele bărbatului a fost ponit un proces penal.

În satul Jora de Sus, o tânără de 28 de ani a fost depistată în trafic în timp ce conducea un ATV, fără permis de conducere.

În aceeași localitate, un minor de 15 ani conducea o motocicletă de model Viper.

Tânăra s-a ales cu o amendă de 1500 lei, iar tatăl minorului cu o amendă în valoare de 3 000 de lei.

Alți 6 motocicliști circulau fără plăcuțe de înmatriculare, trei dintre aceștia fără a deține permis de conducere, iar alți doi conducători de ATV-uri – nu aveau vehiculele înregistrate conform legislației.

Toate mijloacele de transport au fost ridicate și duse la parcarea specială.

Poliția îndeamnă cetățenii să respecte legislația rutieră și să conducă vehiculele în deplină conformitate cu normele legale.

Record istoric de temperatură! 21 iulie a fost cea mai caldă zi înregistrată vreodată la nivel global

Duminică, 21 iulie, a fost cea mai caldă zi înregistrată vreodată la nivel global, conform datelor preliminare ale Serviciului Copernicus pentru schimbări climatice al Uniunii Europene, transmite Reuters, citat de digi24.ro.

Temperatura medie globală a aerului la suprafață a atins duminică 17,09 grade Celsius, ușor mai mare decât precedentul record stabilit în iulie anul trecut, de 17,08 grade Celsius. Valurile de căldură au pârjolit zone întinse din Statele Unite, Europa și Rusia în ultima săptămână. Copernicus a confirmat pentru Reuters că recordul de temperatură medie zilnică stabilit anul trecut pare să fi fost depășit duminică, în înregistrările sale care datează din 1940.

Anul trecut, recordul a fost depășit timp de patru zile la rând, între 3 și 6 iulie, pe măsură ce schimbările climatice, determinate de arderea combustibililor fosili, au condus la căldură extremă în emisfera nordică. Fiecare lună începând cu iunie 2023 – 13 luni la rând – a fost cea mai caldă de la începutul înregistrărilor, comparativ cu luna corespunzătoare din anii anteriori, a declarat Copernicus. Unii oameni de știință au sugerat că 2024 ar putea depăși 2023 ca cel mai cald an de la începutul înregistrărilor, deoarece schimbările climatice și fenomenul meteorologic natural El Nino – care s-a încheiat în aprilie – au dus la creșterea temperaturilor în acest an.

Gogoși la cuptor super delicioși!
Articolul anterior
„Iubește-ți copilul în orice ipostază – netalentat sau ghinionist”. 10 principii ale celebrului educator Janusz Korczak
Articolul următor