Moldovenii se adaptează șocurilor și își plătesc la timp creditele bancare. Ce-i face să fie atât de responsabili

Chiar dacă au existat șocuri fără precedent în ultimii doi ani: pandemia, majorarea ratei dobânzilor, războiul din Ucraina – persoanele fizice care au luat credite de la bănci își onorează obligațiile. Acestea au avut nevoie de circa trei luni pentru a se adapta la noile condiții, iar creditele sunt întoarse la bănci la timp, scrie IPN.

O spune expertul în politici economice la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul”, Veaceslav Ioniță. În opinia sa, măsurile de descurajare a creditării instituite de autorități nu fac bine, pentru că de multe ori trec populația cu împrumutatul în sectorul neoficial,

Potrivit expertului, în luna mai, BNM a aprobat un regulament cu privire la creditarea responsabilă a consumatorilor persoane fizice de către bănci, care a intrat în vigoare pe 1 iulie. Un document similar a fost aprobat de către Comisia Națională a Pieței Financiare pentru sectorul non-bancar.

„Astfel întregului sistem financiar bancar al Republicii Moldova i s-a impus niște reguli relativ strice, prin care să limiteze sau să descurajeze cumva anumite tipuri de credite. Cel mai vulnerabil aspect al acestei reglementări excesive este anume că atunci când cetățeanul merge să ia un împrumut trebuie să prezinte dovada veniturilor legale. 

Or, în Republica Moldova se cunoaște că jumătate din veniturile populației nu pot fi probate legal și este o problemă aici. Introducând această normă, ceea ce a făcut autoritatea de reglementare e că a creat o afacere nouă, unde cu 100 de euro poți să-ți cumperi un document din care reiese că ai venituri oficiale, dar acest document nu corespunde realității”, a notat expertul.  

În Republica Moldova volumul total de credite raportat la Produsul Intern Brut este aproape de două ori mai mic decât ar trebui să fie. În aceste condiții este o economie subfinanțată.

„La capitolul împovărarea populației cu credite a crescut semnificativ: de la 4-5% acum 10-15 ani, a crescut până la 16% în prezent. E mult sau puțin? Media europeană este circa 60%, media regională este 20%. De fapt, noi suntem perioada embrionară de creditare a populației”, spune Veaceslav Ioniță. În opinia sa, prin acele măsuri de descurajare a creditării, există riscul de a trece populația dintr-un cadrul oficial în creditarea neoficială.

„Cel puțin în următorii 5-10 ani, în Republica Moldova, ținând cont de modul și de disciplina ridicată a populației privind plata creditelor în sistemul bancar, nu sunt necesare reglementări excesive, care nu corespund realităților economice ale Republicii Moldova. Populația Republicii Moldova are venituri. 

Își permite să ia împrumuturi ca să-și satisfacă nevoile curente sau investiționale. Însă deseori nu are posibilitatea ca să demonstreze oficial aceste venituri, care nu sunt ilegale, sunt venituri legal obținute, însă nu are documentele legale oficiale ca să demonstreze acest lucru”, a spus Veaceslav Ioniță.

Analistul economic declară că în acest an procesul de creditare a încetinit. Dacă anul trecut, în medie, portofoliul de credite din sistemul bancar creștea cu 890 de milioane de lei lunar, în acest an avem o creștere de 470 de milioane de lei lunar. 

Dacă anul trecut au crescut cu un ritm de 295 de milioane de lei pe lună creditele ipotecare, în acest an creșterea este de 130 de milioane de lei pe lună. 

În ceea ce privește creditele de consum, dacă anul trecut acestea creșteau cu 250 de milioane de lei pe lună, în acest an cresc cu o medie de 11 milioane de lei pe lună. Băncile în prezent practic nu oferă credite de consum, iar credite ipotecare oferă cu mult mai puține decât anul trecut.

Maia Sandu, la Festivalul „Hora Sânzienelor” din raionul Telenești: ,,Am cunoscut mulți oameni care prețuiesc și promovează cultura și tradițiile noastre”

Președinta Maia Sandu a vizitat astăzi orașul Telenești, unde are loc Festivalul „Hora Sânzienelor”.

Ar putea fi o imagine cu 5 persoane

Șefa statului a transmis un mesaj pe pagina sa oficială de facebook. Maia Sandu încurajează cetățenii să promoveze cultura și tradițiile prin organizarea unor asemenea evenimente frumoase.

,,Gospodarii din Telenești au tradiții de vară frumoase – le-am celebrat azi, alături de teleneșteni și oaspeții lor, la Festivalul „Hora Sânzienelor”. Am cunoscut meșteri populari, colective de artiști și mulți oameni care prețuiesc și promovează cultura și tradițiile noastre. Ca să ne putem bucura în continuare de tot ce are mai frumos neamul nostru, e nevoie să păstrăm pacea și libertatea. Să punem țara la adăpost. Să devenim parte a marii familii europene”, a scris Maia Sandu.

Ar putea fi o imagine cu unul sau mai mulţi oameni, mulţime şi text

49 de persoane s-au înecat în Rusia în cursul zilei de sâmbătă. Printre acestea se numără și șapte copii

Şapte copii se numără printre cele 49 de persoane care s-au înecat, sâmbătă, în ape de pe întreg teritoriul Rusiei, în contextul căldurii care a cuprins vaste regiuni ale ţării, conform unui anunţ făcut duminică de Ministerul pentru Situaţii de Urgenţă de la Moscova, transmite Reuters și Agerpres.


„Un total de 65 de incidente au fost înregistrate în apele ţării în ultimele 24 de ore – 49 de oameni au murit”, conform anunţului făcut de minister pe contul oficial de Telegram.

Astfel, anul acesta s-au înregistrat cu 10 astfel de incidente mai mult decât în aceeaşi zi a anului trecut, conform agenţiei de presă RIA, citată de Reuters.

În ultima săptămână, ruşii s-au confruntat cu un val de căldură neobişnuit pentru ultimul secol, la Moscova înregistrându-se în ziua de 3 iulie o temperatură de 32,7 grade Celsius, care a depăşit cu 0,5 grade Celsius un record de temperatură pentru această zi ce datează din 1917. Temperaturile din numeroase oraşe ale Rusiei au depăşit 35 de grade Celsius.

Vremea deosebit de călduroasă a provocat o creştere a cererii de aparate de aer condiţionat şi de ventilatoare, iar moscoviţii au consumat cantităţi record de îngheţată şi băuturi reci. A fost distribuită apă pasagerilor în metrou şi în multe trenuri.

În regiunea Nijni Novgorod din Rusia centrală, o fetiţă de 10 ani s-a înecat în Râul Volga şi sora ei de 6 ani este dată dispărută, fiind în continuare căutată de serviciile de intervenţii.

În regiunea Başkiria region, aflată între Volga şi Munţii Urali, trei oameni au murit înecaţi, printre care şi o adolescentă de 16 ani, conform ministerului rus.

Astăzi este ultima zi de Recensământ: ce trebuie să facă persoanele care nu au fost recenzate

Astăzi este ultima zi a Recensământului populației și locuințelor. Potrivit ultimelor date prezentate de Biroul Național de Statistică, au fost recenzare circa 2,438 milioane de persoane și aproximativ 1,654 milioane de locuințe.

În aproape toate raioanele țării, rata de recenzare depășește 99%. Doar în municipiul Chișinău se înregistrează cea mai mică rată – sub 97%.

Biroul Național de Statistică reamintește ce trebuie să întreprindă persoanele care nu au fost încă recenzate. Acestea pot recurge la următoarele modalități:

– Să telefoneze la Linia Verde 0800 800 24 (apel gratuit);

– Să se programeze la secția de informare și recenzare din raionul/sectorul unde își au domiciliul, completând un formular.

Amintim că Biroul Național de Statistică a anunțat că, pentru a spori gradul de cuprindere cu recenzare a populației, din data de 1 iulie pe teritoriul țării au fost deschise 43 de secții staționare de informare și recenzare, care reprezintă locații fixe unde persoanele nerecenzate se pot apropia pentru informare sau pentru a completa chestionarul electronic de Recensământ la fața locului, cu ajutorul unui recenzor. Adresele secțiilor și informațiile de contact le puteți accesa aici.

Autoritățile estimează că primele date preliminare vor fi publicate timp de șase luni după finalizarea recensământului. De asemenea, autoritățile precizează că informațiile oferite de populație în cadrul recensământului sunt confidențiale și sunt protejate prin lege. Acestea se utilizează doar în scopuri statistice, nu în scop fiscal sau de taxare, fără a fi posibilă identificarea datelor personale.

De menționat că Recensământul populației și locuințelor este desfășurat o dată la 10 ani, iar în baza informațiilor colectate se stabilesc obiective pentru elaborarea politicilor publice, naționale și locale, necesare pentru dezvoltarea economică și socială a țării.

Rușii au furat ștampila centralei de la Zaporojie
Articolul anterior
8.000 de tone de păcură din rezervele de stat, eliberate pentru SA „Termoelectrica”
Articolul următor