Moldovenii care vor călători în UE ar putea beneficia de aceleaşi tarife mobile ca în țară

Moldovenii care vor călători în Uniunea Europeană vor beneficia de aceleași tarife pentru serviciile mobile ca și acasă, procedura fiind valabilă și pentru călătorii europeni în Republica Moldova. Potrivit unui comunicat, decizia de a încorpora serviciile de roaming în Acordul de Asociere dintre UE și Republica Moldova a fost adoptată de Comisia Europeană, pe 1 septembrie current, și vine în urma unui angajament comun al operatorilor de telecomunicații din UE și RM de a reduce voluntar tarifele de roaming, din 1 ianuarie 2024, scrie unimedia.info.

„Suntem încrezători în noile schimbări. Continuăm să evoluăm, iar fiecare pas ne oferă optimism și ne îndreaptă spre integrarea Republicii Moldova în UE”, a declarat viceprim-ministrul, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba.

„Adăugarea Republicii Moldova în zona „roam like at home” a UE este una dintre acțiunile cheie ale Planului de Acțiune de Prioritate UE-Moldova, convenit în iunie 2023. Acest plan reprezintă o hartă pentru implementarea completă a Zonei de Comerț Liber și Cuprinzător (DCFTA) dintre UE și Moldova și pentru integrarea mai profundă a Moldovei în Piața Unică a UE.

Propunerea va fi acum analizată de către Consiliul Uniunii Europene. După aprobarea Consiliului, urmează să fie luată o Decizie Comună de către Comitetul de Asociere UE-Moldova în cadrul Configurației pentru Comerț, cu scopul de a actualiza Anexa la Acordul de Asociere pentru a include cea mai recentă legislație a UE privind telecomunicațiile și serviciile poștale. După ce legislația UE relevantă va fi implementată în Republica Moldova, atunci țara noastră și UE vor putea să ofere serviciile „roam like at home”.

De la obținerea statutului de țară candidată la UE, în iunie 2022, Republica Moldova și-a exprimat un interes puternic în reflectarea regulilor pieței unice în sectorul telecomunicațiilor. Comisia împărtășește obiectivul de a aduce Republica Moldova în zona UE „roam like at home”, care a beneficiat deja de milioane de cetățeni din întreaga UE și reprezintă un element fundamental al Pieței Unice”, se arată într-un comunicat.

Deputații au purtat astăzi panglici portocalii în piept

Astăzi, pe mesele deputaților au fost prezente mai multe stegulețe portocalii, iar o parte din aleșii poporului au purtat în piept o panglică de aceeași culoare. În spatele acestor simboluri stă o campanie de informare despre violența de gen, la care s-au alăturat mai multe instituții de stat, organizații internaționale, misiuni diplomatice și societatea civilă, scrie diez.md.

Campania se numește „16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen” și a început pe 25 noiembrie, de Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor.

Potrivit Națiunilor Unite, în Republica Moldova, campania „16 Zile de Activism” este organizată de 23 de ani, iar culoarea ei simbolizează un viitor luminos, fără violență. Campania are și un hashtag: #NICIOSCUZĂ.

În cadrul ședinței plenare, deputata Doina Gherman a oferit mai multe detalii despre cazurile de violență și femicid înregistrate în Republica Moldova.

În 2023, la nivel mondial, 51 100 de femei și fete au fost ucise de parteneri intimi sau membri ai familiei. Aceasta reprezintă 140 de femei pe zi.

Aprobat: Avertismente șoferilor pentru încălcările care nu pun în pericol siguranța participanților la trafic

Șoferii care vor comite încălcări care nu au urmări semnificative asupra ordinii și securității publice se vor alege cu avertismente, dar nu cu amenzi. Un PROIECT de modificare a Codului contravențional a fost votat în a doua lectură de 61 de deputați, scrie tvrmoldova.md.

Avertismentul va fi aplicat de către agentul constatator, fără remiterea cauzei contravenționale în instanța de judecată, doar în cazurile în care sunt întrunite cumulativ două condiții. Mai exact, este necesar ca persoana vizată să nu fi fost sancționată pe parcursul ultimului an pentru comiterea aceleiași contravenții. La fel, persoana vizată trebuie să aibă achitate toate amenzile aplicate pentru faptele comise anterior.

Potrivit documentului, printre încălcările care vor putea fi sancționate doar cu un avertisment figurează exploatarea vehiculelor cu defecte tehnice în sistemul de frânare sau în mecanismul de direcţie, în dispozitivele de iluminare ori de semnalizare; conducerea unui vehicul cu numărul de înmatriculare indescifrabil sau cu placa de înmatriculare amplasată incorect; nerespectarea exigențelor de folosire a dispozitivelor de iluminat pe timp de noapte sau în condiții de vizibilitate redusă; neconectarea în faruri a luminii de întâlnire sau a luminii de deplasare pe timp de zi.

„Proiectul susține intenția responsabilizării participanților la trafic ale căror acțiuni ilicite generează urmări nesemnificative ordinii și securității publice, oferind posibilitatea aplicării alternative a unei sancțiuni cu caracter nepecuniar”, se menționează în nota informativă a inițiativei legislative.

Modificările legislative au fost propuse de Ministerul Afacerilor Interne și vor intra în vigoare la publicarea în Monitorul Oficial.

Atac asupra Hidrocentralei de la Novodnestrovsc

În această dimineață, în intervalul orelor 07:58 – 08:10, pe sectoarele de responsabilitate a punctelor de trecere a frontierei Briceni, Ocnița, Otaci, pe direcția punctelor de trecere a frontierei „ Grimăncăuți -Vașkivțî”, „Bârnova-Voșcovo”, „Otaci-Moghilev-Podolsc”, de către patrule, au fost auzite mai multe bubuituri care s-au produs pe teritoriul Ucrainei, informează Poliția de frontieră, scrie jurnal.md.

Potrivit autorităților ucrainene, a fost atacată Hidrocentrala de la Novodnestrovsk, iar sistemele de apărare antiaeriană ucrainene au respins atacul.

În context, autoritățile de frontieră precizează că de la ora 08:05, PTF Otaci și PTF Unguri și-au sistat activitatea din cauza alertelor aeriene pe teritoriul UA.

La 09:20, acestea și-au reluat activitatea.

#unicLifeHacks: Cum te îmbraci în funcție de forma corpului
Articolul anterior
Un bilet de avion spre București a ajuns să coste 300 de euro. Ministrul Spînu, despre prețurile exagerate ale biletelor din Chișinău
Articolul următor